Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel.
In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst.
In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en ‘stapelen’ (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde.
Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Leidens ontzet 2022


Leiden ontzet. De  3 oktober vereeniging heeft in 2022 weer een feestelijk thema gekozen met meerderheid van stemmen. is gestemd  voor ‘Echt  Waar?!.Het feest word op meerdere locaties gevierd. Na twee vieringen niet is er eindelijk weer een grote optocht. Met het thema ‘Echt Waar ?! sluit de optocht aan op een ander belangrijk thema, namelijk dat Leiden zich dit jaar European City of Science mag noemen. Deze drie oktoberdagen worden gevierd op veel locaties in deze mooie historische stad.Klik op een foto voor de diashow.

Dit is ook Den Haag

Dit is ook Den Haag is in deze stad door de jaren heen heel wat te doen geweest. Zoals het jaar begint met de nieuwjaarsduik in Scheveningen. Voorjaars evenementen. De van oudsher de Duinenmars. De CPC wat de grootste hardloop wedstrijd van Den Haag is. En dan ook nog een paar keer een echte marathon in deze stad. Ieder jaar in maart beginnen de ritten met de mooie museum trams door Den haag waar veel mensen van genieten. Er zijn veel evenementen in Den Haag. Ik ga er toch nog wat noemen. Beatstad Den Haag was een van de grootste publieks trekkers maar is er niet meer. En dan Parkpop wat altijd in het Zuiderpark hoorde maar nu naar het Malieveld verplaats is. Jazz in de gracht met veel drukte langs de grachten. Het vuurwerkfestival met verschillende dagen veel soorten vuurwerk. De mooie wielerronde van het Statenkwartier. Museumnacht is een mooie wandelroute van museum naar museum met onderweg hier en daar een drankje.Een van de leukste dingen waar ik een fotosessie van heb gemaakt is toch wel de de generale repetitie voor prinsjesdag met paard en ruiters op het strand van Scheveningen. Ook door gewoon dingen in Den Haag te fotograferen laat ik zien dat deze stad leeft. Klik op een foto voor de diashow.

Festival Trek

Net als de voorgaande edities was Festival TREK in Den Haag ook dit jaar een groot succes. En geheel volgens traditie is Fotovaak.nl er ook weer bij in het Haagse Westbroekpark.

TREK is altijd een smakelijke ontdekkingsreis door het ruime aanbod streetfood. Je kon plaats nemen aan de Chef’s Table van één van de mobiele food trucks. Of proeven van smaakvol bereide nieuwe gerechten. Van sushi tot Thais, van vega(n) tot burgers; de smaakpapillen werden een weekend lang getrakteerd.

Ook waren er bijzondere acts van jonge theatermakers en intieme live performances maakt een bezoek aan TREK compleet. Muzikaal talent en kleinkunstenaars krijgen op TREK de kans om op mijn bühne de sterren van de hemel te spelen en door te breken in eigen stad en land. Ook een theaterkaravaan trok door het park om iedereen te vermaken. Zodra de avond viel werd de dag dansend afgesloten met de beste funk, soul en dance hits uit de eighties.

We genoten onder andere van de Fine de Claire oesters van de Oesterkraker, en de Empanada’s van Venezueloos. Hier was het tenminste nog betaalbaar. Want bijna alle foodtrucks waren de prijzen fors hoger dan eerdere edities. Terwijl de porties steeds kleiner zijn geworden. Daarnaast stonden er naar ons idee teveel kermisattracties. Door deze zaken lijken de echte foodies ook plaats te hebben gemaakt voor mooilopers en festivalwannabees. We hebben besloten volgend jaar niet meer naar TREK te gaan, ondanks dat we op alle Haagse edities geweest zijn.

klik op een fotootje voor de diashow

Foodtruckfestival TREK 2019

TREK 2019Het verslag van TREK 2019. Al weer enkele weken geleden streek Foodfestival TREK weer neer in de Hofstad. Ieder jaar sluit deze foodkaravaan hun tournee door Nederland af in het Haagse Westbroekpark. Een aantal oude bekende foodtruckers, maar ook weer wat nieuwe gezichten en dus nieuwe gerechten. Daarnaast had de organisatie zijn beste gedaan om TREK 2019 weer net iets anders te laten zijn dan voorgaande edities. Hierdoor krijg je als bezoeker toch het idee dat je weer op een ander evenement bent, maar met de herkenningspunten van voorgaande jaren. Leuk was het lichtsnoer boven de biertafels, dit gaf net een wat gezelliger geheel. En hoe speciaal een kraam met kapotte pannenkoek stukjes in combinatie met yoghurtijs. Wat we zeker een aanwinst vonden was de oesterbar op dit evenement. De sfeer van trek, oesters, Cava, Westbroekpark en zon is een perfecte combinatie. Daarnaast TREK 2019waren de oesters rauw en gegrild ook echt erg lekker. Maar ook de aubergine gerechtjes, broodjes chorizo, broodjes vanglap (google het maar) kaasburgers, gegrilde garnalen en broodjes gegilde zalm waren heerlijk. We hebben genoten, heerlijk meegezongen (lees geprobeerd) op de oude hits van Abba, Boney M en Queen en genoten van de totale sfeer. Na dit uitvoerige verrukkelijke betoog over voornamelijk lekkernijen heb ik ook een klacht. En wel over de Slurp wijn, deze was TE lekker, dronk TE makkelijk weg en we weten van het einde van de avond nog maar TE weinig. Maar uiteindelijk hielden we er wel een TEvreden gevoel aan over. Festival Trek tot volgend jaar dan zie je ons weer TErug…

Website Festival TREK

Klik op een onderstaande foto voor een diashow

Mooi weer bij Jazz in de Gracht

Mooi weer bij Jazz in de Gracht 2019. Met drie volle zomeravonden was het overweldig druk, de kades konden het maar net aan. Om ergens bij te komen moest je wel geduld hebben maar met dit weer maakte het niets uit. Iedereen slenterde langs de muziek of ging langs de waterkant zitten met een drankje of een hapje om te luisteren naar de muziek om hiervan weg te dromen. Het was weer van ouds een afgesproken vaste plaats voor vrienden die hier weer een mooie editie van Jazz in de gracht beleeft hebben. Ook de organisatie en sponsors hebben bij gedragen tot een succes van deze editie van Jazz in de gracht. 

Zeeheldenfestival 2019 vrijdagavond

Zeeheldenfestival 2019 vrijdagavond. Het was druk op het kleine gezellige Prins Hendrikplein van Den Haag. Hier word al 39 keer dit festival gehouden. Dit festival is een van de grootste buurtfeesten van Den Haag. vijf dagen lang in juli is het al die dagen een volle agenda van straat theater, kinderactiviteiten, tot live muziek toe. Ik had zin als fotograaf op vrijdagavond een kleine foto impressie te maken. De Fred Astaire Tribute  van Jurjen Donkers was een genot om naar te luisteren je waande je weer in de jaren twintig. De nachtclub met Deena Ray bezorgde me wel rooien oortjes ik durfde niet alle foto’s te plaatsen. Knars een muziek band van zeven man speelde van punkrock break beat enz, maakte deze vrijdag avond vol. Met veel geluid en gezweet kwam deze avond op het plein tot een eind. 

Nieuw in Den Haag: Daddy Donut x Churros Cartel

Update: 15 mei 2020 Helaas heeft Daddy Donut x Churros Cartel ondanks de inspanningen van Tim de Covid crisis niet overleefd. Dus geen heerlijke donuts en Churros meer in de Papestraat. Tim werkt inmiddels bij Aloha Surfrestaurant op het strand van Scheveningen (aan de smalle boulevard, bij de haven). Dus als je zijn creaties mist, reserveer hier dan eens voor een lunch of diner.

Het was het openingsweekend van Daddy Donut x Churros Cartel ofwel dd-x-cc in de Haagse Papestraat 10. Daddy Donut x Churros CartelDe huidige eigenaar Tim nam 4 maanden geleden de bestaande donutswinkel over. Om hier na een make-over zijn eigen concept vorm te kunnen geven. Behalve de grote gerezen donuts waar de zaak om bekend stond. Worden er nu ook vegandonuts, freakshakes, churrosloops (ringen van Churros) en mini cakedonuts verkocht.

Deze laatste ken je misschien van de Daddy Donut roze caravan, waarmee Tim de afgelopen jaren mee op markten en foodtruckfestivals stond. Maar in een Haagse winkel werden ze nog niet verkocht. Gek eigenlijk, want dit zijn de leuke kleine kleurijke donuts. Die ook erg geschikt zijn voor catering, feestjes en buffetten. Maar Daddy Donut x Churros Cartel verzorgt ook catering met de creatief versierde ‘grote’ donuts verzorgd. Er is überhaupt aan creativiteit geen gebrek. Door de ervaring van Tim in de keuken van een bekend restaurant, durft hij gewaagde smaakcombinaties aan.

Daddy Donut x Churros CartelMaar ook voor de voorzichtigere foodies onder ons is er bij Daddy Donut x Churros Cartel voldoende keuze. Wie toch los wil gaan kan een freakshake (een milkshake met o.a een donut als topping) bestellen. Voor in de toekomst staan er meerdere noviteiten op de agenda. Het Spaanse koffiemerk waarvoor gekozen is, is weer een goede combinatie met de van oorsprong van het Iberische schiereiland afkomstige churros. Helemaal in de lijn van het assortiment is het nieuwe logo. Zo is er een rijkversierde variant met veel kleur en een eenvoudige versie. Beide helemaal symmetrisch, maar toch met een twist, een weerspiegeling van het hele concept.

Website

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Salon du Chocolat in Brussel

Afgelopen zaterdag bezochten we in Brussel ‘Salon du Chocolat’ Dit vond plaats in het voormalige douane en belastingterrein ‘Tours & Taxis’.  Tegenwoordig als een verzamelplaats van winkels, horeca en beurshallen. Salon du Chocolat is een toonaangevend chocolade evenement. Alle grote Belgische chocolademerken waren vertegenwoordigd. En er werden ‘live’ bonbons en chocoladetruffels gemaakt. Er was ook een ‘kooktheater’ met een  demonstratie van moleculair gemaakte ‘chocolade-kaviaar’. Mooi om te zien dat ook in deze branche tegenwoordig rekening gehouden wordt met zaken als oorsprong, duurzaamheid en eerlijke handel. Een groot deel van deze beurs was dan ook ingericht voor de chocolade producerende landen. Erg handig als je je wil verdiepen in het hele proces van de chocoladeproductie. Dat de bewustwording ook hier doorzet, zie je aan biologische en vegan chocolade die een marktaandeel hebben gekregen.

Wij als foodies waren  op zoek naar noviteiten op de Salon du Chocolat. Deze vonden we onder andere in Chocolate-in-a-bottle, een mousserende Chardonnay wijn met een nootachtige chocoladesmaak. Vernieuwend, erg lekker en ook alcoholvrij verkrijgbaar. En dit was niet de enige stand waar geproefd kon worden, bijna overal werden lekkernijen aangeboden.  Van bonbons en karamel tot marshmallows. Kinderen konden deelnemen aan een chocolade workshop, welke verzorgd werd door het Chocostory Salon du Chocolat chocolademuseum. Bekende chocolatiers hadden prachtige chocoladestukken gemaakt. Deze imposante kunstwerken werden net als de kledingstukken tentoongesteld. De chocolade modeshow miste we omdat deze eerder gehouden was. Kortom Salon du Chocolat was erg interessant en het was een zoete zaterdag. Toen we het mooie industriële complex verlieten hadden we trek in iets hartigs.

Ook eens interesse in een editie van dit evenement? Ze komen ook in o.a. Parijs, Milaan, Dubai, Londen…

Salon du Chocolat
Tours & Taxis
Chocolat in a Bottle

Wat dingen die in 2018 in Den Haag gebeurde

Wat dingen die in 2018 in Den Haag gebeurde.Nu kan ik wel alles opnoemen maar ik laat wat dingen in vogel vlucht zien. Open dag Rotterdamsebaan Binckhorst was interessant.De doden herdenking op de Parallelweg van Den Haag was plechtig.De Japansetuin was ook weer een mooi geheel met veel bezoekers.Een van de dingen die in mei niet ongemerkt voorbij  gegaan zijn is wel the Hague city walk met veel lopers met als finish het Malieveld van Den Haag waar lopers de bevrijdingsvlam ontstaken het bevrijdingsfestival kon beginnen.Ook was er een interessante expo in het provinciehuis van Zuid Holland op de plek waar het provinciehuis  nu staat was voor die tijd een dierentuin. Het stoomfestival in Scheveningen liet zien hoe we terug in de tijd gingen.En dan vlaggetjesdag gezellig druk met veel festiviteiten van koren tot oude ambachten. En het spektakel van de Volvo Ocean Race met dagen van festiviteiten op het water de boulevard strand en havens van Scheveningen. Iets wat me zeer is bij gebleven was toch wel het wereld kampioenschap zandsculpturen op het Lange Voorhout waar zand beeldhouwers met geduld mooie sculpturen gemaakt hebben en waar G-B heeft gewonnen met de zwevende stoomwals. Als fotograaf heb je ook weleens een uitdaging en dat hebben we in 2018 gedaan met mooie foto’s van een ondergaande zon gemaakt. Zo als ieder jaar was Jazz in de gracht weer een publieks trekker met veel muziek vanuit bootjes alleen het weer werkte niet mee. Rugby Academy Zuid West vierde zijn 10 jaar bestaan op het sportpark van de Laan Van Poot. Varend Corso trok in 2018 een top aantal bezoekers de vaar route was door het Westland Den haag en Delft. Ook een groot cultureel gebeuren was het Uit Festival op het Lange Voorhout, en ook voor jou pleinfestival bij theater Dakota. Het Westbroek park van Den Haag stond vol met rijdende keukens met de festival naam Trek met gezellige hapjes en een drankje kon je de tijd wel doorkomen. En dan het vliegerfestival in Scheveningen met en zonder wind is toch wel spannend of de grootste vlieger omhoog zou gaan maar de tweede dag was dat gelukt. Vuurwerkfestival is ieder jaar weer een verassing wat gaan we zien afgelopen jaar was de kleur veel groen en rood. Een ritje van af het openbaar vervoer museum in Den Haag is altijd wel leuk zo ook het afgelopen jaar. En het koren festival in het Zuiderpark is echt afgelopen jaar in het water gevallen ik heb veel waardering voor de koren die de moed hadden om te optreden. En tot slot het verplaatsen op de Sportlaan van vier 80 jaar oude iepen naar de anderen kant van de weg, jammer ik was net te laat om foto’s te maken dat de boom opgehesen werd. 

Foodtruckfestival TREK 2018

Er was eigenlijk geen twijfel om naar de Haagse editie van Foodtruckfestival TREK 2018 te gaan. De laatste drie jaar vieren we met wat horecaschool vrienden hier op de zaterdagavond een jaarlijkse minireünie. Lekker bijkletsen en alles analyseren. Maar vooral ook genieten van de sfeer en het aanbod in gerechten en drankjes. We vergelijken het altijd met een avond uit eten, maar dan in de buitenlucht met voor ieder wat wils. De Haagse editie in het  Westbroekpark had deze keer de gezellige en knusse opzet. Ook leuk dat het podium een centraal middenplein vormde. We genoten o.a. van de gerechten van Say Cheese, Indotruck en Swirling Spoons. Maar ook van de broodjes Vanglap en de Churros.

Er was even een discussie moeten alle foodtrucks ieder jaar gelijk zijn of is totale vernieuwing juist beter. We zijn er niet uitgekomen, want voor beide opties is wat te zeggen. Wel miste we zeker de foodtruck van ILoveSurifood, waar we ieder eerder jaar trouw een heerlijke belegde bara of rotirol haalden. Maar ook hebben we gehoord dat de eigenaar tegenwoordig werkt als ambassadeur van zijn authentieke Surinaamse smaken bij Verstegen Spices & Sauces. En dat er in 2019 zelfs producten met ‘zijn’ smaken te koop zijn in de horecagroothandels en daarna in de supermarkten.

Na een gezellige zaterdagavond, besloten we spontaan op zondagmiddag met familie terug te gaan. Zondag op TREK lijkt überhaupt een familiedag. Veel ouders met jonge kinderen, die al op vroege leeftijd gewoon van het foodtruck aanbod meeeten. Een mooie ontwikkeling, waar jongeren weer smaken leren kennen i.p.v. het eten van kindermenu’s. Verder zien we ook langzaam het festival veranderen, in bijna alle gevallen positief. Wat ons betreft als foodies was Foodtruckfestival TREK 2018 een geslaagde editie.

Klik op een onderstaande foto voor de diashow