M & M TIP

Jazz in de Gracht 2015

Jazz in de Gracht 2015 (deel 1)

Jazz in de Gracht 2015Afgelopen weekend was Jazz in the Gracht 2015. De elfde editie van het inmiddels bekende Haagse Jazzfestival op de grachten van de Bierkades, Groenewegje en sinds dit jaar ook de Veenkade. Waar vroeger Den Haag de grachten dempte, komen nu weer kades tevoorschijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de Veenkade, welke ook meteen in beeld kwam als deelnemende locatie voor het evenement.
Kleine kindjes worden groot en zo heeft ook Jazz in de Gracht 2015 een flinke upgrade gekregen. Net als vorig jaar wederom drie dagen en wat zeker een mooie aanvulling is op het festival is de kade met de drukbezochte foodtrucks. De rollende keuken, kokende karren en foodnomaden met hun gevarieerde assortiment. Van Newyorkburger en biofrieten tot een plankje met tapas voor 2 personen. Lekker even zitten aan een biertafel en genieten, om daarna weer met een glas (van plastic) in de hand rond te lopen en te genieten van de muziek.
Met de deelnemende horeca, de foodtrucks en de veelzijdige muziek, is de doelgroep flink vergroot. Het festival Jazz in de Gracht gaat duidelijk met zijn tijd mee en we kijken terug op een zeer geslaagd evenement.
Klik op een onderstaande foto voor de diashow
Papan, Scheveningen

Papan en Fotovaak.nl

Papan, ScheveningenNa de succesvolle eerdere exposities mogen wij (Hans en Martin Simonis) drie maanden lange vijf van onze foto’s exposeren bij Papan, Lunch & more. Papan is de leukste lunchroom van Scheveningen en zit aan Vissershavenweg (1e binnenhaven) naast de bekende surfwinkel Hart Beach. Omdat er bij Papan ook veel toeristen en Nederlandse dagjesmensen komen hebben we gekozen voor foto’s die toch iets van Nederland en of Scheveningen uitbeelden. Papan is zorgvuldig ingericht in een natural beachhousestyle en de foto’s van fotovaak.nl komen hier mooi tot zijn recht boven de lange banken.

Papan kenmerkt zich door de verkoop van huisgemaakte en biologische producten. Behalve op de menukaart vind je deze terug op de krijtborden. Laat je naar binnen lokken door de geur van zelfgebakken cake of de pompoenstoof met chorizo. Behalve lekker en gezond eten verkoopt Papan ook Bos icetea, Smooties, zelfgemaakte limonade en thee en decoratieve items, van schommelstoel tot vaasjes. Kortom de ideale pitstop tijdens een dagje Scheveningen, als je bijvoorbeeld de havens, het havenhoofd, Beachstadion of het bunkermuseum bezoekt of als eindstation na een heerlijk dagje strand.

Papan facebook
Bunkermuseum
 Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Swanmarket Rotterdam

Swan Market Rotterdam

Swan Market RotterdamZondag 15 maart op naar de Van Nelle fabriek voor de Swan Market Rotterdam. Na ons bezoek aan de Swan Market vorig jaar in Den Haag, waren we benieuwd naar één van de Rotterdamse edities. Bij aankomst was het wel even slikken, wat een enorme rij voor de deur. Gelukkig liep deze lekker door en waren we met 10 minuten binnen. In de oude fabriekshal stonden rijen met marktkramen opgesteld en werden zeer diverse producten aangeboden. Van servies, brocante, vintage kleding en meubels, honing, worst, olijfolie uit Italië en Griekenland, fudge, armbanden, tassen, taartjes, cupcakes, fair trade, tekeningen en industriële lampen die zo uit deze fabriek zouden kunnen komen. Een gezellige bonte mix van hebbedingen voor iedere leeftijd en doelgroep, in combinatie van live muziek en een groot binnenterras.
  Swan Market Rotterdam Foodcourt
Naast de kraampjes met consumeerbare producten was er ook nog op een andere manier aan de inwendige mens gedacht. Op de binnenplaats was een ‘foodcourt’ ingericht. Een groot bierbanken en tafels terras met daar omheen de rollende keukens trucks. I Love Surifood op de Swan Market Rotterdam FoodcourtNaast een enkele bekende ook diverse voor ons onbekende smaaknomaden. En een bekende in een onbekende truck, want I Love Surifood was aanwezig met een Ford Colonge uit 1954, deze oldtimer is nu het paradepaard van de enige surifoodtruck van Nederland. Ook ishet leuk om te zien dat de gerechten ten opzichte van vorig seizoen een positieve wending hebben gekregen qua presentatie. Zelf proefde we de vegetarische rotirol met nieuwe ingrediënten en die is nog lekkerder geworden. Wederom is I Love Surifood een M & M Tip waard!
Klik op een onderstaande foto voor de diashow
MaMa Kelly Foodtruck Festival

MaMa Kelly Foodtruck Festival Den Haag

MaMa Kelly Foodtruck Festival
Afgelopen weekend was het MaMa Kelly Foodtruck Festival op de Haagse Binckhorst, misschien niet direct een locatie waar je het zou verwachten. Maar het terrein naast de voormalige Caballero Sigarettenfabriek en het bijbehorende ketelhuis lenen zich hier prima voor. Het ketelhuis wordt de komende maanden omgebouwd tot Urban Bistro MaMa Kelly.

Mallory en ik bezochten zaterdagavond het MaMa Kelly Foodtruck Festival. Het was een gezellige geheel, vooral door de foodtrucks van o.a. I Love Surifood, Wok & Roll, Fritez, Choripan, Lola’s Pancakes. Het was de combinatie van de geur van gegrilde saté, een houtoven met pizza’s en de subtiele vislucht van de bakkeljauw en de warme klanken van de dj in het ketelhuis. Ondanks de frisse buitentemperatuur smaakte de bami en de rotirol van I Love Surifood echt heerlijk. Ook I Love Surifood krijgt de M & M tip!

Hans ging op zondag en had voornamelijk oog voor het industriële karakter van het gebouw en de livemuziek. Er was zowel een band als een Dj aanwezig, wat gezien de grootte van de locatie ook makkelijk kan. Maak ook op het ‘foodplein’ wist hij de gezelligheid van het MaMa Kelly Foodtruck Festival vast te leggen.

Conclusie: Wij van fotovaak.nl zijn liefhebbers van oude industriële panden, dus we hopen dat bij de verbouwing naar de MaMa Kelly Urban Bisto veel van het oude gebouw in zijn waarde gelaten wordt. Bij Villa Augustus in Dordrecht of het Ketelhuis van de Lichtfabriek in Eindhoven, hebben de aannemers dit ook gedaan en dit zijn fantastische locaties gebleven. De bijgelegen haven en het uitgestrekte terrein met de Caballerofabriek waar tegenwoordig creatieve bedrijven gehuisvest zijn maken deze locatie misschien nog wel unieker…

MAMa Kelly Facebook
I Love Surifood
Binckhorst Wiki
Caballero Fabriek

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Lichtjesavond Delft

Lichtjesavond Delft 2014

Lichtjesavond DelftOm een idee te geven zal ik de zeer geslaagde lichtjesavond Delft 2014 even in een paar regels kort omschrijven. Een stadhuis waar op geprojecteerde wordt, de kleurig verlichtte gevels van de grachtenpanden, De geuren van glühwein, warme chocolademelk en een vuurkorf. De klanken van live gezongen kerstliederen, een bluesband en doedelzakspelers… Gezellige markten, de vrolijke schaatsers op de ijsbaan en winkels die tot laat open zijn en heel veel gezellige mensen.

Het lijkt wel of Lichtjesavond Delft tot een hoger niveau verheven is dan voorgaande edities, behalve meer activiteiten ook duidelijk meer sfeer. Wel veel drukker, wat waarschijnlijk ook komt door het perfecte weer voor dit evenement. Droog en net koud genoeg om naar buiten te gaan. Echter zochten wij na een uur fotograferen toch de warmte op van Thuis.

Hiermee bedoel ik niet dat we afdropen, maar we gingen ons even opwarmen bij de kachel van Thuis by Ladera aan het Oosteinde 123. Gratis Wifi en gratis koffie als je tenminste even hun facebookpagina liked en incheckt, beide hebben we gedaan, maar toch het aanbod afgeslagen voor een gratis warme drank, want het kost hier allemaal al zo weinig. (1 koffie, 1 warme choco, twee stroopwafels 3,50 euro) De daghap gaat gemiddeld voor 8 euro en een tosti kaas voor 2 euro. En supergezellig, knus en heel vriendelijk personeel…en op loopafstand van het centrum en vanaf IKEA. Niet alleen op lichtjesavond Delft, maar altijd een M & M tip!

Opgewarmd besloten we de rest van Lichtjesavond Delft te bekijken en te beluisteren en om de mooie verlichtte gevels te fotograferen. Het was een geslaagde avond, die ons zeker in de kerstsfeer heeft gebracht…

Klik op een onderstaande foto voor de diashow
Elzenhage Poeldijk

Motel / Restaurant Elzenhagen in Poeldijk

Elzenhagen Poeldijk

Restaurant recensie: Motel / Restaurant Elzenhagen

Tussen de dorpen Poeldijk en Monster aan de N211 ligt vlakbij Den Haag het mooie witte gebouw van Motel / Restaurant Elzenhagen. Een begrip in het Westland en bij veel mensen bekend van het langsrijden en sommige zijn er ooit met familie of op een bruiloft geweest. Mede door de drukte op de weg, besloten wij Elzenhagen aan te doen voor een kopje thee bij de gezellige open haard. De sfeer in combinatie met de heerlijke geuren uit de keuken nodigden ons uit een menukaart te vragen en al snel informeerden wij naar de beschikbaarheid van een tafel om te dineren.

Op de kaart is een mix gemaakt van klassieke en moderne gerechten. Omdat we niet echt konden kiezen uit de lekker klinkende voorgerechten, kozen we voor het ‘Elzenhagen kwartet’ wat eigenlijk een proeverij is van vier voorgerechten. Het kwartet op een mooi ovaal bord bestond uit geitenkaas met spek op een salade met appel, rundercarpaccio met pesto en parmezaan, Red-Kes tomatensoep en gamba’s in knoflookroomsaus. Aan alle onderdelen van dit voorgerecht is duidelijk veel aandacht besteed en als ik alle bereidingen bij elkaar optel, dan is het nog best lastig voor de keuken om het op dit niveau op een drukke avond door te geven.

Als hoofdgerecht was de keuze gevallen op de gegratineerde varkenshaas, gevuld met Parmaham en Brie met tomatenroomsaus en zongedroogde tomaat voor mijn partner en besloot ik de Dry-aged Rib-eye met rodewijnsaus eens te proberen. Beide hoofdgerechten waren voortreffelijk, een mooie balans tussen het gebakken vlees met een perfecte cuisson, de groente en saus, zowel qua smaak als hoeveelheid. Hierbij werd een rauwkost salade geserveerd en waren op verzoek pangebakken aardappeltjes mogelijk.

De kok lijkt een klassieke opleiding genoten te hebben, maar is meegegaan met de tijd. Duidelijk niet bang voor vernieuwing, daar de gerechten, combinaties en opmaak van deze tijd zijn. Ondanks dat ze bij Elzenhagen al royaal zijn in de portiegrootte, mag je zelfs nog om een naservice vragen.Het bedienend personeel is behulpzaam, beleeft en laat je echt te gast voelen. Een inrichting, die we door het gebruik van de warme kleuren, de kroonluchters en de mooi opgedekte tafels het beste als romantisch modern kunnen omschrijven. De muziek is op de achtergrond aanwezig, wat gezellig converseren aan tafel mogelijk maakt. Elzenhage werkt met mooie en verse (streek)producten, daarnaast proef je de passie van de kok(s), wat een mooie prijs/kwaliteitsverhouding tot gevolg heeft.

Het mag wel duidelijk zijn dat wij hebben genoten van het totaalplaatje en geven Elzenhagen, dan ook een hele dikke (lees dubbele) M & M tip. Elzenhagen is geen wegrestaurant waar je toevallig langs komt, maar een gastvrij horecabedrijf, dat het verdiend om eens het parkeerterrein op te draaien en te genieten van een heerlijke lunch of diner.

Website Elzenhagen
Facebook Elzenhagen

Nieuwe Markthal Rotterdam

Nieuwe Markthal Rotterdam

Markthal Rotterdam
De bovenste rij van de collage is gemaakt in Barcelona, de onderste rij in Rotterdam…

Tijdens onze diverse bezoeken aan Rotterdam de laatste jaren, zagen wij langzaam de Nieuwe Markthal Rotterdam vorm krijgen. Afgelopen week werd dit gebouw naast Station Blaak officieel geopend en waren wij ook erg nieuwsgierig naar de architectuur en het zeer grote kunstwerk aan de binnenzijde van de hal met een oppervlakte van 12.000 m2.

 

Omdat we behalve deze informatie niet veel meegekregen over het concept, gingen wij naar Rotterdam met de veronderstelling dat het een overkoepeling zou zijn van grote hoeveelheid ‘normale’ marktkraampjes. Eenmaal aangekomen voor de glazen pui van het bouwwerk, werden we als foodies erg blij verrast, dat het concept binnen geïnspireerd is op de Spaanse Mercats en op de foodafdeling van het Berlijnse KaDeWe. Aanbieders van vlees, vis, brood, groente etc. werken vanuit een unit, daarnaast is er bij sommige de mogelijkheid om direct aan de toonbank te zitten en te consumeren. Deze buitenlandse concepten lijken door de bedenkers van Nieuwe Markthal Rotterdam bekeken en verbeterd te zijn. Het vakantiegevoel werd bij ons nog eens versterkt doordat direct bij de ingang de Ibericohammen hangen, het fruit opgestapeld ligt en je kan aanschuiven bij een pinchosbar.

 

Wat de Nieuwe Markthal Rotterdam echter uniek maakt is dat er ook speciale producten worden aangeboden, zo kwamen we ook vegetarische producten, delicatessen, powerfoods, specials, noten en specerijen tegen. Ook goed om te onthouden dat er een groot assortiment producten van Koppert Cress, hier gewoon voor particulieren te koop is. Daarnaast straalde de verkopers passie uit, gaven ze graag uitleg, lieten ze proeven en waren ze erg behulpzaam om het goed aan te geven of zelfs voorzichtig in een boodschappentas te laten zakken. De supermarkt(en), kookwinkel en slijterijen maken de Markthal tot een walhalla voor thuiskoks. Heb je geen zin om inkopen te doen en daarna te zwoegen in je eigen keuken, dan kan je terecht bij de diverse horeca in de hal. En op de diverse terrassen bovenop de units van de horeca aanbieders is het mogelijk je even te onttrekken uit de drukte van de hal en te genieten van je eten en natuurlijk het uitzicht op het grote kunstwerk.
We hebben onze ogen uitgekeken en genoten van de verrukkelijke producten en gerechten. Rotterdam is voor ons weer een stukje internationaler geworden, maar heeft tegelijkertijd zijn eigen eigenwijze draai eraan gegeven. De Nieuwe Markthal Rotterdam is een must voor foodies en een aanwinst voor de stad en krijgt zeker de M & M tip om eens te bezoeken.

 

Website’s

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

 

Poster Smaak Karavaan Tilburg

Smaak Karavaan Tilburg 2014

Chef's Truck op Smaak Karavaan

Toen we zagen dat de stoet van foodtrucks neer zou strijken op de spoorzone van het Brabantse Tilburg onder de leuke naam van Smaak Karavaan Tilburg, wilde wij dit graag zelf en zien de locatie ervaren.

Je vraagt je misschien af, zijn jullie het niet een keer zat om steeds naar rollende keukens, culinaire karavanen en foodevenementen te gaan? Het antwoord is eigenlijk heel makkelijk, er is geen evenement hetzelfde. Natuurlijk zijn er veel gelijkenissen, je kan er altijd lekker eten en genieten van geuren en smaken en je komt ook wel dezelfde foodtrucks tegen, maar toch is ieder evenement uniek.

Dit brengt ons weer terug naar Tilburg, waar de foodnomaden zich hebben geïnstalleerd op een oud spoorweg terrein, vlak achter het station. Lekker industrieel, hergebruik van een oud terrein waar nog een treinrails ligt en stootblokken staan. Waar je met een beetje fantasie tussen de heerlijke geuren van de wokpannen, barista’s en Green Egg’s de diesel van de locomotieven nog kan ruiken. Kinderen die hun marshmallows roosteren in een tot barbecue verbouwde gasfles.

Ook erg welkom in verband met een plaatselijke bui, was de wagenmakerij, de grote hal waar een deel van de trucks stond. De rollende keukens langs de kanten en in het midden een plein met tafels en terrassen. Het aanwezige zitzakkenterras werd gedomineerd door kinderen en een band die heerlijke evergreens van U2, Pearl Jam en dergelijke aan het vertolken was. Ook was de gele foodtruck van de film Chef weer aanwezig met Cubaans eten en natuurlijk werden er Brabantse worstenbroodjes verkocht…

Kortom, Smaak Karavaan Tilburg was een zeer smaakvol evenement in alle opzichten en een volgende editie is ook zeer een aanrader!

Website’s:
Smaakkaravaan

www.reizendesterren.org
Website Chef (de film)

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Alphen Culinair 2014

Alphen CulinairAls er in één weekend meerdere culinaire evenementen zijn door het land, moet je toch als foodies keuzes maken of willen combineren. Na ons bezoek aan Rrrollend Leiden, besloten wij geheel spontaan ook Alphen Culinair in Alphen aan den Rijn te bezoeken en dit is ons zeer goed bevallen. Alphen Culinair is een lekker ruim opgezet evenement in het Rijnstroompark, met veel aandacht voor decoratie en entertainment. Ook mooi  was het grote kookworkshoppaviljoen verzorgd door AEG, waar men gratis deel kon nemen aan een kookworkshop met ingrediënten als zeekraal, entrecote en venkel.

Gezellig druk, warme klanken uit een saxofoon, een laagstaand zonnetje en de geurige dampen uit een Big Green Egg omschrijft in één zin de sfeer van Alphen Culinair. Wij hebben gesmuld van de heerlijke gerechten van restaurants in en om Alphen, die op dit evenement hun gerechten in het klein serveerde. Denk aan Sushi als voorgerecht, daarna een biefstuk en 3 mooie taartjes, waaronder een citroen merengue, aardbei en een blondie (witte chocolade gebakje).

Website Culinair Alphen

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Restaurant Alexander

Restaurant Alexander Den Haag

Na al diverse keren de intentie te hebben gehad om te gaan eten bij restaurant Alexander op de Denneweg, besloten we eens via couverts.nl een tafel te reserveren. Dit werkt eigenlijk heel makkelijk, je ziet direct de beschikbaarheid en krijgt een bevestigingsmail met de parkeermogelijkheden in de buurt. En een paar uur voor je reservering, krijg je nog een reminder in de mail.

Een hartelijke ontvangst door de gastvrouw die ons naar de gereserveerde tafel begeleid. Wat direct opvalt is de geborduurde sierletter op de servetten en de tafellopers en het strak gepoleerde bestek. Als aan dit soort kleine details aandacht wordt besteed dan beloven de gerechten ook wat.

De menukaart is niet heel uitgebreid, maar bevat naast klassiekers ook nog andere mooie gerechten. Op verzoek komt de eigenaar een vrijblijvend wijnadvies geven. Onze keuze valt op een voorgerecht met geschroeide tonijn. Daarna kiest mijn vriendin de lamsrack en ik ga voor de tournedos met ganzenlever. Als dessert kiezen we voor de Crêpes Suzette en de chocoladetaart met rood fruit. We zitten werkelijk te smullen en ook te genieten van de sfeer. De bediening is bijna onzichtbaar aanwezig, maar bij een vragende blik staan ze meteen klaar. Dat we nog wat blijven natafelen, lijkt ook geen enkel probleem. Na het afrekenen wordt zelfs voor ons nog een Limoncello van het huis ingeschonken

Conclusie: Alle gerechten zijn mooi opgemaakt en wat je kan zien en zeker proeven is dat alles met heel veel passie en liefde voor het koksvak bereid is van mooie ingrediënten. In combinatie met het totaalplaatje van bediening, inrichting en sfeer maakt dit Alexander tot een heel fijn restaurant. We geven Alexander dan ook een zeer verdiend en dik compliment en maken er een M & M culinaire tip van.