Cultuur

Het begrip cultuur wordt in verschillende betekenissen gebruikt. In brede zin wordt het gebruikt voor alles wat door de samenleving wordt voortgebracht; ‘cultuur’ wordt dan tegenover ‘natuur’ gesteld. In engere zin wordt de term gebruikt voor kunstuitingen of voor kunst en wetenschap, (inclusief literatuur, architectuur, en dergelijke). Concrete cultuuruitingen zijn bijvoorbeeld gewoonten van een land, kleding, feesten en eetgewoonten.
Cultuurpolitiek houdt zich bezig met de drie beleidsterreinen:
Cultureel erfgoed
Media, letteren, bibliotheken
Kunsten

Dit is ook Den Haag

Dit is ook Den Haag is in deze stad door de jaren heen heel wat te doen geweest. Zoals het jaar begint met de nieuwjaarsduik in Scheveningen. Voorjaars evenementen. De van oudsher de Duinenmars. De CPC wat de grootste hardloop wedstrijd van Den Haag is. En dan ook nog een paar keer een echte marathon in deze stad. Ieder jaar in maart beginnen de ritten met de mooie museum trams door Den haag waar veel mensen van genieten. Er zijn veel evenementen in Den Haag. Ik ga er toch nog wat noemen. Beatstad Den Haag was een van de grootste publieks trekkers maar is er niet meer. En dan Parkpop wat altijd in het Zuiderpark hoorde maar nu naar het Malieveld verplaats is. Jazz in de gracht met veel drukte langs de grachten. Het vuurwerkfestival met verschillende dagen veel soorten vuurwerk. De mooie wielerronde van het Statenkwartier. Museumnacht is een mooie wandelroute van museum naar museum met onderweg hier en daar een drankje.Een van de leukste dingen waar ik een fotosessie van heb gemaakt is toch wel de de generale repetitie voor prinsjesdag met paard en ruiters op het strand van Scheveningen. Ook door gewoon dingen in Den Haag te fotograferen laat ik zien dat deze stad leeft. Klik op een foto voor de diashow.

Hoogtij 69 de rondgang

Hoogtij 69 de rondgang.

Deze editie van de ronndgang in mei hebben we maar drie galeries aan kunnen doen. Door gebrek aan tijd en vervoer hebben we deze drie galeries uitgekozen.. Met deze tentoonstelling Z Trixie te beginnen ronden de kunstenaars het project af en belichten ze hun oorspronkelijke vertrekpunt. Ze volgden de kreeft en zijn veranderende betekenis door de tijd, de handeling van het eten, hoe de kreeft meer is geworden dan alleen voedsel, maar ook hoe aan het kopen van de kreeft een zekere status verbonden is geraakt. De cynische handelingen van de performances in Trixie zullen gepaard gaan met de presentatie van 2 videowerken en de installatie van kreeftenkooien. De video’s zijn gefilmd in de Bierkade nabij Trixie. Op loopafstand was de tweede galerie in de van Limburg van Stirumstraat. Groepstentoonstelling samengesteld door Tim Hollander waarbij de Frontspace verandert in een luxe sneaker-store voor keramieken schoenen. In Billytown de derde galerie die we bezochten moest ik even wenen wat er op me af kwam. In de expositieruimte werden grote kleurrijke schilderingen tentoon gesteld. Deze kunstwerken versterkte het gevoel van anderen sferen. Klik op een foto voor de diashow.


KLM Urban trail Den Haag

KLM Urban trail Den Haag. KLM streeft er al jaren naar om een mix te maken van genieten en in beweging zijn. Om mensen in beweging te krijgen moet je een goede campagne voeren en dat heeft de KLM gedaan. Uitgesmeerd over een heel seizoen hebben dertien steden in Nederland een trail. KLM laat inwoners van deze steden zien wat de inwoners zelf niet zien. Het motto is bewegen en genieten. Zondag 7 juli was mijn eigen Den Haag aan de beurt mooi om hier een leuke foto reportage van te maken. Met zo’n drie en half duizend mensen was de start bij de mooie Hofvijver van Den Haag en tevens het eerste historisch punt van de trail. Er werd in kleine groepjes gestart zo kon iedereen rustig om zich heen kijken. Ik als fotograaf heb het best naar mijn zin gehad,Langs de Hofvijver, Binnenhof, Mauritshuis, Buitenhof,Pathé Buitenhof,Gevangenpoort,Passage, Bijenkorf,Wagenstraat,Nieuwe kerk, Muzenplein,universiteit Leiden, Den Haag centraal. 

Het graf van Chinese Keizer Qin Shi Huang

Het graf van Chinese Keizer Qin Shi Huang  384 j voor Christus is bedekt met een enorme laag aarde. Niemand weet waar de ingang is. Tot op de dag van vandaag is het graf nog niet bloot gelegd. Uit historische verslagen blijkt dat het graf uit verschillende paleizen en paviljoens bestaat vol zeldzame edelstenen en schatten.In de buurt van de grafheuvel waaronder het graf van de keizer is, bevinden zich ook nog talrijke grafkuilen. Een ervan bevatte twee prachtige bronzen miniatuurwagens met bronzen paarden en wagenmenners. Deze staan tegenwoordig in het museum bij de opgraving. Later werd nog een kuil met bronzen vogels ontdekt. Ook werden offer kuilen gevonden met skeletten van exotische dieren, massagraven van dwangarbeiders en tombes met lijken van jonge mensen. Dat kunnen mensenoffers zijn geweest. In 384 v.C. werd deze praktijk officieel verboden in China. Wel werden de mensen offers in de tijd van Qin dynastie.  En de daarop volgende Han dynastie steeds meer vervangen door terracotta beelden. Het terracotta leger staat in vijf kuilen op twee kilometer van de graf heuvel heuvel van de Keizer. 

Hoogtij #56

Afgelopen vrijdag besloten we deel te nemen aan de Hoogtij #56 als bezoeker. Hoogtij is een rondgang te voet of te fiets langs meerdere Haagse kunstinstellingen die ons in het verleden erg beviel. Per editie wisselende ateliers, galeries en exposities in (de buurt van) het Haagse centrum. We vinden erg leuk om op de hoogte te blijven van het kunstaanbod en de creativiteit in onze Hofstad. Maar ook experimenteren we zelf op een dergelijk evenement met onze camera-instellingen. Hoogtij #56 startte in ‘onze ambassade’ zoals de voormalig Amerikaanse Ambassade op het Korte Voorhout nu genoemd wordt. In het openingspraatje gaf Marie-Jose Sondijker van ‘West Den Haag’ een toelichting over dit Rijksmonument welke momenteel gebruikt wordt voor vier exposities. Op een gegeven moment zal dit gebouw openbaar verkocht worden. Echter is de wens van ‘West Den Haag’ en vele kunstliefhebbers dat het een culturele functie zal blijven vervullen. Naar ons inzicht leent het gebouw hier zich uitermate geschikt voor, met zijn aparte architectuur, indeling en auditorium. Ook is het leuk te zien  hoe er door kunstenaars van de raamrekken van de voormalige ambassade nieuwe voorwerpen zoals krukjes, banken, tafels en kapstokken worden gemaakt. Dit samen met items die gemaakt worden van onder andere oude visnetten. Dit is upcycling kunst ten voeten uit. Na een wandeling door de exposities gemaakt te hebben in ‘onze ambassade’ gingen we naar de Korte Vijverberg. In een voormalig bankgebouw waren ook diverse exposities te zien. Van abstracte kunst en Haut Couture tot Chinese kunstwerken en keramiek. Daarnaast keken we in de voorraad abstracte kunst van de expositiehouder. Heel apart was dat er diverse abstracte kunstwerken hingen, die bijna niet te fotograferen waren voor onze camera. De focus ging totaal onderuit, maar na wat instellen is het toch redelijk gelukt. Dan te bedenken dat deze schilderijen echt met verf en een kwast zijn gemaakt.

Op de Toussaintkade bekeken we het werk van de kunstenaar Paul Neagu. Die in de jaren 70 en 80 kunst benaderde vanuit een filosofische invalhoek. Omdat we deze Rondgang niet zouden redden om naar de Grafische Werkplaats te gaan, namen we een kijkje bij ‘Peer In’ in de Elandstraat. In dit mooie oude pand met originele elementen bekeken we kunstwerken gemaakt door middel van onder andere zeefdruktechniek. Na genoten te hebben van een wijntje en ons gewarmd te hebben bij de vuurkorf, fietsten we naar ‘Nest’ op het Constant Rebecqueplein. Hier de groepstentoonstelling ‘History is His Story’ die voortborduurt op de mythische wereld omschreven door muzikant, poëet en visionair Sun Ra. We hebben alle kunstwerken bekeken, maar waren vooral zeer onder de indruk van de spiegelende messingvloer. En natuurlijk welke foto’s hiermee konden maken… Daarna op naar het Spanjaardshof in het Westeinde. Een verzamelgebouw met ateliers, waar we in twee ruimtes kunst konden bekijken. Omdat we nog slechts tijd hadden voor één locatie kozen we Galerie Sophie op de Paviljoensgracht. Deze creatieve hotspot bestaat al weer tien jaar. Behalve expositiegedeelte hebben we ook de werkplekken mogen zien.

Al met al voor ons een zeer geslaagde editie van Hoogtij. Helaas hebben we wel keuzes moeten maken, want om 21 instellingen te zien binnen vier uur is niet te doen. Maar wel blij met de Hoogtij #56 route die Hans al had uitgestippeld. Met kunst is het zo het moet je aanspreken, maar om daar achter te komen is het goed altijd het aanbod te kennen. Mooie dingen gezien en ook zelf goed kunnen experimenteren met fotografie.

En aangezien het meerdere keren per jaar georganiseerd wordt, is het zeker een aanrader om ook eens deel te nemen.

Website Hoogtij
Website Onze Ambassade

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Chinees nieuwjaar 2019

Chinees nieuwjaar 2019 staat dit jaar in het teken van het Varken. Op 9 februari is het Chinees nieuwjaar in Den Haag op grootse wijze gevierd. In het atrium van het stadhuis werd het Chinees nieuwjaar officieel geopend door prominenten vertegenwoordigers van Nederlandse en Chinese overheid hierbij waren ook aanwezig charges van P.R China MR Chen Ribiao voormalig minister Laurens Jan Brinkhorst en niet te vergeten burgemeester van Den Haag Pauline Krikke. Na deze ceremonie was er een spetterend programma van zang en dans . Deze shows werden uitgevoerd door een wereldberoemde dansgroep uit China.Deze groep artiesten komt uit de provincie Henan.  De Henan ART TROUPE zijn naar Den Haag Gekomen en hebben met dans zang en acrobatiek en vechtkunst een daverende show gegeven.Ook de zang van de Chinese operazangeres Laura Fygi viel op. Rondom Chinatown waren er activiteiten maar dit jaar bleef het vuurwerk uit maar met leeuwen dansen en een markt was het Chinese nieuwjaar in Den Haag een groot succes. 

Wat dingen die in 2018 in Den Haag gebeurde

Wat dingen die in 2018 in Den Haag gebeurde.Nu kan ik wel alles opnoemen maar ik laat wat dingen in vogel vlucht zien. Open dag Rotterdamsebaan Binckhorst was interessant.De doden herdenking op de Parallelweg van Den Haag was plechtig.De Japansetuin was ook weer een mooi geheel met veel bezoekers.Een van de dingen die in mei niet ongemerkt voorbij  gegaan zijn is wel the Hague city walk met veel lopers met als finish het Malieveld van Den Haag waar lopers de bevrijdingsvlam ontstaken het bevrijdingsfestival kon beginnen.Ook was er een interessante expo in het provinciehuis van Zuid Holland op de plek waar het provinciehuis  nu staat was voor die tijd een dierentuin. Het stoomfestival in Scheveningen liet zien hoe we terug in de tijd gingen.En dan vlaggetjesdag gezellig druk met veel festiviteiten van koren tot oude ambachten. En het spektakel van de Volvo Ocean Race met dagen van festiviteiten op het water de boulevard strand en havens van Scheveningen. Iets wat me zeer is bij gebleven was toch wel het wereld kampioenschap zandsculpturen op het Lange Voorhout waar zand beeldhouwers met geduld mooie sculpturen gemaakt hebben en waar G-B heeft gewonnen met de zwevende stoomwals. Als fotograaf heb je ook weleens een uitdaging en dat hebben we in 2018 gedaan met mooie foto’s van een ondergaande zon gemaakt. Zo als ieder jaar was Jazz in de gracht weer een publieks trekker met veel muziek vanuit bootjes alleen het weer werkte niet mee. Rugby Academy Zuid West vierde zijn 10 jaar bestaan op het sportpark van de Laan Van Poot. Varend Corso trok in 2018 een top aantal bezoekers de vaar route was door het Westland Den haag en Delft. Ook een groot cultureel gebeuren was het Uit Festival op het Lange Voorhout, en ook voor jou pleinfestival bij theater Dakota. Het Westbroek park van Den Haag stond vol met rijdende keukens met de festival naam Trek met gezellige hapjes en een drankje kon je de tijd wel doorkomen. En dan het vliegerfestival in Scheveningen met en zonder wind is toch wel spannend of de grootste vlieger omhoog zou gaan maar de tweede dag was dat gelukt. Vuurwerkfestival is ieder jaar weer een verassing wat gaan we zien afgelopen jaar was de kleur veel groen en rood. Een ritje van af het openbaar vervoer museum in Den Haag is altijd wel leuk zo ook het afgelopen jaar. En het koren festival in het Zuiderpark is echt afgelopen jaar in het water gevallen ik heb veel waardering voor de koren die de moed hadden om te optreden. En tot slot het verplaatsen op de Sportlaan van vier 80 jaar oude iepen naar de anderen kant van de weg, jammer ik was net te laat om foto’s te maken dat de boom opgehesen werd. 

Conrad Stork kranen worden monument

Conrad Stork kranen worden monument aan de Laakhaven in Den Haag. In een nieuw te realiseren deel van Den Haag in het gebied waar de petroleumhaven  is geweest. In dit deel van de Laakhaven  wordt de grond bouwrijp gemaakt voor een groot project . Met de bouw van dit project heeft de architect rekening gehouden om het industrieel verleden met de invulling van dit gebied te behouden.In dit gebied met de naam Petroblok blijven de twee historische portaalkranen van Fabriton en Verhulst staan en krijgen een opknapbeurt dankzij wethouder Joris Wijsmuller van de Haagse stadspartij.Met deze uitstraling rond een jachthaven met daaromheen zo’n 250 woningen, en een voetgangers/fietsbrug tussen de Neherkade en de Calandkade is de verbinding met het OV en het centrum NS station Moerwijk en het NS station Den Haag Hollands Spoor ideaal. Ook kan het Laaktheater  in de toekomst een grote culturele rol gaan spelen. En voor ontspanning is het Zuiderpark op een steenworp afstand, en voor een mooie wandeling kan je de anderen kant op naar Rijswijk met de buitenplaats Overvoorde. De toekomst gaat er mooi uitzien voor dit nieuwe gedeelte van Den Haag. 

Cultureel Embassy festival

Cultureel Embassy festival. In het wekend van 1 en 2 september hebben zo’n 51 ambassades folklore, folklore muziek cultuur en cullenaire gewoontes van hun land gepresenteerd. Het festival werd voor de vijfde jaar achtereen georganiseerd op en rond het lange Voorhout van Den Haag. Met het mooie weer op vrijdagavond begon de spetterende wereld reis door de culturen. Zaterdag 2 september was het weer grandioos en uitstekend voor een festival de klederdrachten met al hun mooie kleuren kwamen mooi uit in de zon. De muziek dans en eten zullen me lang bij blijven, en ik denk ook bij zo’n 50.000 bezoekers.Ik kan wel alle artiesten noemen maar kijk dan op de link van Embassy festival. Klik op een fotootje voor de diashow. 

Haagse Fotografen Exposeren

Haagse Fotografen Exposeren…flyer haagse fotografen exposeren

In de Hofstad wonen en werken veel talentvolle fotografen, die dagelijks beeldmateriaal leveren voor nieuwssites, beeldbanken en gedrukte media. Er wordt echter maar weinig afgedrukt, terwijl we gerust mogen aannemen dat veel van de opgeslagen foto’s prachtig zouden staan in een interieur van een woning of bedrijf. Nu hebben wel veel fotografen de grote wens om eens ergens te mogen ‘hangen’, maar deze gaat maar zelden in vervulling.

Martin en Hans Simonis van fotovaak.nl willen hier graag verandering in brengen. Al eerder organiseerde het tweetal vier succesvolle en goed bezochte foto-exposities met eigen werk in Brasserie / Galerie Mondriaan in winkelcentrum De Savornin Lohmanplein. “Nu is de tijd gekomen, om ook met andere Haagse Fotografen ‘onze’ muren te delen”, aldus de heren.

Op de nieuwe expositie, met de naam Haagse Fotografen Exposeren, worden foto’s van Hans Simonis, Marianne Smit, Martin Simonis, Peter van Bergen Henegouwen, Richard Mulder, Rob Schippers, Robert John Henderson en Wilco Eckhardt geëxposeerd. De werken zijn afgedrukt op acrylaat, canvas, papier of dibond. Gezien de diversiteit van de foto’s, belooft het een mooie gevarieerde expositie te worden. Er worden ook meer foto’s opgehangen dan bij de voorgaande edities.

De expositie zal officieel worden geopend op zaterdag 19 november vanaf 15.00 uur. Alle trotse fotografen zijn hierbij aanwezig om te vertellen over hun werk. Tijdens de openingsreceptie, wordt er door de nieuwe eigenaar van Brasserie / Galerie Mondriaan een proeverij van kleine hapjes geserveerd, welke gebaseerd zijn op de vernieuwde menukaart.

Openingsreceptie: Zaterdag 19 november 2016 15.00-17.00 uur
Toegang: GRATIS ENTREE
Looptijd: van 19 november 2016 tot 16 maart 2017
Waar: Brasserie Mondriaan, De Savornin Lohmanplein 37, 2566 AC Den Haag
Facebookeventhttps://www.facebook.com/events/1076511905797261/