Hobby’s

Goudse keramiekdagen

Goudse keramiekdagen hebben dit jaar 2022 wel een speciaal karakter. De stad viert dan zijn 750 jaar stadsrechten en de 45e keer dat de keramiek dagen gehouden worden. Dat is uniek deze stad heeft altijd vooropgelopen in keramiek en aardewerk. . Het zijn dagen van workshops, techniek, en kunst. En op de markt staan meer dan honderd kramen uit binnen en buitenland . Er is ook een wedstrijd van keramisten op de markt die strijden wie de hoogste vaas kan maken. Gelijke tijd wordt ieder jaar een looproute langs meerderen ateliers gehouden. Hier worden diverse stijlen werk getoond.  Veel-muziek-tijdens-de-goudse-keramiekdagen, met onder anderen een carillonconcert van Boudewijn Zwart. Dit gebeurt vanaf de toren van de Sint jan. Ook zijn er op beide keramiekdagen harmonieorkesten op en rond de markt. Met exposities op meerderen locaties. Ik verwacht dan ook dat deze dagen weer een groot succes gaan worden.

Lichtprojecten van Hans

Lichtprojecten van Hans. Hoe ben ik ooit op het idee gekomen om deze projecten op te starten? Als monteur binnen- en buitendienst heb ik gewerkt in de industrie van de transportwereld en intern transportwereld. Daar zag ik om me heen dat heel wat nuttig en nieuw materiaal werd weggegooid. In de tijd dat niemand de term: ‘Up-cycling’ kende, was ik al aan het denken hoe ik deze materialen kon hergebruiken.

Om maar een voorbeeld te geven bij een brandstof ombouw van een vorkheftruck van benzine naar een gastruck werden de stalen benzineleidingen gedemonteerd en weggegooid. En juist deze benzineleidingen van staal met alle bochten en koppelingen en ook zo de prachtige kleur spraken mij aan om er iets mee te gaan doen. En een afgedankt aandrijfwiel van een palletwagen is voor een voet van een lamp te gebruiken. Maar denk ook aan stukken hydrauliekpijp, hulsklinknagels, een drukaccumulator, dikke stalen veren, messing koppelingen, keilbouten, koperen ringen, verschillende kleuren stroomdraad, moeren, bouten, isolatiemateriaal. Dit alles heeft mij inspiratie gegeven om hier iets leuks van te gaan maken.

En dat heb ik ook gedaan vanaf 1998 tot 2021 heb ik heel wat projecten gedaan die ik best wel met trots, met de wereld wil delen. Mijn eerste lamp had ik materiaal van een dynamo poelie van een motor van een heftruck gebruikt. Gecombineerd met benzineleiding, batterij stekkerhulzen, moeren en ringen, steek G4 fittingen met halogeen 12v 5 watt lampjes gebruikt. Dit project was zo goed gegaan dat ik in de jaren hierna veel variaties in modellen en soorten lampen heb gemaakt. Sinds ik met pensioen ben heb ik de vele ideeën die ik al tijdens mijn werkende jaren had, uitgevoerd tot lichtprojecten. Helaas begint het materiaal op te raken en ik dus op zoek moet gaan naar nieuwe creaties. Inmiddels ben ik al met nieuwe materialen bezig zoals het houtdraaiwerk gemaakt bij Chisel Chick gecombineerd met staal of koper. Ook ben ik bij de 2.0 lampen overgegaan op LED en dit zal in de toekomst toch de norm worden.

Saturday Night cruise.

Jarenlang was iedere eerste zaterdag van de maand de Saturday Night Cruise. Echter maakte corona een eind aan deze traditie. Hierdoor kon dit geweldige evenement in 2020 slechts een keer gehouden worden. Op zaterdag 5 september was het zover, vele Amerikaanse bolides trokken naar Den Haag. Het leek wel of tijdens de crisis veel oldtimer eigenaren de tijd in hun trots hadden gestoken. we zagen naast oude bekende ook veel deelnemers die we nooit eerder hadden gezien. Daarnaast waren er veel bezoekers uit Duitsland, België en Polen aanwezig.
Gelukkig hield iedereen zich aan de afstand van 1.5 meter Hier werd ook streng opgelet en waar nodig gecorrigeerd door de Cruise Brothers medewerkers en vrijwilligers die deze editie prominent aanwezig waren. De sfeer was geweldig en duidelijk was te zien hoeveel deelnemers en bezoekers de Saturday Night Cruise hebben. Wij horen daar ook zeker bij en waren blij dat er deze editie weer andere oldtimers te fotograferen waren. ook besloten we eens een keer plaats te nemen langs de ‘drive-out’ om de auto’s te zien vertrekken. Kortom het was in onze ogen ondank de restricties toch een zeer geslaagd evenement.

Martin Simonis

De 3D-street art keert vanaf begin juni terug in het Helderse straatbeeld

De 3D-street art keert vanaf begin juni terug in het Helderse straatbeeld. Er komen straattekeningen op het trottoir van de Keizersbrug, bij de dubbele bolder en op/bij de bouwwand aan de Spoorstraat.

Na het succes van vorig jaar geeft Citymarketing daarmee een vervolg aan de 3D-street art die in 2018 in het Helderse straatbeeld verscheen. De Amerikaan Nate Baranowski in 2018 verantwoordelijk voor de dieptetekening op de Keizersbrug, gaat samen met tekenaars uit Mexico en Australië tekenen voor de street art. In totaal komen er vier tekeningen.

Houdbaar
“Na vorig jaar wilden we echt de allerbeste tekenaars”, vertelt manager Anke de Vries van Citymarketing. “We wilden hetzelfde wow-effect creëren. Een opdracht krijgen ze niet mee, maar we krijgen wel een ruwe schets. Om te voorkomen dat we drie vergelijkbare tekeningen krijgen. Voor de rest vertrouwen we op de artiestieke creativiteit van de kunstenaars. En we hopen dat de tekeningen lang intact blijven, zoals die op de Keizersbrug, die is vorige maand pas verwijdered.”

De kunst van Leon Keer op het voormalige pand van V&D aan de Beatrixstraat had al een leven van minimaal twee jaar in het vooruitzicht. Die taferelen zijn te zien totdat de Woningstichting er gaat renoveren. Dezelfde houdbaarheid geldt voor de tekening op de bouwwand. Die tekeningen blijven gehandhaaft tot de muur wordt afgebroken.  

Bron: NHD, Helderse Courant 22-5-2019

 

Verzamelaars beurs Jaarbeurs Utrecht

Verzamelaars beurs Jaarbeurs Utrecht is de grootste beurs op dit gebied van Europa, en word twee keer per jaar gehouden. J.L zaterdag 8 april was het weer zo ver. Liefhebbers van curiosa, vintage, en antieke spullen. Verdeeld over vijf hallen bieden meer dan 1000 deelnemers honderdduizenden voorwerpen aan, overzichtelijk ingedeeld op onderwerp. Er zijn aparte afdelingen voor speelgoed, glas, aardewerk, boeken, munten, kaarten, postzegels, archeologie, platte zaken, fifties en design woon – en interieurartikelen. Op vrijwel elk gebied zijn binnen- en buitenlandse specialisten aanwezig. Bron.   

City Pier night walk

City Pier night walk 2019 was al weer de tweede editie met de start op het Malieveld van Den Haag. Met somber weer maar zo’n 2000 vrolijke wandelaars die stonden te wachten op de start waar de  tocht  kon beginnen. Er werd in groepjes gestart zodat iedereen ruimte had om op gang te komen. Vanaf de Dierentuinbrug was het een lint van verlichte wandelaars. Richting Mauritshuis en langs de Hofvijver was alles verlicht zelfs de fontein. Door het binnenhof gelopen richting Gravenstraat langs het mooi verlichte historisch pand waar meer als een eeuw de Bonneterie in gevestigd was. Rondom de Grotekerk werden we opgewacht door leuk swingorkestje . Door de Prinsenstraat gelopen met veel soorten sfeervol verlichte restaurants en verder door de Anna Paulownastraat waar aan het einde van de straat de verlichte torens van het Vredespaleis opdoemde een historisch monument waar een stop gehouden werd. We waren op de helft. De wandelaars passeerde het mooie verlichte Madurodam de weg naar Scheveningen was gevonden. Door het Westbroekpark kon de boulevard niet ver meer zijn. Op de boulevard aangekomen begon het te stortregenen maar de finish was in zicht en dat was de Pier. Daar werd gestempeld voor de laatste keer. Nog even op de pier een drankje genomen en met een goed gevoel naar huis gegaan. 

De nieuwe tuinen van Appeltern

De nieuwe tuinen van Appeltern zijn in beweging. Het begint al bij de nieuwe entree van de grootste tuinen variatie van Nederland. De tuinen van Appeltern is zo’n 22 hectaren groot en er zijn 200 tuinen. Er zijn tuin en landschap architecten die nieuwe tuinen bedenken maar de meeste tuinen worden zelf bedacht. Maar de tuinen zijn in beweging iedere dag worden er nieuwe tuinen bedacht. Als tuin en natuur liefhebber kan je het hier best naar je zin hebben je kan hier uitrusten en nieuwe tuin inspiratie opdoen. 

van somber naar kleurrijk

Van somber naar kleurrijk dat kan je wel zeggen als Margriet Snaterse met een project bezig is, waar ze  samen met buurtbewoners er iets moois van maakt, komt het goed. Ik ontmoette Margriet in de Ellips een plein somber en ingeklemd tussen het Rijswijkseplein en stationsbuurt van Den Haag waar een kar vol teken en schilder materiaal stond ook een hoogwerker was aanwezig voor de hoge taferelen te schilderen de ontmoeting en het gesprek was leuk een dame onder de pastelkleuren op haar handen en overal was verf het was toch wel iets speciaals voor een gesprek. Ik was onder de indruk van de kleuren en warmte wat er geschilderd werd als ik naar de muren van de ingangen en doorlopen van de Ellips kijk krijg ik een geborgen gevoel van binnen en het somberen word kleurrijk mooi project wat dit stukje Den Haag weer meer glans geeft. Zo heeft Margriet Snaterse meerderen delen van Den Haag meer glans en kleur gegeven . 

Haagse Stadswijngaard

Vanaf de Laakmolen met de mooie natuurvolle Laakzone van Den Haag, bevind zich aan het eind van het veenriviertje de Laak de Haagse Stadswijngaard. Initiatiefnemer Tycho Vermeulenis is in 2015 begonnen met deze wijngaard Het idee was een heerlijke wijn te maken van deze Haagse grond. En hoe is deze initiatiefnemer op het idee gekomen hier een wijngaard te bouwen Als onderzoeker bij de Hogeschool van Wageningen was ik dagelijks met planten en gewassen bezig  en had al lang de wens om wijn te maken van zelf geteelde druiven maar dat was toen nog geen succes.Jaren later heb ik een teeltsysteem ontwikkeld die ik nu in de Haagse wijngaard gebruik. In 2016 hebben we al van het wijn resultaat kunnen genieten en het jaar hierna was nog beter.

Voor een vliegerfeest moet je wel wind hebben

Voor een vliegerfeest moet je wel wind hebben. Zaterdag 23 september, was de eerste dag van het 39e vliegerfeest in Scheveningen. Het was de bedoeling De Megabyte, de grootste monstervlieger van Europa op te laten. Het beest is 66 meter lang en 25 meter breed maar hier moet je wel wind voor hebben. De kleine lichtere vliegers hadden geen probleem om de lucht in te komen dus er was toch nog vlieger plezier. Klik op een fotootje voor de diashow.Â