Museumnacht Delft 2014

Museumnacht Delft
Museumnacht DelftAfgelopen vrijdag bezochten wij de Museumnacht Delft, het thema van deze 5e editie was ‘L Heure Bleu (het blauwe uur) wat slaat op het mystieke blauwe licht wat dagelijks net voor de schemering ontstaat en volgens vele kunstenaars het ideale licht is om mee te werken.

 

Na het ophalen van onze passe-partouts vertrokken wij voor onze eigen uitgestippelde route vanaf het Armentarium (het voormalig Legermuseum). De eerste stop was atelier Indrukwekkend, waar workshops gegeven worden op het gebied van o.a. zeefdruk op textiel en papier. Daarna door op de fiets in de stromende regen naar Royal Delft De Porceleyne Fles, waar we getuige waren van het beschilderen van een Delfsblauwe vaas. Als sinds 1653 wordt dit ambacht hier uitgeoefend. Behalve de bekende serviezen en tegels, komt hier ook veel prachtig bouwkeramiek vandaan, waarvan elementen o.a. gebruikt zijn in het Haagse Vredespaleis en Zwembad de Regentes. Van heel oud vertrokken wij naar het Science Centre Delft, onderdeel van de Technische Universiteit, waar de nieuwste uitvindingen worden gedaan op het gebied van techniek en wetenschap. Hier werden o.a. uitvindingen gedaan als de stormparaplu Senz, de Solarauto en de ambulancedrone die binnenkort gepresenteerd wordt. In de aangrenzende Botanische tuin bekeken we een tentoonstelling van fluorschilderijen, die oplichten door blacklight, daarnaast gaven de verlichtte kassen een sprookjesachtig effect.

 

Terug in de binnenstad waren we vooral van plan om nieuwe kunst en kunstenaars te ontdekken, onze tocht hiernaar startte in Galerie de Zaal. Hier aan de Koornmarkt was toegepaste kunst te zien in o.a. decoratieve lampen van gaas en keramiek beschilderd door middel van een pendel. Interactiever was Kadmium in dezelfde straat, waar kunstenaars tekende, knipkunst te zien was tussen keramische maskers, schilderijen en foto’s. Daarnaast konden de bezoekers hun eigen blauwe kunstwerk maken, ook wij namen hier actief aan deel. Maar de nacht vloog voorbij, dus lieten we de kwasten liggen en gingen we verder met ons laatste deel van de route. In huis Kinisis bekeken we de foto expositie van diverse fotografen die zowel portretten hadden gefotografeerd als een poolexpeditie.

 

Als afsluiter van Museumnacht Delft kozen wij Gereedschapsmuseum Mensert, opgezet door de eigenaar van het gelijknamige aannemersbedrijf en gevestigd in het gebouw van de laatste Delftse Bierbrouwerij. Vooraf konden we ons niet echt een voorstelling maken van dit museum, maar wat een grote en geweldige collectie. Beitels, schaven, meetinstrumenten, zagen, machines, schildersgereedschap, kleurenwaaiers, teveel om nog even in het resterende uur te zien, maar zeker een goede reden om nog eens terug te komen. Het Gereedschapsmuseum in de Drie Akersstraat 9 is iedere eerste zaterdag van de maand geopend en de entree is slechts € 2,-

 

Onze conclusie is dat Museumnacht Delft, Delft van zijn veelzijdigste kant heeft laten zien. Van oude ambachten tot nieuwe technologie en van grootmeesters tot kunststudenten. Daarnaast waren de interactieve elementen zoals zelf zeefdrukken, aan de slag met technologie en zelf een kunstwerk maken een mooie toevoeging aan het geheel. Museumnacht Delft is zeker een tip voor een volgend jaar.

 

Klik hier voor Serie 1 (Martin Simonis)

Klik hier voor Serie 2 (Hans Simonis)