Natuur

Er zijn verschillende definities in omloop zoals:
een geheel van geologische, biologische en cultuurhistorische elementen die met elkaar in een gegeven gebied een geheel vormen en in één keer zichtbaar zijn ofwel het “totaalbeeld dat de aan de aardoppervlakte waarneembare verschijnselen te zien geven”.[2]
een “gebied zoals dat door mensen wordt waargenomen en waarvan het karakter bepaald wordt door natuurlijke en/of menselijke factoren en de interactie daartussen”.[3]
een “complex van relatiestelsels, tezamen een herkenbaar deel van het terrestrisch aardoppervlak vormend, dat gemaakt is en in stand wordt gehouden door de wisselwerkingen van levende en niet-levende natuur, inclusief de mens”.[4]
In bovenstaande definities gaat het om de zichtbare elementen van de omgeving (het totaalbeeld), een bepaalde regio (het gebied), processen (fysische, biologische en menselijke activiteiten) en de relaties tussen deze elementen (het systeem) en de resultante hiervan (het patroon).
Buiten de geografie zijn ook andere definities in zwang die het begrip als omgeving beschouwen, dan wel de nadruk op de menselijke perceptie leggen, zoals in de geesteswetenschappen. De toepassing van de geografische betekenis van landschap beperkte zich aanvankelijk tot aardse regio’s maar strekt zich met de opkomst van de ruimtevaart ook uit tot plaatsen buiten de aarde, zoals de Maan of Mars. Maan- en Marslandschap zijn ingeburgerde termen. Het landschap wordt bestudeerd door zeer uiteenlopende wetenschappelijke disciplines, zoals de (fysische) geografie, landschapsecologie, landschapskunde, landschapsarchitectuur, planologie en planetologie, en wanneer het gaat om niet-geografische betekenissen ook door bijvoorbeeld de omgevingspsychologie, kunstgeschiedenis, filosofie en wetenschapsleer.
De term “landschap” betekent ook bestuurlijke eenheid of een organisatie die een gebied bestuurt of beheert. Organisaties zoals de Provinciale Landschappen houden zich met beheer en bescherming van het Nederlandse landschap bezig.

Cultuurlandschap bij de Tiendweg, Oudewater
[bewerken]Totaalbeeld
H. A. Visscher, fysisch geograaf en kenner van het Nederlandse landschap, definieert landschap als “het totaalbeeld dat de aan de aardoppervlakte waarneembare verschijnselen te zien geven”.[2] De kenmerken van het landschap worden in de allereerste plaats bepaald door “natuurlijke processen”: de natuurlijke gesteldheid van het landschap. Onder invloed van menselijk optreden verandert het landschap sterk van karakter (een bekend voorbeeld daarvan is het ontstaan en voortbestaan van heidelandschap). Dit wordt de cultuurlijke gesteldheid van het landschap genoemd.
Een eerste indeling van landschappen is:
natuurlandschap: het landschap met geen of weinig menselijke invloed. Landschap dat niet in cultuur is gebracht, dus geen perceelscheidingen en ontwatering.
cultuurlandschap: landschap waarbij dominante sporen van menselijke activiteit zijn waar te nemen, zoals de meeste akker- en weidelandschappen. Voorbeelden van de meest extreme vormen van cultuurlandschap zijn het stadslandschap en het industrielandschap. Zelfs in deze landschappen komen nog veel natuurlijke elementen voor.
halfnatuurlijk landschap: landschap waarin het vegetatiepatroon niet grotendeels door mensen bepaald wordt, maar dat wel in wisselwerking met de mens is ontstaan en afhankelijk is van menselijk ingrijpen.

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern staan garant voor inspiratie. Alleen alleen al de wandeling door het park heb je ogen te kort. Ook als je ergens speciaal naar op zoek bent is dat er gewoon. Er zijn wel wel zo’n 200 ideen van tuin opstellingen. Heb je een tuin met bomen en water laten ze je hier zien hoe je er een droomtuin met vogels en insecten van kan maken. Ook is er een tiny house tuin. Hier laten ontwerpers zien hoe bepaalde problemen opgelost worden. Er is goed nagedacht hoe groen en planten een mooie balans hebben met het tiny house. Ik heb wat laten zien uit de 200 soorten tuinen.

De plantenmarkt is sinds 2018 te bezoeken zonder entree te betalen voor het inspiratiepark. Je treft de plantenmarkt aan bij het entreegebouw. Naast onze plantenmarkt kun je ook direct even een kijkje nemen in onze cadeauwinkel!

De plantenmarkt van De Tuinen van Appeltern is, evenals de cadeauwinkel, iedere dag geopend. Op ons ontdekkingseiland kunnen kinderen klimmen, graven, zand scheppen, over boomstammen lopen, heuvel op en heuvel af rennen, van keien springen, met takken sjouwen en alles was ze verder zelf nog weten te verzinnen! Als je naar de tuinen van Appeltern ga neem dan de tijd om hier van te genieten ik heb dat wel gedaan. Klik op een fototje voor de diashow.

Edam Volendam Zaanse Schans

Edam dit toeristische stadje ontstond bij een dam aan het riviertje de IJe die in de Zuiderzee uit monde. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo kon Edam tot een handelsplaats uitgroeien. Scheepsbouw haringvisserij en kaashandel brachten Edam tot grote bloei. De kaasmarkt  had vanaf  de zestiende eeuw in belangrijke mate de economie van Edam bepaald. De huidige kaasmarkt is gebaseerd op de kaasmarkt zoals die in 1922 gehouden werd. Elke woensdagochtend in juli en augustus van 10.30 tot 12.30 word deze kaasmarkt gehouden. In 2007 werd het 650 jarig bestaan uitbundig gevierd. Edam en Volendam vormen nu samen een gemeente. Bron Wikipedia.

Volendam is bekend door de palingvisserij en historisch puur Rooms Katholiek en een grote toeristische trekpleister, Volendam heeft jaren lang in klederdracht gelopen nu gaan toeristen in klederdracht op de foto. Deze stad is ook bekent om zijn palingsound, the Cats, BZN. Volendam is de moeite waard om naar toe te gaan met veel mogelijk heden van boottrip museum bezoek winkelen of eten in een leuk restaurantje. Zaanse Schans De molens bij zonsondergang; vooraan Mosterdmolen De Huisman.De Zaanse Schans is een buurt met historische houten bebouwing in de gemeente Zaanstad. Het ligt aan de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk en naast de Julianabrug. Het is een bekende toeristische bestemming met jaarlijks honderdduizenden bezoekers: in 2016 waren er 1,8 miljoen, in 2017, 2,2 miljoen.[1] Het is opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren, maar het is geen afgesloten openluchtmuseum. De huizen zijn bewoond, zodat er niet alleen toeristen naar het terrein komen. 

klik op een fotootje voor de diashow

Nieuwkoop de groene long van Holland

Nieuwkoop de groene long van Holland waar omheen veel mooie fietsroutes zijn aangelegd waar je zelf een fietstocht kan bepalen. In het voorjaar begint het al goed  half april begint het Tulip festival. Vanuit de landwinkel in  Zevenhoven van Jan Nieuwenhuizen is het puur en heerlijk. Het is een puren belevenis met mooie streek producten.  Ook het boerenbedrijf van Jan Nieuwenhuizen is gemaakt met zeer moderne stallen. Waar ze met robots koeien melken.Zo kan je vanaf de Nieuwveenseweg in Zevenhoven over de bloembollenvelden wandelen. Ook uniek op de Nieuwveenseweg is kwekerij Rijlaarsdam waar de mooiste pioenrozen vandaan komen. Deze kwekerij heeft ook nog iets speciaals ze kweken en exporteren Forsythia takken naar China voor het Chinezen nieuwjaar. Ook een aanrader is een fietstocht te maken naar de Sfeerstal en pluktuin in Nieuwveen wil je in deze mooie omgeving een paar dagen blijven moet je hier wel op tijd boeken voor het Bed & Breakfasthotel. Er zijn in deze omgeving meer mooie dingen te zien het opstappen in het Noorden op de fluisterboot en over de Nieuwkoopse plassen varen is mooi. Hier kom je zeldzame planten en vogels tegen , in een uur op het water kan je genieten van een Lepelaar. Ook heb ik ijsvogels gezien.  Een imposante visarend vloog ook nog over. Een fietstocht naar Zevenhoven waar het natuur gebied van de Groene Jonker is waar in de broedtijd de witte lepelaars gespot zijn het gebied is van Natuurmonumenten .Ook is het mogelijk te wandelen door het stilte gebied van de Meije waar je de watertoren de Naald tegen komt. Dus rondom Nieuwkoop fietsen en wandelen is een aanrader. 

City Pier night walk

City Pier night walk 2019 was al weer de tweede editie met de start op het Malieveld van Den Haag. Met somber weer maar zo’n 2000 vrolijke wandelaars die stonden te wachten op de start waar de  tocht  kon beginnen. Er werd in groepjes gestart zodat iedereen ruimte had om op gang te komen. Vanaf de Dierentuinbrug was het een lint van verlichte wandelaars. Richting Mauritshuis en langs de Hofvijver was alles verlicht zelfs de fontein. Door het binnenhof gelopen richting Gravenstraat langs het mooi verlichte historisch pand waar meer als een eeuw de Bonneterie in gevestigd was. Rondom de Grotekerk werden we opgewacht door leuk swingorkestje . Door de Prinsenstraat gelopen met veel soorten sfeervol verlichte restaurants en verder door de Anna Paulownastraat waar aan het einde van de straat de verlichte torens van het Vredespaleis opdoemde een historisch monument waar een stop gehouden werd. We waren op de helft. De wandelaars passeerde het mooie verlichte Madurodam de weg naar Scheveningen was gevonden. Door het Westbroekpark kon de boulevard niet ver meer zijn. Op de boulevard aangekomen begon het te stortregenen maar de finish was in zicht en dat was de Pier. Daar werd gestempeld voor de laatste keer. Nog even op de pier een drankje genomen en met een goed gevoel naar huis gegaan. 

Wat dingen die in 2018 in Den Haag gebeurde

Wat dingen die in 2018 in Den Haag gebeurde.Nu kan ik wel alles opnoemen maar ik laat wat dingen in vogel vlucht zien. Open dag Rotterdamsebaan Binckhorst was interessant.De doden herdenking op de Parallelweg van Den Haag was plechtig.De Japansetuin was ook weer een mooi geheel met veel bezoekers.Een van de dingen die in mei niet ongemerkt voorbij  gegaan zijn is wel the Hague city walk met veel lopers met als finish het Malieveld van Den Haag waar lopers de bevrijdingsvlam ontstaken het bevrijdingsfestival kon beginnen.Ook was er een interessante expo in het provinciehuis van Zuid Holland op de plek waar het provinciehuis  nu staat was voor die tijd een dierentuin. Het stoomfestival in Scheveningen liet zien hoe we terug in de tijd gingen.En dan vlaggetjesdag gezellig druk met veel festiviteiten van koren tot oude ambachten. En het spektakel van de Volvo Ocean Race met dagen van festiviteiten op het water de boulevard strand en havens van Scheveningen. Iets wat me zeer is bij gebleven was toch wel het wereld kampioenschap zandsculpturen op het Lange Voorhout waar zand beeldhouwers met geduld mooie sculpturen gemaakt hebben en waar G-B heeft gewonnen met de zwevende stoomwals. Als fotograaf heb je ook weleens een uitdaging en dat hebben we in 2018 gedaan met mooie foto’s van een ondergaande zon gemaakt. Zo als ieder jaar was Jazz in de gracht weer een publieks trekker met veel muziek vanuit bootjes alleen het weer werkte niet mee. Rugby Academy Zuid West vierde zijn 10 jaar bestaan op het sportpark van de Laan Van Poot. Varend Corso trok in 2018 een top aantal bezoekers de vaar route was door het Westland Den haag en Delft. Ook een groot cultureel gebeuren was het Uit Festival op het Lange Voorhout, en ook voor jou pleinfestival bij theater Dakota. Het Westbroek park van Den Haag stond vol met rijdende keukens met de festival naam Trek met gezellige hapjes en een drankje kon je de tijd wel doorkomen. En dan het vliegerfestival in Scheveningen met en zonder wind is toch wel spannend of de grootste vlieger omhoog zou gaan maar de tweede dag was dat gelukt. Vuurwerkfestival is ieder jaar weer een verassing wat gaan we zien afgelopen jaar was de kleur veel groen en rood. Een ritje van af het openbaar vervoer museum in Den Haag is altijd wel leuk zo ook het afgelopen jaar. En het koren festival in het Zuiderpark is echt afgelopen jaar in het water gevallen ik heb veel waardering voor de koren die de moed hadden om te optreden. En tot slot het verplaatsen op de Sportlaan van vier 80 jaar oude iepen naar de anderen kant van de weg, jammer ik was net te laat om foto’s te maken dat de boom opgehesen werd. 

Vier oude Iepen

Vier oude Iepen van zo’n 80 jaar oud staan danig in de weg op de Sportlaan in Den Haag. Vanwege de herinrichting van de route Kijkduin – Houtrust. Wat nu je kan de bomen wel omhakken maar! de bomen staan al jaren voor een mooi stadsbeeld van dit groene stukje Den Haag. In 2016 is er begonnen met de voor bereiding om de bomen te verplaatsen ook vooral op het aandringen van de buurt bewoners. In de maand november 2018 was het dan zover de vier oudjes kregen een nieuwe plaats aan de anderen kant van de Sportlaan. Met als voordeel dat het grondwater grond en wind het zelfde is. Het gezegde is oude bomen moet je niet verplaatsen maar ze zijn zo vertroetelt dat dit goed gaat komen. Ik hoop dat iedereen nog jaren plezier van de 80 jarigen mag hebben.

Het was druk in de Japanse tuin

Het was druk in de Japanse tuin.  Als de herfst vakantie is aan gebroken gaat de tuin open. Dit wordt gedaan vanwege de mooie herfstkleuren.  De honderd jaar oude tuin is door zijn kwetsbaarheid maar acht weken per jaar open gesteld dit word in twee delen gedaan. Zo was de eerste zondag dat de tuin open was veel bezoekers de tuin was vol. De mooie herfst kleuren waren aanwezig ik heb er maar wat foto’s van gemaakt. 

Een mooie ondergaande zon in Scheveningen

Een mooie ondergaande zon in Scheveningen. Dat tref je niet snel aan, maar als de avonden kouder worden komt de kleur in de lucht. Weer eens even gezellig met z’n tweeën naar Scheveningen. Het was toch nog even haasten om op tijd te zijn. Want deze tijd van het jaar gaat de zon al onder om 19.35 uur. Maar het is gelukt met een mooi resultaat.

Op het strand een hele grote groep meeuwen. In de zee een grote groep surfers. Verder een strand vol met genietende personen al dan niet met een camera of telefoon in de hand om de prachtige zonsondergang vast te kunnen leggen.

Klik op een foto voor de diashow

            klik op foto

De nieuwe tuinen van Appeltern

De nieuwe tuinen van Appeltern zijn in beweging. Het begint al bij de nieuwe entree van de grootste tuinen variatie van Nederland. De tuinen van Appeltern is zo’n 22 hectaren groot en er zijn 200 tuinen. Er zijn tuin en landschap architecten die nieuwe tuinen bedenken maar de meeste tuinen worden zelf bedacht. Maar de tuinen zijn in beweging iedere dag worden er nieuwe tuinen bedacht. Als tuin en natuur liefhebber kan je het hier best naar je zin hebben je kan hier uitrusten en nieuwe tuin inspiratie opdoen. 

Rosarium Westbroekpark

Wat is Rosarium Westbroekpark toch een prachtige rozentuin in Den Haag. We maken regelmatig uitstapjes naar andere steden binnen en buiten Nederland. Echter blijft de schoonheid van ons eigùh De Haag ons toch keer op keer verrassen. Wat werkelijk een pareltje is, is het mooie rustgevende Westbroekpark nabij Scheveningen. Behalve de grasvelden, wordt ook het overige groen goed onderhouden. Maar het mooiste deel eind lente / begin zomer is toch wel de keurig aangelegde rozentuin.

Hier presenteren kwekers uit voornamelijk Nederland, België, Duitsland, Denemarken en de Verenigde Staten hun gewassen. Van perkroos tot stokroos, maar ook is er in Rosarium Westbroekpark een deel met hekjes voor klimrozen. Nooit geweten dat er binnen deze drie categorieën onderling ook nog zoveel variatie mogelijk is. Van soorten met de ingevouwen bloemblaadjes tot soorten die meer lijken op een duinroos waar de meeldraden zichtbaar zijn. Van grote bloemen tot trosjes met miniroosjes. Van heel licht geel tot knalrood. Daarnaast is er een ‘garden of fame’ hier staan op chronologische volgorde van jaartal alle winnaars van de Gouden Roos. Dit concours wordt ieder jaar rond het tweede weekend van juli in het Rosarium Westbroekpark gehouden. Een jury kiest dan de mooiste roos uit de inzendingen van de kwekers. Behalve van de rozen kan je ook genieten van de beeldende kunst en de prachtige waterlelies en misschien wordt je nog getrakteerd op een concert van de kikkers.

Gemeente Den Haag Westbroekpark Informatie