Eindhoven

Glow Eindhoven 2022

Het was weer geweldig, wat houden wij toch van het Eindhovens lichtkunstfestival. Het was al weer de 17e editie en we zijn blij dat we de laatste jaren erbij konden zijn. Omdat we dit jaar wat rustiger wilde genieten van dit lichtspektakel besloten we een overnachting erbij te boeken.

Het thema van Glow Eindhoven 2022 was Urban Skin De route startte dit jaar meteen figuurlijke knal. Het station en het naastgelegen hoge gebouw van The Social Hub waren het podium voor een projectieshow. Het thema van Flow 2022: urban skin werd door de geïllustreerde urban skate girl, de route vervolgde via de Effenaar. De plattegrond was eigenlijk overbodig gewoon met de stroom meelopen. Ofwel G(L)O(W) with the flow... langs de vele lichtkunstwerken, door het park en door volledig van projectie voorziene Van Abbemuseum.

De springende vissen in het kanaal waren ook geweldig om te zien. En daarna naar de DAF trucks die ook weer een mooi schouwspel vormde... De grote bal boven het kanaal was van grote afstand goed waarneembaar. De toch vervolgde we langs de Eindhovense bierbrouwerij waar het vrij druk was bij de sanitaire stops.

Interessant was de uit elkaar getrokken lichtkrant. Maar ook de opstelling met het in blacklight fluorescerende touw. En erg educatief de uitleg over stroomverbruik in Eindhoven, Nederland en de rest van de wereld. We rolde met de menigte winkelcentrum De Heuvel in. Alwaar de vlindervlucht al begon. Een project in samenwerking met de grafische afdeling van de Efteling. De vlucht eindigde in een grote zwerm vlinders boven de Markt. We kwamen erachter dat dit al het einde was van de GLOW wandeling. Omdat we wat trek hadden besloten we naar het Foodstock festival in de Beurshal te gaan. Dit hadden we beter achterwege kunnen laten, wat een teleurstelling. Hoge prijzen, kleine porties en een band met een vals zingende zanger. Toen hij besloot 'Brabant' van Guus Meeuwis te vernaggelen en op te roepen tot polonaise hebben we snel de hal verlaten.

Conclusie: Glow Eindhoven 2022 was weer geweldig. In de Beurshal hadden we liever een projectie ZONDER zanger en foodtrucks gezien dan een foodfestival zonder projectie... maar smaken verschillen misschien...

Klik op de onderstaande foto's voor de diashow

glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak

Glow 2021 Eindhoven

21106-00-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak

Ieder jaar in november reizen we naar Eindhoven voor het Jaarlijkse lightfestival ‘Glow’. De lichtstad waar door Philips in het verleden miljoenen gloeilampen geproduceerd zijn heeft natuurlijk een reputatie hoog te houden. Zeker als het gaat om licht en innovatie. Een technische universiteit en de vele startups dragen hier ook hun steentje aan bij.

We besloten te starten bij voormalige Campina melkfabriek. De ingang was naast De Bottle Distillery, welke ook onderdeel uitmaakt van het Campina complex. Waar vroeger de melk verwerkt werd was nu een prachtige 360° projectie. Dit werk van kunstenaar Daniel Margraf toverde de lege industriële hal om tot een kathedraal van licht in al zijn facetten.

21106-83-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak
21106-103-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak
21106-77-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak

Over het kanaal scheen een Koolspitslamp. Een heel dikke bundel van ruim 4000m3 licht dat materie wordt. Geen moderne LED of Xenon, maar een zeer krachtige lichtbron die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. De techniek van deze zogenaamde koolspitslampen is nog ouder dan de gloeilamp. De bundel van het Sperry Anti-Aircraft Carbon Arc-zoeklicht uit 1942 heeft een doorsnede van ruim anderhalve meter en de kracht van 800 miljoen kaarsen. In een heldere hemel reikt het licht 15 kilometer ver. Door het draaien van de koolstofstaven zie je het licht in de bundel een beetje dansen.

Ook waren we in de ‘Wensfabriek’ een lichtkunstwerk in de prachtige Paterskerk van DOMUSDELA. Tijdens GLOW schreven we onze wens op een stuk papier, welke werd geprojecteerd op de gordijnen in de kerk. Daarnaast was het mogelijk om als katholieke traditie een kaarsje op te steken om de wens kracht bij te zetten. De opbrengst van een kaars gaat volledig naar het goede doel: armoedebestrijding in Eindhoven.

Op de voormalige Augustijnenkerk de projectie ‘Domus Luma’. Kunstenaar Yann Nguema combineert projectie, licht en laser met elkaar tot een innovatieve en poëtische vertelling. In tegenstelling tot veel andere projecties - waarbij als grondlaag een grofmazig raster op de muur wordt geprojecteerd - heeft Nguema alle 50.000 stenen van de kerk digitaal nagetekend.

21106-94-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak
21106-97-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak
21106-91-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak

Architecturale details zoals elke steen, opening, raam, deur, rand worden gebruikt in de beweging die technologie en poëzie vermengt. De tienduizenden blokken onder de algoritmelogica wekken de illusie van een complexe metamorfose met de structuur van de kerk. Het toegevoegde gebruik van licht en laser maakt de projectie compleet en biedt een lichtgevend palet. Het project werd als deel van een onderzoeksproces 5 jaar geleden gestart en heeft tot doel nieuwe voorstellen op het gebied van architecturale mapping te verkennen.

Met Porte Celesti wil Valerio Festi wil ons laten stilstaan bij het  licht. De poorten zagen we eerder bij het Feast of Saint Nicolas in Bari, Italië. Tijdens Glow stonden ze door heel het centrum. Licht is perfect, noodzakelijk, nuttig; het is een enorm, esthetisch fenomeen.

Het was wederom weer een geweldige avond. Eigenlijk zouden we meer avonden nodig hebben om alles te kunnen zien. Wie weet een volgende editie is dit mogelijk. ‘Glow’ is een heel volwassen en volwaardig festival en heeft inmiddels door de loop der jaren een goede naam opgebouwd. Veel nationale en internationale lichtkunstenaars exposeren hun lichtobjecten of projecties graag in de Brabantse stad. Maar het leeft ook echt onder de inwoners en ondernemers van de stad. Veel winkels doen met hun etalages mee om het tot een waar schouwspel te maken en sommige restaurants hebben een ‘glow-menu’. Trek wel je wandelschoenen aan als je naar dit evenement gaat. Ondanks dat de objecten geclusterd zijn kan het nog een flinke afstand zijn tussen deze groepen.

Links:
Glow Eindhoven
Bottle Distillery

Klik op onderstaande foto voor de diashow

Glow 2018 Eindhoven

Ooit waren we op een editie van het Lightfestival in Amsterdam en we bezochten kortgeleden het Ibiza Light Festival. Dus waren we erg benieuwd naar Glow Eindhoven. En het werd wel eens tijd ook, want dit was al weer de dertiende editie van dit evenement in de lichtstad.

Een gratis wandelroute langs 35 kunst- en/of lichtobjecten. De route kon gevolgd worden via een plattegrond en via GPS op de smartphone. Maar ook was het duidelijk aangegeven met pijlborden en verlichte speakers, welke een kunstobject op zich waren. De route liep vanaf het speciale ‘Camp Glow’ bij het station via het PSV stadion weer terug naar het stationsplein. Het was een brede tentoonstelling van zowel projecties, statische en interactieve objecten. Bij de laatste categorie reageerde het object op de beweging of stem van de bezoekers. Daarnaast werd er ook met reflectie en beweging gewerkt. In veel gevallen was LED de lichtbron, maar er werden ook halogeenprojectoren en lasers gebruikt.

Een museum met video- en schaduwkunst en een grote lichtshow in het PSV stadion waren de enige locaties waarvoor een (minimale) entreeprijs werd gevraagd. Maar ook deze hadden we niet willen missen. Vooral de lichtshow in het station in combinatie met muziek, vlammen en vuurwerk was erg spectaculair. Bij Glow Eindhoven was een grote opkomst in veel straten waren vierdaags-achtige taferelen qua wandelaars, echter was de sfeer heel prettig en was het grote bezoekersaantal niet storend. Misschien ook door de duidelijke wegwijzers en een groot aantal vriendelijke ‘glow-stewards’ op de hele route. Deze was ook nog eens voorzien van een lampenmarkt, kraampjes met warme dranken en andere versnaperingen. Maar daarnaast er is voldoende horeca aanwezig in Eindhoven om de in en uitwendige mens op te warmen. Kortom, qua licht en lampen heeft Eindhoven natuurlijk een onberispelijke reputatie. Maar het was ook heel goed georganiseerd, mooi en ondanks de lage temperatuur de erg gezellig.

Website: www.gloweindhoven.nl
Facebook: https://www.facebook.com/GLOWeindhoven
Klik op een foto voor de diashow

FeelGood Market

De FeelGood Market 2014

We bezochten voor de eerste keer de unieke FeelGood market in Eindhoven, die iedere derde zondag van de maand gehouden wordt bij het Klokgebouw / Strips-s.

Op de FeelGood Market vindt je creatievelingen die al dan niet alledaagse creaties, ideeën en producten aan het publiek te tonen. Leuk is het om eens heel vrijblijvend kennis te maken met unieke ontwerpen, exclusieve producten en vaak de maker/producent zelf. Van houten telefooncovers en siliconensieraden tot stempels. Daarnaast was er ook aan de kinderen gedacht, ze konden knutselen, geschminkt worden, iets bouwen of hoelahoepen.

Opvallend is het gevarieerde, aanbod aan producten. Daarnaast ademt de locatie een enorme creatieve en inspirerende sfeer uit. Het industriële gemixt met het moderne en eigentijdse laat de FeelGood Market heel goed tot zijn recht komen.

Wij als ‘foodies’ genoten van de aanwezigheid van de ‘Rollende Keukens’ ofwel de foodtrucks en het aanbod van biologische delicatessen en streekproducten. Leuk waren de Reizende sterren ChefTruck (van de gelijknamige film) de conebroodjes, de Bus van Zus en de houtovenspeltpizza’s. Het zitzakkenterras, de horeca van het Ketelhuis en de muziek op het podium maakte het plaatje compleet.

Kortom, we hebben ons erg vermaakt en genoten van alles om ons heen. Heel veel mooie indrukken en een goed gevoel. De FeelGood Market krijgt zeker de Martin en Mallory tip.

Website FeelGoodMarket.nl
Website Chef (de film)

Klik op een onderstaande foto voor de diashow