Verbreek de ketenen, 150 jaar afschaffing slavernij

Verbreek de ketenen!
Verbreek de ketenen!

Precies anderhalve eeuw geleden, op 1 juli 1863 klonken eenentwintig kanonschoten in Paramaribo. Ze waren van grote betekenis, op dat moment werden de slaven van Suriname namelijk vrije mensen. Naar aanleiding van dit historische is in het Atrium van het Haagse stadhuis een maand lang een expositie te zien onder de titel Verbreek de ketenen, 150 jaar afschaffing slavernij

De expositie die is georganiseerd door het Haags Historisch Museum, bevat onder meer kunstwerken van de Nederlands-Surinaamse kunstenares Rita Maasdamme. Haar poppen vertellen het verhaal van de trans-Atlantische slavernij en de gevolgen daarvan. De expositie die is georganiseerd door het Haags Historisch Museum.

Verschillende taferelen verbeelden de sleutelmomenten uit de slavernijgeschiedenis waarin verschillende bevolkingsgroepen met hun eigen klederdrachten en de flora en fauna van Suriname en de Antillen een hoofdrol spelen. Voorbeelden hiervan zijn de Tula-opstand op Curaçao en de Hindoestaanse immigratie naar West-Indië (Suriname).

In de expositie zijn ook kunstwerken te zien van kunstenaar Marcel Pinas, een afstammeling van de N’dyuka Marrons van Suriname. Het behoud van cultuur, en in het bijzonder Marron cultuur, loopt als een rode draad door al het werk van deze kunstenaar       Bron

Ik ben onder de indruk hoe deze expositie in elkaar is gezet  door met foto’s papier en andere materialen dit nare verleden weer te geven van uitbuiting en slavernij als je goed kijkt waan je je in die tijd terug ook de bruutheid en een levenswijze van die tijd wordt goed naar voren gebracht ik heb geprobeerd  dit in een fotoalbum vast te legen om dit te laten zien                                                                                                         Klik op een foto voor de diashow.