Category: Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel. In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst. In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en 'stapelen' (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde. Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Foodtruckfestival TREK 2018

Er was eigenlijk geen twijfel om naar de Haagse editie van Foodtruckfestival TREK 2018 te gaan. De laatste drie jaar vieren we met wat horecaschool vrienden hier op de zaterdagavond een jaarlijkse minireünie. Lekker bijkletsen en alles analyseren. Maar vooral ook genieten van de sfeer en het aanbod in gerechten en drankjes. We vergelijken het …

Continue reading

Nieuw in Den Haag: Tinder Chicken

Tinder Chicken is een leuke nieuwe gegrilde kipspecialiteiten kiosk in de Haagse Theresiastraat. De naam is een verbastering van tender (= mals) met een knipoog naar de liefde (welke nodig is om op deze manier kip te bereiden). Ik mocht op uitnodiging al genieten van dit heerlijke concept tijdens de pre-opening. De geur van de …

Continue reading

Pluk is een bijzondere plek in Den Haag

Pluk is een bijzondere plek in Den Haag. Pluk is een zorgboerderij pluktuin en lunchroom.Bij Pluk werken mensen die onder begeleiding een dag besteding doen zonder deze mensen kon Pluk niet bestaan.Er is ook een Heemtuin bij die grenst aan Madestein van Den Haag. In de lunchroom van Pluk worden uitsluitend biologische producten gebruikt zoveel …

Continue reading

Een nat Jazz in de Gracht 2018

Een nat Jazz in de Gracht 2018. Het werd maar niet droog maar hier zijn de foto’s  

Vlaggetjesdag 2018

Vlaggetjesdag 2018, de jaarlijkse traditie van het eerste vaatje haring en het bijbehorende evenement werd weer door vele bezoekers gevierd in o.a. de Scheveningse haven en de Keizerstraat. Het leukste is het gevarieerde programma dat wordt aangeboden. Van groot tot klein voor ieder wat wils. Ondanks dat het tegenwoordig meer een festival weekend dan een …

Continue reading

Foodtruckfestival TREK Rotterdam

Afgelopen zondag besloot ik weer eens een foodtruckfestival te bezoeken. In verband met het Hemelvaartsweekend, was het aanbod groot. Ik belde mijn zus en vroeg haar mee te gaan naar TREK Rotterdam. Mede omdat ik al drie opeenvolgende jaren een enthousiaste bezoeker van TREK Den Haag was geweest en zij nog geen ervaring had met …

Continue reading

Haagse Stadswijngaard

Vanaf de Laakmolen met de mooie natuurvolle Laakzone van Den Haag, bevind zich aan het eind van het veenriviertje de Laak de Haagse Stadswijngaard. Initiatiefnemer Tycho Vermeulenis is in 2015 begonnen met deze wijngaard Het idee was een heerlijke wijn te maken van deze Haagse grond. En hoe is deze initiatiefnemer op het idee gekomen …

Continue reading

Waar eens de Haagse Dierentuin stond

Waar eens de Haagse Dierentuin stond is heel lang geleden.In de jaren rond 1950 zat ik als kind achterop de fiets van mijn vader op weg naar Scheveningen. De rit ging door de Haagse rivierenbuurt langs het toen nog station Den Haag Staatsspoor. Voorbij het Malieveld waar op de hoek van de Benoordenhoutseweg een groot …

Continue reading

Feestelijke Vlietdagen Voorburg Leidschendam

Feestelijke Vlietdagen Voorburg Leidschendam.Op zaterdag 16 september was het tijdens deze dag nat en troosteloos weer in Leidschendam toch, was er genoeg te doen bv de molen de Salamander was open voor het publiek, er waren in de middag twee historische vertellingen over. de Trekvliet de verteller was de acteur Stef Feld. Er was langs …

Continue reading

Cultureel Embassy festival

Cultureel Embassy festival. In het wekend van 1 en 2 september hebben zo’n 51 ambassades folklore, folklore muziek cultuur en cullenaire gewoontes van hun land gepresenteerd. Het festival werd voor de vijfde jaar achtereen georganiseerd op en rond het lange Voorhout van Den Haag. Met het mooie weer op vrijdagavond begon de spetterende wereld reis …

Continue reading

Load more