Category: Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel. In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst. In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en 'stapelen' (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde. Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Foodtruckfestival TREK 2019

Het verslag van TREK 2019. Al weer enkele weken geleden streek Foodfestival TREK weer neer in de Hofstad. Ieder jaar sluit deze foodkaravaan hun tournee door Nederland af in het Haagse Westbroekpark. Een aantal oude bekende foodtruckers, maar ook weer wat nieuwe gezichten en dus nieuwe gerechten. Daarnaast had de organisatie zijn beste gedaan om …

Continue reading

Mooi weer bij Jazz in de Gracht

Mooi weer bij Jazz in de Gracht 2019. Met drie volle zomeravonden was het overweldig druk, de kades konden het maar net aan. Om ergens bij te komen moest je wel geduld hebben maar met dit weer maakte het niets uit. Iedereen slenterde langs de muziek of ging langs de waterkant zitten met een drankje …

Continue reading

Zeeheldenfestival 2019 vrijdagavond

Zeeheldenfestival 2019 vrijdagavond. Het was druk op het kleine gezellige Prins Hendrikplein van Den Haag. Hier word al 39 keer dit festival gehouden. Dit festival is een van de grootste buurtfeesten van Den Haag. vijf dagen lang in juli is het al die dagen een volle agenda van straat theater, kinderactiviteiten, tot live muziek toe. …

Continue reading

Nieuw in Den Haag: Daddy Donut x Churros Cartel

Dit is het openingsweekend van Daddy Donut x Churros Cartel ofwel dd-x-cc in de Haagse Papestraat 10. De huidige eigenaar Tim nam 4 maanden geleden de bestaande donutswinkel over. Om hier na een make-over zijn eigen concept vorm te kunnen geven. Behalve de grote gerezen donuts waar de zaak om bekend stond. Worden er nu …

Continue reading

Salon du Chocolat in Brussel

Afgelopen zaterdag bezochten we in Brussel ‘Salon du Chocolat’ Dit vond plaats in het voormalige douane en belastingterrein ‘Tours & Taxis’.  Tegenwoordig als een verzamelplaats van winkels, horeca en beurshallen. Salon du Chocolat is een toonaangevend chocolade evenement. Alle grote Belgische chocolademerken waren vertegenwoordigd. En er werden ‘live’ bonbons en chocoladetruffels gemaakt. Er was ook een …

Continue reading

Wat dingen die in 2018 in Den Haag gebeurde

Wat dingen die in 2018 in Den Haag gebeurde.Nu kan ik wel alles opnoemen maar ik laat wat dingen in vogel vlucht zien. Open dag Rotterdamsebaan Binckhorst was interessant.De doden herdenking op de Parallelweg van Den Haag was plechtig.De Japansetuin was ook weer een mooi geheel met veel bezoekers.Een van de dingen die in mei …

Continue reading

Foodtruckfestival TREK 2018

Er was eigenlijk geen twijfel om naar de Haagse editie van Foodtruckfestival TREK 2018 te gaan. De laatste drie jaar vieren we met wat horecaschool vrienden hier op de zaterdagavond een jaarlijkse minireünie. Lekker bijkletsen en alles analyseren. Maar vooral ook genieten van de sfeer en het aanbod in gerechten en drankjes. We vergelijken het …

Continue reading

Nieuw in Den Haag: Tinder Chicken

Tinder Chicken is een leuke nieuwe gegrilde kipspecialiteiten kiosk in de Haagse Theresiastraat. De naam is een verbastering van tender (= mals) met een knipoog naar de liefde (welke nodig is om op deze manier kip te bereiden). Ik mocht op uitnodiging al genieten van dit heerlijke concept tijdens de pre-opening. De geur van de …

Continue reading

Pluk is een bijzondere plek in Den Haag

Pluk is een bijzondere plek in Den Haag. Pluk is een zorgboerderij pluktuin en lunchroom.Bij Pluk werken mensen die onder begeleiding een dag besteding doen zonder deze mensen kon Pluk niet bestaan.Er is ook een Heemtuin bij die grenst aan Madestein van Den Haag. In de lunchroom van Pluk worden uitsluitend biologische producten gebruikt zoveel …

Continue reading

Een nat Jazz in de Gracht 2018

Een nat Jazz in de Gracht 2018. Het werd maar niet droog maar hier zijn de foto’s  

Load more