Culinair Evenement

Alles op het gebied van horeca, eten, drinken en proeven.

Rrrollend Den Haag

Rrrollend Den Haag

Rrrollend Den HaagAfgelopen weekend was er wederom een culinair feestje in Den Haag onder de naam Rrrollend Den Haag. Op het Lange Voorhout voor Escher in het Paleis, parkeerden de foodtrucks, de rollende keukens en de kokende brandweerauto om voor drie dagen uit te pakken met de lekkerste gerechten. Tijdens de opbouw was mijn vader Hans Simonis alvast eens polshoogte gaan nemen en natuurlijk wat foto’s gaan maken.

Wij bezochten op vrijdagavond het festival. Onwennige expats van de omliggende internationale bedrijven en ambtenaren keken hun ogen uit en stonden al snel in hun nette pak in de rij om iets lekkers te bestellen. Door de compacte opzet van Rrrollend Den Haag, was het al snel gezellig druk, wat zeker de sfeer ten goede kwam. Voor ons als fans van rollende keuken evenementen was het een feest van de herkenning, die lekkere mosselen van de Mosselbar die we in Breda op de Goodies and Foodies market tegenkwamen en de heerlijke Crepes van het proefpark in Haarlem.Er waren ook noviteiten, zo was het leuk te ontdekken dat de Vegetarische Slager van het Haagse Spui met een Streamlinecaravan on tour is en dat er Marrokaanse als Turkse pannekoeken op een bananenblad geserveerd werden.

Het was toch weer moeilijk kiezen tussen alle aanbieders van lekkernijen voor ons diner. Maar we gingen deze keer voor de vers gewokte groentes met noedels van Wok and Roll. Een heerlijke verse maaltijd, die we natuurlijk met stokjes gegeten hebben, daarna een verse limonade van Verboden Fruit en als dessert een kokosbal uit de oven. De foodies hebben genoten van een rrrollend Den Haag.

Website’s

Rrrollend Den Haag Facebook
Mosselbar 
Wok & Roll 
De Vegetarische Slager 
Het Verboden Fruit 

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

De smaaknomaden en reizende sterren met hun culinaire karavaan staan dit hele weekend in het Westbroekpark (Paradeterrein).

Foodtruckfestival Trek in Den Haag

I love Surifood Foodtruckfestival TrekAls Haagse foodies moesten we er even op wachten, maar met Foodtruckfestival Trek kwamen er eindelijk rollende keukens naar Den Haag. De smaaknomaden en reizende sterren met hun culinaire karavaan staan dit hele weekend in het Westbroekpark (Paradeterrein).Behalve wat oude bekenden van soortgelijke festivals in Amsterdam en Haarlem, was het aanbod enorm breed en werd er zichtbaar genoten door de bezoekers (laten we deze nu maar eens gasten gaan noemen van dit enorme openlucht restaurant). We bezochten zowel vrijdag als zaterdag dit festival met een breed aanbod aan trucks, zo heb je voor ieder wat wils, van vegetarisch of biologisch tot halal geslacht.
 
Ons oog viel al snel op een beetje een vreemde eend in de bijt, namelijk een felroze Amerikaanse schoolbus van I Love Surifood met Surinaams Streetfood. Het werd toch nog moeilijk kiezen uit de lekker uitziende Surinaamse broodjes, rotirollen en maaltijden. We gingen voor de bami met Javaanse kip en Cha Sieuw en ontdekte de zeer lekkere authentieke Surinaamse smaken van dit gerecht met noedels, kip, kousenband en spitskool.  Op zaterdag kiezen we de rotirol en ook hier smullen we van!
 
Ook de stijlvolle Beachclub Barbarossa uit Scheveningen is aanwezig op Foodtruckfestival Trek met een mobiele keuken. Ze serveren gerechten van hun strand- en cateringkaart zoals miniburgers, tonijn en oesters aan een rij gasten die steeds blijft aangroeien. Tussen het openen van de oesters door vertelt kok Raymond, dat er in hun club op het strand op dit moment een zeer grote partij is en een bruiloftsdiner. Dus ik zeg mooi toch en binnenkort zeker rustig als de beachclub weer opgeborgen wordt. Hij zegt lachend, rustig? Barbarossa doet de hele winter catering en ik ben al weer bezig met de kaart voor volgend strandseizoen. 
 
Beide dagen was het gezellig druk, veel gasten op de geïmproviseerde terrassen van bierbanken en strobalen en zelfs op de meeste open plekken in het gras zaten gasten te eten, drinken en kletsen. Over de opzet en het concept van Foodtruckfestival Trek is goed nagedacht. De opgehangen lichtkabels voor een extra dimensie en gezelligheid. Voor een speciaal glas van gehard plastic, betaal je 1 x statiegeld, bij iedere bestelling daarna wordt je glas gespoeld en betaal je alleen je drankje bij de diverse centrale bars. Daarnaast lopen er veel medewerkers rond die het terrein tiptop in orde houden en de BurgerMeester met hoge hoed die de aankondigingen van artiesten op het podium doet en een oogje in het zeil houdt. Ook leuk is dat er op dit festival gratis geproeft kan worden van o.a Tia Maria, Amaretto en Hoummous. Onze conclusie is ook, dat Foodtruckfestival Trek een goed georganiseerd en leuk evenement is en zeker de M & M tip krijgt.

En ben je nog niet geweest, dan kan je vandaag (zondag 14 september er nog van 14.00 – 22.00 uur) naar toe.

 
Websites
 
Klik op een onderstaande foto voor de diashow
 
 
 
Poster Smaak Karavaan Tilburg

Smaak Karavaan Tilburg 2014

Chef's Truck op Smaak Karavaan

Toen we zagen dat de stoet van foodtrucks neer zou strijken op de spoorzone van het Brabantse Tilburg onder de leuke naam van Smaak Karavaan Tilburg, wilde wij dit graag zelf en zien de locatie ervaren.

Je vraagt je misschien af, zijn jullie het niet een keer zat om steeds naar rollende keukens, culinaire karavanen en foodevenementen te gaan? Het antwoord is eigenlijk heel makkelijk, er is geen evenement hetzelfde. Natuurlijk zijn er veel gelijkenissen, je kan er altijd lekker eten en genieten van geuren en smaken en je komt ook wel dezelfde foodtrucks tegen, maar toch is ieder evenement uniek.

Dit brengt ons weer terug naar Tilburg, waar de foodnomaden zich hebben geïnstalleerd op een oud spoorweg terrein, vlak achter het station. Lekker industrieel, hergebruik van een oud terrein waar nog een treinrails ligt en stootblokken staan. Waar je met een beetje fantasie tussen de heerlijke geuren van de wokpannen, barista’s en Green Egg’s de diesel van de locomotieven nog kan ruiken. Kinderen die hun marshmallows roosteren in een tot barbecue verbouwde gasfles.

Ook erg welkom in verband met een plaatselijke bui, was de wagenmakerij, de grote hal waar een deel van de trucks stond. De rollende keukens langs de kanten en in het midden een plein met tafels en terrassen. Het aanwezige zitzakkenterras werd gedomineerd door kinderen en een band die heerlijke evergreens van U2, Pearl Jam en dergelijke aan het vertolken was. Ook was de gele foodtruck van de film Chef weer aanwezig met Cubaans eten en natuurlijk werden er Brabantse worstenbroodjes verkocht…

Kortom, Smaak Karavaan Tilburg was een zeer smaakvol evenement in alle opzichten en een volgende editie is ook zeer een aanrader!

Website’s:
Smaakkaravaan

www.reizendesterren.org
Website Chef (de film)

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Alphen Culinair 2014

Alphen CulinairAls er in één weekend meerdere culinaire evenementen zijn door het land, moet je toch als foodies keuzes maken of willen combineren. Na ons bezoek aan Rrrollend Leiden, besloten wij geheel spontaan ook Alphen Culinair in Alphen aan den Rijn te bezoeken en dit is ons zeer goed bevallen. Alphen Culinair is een lekker ruim opgezet evenement in het Rijnstroompark, met veel aandacht voor decoratie en entertainment. Ook mooi  was het grote kookworkshoppaviljoen verzorgd door AEG, waar men gratis deel kon nemen aan een kookworkshop met ingrediënten als zeekraal, entrecote en venkel.

Gezellig druk, warme klanken uit een saxofoon, een laagstaand zonnetje en de geurige dampen uit een Big Green Egg omschrijft in één zin de sfeer van Alphen Culinair. Wij hebben gesmuld van de heerlijke gerechten van restaurants in en om Alphen, die op dit evenement hun gerechten in het klein serveerde. Denk aan Sushi als voorgerecht, daarna een biefstuk en 3 mooie taartjes, waaronder een citroen merengue, aardbei en een blondie (witte chocolade gebakje).

Website Culinair Alphen

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Rrrolend Leiden

Rrrollend Leiden 2014

 Rrrolend Leiden
Rond de Pieterskerk vond Rrrollend Leiden plaats, omdat het rrrollend concept ook het Haagse Lange Voorhout aandoet op 19,20 en 21 september besloten we alvast een kijkje te nemen. Omdat het plein rond de Pieterskerk niet heel groot is stonden de Foodtrucks redelijk dicht bij elkaar. Je zou verwachten dat dit te krap zou zijn, echter ontstond hierdoor een knus foodplein.
 
Er vielen blaadjes en af en toe een spatje regen, maar de sfeer leed hier niet onder. Veel vrolijke en gezellige mensen in de rij bij een populaire truck of aan een bierbanktafel met een heerlijk gerecht. Ook de Cubaanse promotietruck voor de film ‘Chef’ was aanwezig met de gegrilde Cubanos. Maar ook Flamküchen, Sushi en natuurlijk helemaal geweldig was de grote pan met de garnalenspies, geroosterde tomatensoep en basilicumbrood.
 
Ook aan de kinderen was gedacht, in de naastgelegen kerk konden ze schommelen op de grootste schommel, in het minireuzenrad of op de rodeostier. Wilde je nog wat lichaamsbeweging, dan was het mogelijk om de toren te beklimmen van de kerk.
 
Kortom de Reizende sterren maakten van rrrolend Leiden een knus en gezellig foodfeest!

Website’s:

Rrrollend Leiden
Rrrollend Den Haag
www.reizendesterren.org

Website Chef (de film)

 
Klik op een onderstaande foto voor de diashow
 
Proefpark Haarlem Boss

Proefpark Haarlem smaakt lekker!

Proefpark HaarlemDeze keer bezochten Mallory en Martin, de ‘Foodies’ van fotovaak.nl het Kenaupark in Haarlem, waar de culinaire karavaan was neergestreken onder de naam Proefpark Haarlem. Het proeven slaat dan vooral op de workshops die gedurende het hele evenement gegeven worden. Daarnaast was er live muziek en werd er natuurlijk mobiel gekookt, gegrild, gewokt en gebakken. Naast nieuwe ontdekkingen zoals de visfrikandel en de Black Basterd barbecue, waren er ook wat oude bekenden ‘Foodtrucks’ aanwezig zoals: ‘Of je Spaanse worst lust’, ‘Icoonbroodje’ en ‘Soep en Salade’ .

De Reizende Sterren van de Rollende Keukens maken duidelijk een opmars, vooral omdat veel mensen zich de laatste tijd bewuster zijn wat ze eten. Daarnaast werken de foodtrucks met voornamelijk eerlijke, duurzame en ecologisch verantwoorde producten, die veelal direct en vers worden bereid. Een leuk voorbeeld hiervan is de verse pasta die ‘live’ in een Airstreamcaravan uit een pastamachine kwam. Conclusie, de Haarlemse editie was mede door de workshops, aangeboden keukens, de sfeer en de locatie erg de moeite waard.

Eigenlijk zou je net als in de rest van de wereld foodtrucks standaard in het straatbeeld moeten kunnen tegenkomen, echter worden er maar amper vergunningen uitgegeven. Maar er zijn ‘streetfoodfighters’ die door middel van 40.000 handtekeningen de regering in Den Haag wakker willen schudden, dus sta je hier net als ons achter onderteken dan deze petitie. Misschien helpt het ook mee dat er in September twee Rollende Food evenementen in Den Haag gehouden worden; ‘TREK’  vind plaats van 12 t/m 14 september in het Westbroekpark en ‘Rrrollende Den Haag’ van 19 t/m 21 spetember op het Lange Voorhout. Samen met het Schevenings Culinair festival ‘VISSCH’ op 5 t/m 7 september een smakelijk vooruitzicht in de ’thuis-stad’ van fotovaak.nl

Website’s:

www.proefparkhaarlem.nl
www.reizendesterren.org/

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

I love Surifood

I Love Surifoodi love Surifood

I Love surifood, de naam Surifood zegt het al Surinaams eten, maar niet zomaar Surinaams eten! de manier hoe het bereid wordt is wel heel erg uniek. Een streetfoodtruck? wat is dit nu weer, dat is een rijdende keuken top ingericht met de nieuwste snufjes op dit gebied. Het gaat eigenaar Allan Lanne Prosetiko vooral om schoon snel smakelijk en klant gericht te werken. Daar kan ik over meepraten want tijdens de Vierdaagse van Nijmegen werden mijn vrouw en ik door Allan uitgenodigd de primeur van de streetfoodtruck mee te maken en een hapje mee te eten. Normaal gesproken vind ik Surinaams eten te heet, maar van dit eten uit Allan zijn streettruck hebben we genoten. Een grote pluim voor het team van I Love Surifood die gaan veel plaatsen in dit land aandoen om de kwaliteit van hun waar aan te prijzen en te verkopen.

Ook zal de streetfoodtruk vanaf 28 augustus 2014  drie dagen in de week bij living campus TU Delft zijn. En op het nieuwe Haagse Culinaire evenement ‘TREK’ in het Westbroekpark van 12 t/m 14 september.

Klik op een fotootje voor de diashow. 

Vlaggetjesdag

140614 58vlaggetjesdag_scheveningenVlaggetjesdag

Vlaggetjesdag vond op 14 juni 2014 plaats en ook dan zal de komst van de Hollandse Nieuwe weer uitbundig gevierd worden in de haven van Scheveningen.

Oorspronkelijk was Vlaggetjesdag de dag waarop vissersschepen met vlaggetjes versierd lagen in de haven om er vervolgens op uit te trekken om te jagen op de haring. Tegenwoordig zijn er andere visserijtechnieken, maar gelukkig is Vlaggetjesdag blijven bestaan! Een aantal dagen voorafgaand aan Vlaggetjesdag zal het eerste vaatje nieuwe haring verkocht worden en de opbrengst, die in de loop der jaren gevarieerd heeft van € 18.000 tot aan € 95.000, gaat naar een goed doel. Op Vlaggetjesdag zelf vinden er vele activiteiten plaats, die uiteenlopen van een nautische markt, de traidionele vlootschouw,  het Admiraalvaren tot een demonstratie van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, om je te trakteren op een fantastische demonstratie in de Scheveningse binnenhaven. Ook zijn er kinderactiviteiten zoals een poppenkast, oud-Hollandse kinderspelen, een voetbaltoernooi en er vinden allerlei muzikale optredens plaats. Bron  

   Klik op een fotootje voor de diashow

Food Feest Hoeve Biesland

Food FeestOp tweede Pinksterdag waren we op het Food Feest bij Hoeve Biesland in Delftgauw. Voor ons als stadsmensen niet zo makkelijk vindbaar in het uitgestrekte natuurgebied van het Delftse Hout en alles wat daaromheen ligt. Zoals de naam al doet vermoeden stond alles in het teken van eten. Lekker eten, Gezellig eten, Gezond eten, Lokaal eten en Biologisch eten!

Zo werden er streekproducten uit Delft en omgeving verkocht, vlierbessensiroop, olijfolie, honing, geitenkaas, groenten uit de tuin van de boerderij, broden, fruit, ijs. En een aantal rollende keukens was aanwezig met hun specialiteiten als: biologische friet, falaffel, taart, ijsthee, groentesushi, bapao, etc.

Daarnaast werden er workshops gehouden voor kinderen en volwassenen over o.a. het eten van rauwe groenten, wilde kruiden, yoga-safari, gezonde voeding, maar ook over het maken van cosmetica met kruiden uit eigen tuin. Ook kon je doorlopen naar de hoeve zelf om de schapen en koeien te aaien en de stallen en de nieuwe zonnepanelen te zien. En een kijkje nemen in de moestuinen, waar o.a. tuinbonen, prei, bietjes, etc. verbouwd worden

Kortom, het was in vele opzichten een heerlijke dag! Het Food Feest was een leuk evenement voor Jong en Oud. Food Feest was zeer de moeite waard, die doordat het gehouden werd op de boerderij zelf net even iets meer laat zien over het hele proces van verbouwen tot eindproduct. Als dit evenement een volgende editie krijgt is het zeker een aanrader.

Website Hoeve Biesland

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Rollende Keukens

Rollende Keukens Amsterdam 2014

Rollende KeukensAfgelopen weekend was het weekend van de Rollende Keukens. Dit foodfestival werd gehouden rond de Westergasfabriek in Amsterdam, een evenement waar wij als ‘foodies’  zeker bij wilden zijn. Wij bezochten dit festival op de laatste dag, maar kwamen er al snel achter, dat als je alles goed wil bekijken en meer wil proeven eigenlijk meerdere dagen zou moeten gaan. Meer dan honderd tot keuken verbouwde caravans, busjes, bakfietsen en campers serveerden hun specialiteiten en vormen samen een groot openlucht restaurant. Van heel primitief tot heel modern, van biologische bal gehakt tot een krokante sprinkhaan eigenlijk voor ieder wat wils.

We hebben onze ogen uitgekeken, want iedere rollende keuken maakt er een eigen typische show van! Als er zoveel keukens zijn is het wel belangrijk je te onderscheiden, om op die manier je gasten te trekken. Bij een aantal van de keukens werd een live optreden gegeven door een bandje of een zanger. De ander maakte weer een show van het bereiden van de gerechten of de decoratie van zijn stukje restaurant. Veel gegrilde gerechten, omdat dat zich natuurlijk bij uitstek leent voor de buitenlucht. Van plaatgrill tot een houtblokken barbecue, ook hierin was heel veel diversiteit. En van het gerecht Mexicaanse kapsalon tot echte kapsalon in een oude bouwkeet. Daarnaast werden er ook veel biologische en vegetarische gerechten aangeboden. Eigenlijk in zijn totaliteit teveel om hier te beschrijven of om alles op de foto te zetten.

Naarmate de dag vorderde kwamen er meer bezoekers of eigenlijk moet ik in dit geval gasten zeggen en werd het manoeuvreren wat moeilijk op de smalle stukken. Maar de gemoedelijke sfeer, het mooie weer en de diverse podia met live muziek maakten ook het verblijf in de drukte plezierig. Kortom, een heel leuk festival, wat zeker de M & M tip van ons krijgt en een volgend bezoek zeker waard is.

Website Rollende Keukens

Klik op een onderstaande foto voor de diashow