Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel.
In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst.
In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en ‘stapelen’ (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde.
Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

La Blusa,

2013137_zeeheldenfestival_speciaal_la blusa__20La Blusa, op het Zeeheldenfestival.
La Blusa
, opgericht in 1990 in Delft, heeft in het begin duidelijk zijn inspiratie gehaald uit de “swamp music” van Louisiana. Maar tegelijkertijd heeft de band ook geput uit andere stijlen, waardoor er een zeer apart bandgeluid werd gecreëerd.

Het repertoir van de band bestaat uit alles van wals via funky zydeco tot ballads en stevige cajun rock. Met een knipoog richting Mexico en verder kan de muziek ook als “Americana” worden omschreven. Een groot gedeelte van het repertoir bestaat uit eigen werk, maar voor een paar swingende covers draait de band ook zijn hand niet om. Live staat de band bekend om hun enthousiaste manier van spelen, waarmee ze een gretig publiek snel aan het dansen krijgen. Dankzij hun originele stijl binnen de cajun & zydeco scene, werd La Blusa al snel een gewilde band op veel blues & jazz festivals in Nederland, Duitaland en Frankrijk. Waarbij ook twee keer achter elkaar op het North Sea Jazz festival in Den Haag. De band is ook verscheidene keren live op de nederlandse radio en televisie geweest. De band heeft tot nu toe 4 CD’s uitgebracht Bron. De bezetting van Lablusa anno 2012 is Jan Pardon bas -zang, Ron DS Chen, trekzak, Henk Robers, gitaar-mondharmonika-zang Ronald van Drunen, drums-zang Tom Moerenhout, tenorsaxofoon. Ik zelf heb Lablusa voor het eerst ontmoet in lokaal Vrede breuk en kwam daar in gesprek met Tom Moerenhout waar in de loop  der jaren een leuke band uitgegroeid is .Zo was ik blij om te horen dat ze optraden op het Zeeheldenfestival waar ik voor het optreden alle bandleden gesproken heb, en nog wat foto’s van Tom Moerenhout gemaakt te hebben  stond onze nachtburgemeester al op het podium de band al aan te kondigen op zijn manier! over het optreden kan ik alleen maar zeggen Grandioos     Klik fotootje diashow.


Xsie Juweliers op de Braderie van 's Gravenzande

Braderie van ’s Gravenzande

De braderie van ’s Gravenzande

De jaarlijkse gezellige braderie van ’s Gravenzande in het Westland is dit jaar van 11-13 juli 2013, met zijn 100 kramen in o.a. de Langestraat, Van Straalenstraat en Van Geeststraat is de braderie van ’s Gravenzande vrij groot.. Het aanbod is gevarieerd van schoenen tot houten speelgoed, maar dit jaar is er ook veel te koop op het gebied van lifestyle, brocante, decoratie en living. Daarnaast zijn de winkels geopend, neem dus rustig een kijkje bij bijvoorbeeld Juwelier Xsie in de Langestraat 199, op hun kraam vind je trouwens prachtige tassen en leuke armbandjes. Verder is er genoeg te vinden op culinair gebied en voor het vermaak is er de aangrenzende kermis. Op de diverse podia is er muziek, kortom een leuke besteding van deze zaterdag.

Klik op een onderstaande miniaturen voor de diashow

Los Argentinos

Los Argentinos

Eigenlijk willen we helemaal geen recensie schrijven over Los Argentinos in de Haagse Kettingstraat nr. 14 omdat we bang zijn dat het nog drukker wordt in dit heerlijke en gezellige Argentijnse houtskoolrestaurant. Maar ja als culifreaks komen we er niet onderuit, we hebben hier de afgelopen jaren diverse malen gegeten en het is en blijft  geweldig.

Het zijn niet alleen de eerlijke en puur smakende gerechten, maar ook gastheer Antonio maken het tot een aangenaam verblijf. Soms moet je wel wachten op een tafel, maar dit geeft toch aan dat het een goed restaurant is? En het wachten wordt beloond! En dat we niet deze enige zijn met deze mening over dit restaurant in het hartje van de Haase binnenstad, naast de Passage is te lezen op de tientallen recensiebriefjes, die op de muur gepint worden.

Sfeer: 8 > gastvrijheid: 8 > bediening: 8 > eten: 8 > prijs/kwaliteit: 8 >> gemiddeld = 8 en de M & M TIP!

Mallory & Martin

Los Argentinos

 

 

 

Culinair Zoetermeer 2013

Culinair Zoetermeer

Het was een prachtige dag om Culinair Zoetermeer 2013 te bezoeken op het marktplein, achter het stadhuis. Dit culinaire festival heeft als doel om het publiek op een leuke en goedkope manier kennis te laten maken met specialiteiten van de fantastische Zoetermeerse restaurants. Daarnaast is het ROC Mondriaancollege als  aanbieder van horeca-opleidingen in de Haagse regio, aanwezig met een eigen restaurant en terras. Hier koken en serveren studenten onder leiding van hun docenten fantastische gerechten met onder andere asperges, ossenhaas, coquille’s en kreeft.

Culinair Zoetermeer 2013 Als Culifreaks hebben we weer genoten van de een gezellig festival, waar gelachen, gedronken en gegeten wordt. De grote tent zorgde voor nodige schaduw en op het podium was altijd live muziek. Kortom, Culinair Zoetermeer is echt een aanrader op het gebied van culinaire festivals.

Deelnemers zijn Bodega Norton, ROC Mondriaan, restaurants: Koetjes en Kalfjes, Lapidaire, Caesar, Vrienden, De Witte Raaf, Bo & Ro Kookstudio, Hofstede Meerzigt, De Heeren van Soetermeer en IJssalon Zinn.

Ook vandaag (7 juli) is het Culinair Zoetermeer nog te bezoeken.

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Lindengracht markt

2013136_073_amsterdam rond de lindegracht centrum_fotovaak_hanssimonisLindengracht markt

 Lindengracht markt  in de Jordaan van Amsterdam ligt niet, zoals de naam doet vermoeden, aan een gracht. De Lindengracht is namelijk een van die grachten die gedempt is. Dat er nu auto’s staan in plaats van dat er water door de straat gaat is eigenlijk een gotspe. Toch zijn de plannen om deze gracht (en ook andere) weer uit te graven op niets uit gelopen. En voor de markt misschien maar goed ook want de markt zou ten dode opgeschreven zijn. De Lindengracht is bijna een kilometer lang en op zaterdag gereserveerd voor de markt. Of het er gezellig is hoeven we niet moeilijk over te doen. De straat, de locatie, de kramen, de horeca en niet in de laatste plaats de buurtbewoners staan garant voor een echt en authentiek dagje uit. De markt is al bijna 120 jaar oud en telt 232 kramen met de meest uiteenlopende handel. Aan de kop van de markt, bij de Noordermarkt, wordt er tegelijkertijd een boerenmarkt gehouden.                                                                                         Bron

Een leuke wandeling vanaf het centraal station richting Haarlemmerdijk daar aangekomen even kijken in de snoepwinkel van Papa Bubbles  waar je altijd welkom bent ,de Haarlemmerdijk afgelopen naar de Lindenmarkt die een van de gezelligste markten in Amsterdam is waar van alles te doen is, aan het einde van deze markt kom je op de Noordermarkt  waar biologische producten uitgestald staan waarvan je de geur in je neus krijgt , ook de rommelmarkt van de noordermarkt is de moeite om te zien,vanaf de markt over de grachtengordel gewandeld naar de bloemenmarkt aan de Singel,van hieruit over het Rokin en Dam en het Damrak naar het Centraal station gelopen. Ik heb van deze wandeling een impressie gemaakt en er een fotovaak album van gemaakt klik op een foto voor de diashow

Home Made Market Prinsestraat Den Haag

Home Made Market ‘on tour’ in Den Haag

Home Made Market on tourDe vertrouwde Home Made Market die twee keer per jaar gehouden word in de Prins Hendrikstraat, is inmiddels niet meer weg te denken in Hofstad Den Haag. Maar helemaal nieuw is dat de markt ook op “tour” gaat.

Afgelopen zondag 2 juni waren ze te gast in de Prinsestraat, Nobelstraat, rond de Grote Kerk en Torenstraat in het Hofkwartier! Na al diverse edities in het zeeheldenkwartier te hebben meegemaakt, was deze editie een zeer prettige ervaring, mede door het formaat van de markt en de veelzijdigheid in bakproducten, food, huisvlijt, kunst, trends, creatieve-, vintage-, design- & kinderspullen. Een extra leuke bijkomstigheid was dat ook veel deelnemers vanuit het Zeeheldenkwartier ook hier zich presenteerde, wat deze editie heel afwisselend en gezellig maakte. Het mooie weer, de gezellige bezoekers en natuurlijk de zeefmolen maakte het tot een prettig geheel.

Op 7 juli is er al weer een ‘on tour’ editie op de Frederik Hendriklaan (De Fred) en op 1 september is er de vertrouwde editie in het Zeeheldenkwartier, echter wordt de laatste wel een XL versie, die behalve in de Prins Hendrikstraat ook in de aangrenzende Zoutmanstraat zal plaatsvinden.

Website
Facebookpagina 

Klik op de miniaturen voor een diashow

 

Let’s Move!

Let's move Den Haag
Let’s move Den Haag

Op 1 juni is het Spuiplein het bruisende middelpunt van de stad. Let’s Move! Eat, meet, move…..

Het festival op het Spuiplein in Den Haag waar je kan dansen op de beats van DJ Thomas Brink waar je met de top van het Nederlandse beachvolleybal even een balletje kan slaan en waar je bij het health court van de GGD van alles kan vragen over hoe gezond je nou eigenlijk bent. Zin om even freeflowend over het Spuiplein te gaan of toch eens even die minicursus zelfverdediging te doen? Het kan allemaal. En nog veel meer met als spetterende afsluiting een ‘vet’ optreden van Yes-R!

Volg het festival op twitter @letsmove070 en je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het festival is gratis! Vette moves krijg je niet van stilzitten. Let’s Move! Bron

1 juni 2013

Het was koud op het Spuiplein van Den Haag maar ondanks de temperatuur was het een spetterend festival met dans sport en muziek eten drinken en mooie shows op het grote podium waar DJ T Brink de eindjes aan elkaar knopte met muziek en praten, ook de dansgroepen en de leuke rappers en de snelle vechtsporters lieten zich gelden, maar het belangrijkste was toch wel dat de wethouder van volksgezondheid Rabin Baldewsingh na al het sporten en het voorbeeld gegeven te hebben hoe gezond je kan leven zonder vet op de weegschaal ging staan en kijken hoeveel hij afgevallen was en  10 kilo is een mooi streven wat door de wethouder gehaald is en hij hoopt dat een goed voorbeeld doet volgen.

 

Mooi Puur op het Plein

Mooi Puur, de duurzame streekmarkt op het Haagse Plein

Mooi Puur is de naam van de duurzame streekmarkt die gehouden werd op het Haagse Plein met vermaak, verwondering, inspiratie en biologisch eten & drinken voor jong en oud.

Tijdens Mooi Puur op 1e Pinksterdag kon men kennis maken met duurzaam, biologisch of ecologisch verantwoord aanbod: voedsel, drank, producten en diensten. Mooi Puur biedt een actief en succesvol platform aan jonge, enthousiaste ondernemers om hun innoverende en duurzame producten en diensten te etaleren aan opmerkelijk talent en organisaties van naam binnen kunst en cultuur. Bron The Hague Festivals

Als bezoekers van Mooi Puur genoten we van het gevarieerde aanbod van verse producten. Die je behalve proeven ook kon kopen, denk aan speciale paddenstoelen, asperges, cranberry, jam, chocolade, olijfolie, wijn, champagne, kaas, etc. Maar ook interessant was de informatie over zonnepanelen en elektrische scooters. En alles in een lekkere ruime opzet op het Plein. Ook leuk om te zien was hoe naanbrood gebakken werd tegen de kleiwand van een houtskooloven door Joeri Tandoeri en hoe de vegetarische slager zijn producten bereidde.

Ben je ook nieuwsgierig? Op 29 september is er weer een Mooi Puur Markt

Rigaranch Paardenmelk & Chocoland

Rigaranch Paardenmelk & Chocoland

We brachten een bezoek aan de Rigaranch Paardenmelk & Chocoland in Nieuwveen. Hier worden Haflinger paarden gehouden voor de productie van paardenmelk. Paardenmelk is een fascinerend product, waarvan de meeste mensen nog niet eens weten dat het bestaat. En dan te bedenken dat paardenmelk al eeuwen bekend is maar in Nederland pas sinds 20 jaar.

Op de Rigaranch kan je zien hoe de merries gemolken worden en de producten die van paardenmelk gemaakt kan worden, van chocolade tot cosmetica. En natuurlijk kan je verse paardenmelk proeven. Op het gebied van de chocolade wordt er nog meer gedaan op de ranch, zo worden er workshops gegeven en bonbons gemaakt.

Kortom, het is zeker een tip voor gezinnen met kinderen en natuurlijk chocofreaks….

Website van de de RigaranchRigaranch Paardenmelk & Chocoland

Restaurant Le Baffon in Apeldoorn

Restaurant Le Baffon in Apeldoorn

Restaurant Le Baffon  is een gezellige restaurant, wat al 35 jaar in de Apeldoornse Hoofdstraat zit op slechts 100 meter loopafstand van Theater Orpheus. De stijlvolle serre en het ruime restaurant stralen meteen gastvrijheid uit. En mocht je dan nog twijfelen, dan zijn er de eigenaren Carla en Arie Buys, die iedereen een warm welkom heten.

Wij werden naar binnen getrokken door het stoepbord met een heerlijk maandmenu en de aspergegerechten. En wat meteen opvalt is dat bij Le Baffon de klassieke Franse keuken nog hoogtijdagen viert en alles vers op tafel komt. Zo hoorde we uit de open keuken het mooie geluid van het tikken van een originele Hollandaisesaus, deze fluweelzachte saus was heerlijk bij de asperges. Ook alle gerechten, groenten- en aardappelgarnituren van onze tafelgenoten waren verrukkelijk. Hier serveren ze nog de voorgekookte in de boter gebakken aardappeltjes, aan alles wordt veel aandacht besteed.

Chefkok Robert Buys (ja de zoon van) en zijn ouders verdienen een dikke pluim!

Conclusie: Le Baffon is een sfeervol, prettig, lekker, niet duur, vers, klassiek restaurant in hartje Apeldoorn

Sfeer: 8 > gastvrijheid: 8 > bediening: 9 > eten: 9 > prijs/kwaliteit: 9 >> gemiddeld = 8,6 en de M & M TIP!

Mallory & Martin

Restaurant Le Baffon in Apeldoorn