Category: Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel. In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst. In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en 'stapelen' (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde. Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Terracotta Warriors’ New Babylon Den Haag.

DEN HAAG – De unieke, internationale tentoonstelling ‘Terracotta Warriors’ is vanaf 22 maart te zien in New Babylon in Den Haag. De ruim 100 beelden stellen het leger voor van Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China. De collectie bestaat uit ruim 100 handgemaakte replica’s van de beelden van het graf van de Chinese …

Continue reading

Brasserie Cronesteyn in Leiden is klaar voor de zomer!

Brasserie Cronesteyn in Leiden

Aan de Vliet (kanaal tussen Den Haag en leiden) in Leiden ligt de prachtige Brasserie Cronesteyn, waar je het hele jaar heerlijk kan lunchen en dineren in een luxe sfeer voor een betaalbare prijs. Tevens is deze horecagelegenheid een mooie uitvalsbasis voor recreatieve personen vanaf de Vlietlanden en Park Cronesteyn. Tijdens de zomermaanden komen er veel wielrenners, …

Continue reading

Parker Beachclub in Kijkduin

Parker Beachclub Kijkduin

Parker Beachclub in Kijkduin is als sinds jaar en dag één van de meest relaxte (familie) beachclubs van Kijkduin. Een zeer ruime beachclub, waar je je nog welkom voelt ook met  kinderen en honden. Ook heerst hier geen ‘mooi-loop sfeer’  je kan heel ongedwongen genieten van een (fris)drankje, cocktail en/of gerechten van de uitgebreide menukaart. Parker ligt net …

Continue reading

Een ‘Koekje van eigen deeg’ Kroontje

Kroon Koekjes en Oranje gemarmerde cake

Bakkerij ‘Koekje van eigen deeg’ in Nieuwveen is ook helemaal klaar voor de troonswisseling op 30 april. Zo verkopen ze al koninklijke koekjes in de vorm van kroontjes en oranje gemarmerde cake. De bakkerij is een dagbesteding en onderdeel is van Zorginstelling Ipse De Bruggen en wij leerde deze kennen tijdens een kampeervakantie op hetzelfde landgoed. …

Continue reading

Een gezellige wandeling in Utrecht.

Tip! een mooie wandeling in Utrecht’   Als je van wandelen over markten houd  kan je in het centrum van Utrecht je hart ophalen je begint bij Hoog Catharijnen en op zaterdag is er een stoffenmarkt tot een uur en als je deze uitloopt kom je bij een van de leukste bloemenmarkten van het land. …

Continue reading

Proeverij bij Museum van Kleef

Museum van Kleef

Een proeverij bij Museum van Kleef is een goed voorbeeld dat een stad als Den Haag verborgen juweeltjes heeft als het gaat om historie en vakmanschap. Tijdens een zeer uitgebreide (Haagse) uitleg van gids Paul over de geschiedenis van het distilleren in het bijzonder, maar in het algemeen in Den Haag , worden de proefglaasjes steeds gevuld. Ook …

Continue reading

Kurhaus in Paassfeer

Paassfeer in het Kurhaus

Ook het Scheveningse Kurhaus Hotel is in Paassfeer. De decoraties zijn gemaakt en de tafels in de Kurzaal zijn gedekt. De Kurzaal is de imposante zaal in het midden van het gebouw, met onder andere een restaurantfunctie en tevens worden hier diverse jaarlijks terugkerende evenementen zoals Het Rode Kruisgala, Het World Trophy Latin American, Het Haagsch …

Continue reading

Lunchen bij Havana

Cocktails y Burrito's en Havana

We besloten eens te gaan lunchen bij Havana op het Buitenhof. Aangezien Havana midden in het centrum ligt, is dit makkelijk te combineren met een dagje shoppen of sightseeing in Den Haag. Havana is een cocktailbar, restaurant en club helemaal in de stijl van het oude Cuba. We besloten een cocktail met burrito’s te nemen. Mallory …

Continue reading

Evenement en architectuur op het Spuiplein

Stoffenmarkt Spuiplein

Zowel het evenement op de voorgrond als de architectuur , dit is een goed voorbeeld hoe je slechts in een enkele foto verschillende onderwerpen kan vangen. De bouwstijlen uit diverse tijdvakken in de Haagse geschiedenis. De Dr. Anton Philipszaal en Het Dans Theater, die ten dode opgeschreven lijken te zijn. Het stadhuis, de ministeries en in de …

Continue reading

Load more