Category: Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel. In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst. In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en 'stapelen' (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde. Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Kurhaus in Paassfeer

Paassfeer in het Kurhaus

Ook het Scheveningse Kurhaus Hotel is in Paassfeer. De decoraties zijn gemaakt en de tafels in de Kurzaal zijn gedekt. De Kurzaal is de imposante zaal in het midden van het gebouw, met onder andere een restaurantfunctie en tevens worden hier diverse jaarlijks terugkerende evenementen zoals Het Rode Kruisgala, Het World Trophy Latin American, Het Haagsch …

Continue reading

Lunchen bij Havana

Cocktails y Burrito's en Havana

We besloten eens te gaan lunchen bij Havana op het Buitenhof. Aangezien Havana midden in het centrum ligt, is dit makkelijk te combineren met een dagje shoppen of sightseeing in Den Haag. Havana is een cocktailbar, restaurant en club helemaal in de stijl van het oude Cuba. We besloten een cocktail met burrito’s te nemen. Mallory …

Continue reading

Evenement en architectuur op het Spuiplein

Stoffenmarkt Spuiplein

Zowel het evenement op de voorgrond als de architectuur , dit is een goed voorbeeld hoe je slechts in een enkele foto verschillende onderwerpen kan vangen. De bouwstijlen uit diverse tijdvakken in de Haagse geschiedenis. De Dr. Anton Philipszaal en Het Dans Theater, die ten dode opgeschreven lijken te zijn. Het stadhuis, de ministeries en in de …

Continue reading

Load more