Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel.
In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst.
In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en ‘stapelen’ (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde.
Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Nieuw in Den Haag: Tinder Chicken

Tinder Chicken is een leuke nieuwe gegrilde kipspecialiteiten kiosk in de Haagse Theresiastraat. De naam is een verbastering van tender (= mals) met een knipoog naar de liefde (welke nodig is om op deze manier kip te bereiden). Ik mocht op uitnodiging al genieten van dit heerlijke concept tijdens de pre-opening. De geur van de kippen die aan de Frijado kippengrill goudbruin kleuren, de mooie locatie en het vriendelijke personeel. Deze formule maakt Tinder Chicken tot een echte aanwinst in het Bezuidenhout. Hele en halve kippen bereid met een door de eigenaar zelfgemaakt 11 kruidenmengsel, zullen vanaf maandag 3 september via het verkoopluik de kiosk verlaten. Maar ook de specialiteiten sandwiches Kip Cashew en de Indische Prikadel Pan met Katjangsaus en Bawan Goreng. De gezellige pre-opening werd ondersteund door een muziekduo onder het genot van een drankje en een (kip)hapje.

Facebookpagina Tinder Chicken

Klik op een foto voor de diashow

 

Pluk is een bijzondere plek in Den Haag

Pluk is een bijzondere plek in Den Haag. Pluk is een zorgboerderij pluktuin en lunchroom.Bij Pluk werken mensen die onder begeleiding een dag besteding doen zonder deze mensen kon Pluk niet bestaan.Er is ook een Heemtuin bij die grenst aan Madestein van Den Haag. In de lunchroom van Pluk worden uitsluitend biologische producten gebruikt zoveel mogelijk van eigen teelt. Als je bij Pluk bent uitgekeken is er een mogelijkheid een kleine wandeling door de heemtuin te doen. Wil je meer wandelen dan kan Madestein of de Uithof een oplossing zijn.  

Vlaggetjesdag 2018

Vlaggetjesdag 2018, de jaarlijkse traditie van het eerste vaatje haring en het bijbehorende evenement werd weer door vele bezoekers gevierd in o.a. de Scheveningse haven en de Keizerstraat. Het leukste is het gevarieerde programma dat wordt aangeboden. Van groot tot klein voor ieder wat wils. Ondanks dat het tegenwoordig meer een festival weekend dan een dag is, biedt de zaterdag toch wel het compleetste programma. Na het officiële gedeelte met onze burgemeester en de uitreiking van de gouden haring voor een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt in de visserij en havenactiviteiten ging het hoofdprogramma van start.

Ook leuk dat veel nostalgische dingen zoals de oude ambachten, het legermaterieel en de stoommachines veel bekijks trekken door een opvallende jonge generatie. Combineer dit met de schepen die opengesteld waren, de vlootschouw, de live optredens van de koren en de artiesten en je hebt een leuk vol dagprogramma. De gymdemonstraties en taptoe maakte het plaatje nog completer.

Vlaggetjesdag 2018 was een goed georganiseerd evenement waar de diverse elementen vloeiend in elkaar overliepen. En zoals dat bij een visserij evenement hoort was er een overvloed aan verse vis. En niet alleen de Hollandse Nieuwe. Ook een mooie presentatie met rauwe vis in de visafslag en zeer veel gerookte soorten zoals paling, makreel en zalm. Een goed en heerlijk excuus om je Omega 3 voorraad aan te vullen. Al met al was Vlaggetjesdag 2018 in onze ogen weer een zeer geslaagd evenement, een mooie traditie die moet blijven bestaan.

Foodtruckfestival TREK Rotterdam

Afgelopen zondag besloot ik weer eens een foodtruckfestival te bezoeken. In verband met het Hemelvaartsweekend, was het aanbod groot. Ik belde mijn zus en vroeg haar mee te gaan naar TREK Rotterdam. Mede omdat ik al drie opeenvolgende jaren een enthousiaste bezoeker van TREK Den Haag was geweest en zij nog geen ervaring had met een dergelijk evenement. Nu was het helaas zondag wel een koude bewolkte dag en we kwamen ook wat vroeg aan op het festivalterrein in het Vroesenpark. Er waren nog maar weinig bezoekers, maar dat gaf ons wel de kans om alle foodtrucks goed te bekijken.

Dus na een paar rondjes kregen we best wel trek en besloten we toch wat te gaan proeven. Een proeverij van zes minikroketjes sprak ons wel aan. Echter waren voor het bedrag van € 7,50 deze wel erg mini en ook was de smaak minimaal.

Dus op naar een oude bekende van Trek Den Haag voor een bowl met rijst en overheerlijke rendang. Dit was gelukkig wel een succes… een geruime tijd en een cocktail later kregen we weer trek. Deze besloten we te stillen bij I Love SuriFood. Deze authentieke Surinaamse smaken vervelen nooit. We genoten van een echt broodje Javaanse kip en een lekkere rotirol. Ook mijn zus was erg onder de indruk van I Love SuriFood. Het leukste is gewoon het hele verhaal erom heen, de huidige eigenaar die als kleine jongen alles van zijn vader leerde en de smaakervaring er al vanaf zijn jeugd meekreeg. Dat merk je, dat proef je dat ervaar je.

Conclusie: TREK Rotterdam is net zo leuk als TREK Den Haag, dus we kunnen niet wachten totdat in september de TREK foodkaravaan weer naar het Haagse Westbroekpark komt…

Website TREK

Klik op een foto voor de diashow…

Haagse Stadswijngaard

Vanaf de Laakmolen met de mooie natuurvolle Laakzone van Den Haag, bevind zich aan het eind van het veenriviertje de Laak de Haagse Stadswijngaard. Initiatiefnemer Tycho Vermeulenis is in 2015 begonnen met deze wijngaard Het idee was een heerlijke wijn te maken van deze Haagse grond. En hoe is deze initiatiefnemer op het idee gekomen hier een wijngaard te bouwen Als onderzoeker bij de Hogeschool van Wageningen was ik dagelijks met planten en gewassen bezig  en had al lang de wens om wijn te maken van zelf geteelde druiven maar dat was toen nog geen succes.Jaren later heb ik een teeltsysteem ontwikkeld die ik nu in de Haagse wijngaard gebruik. In 2016 hebben we al van het wijn resultaat kunnen genieten en het jaar hierna was nog beter.

Waar eens de Haagse Dierentuin stond

Waar eens de Haagse Dierentuin stond is heel lang geleden.In de jaren rond 1950 zat ik als kind achterop de fiets van mijn vader op weg naar Scheveningen. De rit ging door de Haagse rivierenbuurt langs het toen nog station Den Haag Staatsspoor. Voorbij het Malieveld waar op de hoek van de Benoordenhoutseweg een groot gebouw stond.  vroeg ik aan mijn vader wat dit voor een gebouw was en mijn vader vertelde me dat dat de Haagse Dierentuin geweest was maar dat er geen dieren meer waren.Hij legde uit dat het Diertuin gebouw of Moors paleis voor anderen doeleinden gebruikt werd en we fietste naar het strand. Later in de jaren 60 hebben toen mijn vriendin en nu mijn vrouw in de Dierentuinzaal onze dansavonden gehad en naar danswedstrijden gekeken.Het is jammer dat dit unieke stukje Den haag  in 1968 is gesloopt voor het provinciehuis van Zuid Holland. Ook  de Dierentuinbrug over de Koningskade herinnert nog aan de Haagse Dierentuin nadat de brug in de oorlog afgebroken was en weer opgebouwd en in 1949 heropent is, is zo dit monument behouden gebleven. Ik heb door de tuin van het Provinciehuis gewandeld op de plaats van de dierenhokken en misschien ook de plek waar de grote danszaal geweest is. Ik ben naar de expositie over de Haagse Dierentuin geweest, hierdoor kwamen de herinneringen weer boven wat me terug in die tijd bracht en kon ik dit verhaal schrijven.

Vlietdagen 2017

Feestelijke Vlietdagen Voorburg Leidschendam.Op zaterdag 16 september was het tijdens deze dag nat en troosteloos weer in Leidschendam toch, was er genoeg te doen bv de molen de Salamander was open voor het publiek, er waren in de middag twee historische vertellingen over. de Trekvliet de verteller was de acteur Stef Feld. Er was langs het water van de sluis een ouden ambachten en nautische markt.Het was tevens Leidschendams koren dag met optredens van de Leidschendamse Shantykoren, Midscheeps, De Vliet Grieten, en de Gaten Zangers. Ook kon je voor een klein bedrag lopen over water in de Aquabubels en rollers. Op het Damplein en Sluiskant organiseerde scoutinggroep Hubertus-Brandaan een uitdagend spelletjes parcours met een thema ruimtevaart. Op zondag 17 september was het een mooie dag, de zon straalde over het stationsplein van Voorburg, vanaf dit plein kon je een  historische rit maken met een van de mooie museumtrams van de Tramweg-Stichting en het hovm. Ook was er gelegenheid een bezoek aan het Huygens museum te brengen. Maar ik was vooral deze dag naar Voorburg gegaan, van wegen de oldtimer dag de Herenstraat van Voorburg was net een auto en motor showroom uit de jaren zestig. Je kon ook nog een rit met de paardentram maken maar mijn fotorolletje was vol en ben naar huis gegaan met een mooie indruk van deze dagen. Klik op een fotootje voor de diashow. 

Cultureel Embassy festival

Cultureel Embassy festival. In het wekend van 1 en 2 september hebben zo’n 51 ambassades folklore, folklore muziek cultuur en cullenaire gewoontes van hun land gepresenteerd. Het festival werd voor de vijfde jaar achtereen georganiseerd op en rond het lange Voorhout van Den Haag. Met het mooie weer op vrijdagavond begon de spetterende wereld reis door de culturen. Zaterdag 2 september was het weer grandioos en uitstekend voor een festival de klederdrachten met al hun mooie kleuren kwamen mooi uit in de zon. De muziek dans en eten zullen me lang bij blijven, en ik denk ook bij zo’n 50.000 bezoekers.Ik kan wel alle artiesten noemen maar kijk dan op de link van Embassy festival. Klik op een fotootje voor de diashow. 

Het Noordeinde

Het Noordeinde de anderen naam Royal shopping District The Hague.  Willem van Oranje zittend op zijn paard houd alles in de gaten. Met natuurlijk het paleis als middelpunt is dit gebied een van grootste trekpleisters van Den Haag. Het Noordeinde staat bekent,om de vele exclusieve winkels die in het winkelgebied gevestigd zijn.Met moderne boetieks. Ook galeries en kunstwinkels kom je hier tegen. Met zijn bistro’s en eetgelegenheden is het Noordeinde uniek voor Den Haag. Klik op een fotootje voor de diashow