Category: Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel. In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst. In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en 'stapelen' (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde. Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Het Noordeinde

Het Noordeinde de anderen naam Royal shopping District The Hague.  Willem van Oranje zittend op zijn paard houd alles in de gaten. Met natuurlijk het paleis als middelpunt is dit gebied een van grootste trekpleisters van Den Haag. Het Noordeinde staat bekent,om de vele exclusieve winkels die in het winkelgebied gevestigd zijn.Met moderne boetieks. Ook galeries …

Continue reading

Toon Polygoon heeft wat met Jazz in de Regentes

Toon Polygoon heeft wat met Jazz in de Regentes. Want dit is toch de man die alle activiteiten aaneen praat. Zo ook op vrijdagavond 1 september 2017. Ik had een paar uurtjes over en dacht kom laat me eens wat optredens fotograferen en keek even op het programma en zag dat Bag of Bones een …

Continue reading

achter de brug begint het nieuwe Den Haag

Achter de brug begint het nieuwe Den Haag. Vanaf het Hillebrant Jacobsplein gebouwd met zijn trapgevel huizen, loop je langs de Boomsluiterskade naar de brug van de Ptetterijkade .En achter deze brug begint het! met op de Nieuwe haven het monument en de oude ambachtsschool omgebouwd met appartementen. Je komt ook nog langs de gevel …

Continue reading

Sushifestival Joy Westbroekpark

Sushifestival Joy

Afgelopen weekend vond Sushifestival Joy plaats in het Haagse Westbroekpark. Als liefhebbers van sushi brachten we een bezoek aan dit foodtruckfestival. Al snel bleek dat sushifestival een pakkende naam is maar dat meerdere Aziatisch keukens goed vertegenwoordigt waren. Van verse ramennoodles, via pokebowls tot twee complete sushi lopende banden. Verder was het leuk dat bij …

Continue reading

Cynthia Borst Illustraties op de Swan Market!

Cynthia Borst Illustraties

Afgelopen zondag was onze nicht Cynthia Borst één van de standhouders op de Swan Market rond de Grote Kerk in Den Haag. Na haar afgeronde creatieve opleiding aan de Kunstacademie in Utrecht is Cynthia aan de slag gegaan als theaterpoppenmaker en illustrator, die voornamelijk freelance werkt voor diverse opdrachtgevers. Maar haar vrije illustratiewerk geeft ze uit in de vorm van postkaarten en prenten.

Rrrollend Den Haag Lange Voorhout 2017

Rrrollend Den Haag Lange Voorhout

Afgelopen zaterdag besloten we voor het derde achtereenvolgende jaar Rrrollend Den Haag Lange Voorhout te bezoeken. Ongeveer veertig foodtrucks waren dit weekend neergestreken op deze historische plek nabij Theater Dilligentia en de Pulchri Studio. Het was minder druk dan dat we hadden verwacht. Misschien kwam het door het Pinksterweekend, waar veel mensen weg zijn. Of …

Continue reading

Le Marie Marché Den Haag

Reiemen van fietsband op de Le Marie Marché Den Haag

Afgelopen zaterdag brachten we een bezoek aan Le Marie Marché Den Haag op het Plein. Deze nieuwe maandelijkse markt wordt gehouden op diverse locaties in het centrum. Het concept is geïnspireerd op de dromerige sfeer van Franse markten. Tal van kramen met bijzondere eigentijdse, uitheemse of juist authentieke producten. Niet uitsluitend eetbare producten zoals kazen, …

Continue reading

Aircooled Scheveningen 2017

Afgelopen zondag was Aircooled Scheveningen 2017. Al sinds jaren is dit het grootste tweejaarlijkse aircooled beachevent van Nederland. Aircooled Scheveningen refereert aan de luchtgekoelde motoren van de geshowde oldtimers. Op bijna de gehele boulevard en het Kurhausplein van Scheveningen stonden tijdens dit gezellige evenement honderden Kevers, VW-busjes, maar ook het model Fiat 500 was goed vertegenwoordigd. Vrijwel …

Continue reading

Wagen Werkplaats Amersfoort

Wagen Werkplaats Amersfoort Wagen Werkplaats Amersfoort. Vooraf Sinds 2002 werken velen aan het tweede leven van de Wagenwerkplaats. Het kleine Burgerinitiatief groeide uit tot een zwerm projecten, programma’s en nieuwe bedrijven in het gebied. De komende tijd zullen weer nieuwe initiatieven genomen worden door eigenaren, gebruikers, toezichthouders, omwonenden en geïnteresseerden. Hoe vinden die elkaar? In …

Continue reading

Joop Braakhekke

Joop Braakhekke Joop Braakhekke Joop was kok ,ondernemer. Deze tv kok verkocht sfeer de biefstukken kwamen vanzelf wel.Deze populaire tv kok was eigenaar van het bekende Amsterdams restaurant. Le Garage trok veel bezoekers uit de zakenwereld. Als fotograaf heb ik het voorrecht gehad met Joop een gesprek te hebben op het plein in Den haag …

Continue reading

Load more