Category: Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel. In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst. In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en 'stapelen' (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde. Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Wagen Werkplaats Amersfoort

Wagen Werkplaats Amersfoort Wagen Werkplaats Amersfoort. Vooraf Sinds 2002 werken velen aan het tweede leven van de Wagenwerkplaats. Het kleine Burgerinitiatief groeide uit tot een zwerm projecten, programma’s en nieuwe bedrijven in het gebied. De komende tijd zullen weer nieuwe initiatieven genomen worden door eigenaren, gebruikers, toezichthouders, omwonenden en geïnteresseerden. Hoe vinden die elkaar? In …

Continue reading

Joop Braakhekke

Joop Braakhekke Joop Braakhekke Joop was kok ,ondernemer. Deze tv kok verkocht sfeer de biefstukken kwamen vanzelf wel.Deze populaire tv kok was eigenaar van het bekende Amsterdams restaurant. Le Garage trok veel bezoekers uit de zakenwereld. Als fotograaf heb ik het voorrecht gehad met Joop een gesprek te hebben op het plein in Den haag …

Continue reading

Royal Christmasfair

Royal Christmasfair Royal Christmasfair  Den Haag zit echt in de lift. Op het Lange Voorhout is het van 15 tot en met 23 december kerstfeest. In dit historische deel van Den Haag proef en ruik je de sfeer van kerstmis.Op het podium van de fair was mooie kerstmuziek wat even een rustpuntje op deze fair …

Continue reading

Historie van Scheveningen

] Historie van Scheveningen Historie van Scheveningen. Scheveningen geeft geen antwoord op de vraag inzake de ouderdom van Scheveningen. Naamkundig onderzoek zou hebben aangetoond, net als bij andere Nederlandse plaatsen die eindigen op het suffix (achtervoegsel) ‘-ingen’, dat de oorsprong ervan in de 10e of 11e eeuw ligt. De bewuste naam komt voor het eerst …

Continue reading

Jazz in de haven

Jazz in de haven Jazz in de haven is het laatsten festival van de jazz in de festivals. Nu heb ik stukjes van dit festival evenement bij gewoond en er foto’s gemaakt. Toch hebben er rode draden door de festivals gelopen. Een van deze rode draden was toch wel Atma Mutriba. Atma mutriba is haar …

Continue reading

Het Strandwal festival

Het Strandwal festival. Komt jaarlijks terug, dit jaar was het voor de achtste keer van 9 tot 11 september ,dus drie dagen feest in Oud Rijswijk. Iedereen was welkom op het festival terrein en de toegang was gratis. De van Vredenburchweg was zaterdag overdag omgebouwd tot boulevard met een markt. Op zaterdag avond was er …

Continue reading

Het derde jaar Foodtruckfestival Trek, toch weer anders…

Dit jaar maakte we een ander soort entree bij Foodtruckfestival Trek, want Hans en ik kwamen aan per boot. En nee, niet met een in dit geval toepasselijke ‘Trekschuit’, maar met één van de boten van de Willemsvaart.nl. Onderweg naar het evenement bood kapitein Chris ons een lift aan. We voeren onder diverse bruggen door, langs …

Continue reading

Foodtruckeigenaar gaat een duurzaam stapje verder…

Vanuit een milieubewust oogpunt deed Foodtruck ondernemer Allan Prosetiko van I Love SuriFood eerder al alle kunststof verpakkingsmaterialen in de ban. Papier en bamboe zijn hiervoor in de plaats gekomen en ook reclamematerialen worden gemaakt van papier met een FSC keurmerk voor verantwoorde bosbouw. Maar deze Foodtruckeigenaar gaat een duurzaam stapje verder…

Jazz in de Regentes

Jazz in de Regentes Jazz in de Regentes is een initiatief vanuit de wijk Segbroek/Regentessekwartier. Op 2 en 3 september 2016 zal het Koningsplein opgeluisterd worden met Jazz bandjes en enkele leuke foodtrucks. U kunt genieten van live muziek, gezellige mensen en lekker eten&drinken. Momenteel wordt met ondernemers en bewoners in de wijk gekeken naar …

Continue reading

Jazz in de Gracht Bierkade Groenewegje

Jazz in de Gracht Bierkade Groenewegje Jazz in de Gracht Bierkade Groenewegje:  2016 was weer een groot muziek spektakel . Op dit festival komt zo’n beetje heel muziek minnend Den Haag bij elkaar. Nu heb ik als fotograaf maar een lichaam en ben twee dagen bij de bron waar dit festival begonnen is foto’s wezen …

Continue reading

Load more