Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel.
In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst.
In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en ‘stapelen’ (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde.
Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Jazz in de haven

16091612_jazz_in_de_havenJazz in de haven

Jazz in de haven is het laatsten festival van de jazz in de festivals. Nu heb ik stukjes van dit festival evenement bij gewoond en er foto’s gemaakt. Toch hebben er rode draden door de festivals gelopen. Een van deze rode draden was toch wel Atma Mutriba. Atma mutriba is haar artiesten naam, Ze is een geboren Braziliaanse met de naam Fatine Tho. Fatine Tho speelde van de jaren 2002 tot 2005 in de meiden band Rouge. In 2013 heeft ze met the Voice meegedaan. Er zijn natuurlijk nog meer hoogtepunten in deze festival uitgaven  die ik heb bijgewoond  van dit jaar zoals , Midnight Rambler, Wouter Kiers, die op vrijdagavond bij Jazz in de gracht  waar noodweer uitbrak op het podium de avond wist redden. Zo vond ik Jazz in de Regentes knus en gezellig. Op 2 september bij jazz in de Regentes speelde, Michael’s Grove een band met blues top muzikanten, Michael Eshauzier, John Baltus, Evert Willemstijn. OoK de anderen rode draad die door het festival heen ging was  Fonds 1818  zonder dit fonds word het moeilijk om dingen in Den Haag te doen. Maar de meeste sfeer was bij Jazz in de gracht waar het allemaal begonnen is.  

   Klik op een fotootjr voor de dia show

Het derde jaar Foodtruckfestival Trek, toch weer anders…

Dit jaar maakte we een ander soort entree bij Foodtruckfestival Trek, want Hans en ik kwamen aan per boot. En 160908_3768_trek_westbroekpark_fotovaaknee, niet met een in dit geval toepasselijke ‘Trekschuit’, maar met één van de boten van de Willemsvaart.nl. Onderweg naar het evenement bood kapitein Chris ons een lift aan. We voeren onder diverse bruggen door, langs Madurodam naar het Westbroekpark, om zo vlak voor de ingang afgezet te worden. Niet er veel mensen iets van gemerkt hebben, maar wij hadden een leuk vaartochtje op deze warme nazomeravond met een zeer sympathieke kapitein.

Aangekomen op Foodtruckfestival ‘Trek’ viel ons meteen de andere indeling op. Waar het voorheen een groot veld was met foodtrucks in een kringetje, stonden nu de trucks in groepjes opgesteld. Zeker een positieve verandering, omdat het geheel wat knusser wordt hierdoor. Ook de betere verdeling van de livemuziek en dj’s kwamen zeker de sfeer ten goede. Daarnaast leek er meer variatie in het aanbod van de rollende keukens. Natuurlijk waren er veel oude bekenden van Foodtruckfestival Trek zoals I Love SuriFood, 160908_3846_trek_westbroekpark_fotovaakpoffertjes en barbershop. Maar ook nieuwkomers als Braza, Hangop en de Ducktruck.


Wij waren natuurlijk voornamelijk benieuwd naar hoe de nieuwe borden op en bij de I love SuriFood zouden staan. Hier heb ik namelijk enkele weken werk aan gehad en wilde graag met eigen ogen zien hoe ze stonden op het festival. Onder het genot van een ‘slurp’wijn genoot ik ook van een bara met Javaanse kip. Als dessert werd het nog moeilijk crêpes, wafels, poffertjes, churros, ijs of hangop, het aanbod is groot deze editie. 
Conclusie: Wij zijn nogal snel van het feit als je één foodtruckfestival gezien hebt, dan heb je ze allemaal 160908_4155_trek_westbroekpark_fotovaakgezien. Echter wordt het tijd om deze gedachte bij te stellen, zeker na het bezoeken van de Haagse editie van Foodtruckfestival Trek. De eerste twee Haagse edities leken wel een beetje op elkaar, maar dit jaar is het weer totaal anders. Wat ons betreft is Trek een synoniem voor sfeervol genieten. Daarnaast merk je dat er een strakke organisatie achter zit, niet alleen de foodtrucks, maar ook alles eromheen loopt op rolletjes. Foodtruckfestival ‘Trek’  is nog vandaag 9, morgen 10 t/m zondag 11 september te bezoeken in het Westbroekpark en wat ons betreft een aanrader voor een vrijdagavond borrel, weekend gezinsuitje of avondje met vrienden.
Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Foodtruckeigenaar gaat een duurzaam stapje verder…

Duurzame reclameborden I Love Surifood foodtruckVanuit een milieubewust oogpunt deed Foodtruck ondernemer Allan Prosetiko van I Love SuriFood eerder al alle kunststof verpakkingsmaterialen in de ban. Papier en bamboe zijn hiervoor in de plaats gekomen en ook reclamematerialen worden gemaakt van papier met een FSC keurmerk voor verantwoorde bosbouw. Maar deze Foodtruckeigenaar gaat een duurzaam stapje verder… Zijn foodtruck en alles eromheen stralen de Surinaamse vijftiger jaren uit, echter is de bedrijfsvoering van deze tijd, namelijk: efficiënt, duurzaam en milieubewust. Zijn goede vriend en vaste ontwerper Martin Simonis van Happy Copy en natuurlijk fotovaak.nl, begreep dit idee meteen en heeft de sfeer uitstekend vast weten te leggen in de totale vintage huisstijl. Maar Prosetiko wilde meer, maar een versleten vintage reclamebord en menubord van bijvoorbeeld sloophout in je huisstijl is niet iets wat je even in een bouwmarkt haalt.

Ondanks dat Simonis als grafisch ontwerper zich normaal niet met houtbewerking bezig houdt, besloot hij toch dit bij wijze van hobby uit te voeren. Met een zelfgemaakte bouwtekening op schaal, startte de zoektocht naar oud hout en produceerde hij voornamelijk handmatig een vintage reclamebord en een menubord. Hiervoor maakte hij gebruik van oude planken van een gesloopt tuinhuisje, maar de oude roestige spijkers en metalen haken werden hergebruikt. De afwerking vond plaats met gekregen restjes verf. Waar het reclame bord geheel in de huisstijl gemaakt is, werd het menubord een mix van de vijftiger jaren stijl van de Surinaamse fruitshacks. (Kiosken die langs Surinaamse wegen fruit verkopen, Red.) “Ik hecht veel waarde aan duurzaamheid en het hergebruik van materialen, maar ik wist niet dat ik het in me had dit zelf te maken” verteld een trotse Simonis. Met een goedkeurende blik vult Prosetiko hem aan: “Eigenlijk zonde dat al deze materialen weggegooid zouden worden en wat mooi om ze op deze manier te kunnen hergebruiken”.

Beide borden maken hun debuut in Den Haag, de thuisstad van de ontwerper. Ze zijn te bewonderen op het gratis toegankelijke foodtruckfestival ‘Trek’ in het 8 t/m 11 september. Een evenement met kokende karren en nomadische restaurateurs, waar in 2015 alleen in Den Haag al 35.000 bezoekers op af kwamen.

I Love SuriFood

Foodtruckfestival ‘Trek’

Jazz in de Regentes

160902_Jazz_Bij _De _Regentes_11Jazz in de Regentes

Jazz in de Regentes is een initiatief vanuit de wijk Segbroek/Regentessekwartier. Op 2 en 3 september 2016 zal het Koningsplein opgeluisterd worden met Jazz bandjes en enkele leuke foodtrucks. U kunt genieten van live muziek, gezellige mensen en lekker eten&drinken.

Momenteel wordt met ondernemers en bewoners in de wijk gekeken naar mogelijkheden voor samenwerking en wellicht een dagprogramma. Wij zullen via de website direct informeren.

Jazz in de Regentes wordt ondersteund door stichting Jazz in de Gracht. Dit festival staat al jaren bekend om gezelligheid en leuke muziek op de Haagse grachten. Het beloofd een kleinschalig maar gezellig buurt festival te worden. Bron.

Na dit bericht gelezen te hebben, ben ik er op vrijdagavond 2 september een kijkje gaan nemen wat daar zo te doen was. Op het podium kwam ik weer bekende muzikanten tegen in de gelegenheidsformatie van, Michael’s Groove  , Michael Eschauzier, John Baltus, Evert Willemstijn, en meer.Op het moment dat ik aan foto’s maken dacht, begon het te regenen, toch maar wat kiekjes gemaakt van deze muzikale avond met een enthousiast publiek. 

Klik op een fotootje

Jazz in de Gracht Bierkade Groenewegje

160819_160820105Jazz_in_de_Gracht_Deel1_Deel2Jazz in de Gracht Bierkade Groenewegje

Jazz in de Gracht Bierkade Groenewegje:  2016 was weer een groot muziek spektakel . Op dit festival komt zo’n beetje heel muziek minnend Den Haag bij elkaar. Nu heb ik als fotograaf maar een lichaam en ben twee dagen bij de bron waar dit festival begonnen is foto’s wezen maken. Mijn fotosessie begon bij het podium van Simonis met de Midnight Ramblers het was een spettend optreden. De Bierkade was een swingende massa de lucht betrok en het kwam met bakken de lucht uit het publiek vluchten. Wat jammer nu alle instrumenten werden afgedekt en het werd niet meer droog deze avond. Wat nu! op het Simonis podium begon Wouter Kiers net aan zijn optreden. en door zijn professioneel handelen heeft Wouter Kiers deze avond toch nog gered aan de Bierkade. Zaterdagavond de laatste avond van dit festival was het prachtig weer en het publiek stroomde toe en het Groenewegje, en de Bierkade waren tot aan de nok toe gevuld . Na nog een keer of twintig rond te hebben gelopen en mijn fotosessie afgerond te hebben ben ik maar naar huis gegaan. Thuis heb ik voor het naar bed gaan mijn oordopjes uitgedaan. klik op een fotootje voor de diashow.  

Waar ontmoetingen Herinneringen Zijn geworden Vierdaagse

00000001_VierdaagseWaar ontmoetingen Herinneringen Zijn geworden Vierdaagse

Waar ontmoetingen Herinneringen Zijn geworden Vierdaagse Nijmegen. Op de honderdste vierdaagse van Nijmegen mogen we even stil staan ,en een moment stilte in acht nemen. Het is al weer tien jaar geleden dat er slachtoffers gevallen zijn door de warmte.

De honderdste vierdaagse was dit jaar gezellig druk en warm en er waren super lange afstand wandelaars uitgeloot om een extra afstand van vijfenvijftig kilometer te lopen. De vierdaagse is een van de grootste wandel evenementen van Nederland. Het hele jaar door hebben wandelverenigingen, en wandelaars die zich zelf trainen het druk met met de voor bereidingen voor deze wandeldagen. Ook het gebeuren erom heen vergt  nog een grote organisatie met muziek workshops braderie en foodtrucks. En ook mogen we de vrijwilligers bedanken Nijmegen kan niet zonder ze.Ik heb in ieder geval genoten. Klik op een fotootje voor de diashow 

Rotterdamse Oogstmarkt en Picnic Island 2016

Gisteren bezochten we de Rotterdamse Oogstmarkt en Picnic Island 2016. De Rotterdamse Oogstmarkt is een 160702_040_oogstmarkt_noordplein_rottepicnic_rotterdam_fotovaakleuke versmarkt, die iedere eerste zaterdag van de maand gehouden wordt op het Noordplein. We genoten van het aanbod van mooie producten zoals kazen, sappen, fruit, biologische groenten, wijnen, etc. Vooral het aanbod van producten die we nog niet eerder waren tegengekomen op een dergelijke markt zoals caramels met smaakjes en Frangoli (Italiaanse aarbeien likeur) trokken onze aandacht. In ieder geval een mooie plek om wat inkopen te doen voor de naastgelegen Rotte Picnic Island 2016.

Het Rotte Picnic Island wordt jaarlijks gehouden op een ‘pop-up eiland’ in de Rotte. Je kunt er een bootje huren en ook is er de mogelijkheid voor privebootjes om aan te leggen. Het drijvende eiland bevat een bar en is aangekleed met 160702_117_oogstmarkt_noordplein_rottepicnic_rotterdam_fotovaakpalmbomen, grasmatten en zitzakken. Gezien de promotie hadden we het geheel bij de Zaagmolenkade een stuk groter verwacht, maar nu was het best knus. Neergestreken op een zitzak genoten we in een heerlijk zonnetje van een fles wijn en de op de markt ingekochte lekkernijen. Na een geïmproviseerde opera, ging gelukkig de zonnige muziek weer aan. Dansende personen, aanleggende boten, kinderen met een schepnet aan de slag, kortom er was voldoende te zien. De Rotterdamse Oogstmarkt en Picnic Island is een leuke combinatie.

Dit deel van Rotterdam kennen we eigenlijk helemaal niet, maar we vonden diverse redenen om vaker terug te keren. Behalve de Oogstmarkt op het Noordplein zitten er op de Zaagmolenkade Olala Chocola een chocolade atelier waar o.a. bonbonworkshops gegeven worden. En ook de kookwinkel Kookpunt, wat door etalages voor ons als foodies een walhalla leek, maar helaas al gesloten was.

Rotterdamse Oogstmarkt
Picnic Island
Caramelz
Olala Chocola

Kookpunt

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Daddy Donut op de Swan Market

160529_128_swan_market_denhaagNa al diverse edities in Den Haag en Rotterdam gezien te hebben besloten we de eind mei de Swan Market rond Grote Kerk in Den Haag weer eens te bezoeken. Dit kwam mede door een tip uit zeer betrouwbare bron om eens de donuts van Daddy Donut te gaan ervaren. Daddy Donut is een leukste nieuwe deelnemer aan de Swan Market en opvallend met een felroze caravan (met topping)… Wat een keuze zes aparte smaken, waaronder witte chocolade met Baileys en een Banoffee caramel… Van alles één proeft het makkelijkste, dus kom maar door zei ik.

160529_177_swan_market_denhaagWat vooral opviel was de enorme luchtigheid van de donut. Ook alle toppings waren erg lekker in combinatie met de krokante warme donuts. Mede hierdoor wordt Daddy Donut de M & M tip om te proberen als je op de Swan Market bent. Binnenkort doen ze ook Tilburg en Antwerpen aan, maar als je het dichter bij huis wil houden (Den Haag), ze staan ook op het Reizende Sterren Foodtruck Festival op de Scheveningse Pier van 30 juni t/m 3 juli.

Natuurlijk hebben we ook alle andere aanbieders op de Swan Market bekeken, de oud gediende, maar ook de leuke nieuwkomers.160529_321_swan_market_denhaag Het leuke aan deze markt is dat er toch veel variatie in blijft zitten en je niet kan zeggen als je één Swan Market gezien hebt, dat je ze allemaal gezien hebt. De kraampjes met afwisselende producten, soms handgemaakt, maar ook veilig gesteld uit bijvoorbeeld oude industriële locaties maken het aanbod verrassend en veelzijdig. Ook waren er naast foodtrucks, diverse kraampjes met interessante gerechten als sticky rijstrols en empanadas. Wij zaten deze keer vol van de hoeveelheid donuts, maar een volgende editie gaan we weer variëren.

www.swanmarket.nl

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

 

Flamenco in Den Haag

Flamenco in Den Haag

Vamos la Haya

Flamenco in Den Haag Als Flamenco liefhebbers en echte Hagenezen wisten Mallory en ik niet dat Den Haag een levende Flamenco scène had. We hadden we eens gehoord dat de Haagse band ‘de Reigàhs’ sommige van hun nummers gebaseerd hebben op de Flamenco en Rumba, maar voor het echte werk dachten we toch echt naar Spanje te moeten. Echter heeft afgelopen zaterdag het evenement ‘Vamos la Haya’ Flamenco in Den Haag in theater de Regentes onze mening totaal veranderd.

De eerder genoemde ‘de Reigàhs’ waren er ook en ze spelen voortreffelijk Flamenco en Rumbain combinatie met de zang van Erminia Fernández Córdoba en de gitaar van Arturo Ramón werd een geweldige show neergezet. Spaanse nummers afgewisseld met Haagse liedjes een aparte mix maar het was leuk om mee te maken.. zo klonken het leuke ‘Meisjes uit Den Haag’ en de prachtige variant hierop: ‘Dames uit Den Haag’ naast vele Spaanse klassiekers met de geweldige kippenvel stem van Ermini. Maar vooral geweldig hoe hier alle dansers en danseressen hier hun dansmoves op deden.

160528_04_vamos_la_haya_regentesVeel foto’s heb ik deze Flamenco in Den Haag avond niet gemaakt, we kwamen immers voor de show en de muziek. Wel hebben we na afloop de laatste cd van Erminia gekocht. Wat ik wel jammer vond was dat wij als toeschouwers slecht zicht hadden op alles een tribune was beter geweest dan hadden we meer overzicht gehad. Op vrijdag 3 juni is er wederom Flamenco in de Regentes en ook vonden wel een flyer van de Flamenco agenda… laten weten deze maar eens in de gaten gaan houden…


Wijn en Speciaal Bierfestival Dorst 2016

De eerste editie van het nieuwe Wijn en Speciaal Bierfestival Dorst had afgelopen weekend zijn Wijn en Speciaal Bierfestival Dorstaftrap  in het Haagse Westbroekpark. Dit festival van de makers van foodtruckfestival Trek is een verrassende nieuwkomer in festivalland. Mallory en ik spraken er af met onze goede vriendin Karin en haar dochter Roos-Marijn om met z’n vieren het festival terrein te verkennen en te genieten van de aangeboden dranken en gerechten. Een dergelijk festival is geschikt voor kinderen, omdat er ook water met vruchten en frisdranken werden aangeboden.

Ook was de geweldige #nospang Fernandes foodtruck van I Love SuriFood weer van de partij. Ondanks dat hun eten echt geweldig is besloten deze keer geen gevulde Bara of Rotirol te eten.  Roos had trek in een Old Scuola Pizza Margaretha uit de houtoven en de dames hun oog viel op de leuke truck van Say Cheeseburger waar Mallory en Karin besloten te gaan voor een Wijn en Speciaal Bierfestival Dorstkaasburger. Zelf had ik deze keer meer trek in een stevige mannenmaaltijd en mijn keuze viel op de stickyribs van Burgers en Ribs. Met z’n vieren hebben we heerlijk gegeten, onder het genot van een Duitse witte wijn en frisdrank. Als dessert kozen Mallory en Roos voor churros met de ene witte en de ander pure chocola. Een mooie afsluiter van deze avond op het geweldige Wijn en Speciaal Bierfestival Dorst.

Ergens vergelijk ik het toch wel een beetje foodtruckfestival, alleen door de afwisseling van eten en drinken gaf deze opzet een hele ontspaWijn en Speciaal Bierfestival Dorstnnen sfeer. Ook het nieuwe betaalsysteem met een opwaardeerpas versnelde zeker de behandeltijd aan de bar of bij de foodtrucks. En waar je drankmuntjes nooit kan
teruggeven kan je het eventuele resttegoed van de kaart gewoon teruggestort krijgen op je rekening. Wat een mooie 2016 oplossing. Er komen nog 2 edities aan in augustus in ‘s-Hertogenbosch en in September in Utrecht
. Wat ons betreft is Wijn en Speciaal Bierfestival Dorst een aanrader!

http://www.festival-dorst.nl/

KLIK OP EEN ONDERSTAANDE FOTO VOOR DE DIASHOW