Category: Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel. In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst. In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en 'stapelen' (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde. Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Het derde jaar Foodtruckfestival Trek, toch weer anders…

Dit jaar maakte we een ander soort entree bij Foodtruckfestival Trek, want Hans en ik kwamen aan per boot. En nee, niet met een in dit geval toepasselijke ‘Trekschuit’, maar met één van de boten van de Willemsvaart.nl. Onderweg naar het evenement bood kapitein Chris ons een lift aan. We voeren onder diverse bruggen door, langs …

Continue reading

Foodtruckeigenaar gaat een duurzaam stapje verder…

Vanuit een milieubewust oogpunt deed Foodtruck ondernemer Allan Prosetiko van I Love SuriFood eerder al alle kunststof verpakkingsmaterialen in de ban. Papier en bamboe zijn hiervoor in de plaats gekomen en ook reclamematerialen worden gemaakt van papier met een FSC keurmerk voor verantwoorde bosbouw. Maar deze Foodtruckeigenaar gaat een duurzaam stapje verder…

Jazz in de Regentes

Jazz in de Regentes Jazz in de Regentes is een initiatief vanuit de wijk Segbroek/Regentessekwartier. Op 2 en 3 september 2016 zal het Koningsplein opgeluisterd worden met Jazz bandjes en enkele leuke foodtrucks. U kunt genieten van live muziek, gezellige mensen en lekker eten&drinken. Momenteel wordt met ondernemers en bewoners in de wijk gekeken naar …

Continue reading

Jazz in de Gracht Bierkade Groenewegje

Jazz in de Gracht Bierkade Groenewegje Jazz in de Gracht Bierkade Groenewegje:  2016 was weer een groot muziek spektakel . Op dit festival komt zo’n beetje heel muziek minnend Den Haag bij elkaar. Nu heb ik als fotograaf maar een lichaam en ben twee dagen bij de bron waar dit festival begonnen is foto’s wezen …

Continue reading

Waar ontmoetingen Herinneringen Zijn geworden Vierdaagse

Waar ontmoetingen Herinneringen Zijn geworden Vierdaagse Waar ontmoetingen Herinneringen Zijn geworden Vierdaagse Nijmegen. Op de honderdste vierdaagse van Nijmegen mogen we even stil staan ,en een moment stilte in acht nemen. Het is al weer tien jaar geleden dat er slachtoffers gevallen zijn door de warmte. De honderdste vierdaagse was dit jaar gezellig druk en …

Continue reading

Rotterdamse Oogstmarkt en Picnic Island 2016

Gisteren bezochten we de Rotterdamse Oogstmarkt en Picnic Island 2016. De Rotterdamse Oogstmarkt is een leuke versmarkt, die iedere eerste zaterdag van de maand gehouden wordt op het Noordplein. We genoten van het aanbod van mooie producten zoals kazen, sappen, fruit, biologische groenten, wijnen, etc. Vooral het aanbod van producten die we nog niet eerder waren …

Continue reading

Daddy Donut op de Swan Market

Na al diverse edities in Den Haag en Rotterdam gezien te hebben besloten we de eind mei de Swan Market rond Grote Kerk in Den Haag weer eens te bezoeken. Dit kwam mede door een tip uit zeer betrouwbare bron om eens de donuts van Daddy Donut te gaan ervaren. Daddy Donut is een leukste …

Continue reading

Flamenco in Den Haag

Flamenco in Den Haag

Vamos la Haya Als Flamenco liefhebbers en echte Hagenezen wisten Mallory en ik niet dat Den Haag een levende Flamenco scène had. We hadden we eens gehoord dat de Haagse band ‘de Reigàhs’ sommige van hun nummers gebaseerd hebben op de Flamenco en Rumba, maar voor het echte werk dachten we toch echt naar Spanje …

Continue reading

Wijn en Speciaal Bierfestival Dorst

De eerste editie van het nieuwe Wijn en Speciaal Bierfestival Dorst had afgelopen weekend zijn aftrap  in het Haagse Westbroekpark. Dit festival van de makers van foodtruckfestival Trek is een verrassende nieuwkomer in festivalland. Mallory en ik spraken er af met onze goede vriendin Karin en haar dochter Roos-Marijn om met z’n vieren het festival terrein …

Continue reading

Foodtrucks in Den Haag

Foodtrucks in Den Haag het klinkt een beetje raar maar is dit ook zo! nee helemaal niet en vooral niet als dit samen valt in het Pinksterweekend van 2016. Met de antiekmarkt op het toernooiveld van Den Haag. Het was zo uitgedacht dat de rollende keukens op het lange voorhout  stonden dus je had twee …

Continue reading

Load more