Dag van de Haagse Geschiedenis 2016

160416_234_dag_haagse_geschiedenisOp 15 april vond de Dag van de Haagse Geschiedenis 2016 plaats, je kunt het omschrijven als een soort Haagse Monumentendag. Den Haag heeft een zeer rijke en ook wel roerige geschiedenis die verteld moet worden, daarnaast zijn er veel historische gebouwen en monumenten, allen met een eigen verhaal.

Om 11 uur startte het uitdelen van de beperkte toegangstickets op een markt met kraampjes en activiteiten op het Plein. Al snel stonden er bij diverse kramen lange rijen van belangstellenden, we kwamen tot de ontdekking dat bij de ene kraam je fysieke tickets kreeg en bij de andere kraam op een gastenlijst geplaatst werd.

Onze eerste ‘halte’ was de Nieuwe of LittĆ©raire SociĆ«teit de Witte op het Plein, terwijl werd aangegeven bij het kraampje, dat de gids ons daar zou ophalen, bleek bij navragen aan dezelfde 160416_020_dag_haagse_geschiedenispersoon dat we voor de sociĆ«teit zelf moesten wachten. Uiteindelijk bleek dat de gids al 15 minuten eerder begonnen was, terwijl er nog zeker 12 van de 20 ingeschreven bezoekers stonden te wachten. Ondanks deze valse start wist ze wel veel over het imposante gebouw te vertellen, het lijkt of de tijd hier stilgestaan heeft sinds de oprichting in 1803.
Daarna vertrokken we naar de Mauritstoren aan de Zuidwestzijde van het Binnenhof, niet te verwarren met het Mauritshuis aan de Noordwestzijde. Deze toren werd rond 1600 gebouwd als woonverblijf voor Stadhouder Maurits van Oranje na zijn vertrek uit Delft. De toren heeft een massief eiken trappenhuis en is normaal niet toegankelijk voor publiek. Vanaf de toren hadden we een breed uitzicht over het Buiten- en Binnenhof en het oude en nieuwe deel van Den Haag. Een mooie rondleiding en een geweldige uitleg van de gids.

Omdat het hierna lunchtijd was volgden we het advies van de Haagse Nachburgemeester RenĆ© Bom op 160416_419_dag_haagse_geschiedenisom weer eens net als vroeger te gaan lunchen bij ‘Broodje van Dootje’. Deze lunchroom op de Bleijenburg is sinds de 50er jaren een begrip in Den Haag, waar ik als schooljongen al kwam. De nieuwe generatie heeft afgelopen januari de zaak overgenomen en heropend. En dank je RenĆ© voor de tip, het was zeker de moeite waard en zullen hier vaker (terug) komen.

Met een voldaan gevoel vertrokken we naar het ‘Jan van Gooyenhuis’ op de Bierkade, hier werd een lezing gegeven over ‘Vincent van Gogh in Den Haag’ Deze zomer starten er diverse wandel-, fiets- en boottochten door de Hofstad met plekken waar Schilder van Gogh zijn carriere startte. Net als bij de Witte zaten we ook hier voor de deur te wachten totdat we opgehaald werden door de gids, deze bleek ook eerder begonnen te zijn, waardoor we het eerste deel van het verhaal miste. Het huis, wat deels in oude staat gehouden is verteld veel over de manier van leven toen, de lezing over Vincent in Den Haag leidde langs een serie rolbanners, die een impressie moesten geven van de tochten die georganiseerd worden.

160416_555_dag_haagse_geschiedenisDe laatste stop werd het statige ‘Hotel Des Indes’, dit ‘Stadskasteel’ werd in 1858 gebouwd door Baron van Brienen een adviseur van Koning Willem III, in 1881 werd het een hotel. Ā Op deĀ Dag van de Haagse Geschiedenis konden stellen hier opnieuw hun trouwgelofte afleggen of niet officieel trouwen. Bij de kraam van de organisatie op het Plein werd ons bij navraag verzekerd, dat indien we dit zelf niet wilde we ook een kijkje konden nemen in het hotel zelf. Echter in het hotel aangekomen, werden we er meteen streng op gewezen dat in het hotel rondkijken niet toegestaan was, jammer want Rijksmonument Des Indes is met zijn beroemde gasten en roerige verleden niet weg te denken uit de Haagse Geschiedenis.

Conclusie: Nu klagen we niet vaak en we vinden deĀ Dag van de Haagse Geschiedenis een prachtig initiatief, echter de organisatorische uitvoering en de communicatie tussen de organisatie en de deelnemende partijen zou wel veel beter kunnen. Daarnaast is als je echt wat wil zien of ervaren de tijd vaak te kort,Ā de openingstijden zouden uitgebreid moeten worden of verdeeld over 2 dagen als het weekend van de Haagse Geschiedenis. Ook wilde ik dit voorleggen aan de organisatie, echter is het toch wat onduidelijk op de website wie de organisator is.

De Nieuwe of LittƩraire Sociƫteit de Witte op Wikipedia

De Mauritstoren op Wikipedia

Broodje van Dootje

Hotel Des Indes Wikipedia

Klik op een onderstaande foto voor de diashow