Geschiedenis

Leidens ontzet 2022


Leiden ontzet. De  3 oktober vereeniging heeft in 2022 weer een feestelijk thema gekozen met meerderheid van stemmen. is gestemd  voor ‘Echt  Waar?!.Het feest word op meerdere locaties gevierd. Na twee vieringen niet is er eindelijk weer een grote optocht. Met het thema ‘Echt Waar ?! sluit de optocht aan op een ander belangrijk thema, namelijk dat Leiden zich dit jaar European City of Science mag noemen. Deze drie oktoberdagen worden gevierd op veel locaties in deze mooie historische stad.Klik op een foto voor de diashow.

Goudse keramiekdagen

Goudse keramiekdagen hebben dit jaar 2022 wel een speciaal karakter. De stad viert dan zijn 750 jaar stadsrechten en de 45e keer dat de keramiek dagen gehouden worden. Dat is uniek deze stad heeft altijd vooropgelopen in keramiek en aardewerk. . Het zijn dagen van workshops, techniek, en kunst. En op de markt staan meer dan honderd kramen uit binnen en buitenland . Er is ook een wedstrijd van keramisten op de markt die strijden wie de hoogste vaas kan maken. Gelijke tijd wordt ieder jaar een looproute langs meerderen ateliers gehouden. Hier worden diverse stijlen werk getoond.  Veel-muziek-tijdens-de-goudse-keramiekdagen, met onder anderen een carillonconcert van Boudewijn Zwart. Dit gebeurt vanaf de toren van de Sint jan. Ook zijn er op beide keramiekdagen harmonieorkesten op en rond de markt. Met exposities op meerderen locaties. Ik verwacht dan ook dat deze dagen weer een groot succes gaan worden.

Volta in de Electricteitsfabriek

Expositie Volta, is een samensmelting van gewezen beweging uit vervlogen tijden en de hedendaagse kunst in beweging. Hierin is kunstenaar Oscar Peters voor honderd procent geslaagd met zijn houten achtbaan.In een turbinehal waarin vervlogen tijden volts werden opgewekt en van hieruit de naam van deze expositie mooi gekozen is. Je kan wel zeggen dat kunstenaar Oscar Peters de juiste ruimte van een stuk Haags Industrieel erfgoed zorgvuldig heeft uitgekozen. Als fotograaf herinner ik de Electricteitsfabriek vanuit mijn jeugd, maar ook van meerderen exposities die ik hier bezocht heb. En het is alleen al imposant deze turbinehal te betreden. Dit mooi stuk Haags industrieel erfgoed blijf altijd in je geheugen opgeslagen staan.

Sail Scheveningen deel 1 Vrijdagavond

Sail Scheveningen 2019 deel 1 (Vrijdagavond) 

In het verleden bezochten we al Sail Kampen en diverse keren Sail Amsterdam.  Maar afgelopen weekend was er voor het eerst een Sail in onze eigen stad en tevens was de finish van de Liberty Tall Ship Regatta op Sail Scheveningen 2019.

In de eerste, tweede en derde binnenhaven van Scheveningen lagen 24 grote en zeer grote zeilschepen. Alleen al alle masten bij elkaar in onze haven met de zon erop was al een mooi schouwspel. Ons eerste bezoek was op de mooie vrijdagavond mede omdat we benieuwd waren of de schepen ook mooi verlicht werden. Omdat we aankwamen toen het nog licht was en het niet heel druk was op de meeste schepen besloten we er twee te bezoeken. We begonnen met de Shabab Oman II een marine opleidingschip uit Oman. Dit mooie schip uit 2014 is de jongste van de aanwezige vloot en is dus slechts 5 jaar in de vaart. Het tweede schip was de Russische Mir, welke met zijn 109,4 meter het langste schip was. Ook dit schip is een opleidingschip en wel van de Russische Staatshogeschool.

Sail Scheveningen 2019 deel 1

Bij de  zonsondergang waren we getuige van het neerhalen van de Nederlandse vlag op de Mir, wat met waardigheid gebeurde.

Omdat het inmiddels tijd was voor het vuurwerk op het groene havenhoofd besloten we hier meteen naar te kijken. Het was een aardig  schouwspel, maar naar ons idee was het nog te licht op deze langste dag van het jaar.

Op de terugweg genoten we van de verlichtte schepen waar we ook een beetje voor naar Sail Scheveningen 2019 gekomen waren. Nog  onder de indruk van alles merkte we ineens dat het al 23.30 uur was. Het leek door de oplichtende wolken nog veel vroeger in de avond.

Links:
Sail Scheveningen 2019
Liberty Tallship Regatta
YB Shiptracker

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Erop of Eronder

Erop of Eronder is het thema van de 44 e editie keramiekmarkt Gouda. Ieder jaar wordt de markt gehouden op Hemelvaartsdag en de dag er na. Gouda is door eeuwen heen de bakermat van keramiek werken en bewerken wie kent niet de tabakspijpen uit Gouda. Dus na kaas is keramiek ook belangrijk voor deze stad. Het spektakel is ieder jaar wie de hoogste vaas of breedste schaal kan draaien van klei dit is best wel spannend om erbij te zijn.Ook de expositie van deelnemende keramisten bezocht in het oude stadhuis. Hierna de keramiek route gedaan. Al met al was het weer een prachtige dag in Gouda. 

Hoogtij Den Haag

Hoogtij Den Haag is een opkomende vorm van vernieuwende kunst in Den Haag. Vooral uniek in Den Haag is Trixie een interactief kunstproject door kunstenaars van over de hele wereld, die zonder repetitie een spontaan  en uitbeeldend kunstwerk met elkaar en aanwezige materialen maken. Maar waar moet je  als fotograaf beginnen! Om dit zo goed mogelijk vast te leggen. Even de knop omdraaien op het moment dat de voorstelling zeer heftig is. Kijken en fotograferen. Ik heb een stukje Zen boeddhisme, Meditatie gezien. Maar ook  Flower Power en  Hippie gedrag. Trippen en het gebruik van geest verruimende middelen. Ik ben op dat laatste gekomen van wegens het gedrag van de spelers. Zo heb ik het gezien in mijn beleving. De voorstelling was heftig, maar goed gedaan.

Fredy E. Wubben is een professioneel beeldend kunstenaar en ontwerper en exposeert in binnen en buitenland. Krijgt opdrachten van diverse gemeente en provincies. Een van haar ontwerpen is in bezit van Z.M Koning Willem Alexander en H.M Koningin Maxima de Koningsglazen. De glazen zijn geblazen door meester glasblazer Peter Novotny. Maar niet alleen glas gebruikt Fredy maak ook zeer mooie werken van brons, hout, rvs. Als fotograaf heb ik van Fredy een mooie uitleg over haar werken in de Pulchri Studio gekregen.

Tijdens Hoogtij, wanneer de zwaartekracht van de Maan het sterkst is,  zal Moon Gallery een selectie van kunstvoorwerpen doen landen in QUARTAIR. Vergezel ons op 24 mei bij het observeren van de maan en het reiken naar de sterren. Moon Gallery is een internationaal kunstcollectief. Een verzameling van ideeën die het waard zijn om naar de maan te sturen. Samen ontwikkelen we een interplanetaire cultuur voor een sociale interact. Ook naderen we de dag dat de Apollo 11, 50 jaar geleden 22 juli 1969 op de maan lande. Het project Moon Gallery is een initiatief dat er  in 2022 honderd kunstvoorwerpen naar de maan zal lanceren in een compact formaat van een 10x10x1op de buitenkant van een maanlander.Ik heb in deze Hoogtij rondgang drie mooie projecten met veel plezier belicht. Op deze rondgang heb ik ook genoten van de anderen galeries met mooie kunstwerken. 

Verzamelaars beurs Jaarbeurs Utrecht

Verzamelaars beurs Jaarbeurs Utrecht is de grootste beurs op dit gebied van Europa, en word twee keer per jaar gehouden. J.L zaterdag 8 april was het weer zo ver. Liefhebbers van curiosa, vintage, en antieke spullen. Verdeeld over vijf hallen bieden meer dan 1000 deelnemers honderdduizenden voorwerpen aan, overzichtelijk ingedeeld op onderwerp. Er zijn aparte afdelingen voor speelgoed, glas, aardewerk, boeken, munten, kaarten, postzegels, archeologie, platte zaken, fifties en design woon – en interieurartikelen. Op vrijwel elk gebied zijn binnen- en buitenlandse specialisten aanwezig. Bron.   

Levende etalage Delft

Levende etalage Delft dit evenement word al sinds 2009 in het mooie historische centrum van Delft gehouden. J.L zaterdag 6 april  2019 mochten de deelnemers met het thema de gouden eeuw van Delft zelf de etalage en kleding uit deze tijd bedenken. De uitgedachte etalages en kleding was deze aflevering ook weer een succes. De wandeling langs de etalage route raakte de bezoekers met een lach en een traan van verbijstering. Het succes was gewaarborgd vooral heeft Delft zich weer in de wereld van toerisme op de kaart gezet. Maar als fotograaf was dit ook een uitdaging. Ik maakte er voor mij zelf een thema weerspiegeling van en dat is gelukt. 

Het graf van Chinese Keizer Qin Shi Huang

Het graf van Chinese Keizer Qin Shi Huang  384 j voor Christus is bedekt met een enorme laag aarde. Niemand weet waar de ingang is. Tot op de dag van vandaag is het graf nog niet bloot gelegd. Uit historische verslagen blijkt dat het graf uit verschillende paleizen en paviljoens bestaat vol zeldzame edelstenen en schatten.In de buurt van de grafheuvel waaronder het graf van de keizer is, bevinden zich ook nog talrijke grafkuilen. Een ervan bevatte twee prachtige bronzen miniatuurwagens met bronzen paarden en wagenmenners. Deze staan tegenwoordig in het museum bij de opgraving. Later werd nog een kuil met bronzen vogels ontdekt. Ook werden offer kuilen gevonden met skeletten van exotische dieren, massagraven van dwangarbeiders en tombes met lijken van jonge mensen. Dat kunnen mensenoffers zijn geweest. In 384 v.C. werd deze praktijk officieel verboden in China. Wel werden de mensen offers in de tijd van Qin dynastie.  En de daarop volgende Han dynastie steeds meer vervangen door terracotta beelden. Het terracotta leger staat in vijf kuilen op twee kilometer van de graf heuvel heuvel van de Keizer. 

Markten wandeling Amsterdam

Markten wandeling Amsterdam. De wandeling starten aan de Lindengracht in de Jordaan de markt ligt niet aan een gracht maar op een gedempte gracht. De Lindemarkt is zo een kilometer lang en met 232 kramen kon de gezelligheid van de dag beginnen. De wandeling ging verder naar de Noordermarkt met het zicht op de Noorderkerk heeft deze markt zo zijn eigen stijl. Met een boerenmarkt met veel biologische producten en een grote verzameling vintage dingen was deze markt ook leuk. De benen werden moe en we besloten met de tram naar de Albert Cuypmarkt te gaan na de tram rit nog een klein stukje gewandeld te hebben zijn we op de Albert Cuyp aan gekomen. Deze markt stamt uit 1905 en ligt midden in de Amsterdamse buurt de Pijp. Ook de boksschool Albert Cuyp is wereld beroemd waar grote boksers ontdekt zijn. Na heerlijk gewandeld te hebben weer naar huis gegaanÂ