In & op ’t Water

Nieuwjaarsduik 2023


Nieuwjaarsduik scheveningen mocht na twee jaar van corona  weer  de nieuwjaarsduik organiseren. Al snel stond de boulevard vol .Je kon wel zien dat veel mensen een zware nacht achter de rug hadden. Er werden nog wat weddenschappen   afgesloten hoe ver het water in te gaan. Voor de kassa’s stonden lange rijen  om een startbewijs en de bekende orange muts optehalen. Het was best wel druk op het strand waar zo een tienduizend nieuwjaarsduikers met  een orange muts stonden te wachten op het startschot. Het startschot klonk en een grote oranje mierenhoop rende onder luid geschreeuw het zee water in. Het was een mooi schouwspel ik stond er bij en keek er naar op het strand.
Dit mooie evenement had niet door kunnen gaan als er niet zoveel vrijwilligers waren. klik op een foto voor de diashow.

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern staan garant voor inspiratie. Alleen alleen al de wandeling door het park heb je ogen te kort. Ook als je ergens speciaal naar op zoek bent is dat er gewoon. Er zijn wel wel zo’n 200 ideen van tuin opstellingen. Heb je een tuin met bomen en water laten ze je hier zien hoe je er een droomtuin met vogels en insecten van kan maken. Ook is er een tiny house tuin. Hier laten ontwerpers zien hoe bepaalde problemen opgelost worden. Er is goed nagedacht hoe groen en planten een mooie balans hebben met het tiny house. Ik heb wat laten zien uit de 200 soorten tuinen.

De plantenmarkt is sinds 2018 te bezoeken zonder entree te betalen voor het inspiratiepark. Je treft de plantenmarkt aan bij het entreegebouw. Naast onze plantenmarkt kun je ook direct even een kijkje nemen in onze cadeauwinkel!

De plantenmarkt van De Tuinen van Appeltern is, evenals de cadeauwinkel, iedere dag geopend. Op ons ontdekkingseiland kunnen kinderen klimmen, graven, zand scheppen, over boomstammen lopen, heuvel op en heuvel af rennen, van keien springen, met takken sjouwen en alles was ze verder zelf nog weten te verzinnen! Als je naar de tuinen van Appeltern ga neem dan de tijd om hier van te genieten ik heb dat wel gedaan. Klik op een fototje voor de diashow.

Varend corso

.

Varend corso wat drie dagen de Westland route had aangedaan werd er dit jaar nog een vierde dag bij gevaren. De organisatie varend corso had een wens door het centrum van Den Haag te varen. De gemeente heeft gezorgd voor een beetje subsidie. . Langs de route Bierkade was er aardig wat publiek met volle terrasjes. De route voer door de mooie grachten van het centrum van Den Haag. Langs deze grachten staan monumentale historische panden . Het keerpunt was het water van het mooie industriële erfgoed van de toen nog elektrisch tijds fabriek van Den Haag. Er is een punt in deze Haagse editie waar langs gevaren is. Een steiger aan de pletterijkade met een oranje beeldje het leemmannetje van Rein Specken . De zon deed zijn best en de boten schitterde in De Zieke richting Haagse Trekvliet. Het was druk bij de Laakmolen aan de Trekweg. Een mooi schouwspel met aanmerende boten deelnemers en vrijwilligers die hier een verdiende rust pauze namen. De versierde boten vertrokken na de pauze weer naar het Westland. De bewoners van Molenwijk en omgeving zullen dit schouwspel niet snel vergeten. Klik op een foto voor de diashow.

Dordrecht stad van kunst en historie

In het historische centrum van Dordrecht zijn op loopafstand van elkaar ongeveer zeventig zaken gelegen, die kunst, antiek en curiosa, of (antiquarische) boeken verkopen.
Deze zaken zijn aaneengesloten in de Dordtse Vereniging van Kunst- en Antiekhandelaren. Deze vereniging organiseert een aantal activiteiten,waaronder de Dordtse Boekenmarkt en het Kunstrondje Dordt. Dit Kunstrondje is een wandeling langs de winkels van onze deelnemers. De route is op de plattegrond en in de folder van Het Kunstrondje aangegeven. Veel van deze winkeltjes zijn gevestigd op de Voorstraat-Noord. Deze winkeltjes zijn: op de plattegrond te vinden. Bron .Mijn kunstroute  begon deze keer  vanaf het station op deze wandeldag was het evenement Dort op stoom, er stonden in de Johan de Witstraat mooie antieken autobussen. We passeerde de Lenghenstraat waar een huismuur opgesierd is met een tekening waar een spreuk in staat van Bram Verbrugge.Over het Begijnhof gelopen naar Sarigang en het Statenplein. In dit gedeelte van Dordrecht wordt een weekmarkt gehouden.Door de Kolfstraat naar het Scheffersplein gelopen dit plein is genoemd naar een van bekendste kunstschilders van deze stad Ary Scheffer, en dit plein is tevens een groot horecagebied. De route stopte bij Hof 3. Deze mooie plek in het voormalige Augustijnen klooster is keramiste Karin Dolman werkzaam. Als klassiek alt violiste is keramiste haar tweede passie. Verder in Voorstraat Noord aangekomen waar zich de Augustijnenkerk bevind de bouwstijl van deze kerk is Barok . Verderop zie je al de mooie historische gevel van het muntgebouw in de openbare ruimtes worden wisselende exposities gehouden van beeldende kunstenaars. Deze straat heeft de meeste antiek, lampen,galeries,ateliers,antieke klokken,boeken, en curiosa winkels. Aan gekomen in de Boomstraat, even rondgesnuffeld in de leuke winkel van Pandorus en van hieruit langs de havens gelopen. Hier tufte stoom auto’s langs en er waren wat stoommachines langs de waterkant opgesteld. Met al dat wandelen stonden we ineens voor de Damiatebrug. Aan deze brug zit nog een verhaal vast. Deze brug werd opengesteld in april 1855 maar stortte in mei 1855 in. Wat bleek de combinatie van gietijzer en smeedijzer was te zwak de brug was in 1857 weer hersteld. En vanaf deze brug ging de reis verder langs de Merwekade,Torenstraat,Noordendijk, molen Kyck over de Dyck, en bij Villa Augustus eindigde deze mooie wandeling. 

Sail Scheveningen deel 2 (zaterdag)

Na het voorproefje op vrijdag avond van vader en zoon, mocht ik (vriendin van Martin / schoondochter van Hans) voor 2 dagen het stokje overnemen van Hans van Fotovaak!

Aangezien ik al dol enthousiast werd van het op de heenweg al op ruime afstand zien van de masten van de gigantische schepen.Voor mij was de zaterdag de eerste kennismaking met Sail Scheveningen. Ik dacht nog van te voren zijn we niet al teveel verpest door Sail Amsterdam, waar we enkele keren eerder als bezoeker waren? Maar nee, zeker niet. Bij binnenkomst van de ene in de andere haven (in totaal dus 3 havens) werd mijn glimlach steeds groter.

En oh wat een geweldig weer, heerlijk zonnetje en ook heel belangrijk voor dit soort schepen… de wind! De wind? Hoor ik je denken. Ja zeker, want alsof de schepen aangemeerd in onze Scheveningse Havens nog niet genoeg lagen te pronken, werden er ook afvaarten georganiseerd met deze beauty’s. De wind is hierin dan wel zo belangrijk en leuk omdat je dan echt het zeilen kan beleven.

Wij hadden de eer om mee te mogen varen op de Gulden Leeuw gebouwd in 1937. Samen met heel veel andere liefhebbers. Aangekomen bij het goed georganiseerde verzamelpunt met tafeltjes, stoeltjes en een gezellige bar om te wachten tot wij aan boord mochten. Nadat iedereen aan boord was van het schip, werd er veiligheids briefing gegeven door de kapitein. Ook weer op een hele leuke manier met een dosis humor. Zoals: de nooduitgang vind u aan de linker en rechterkant van het schip, wijzend naar de zee ;).

Sail Scheveningen deel 2De Gulden Leeuw is een driemast-topzeilschoener; de voorste mast is dus tevens ra-getuigd. Deze zeer veelzijdige tuigage combineert de voordelen van een razeiler en een langsgetuigd schip. Je kunt hoog aan de wind zeilen en de passaatwinden oppakken. Met dit Tallship kunnen alle internationale wateren worden  bevaren.

Om het vaaruitje beter te beleven, werd hulp gevraagd bij het hijsen van de zeilen.  De grote groep vrijwilligers werden in 2 groepen verdeeld, hoe kan het ook anders in bakboord en stuurboord.  Pff wat is dat hard werken, maar ontzettend leuk om mensen daar zo van te zien genieten. Ook om het resultaat te kunnen aanschouwen van de immens grote zeilen die tevoorschijn kwamen. Vele handen maken licht werk. Wel moet ik jullie bekennen dat wij het harde werken tijdens de vaart aan de andere gasten / liefhebbers hebben overgelaten. Maar wij hadden de eer om dit vast te kunnen en mogen leggen.

Je kon tijdens de vaart van ruim 2 uur het schip verkennen en mocht zelfs het roer overnemen. In de bar binnen in het schip werden heerlijke drankjes verkocht. Wij kozen voor de champagne, die wij heel decadent op het dek in het zonnetje hebben genuttigd. Ook werd er goed voor ons allen gezorgd met verschillende versnaperingen van hartig tot zoet.

Zonder dat we zeeziek zijn geworden, zetten we weer voet aan wal om onze zaterdagse Sail Scheveningen 2019 te vervolgen. We bezochten de Belem, dit is de oudste boot van de aanwezige vloot (anno 1896). En ook de Barque Eagle Wix van de US Coast Guard, dit is het schip met de meeste bemanning (239 man) En als laatste Bark Europa, met als thuishaven Scheveningen (Den Haag). OP dit schip heeft Martin nog even wat foto’s gemaakt met zijn lensbal.

Links:    Gulden Leeuw     Bark Belem     Barque US Eagle     United States Coast Guard Academy     Bark Europa

Klik hier voor Sail Scheveningen deel 1

 

Sail Scheveningen deel 1 Vrijdagavond

Sail Scheveningen 2019 deel 1 (Vrijdagavond) 

In het verleden bezochten we al Sail Kampen en diverse keren Sail Amsterdam.  Maar afgelopen weekend was er voor het eerst een Sail in onze eigen stad en tevens was de finish van de Liberty Tall Ship Regatta op Sail Scheveningen 2019.

In de eerste, tweede en derde binnenhaven van Scheveningen lagen 24 grote en zeer grote zeilschepen. Alleen al alle masten bij elkaar in onze haven met de zon erop was al een mooi schouwspel. Ons eerste bezoek was op de mooie vrijdagavond mede omdat we benieuwd waren of de schepen ook mooi verlicht werden. Omdat we aankwamen toen het nog licht was en het niet heel druk was op de meeste schepen besloten we er twee te bezoeken. We begonnen met de Shabab Oman II een marine opleidingschip uit Oman. Dit mooie schip uit 2014 is de jongste van de aanwezige vloot en is dus slechts 5 jaar in de vaart. Het tweede schip was de Russische Mir, welke met zijn 109,4 meter het langste schip was. Ook dit schip is een opleidingschip en wel van de Russische Staatshogeschool.

Sail Scheveningen 2019 deel 1

Bij de  zonsondergang waren we getuige van het neerhalen van de Nederlandse vlag op de Mir, wat met waardigheid gebeurde.

Omdat het inmiddels tijd was voor het vuurwerk op het groene havenhoofd besloten we hier meteen naar te kijken. Het was een aardig  schouwspel, maar naar ons idee was het nog te licht op deze langste dag van het jaar.

Op de terugweg genoten we van de verlichtte schepen waar we ook een beetje voor naar Sail Scheveningen 2019 gekomen waren. Nog  onder de indruk van alles merkte we ineens dat het al 23.30 uur was. Het leek door de oplichtende wolken nog veel vroeger in de avond.

Links:
Sail Scheveningen 2019
Liberty Tallship Regatta
YB Shiptracker

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Nieuwkoop de groene long van Holland

Nieuwkoop de groene long van Holland waar omheen veel mooie fietsroutes zijn aangelegd waar je zelf een fietstocht kan bepalen. In het voorjaar begint het al goed  half april begint het Tulip festival. Vanuit de landwinkel in  Zevenhoven van Jan Nieuwenhuizen is het puur en heerlijk. Het is een puren belevenis met mooie streek producten.  Ook het boerenbedrijf van Jan Nieuwenhuizen is gemaakt met zeer moderne stallen. Waar ze met robots koeien melken.Zo kan je vanaf de Nieuwveenseweg in Zevenhoven over de bloembollenvelden wandelen. Ook uniek op de Nieuwveenseweg is kwekerij Rijlaarsdam waar de mooiste pioenrozen vandaan komen. Deze kwekerij heeft ook nog iets speciaals ze kweken en exporteren Forsythia takken naar China voor het Chinezen nieuwjaar. Ook een aanrader is een fietstocht te maken naar de Sfeerstal en pluktuin in Nieuwveen wil je in deze mooie omgeving een paar dagen blijven moet je hier wel op tijd boeken voor het Bed & Breakfasthotel. Er zijn in deze omgeving meer mooie dingen te zien het opstappen in het Noorden op de fluisterboot en over de Nieuwkoopse plassen varen is mooi. Hier kom je zeldzame planten en vogels tegen , in een uur op het water kan je genieten van een Lepelaar. Ook heb ik ijsvogels gezien.  Een imposante visarend vloog ook nog over. Een fietstocht naar Zevenhoven waar het natuur gebied van de Groene Jonker is waar in de broedtijd de witte lepelaars gespot zijn het gebied is van Natuurmonumenten .Ook is het mogelijk te wandelen door het stilte gebied van de Meije waar je de watertoren de Naald tegen komt. Dus rondom Nieuwkoop fietsen en wandelen is een aanrader. 

Wat dingen die in 2018 in Den Haag gebeurde

Wat dingen die in 2018 in Den Haag gebeurde.Nu kan ik wel alles opnoemen maar ik laat wat dingen in vogel vlucht zien. Open dag Rotterdamsebaan Binckhorst was interessant.De doden herdenking op de Parallelweg van Den Haag was plechtig.De Japansetuin was ook weer een mooi geheel met veel bezoekers.Een van de dingen die in mei niet ongemerkt voorbij  gegaan zijn is wel the Hague city walk met veel lopers met als finish het Malieveld van Den Haag waar lopers de bevrijdingsvlam ontstaken het bevrijdingsfestival kon beginnen.Ook was er een interessante expo in het provinciehuis van Zuid Holland op de plek waar het provinciehuis  nu staat was voor die tijd een dierentuin. Het stoomfestival in Scheveningen liet zien hoe we terug in de tijd gingen.En dan vlaggetjesdag gezellig druk met veel festiviteiten van koren tot oude ambachten. En het spektakel van de Volvo Ocean Race met dagen van festiviteiten op het water de boulevard strand en havens van Scheveningen. Iets wat me zeer is bij gebleven was toch wel het wereld kampioenschap zandsculpturen op het Lange Voorhout waar zand beeldhouwers met geduld mooie sculpturen gemaakt hebben en waar G-B heeft gewonnen met de zwevende stoomwals. Als fotograaf heb je ook weleens een uitdaging en dat hebben we in 2018 gedaan met mooie foto’s van een ondergaande zon gemaakt. Zo als ieder jaar was Jazz in de gracht weer een publieks trekker met veel muziek vanuit bootjes alleen het weer werkte niet mee. Rugby Academy Zuid West vierde zijn 10 jaar bestaan op het sportpark van de Laan Van Poot. Varend Corso trok in 2018 een top aantal bezoekers de vaar route was door het Westland Den haag en Delft. Ook een groot cultureel gebeuren was het Uit Festival op het Lange Voorhout, en ook voor jou pleinfestival bij theater Dakota. Het Westbroek park van Den Haag stond vol met rijdende keukens met de festival naam Trek met gezellige hapjes en een drankje kon je de tijd wel doorkomen. En dan het vliegerfestival in Scheveningen met en zonder wind is toch wel spannend of de grootste vlieger omhoog zou gaan maar de tweede dag was dat gelukt. Vuurwerkfestival is ieder jaar weer een verassing wat gaan we zien afgelopen jaar was de kleur veel groen en rood. Een ritje van af het openbaar vervoer museum in Den Haag is altijd wel leuk zo ook het afgelopen jaar. En het koren festival in het Zuiderpark is echt afgelopen jaar in het water gevallen ik heb veel waardering voor de koren die de moed hadden om te optreden. En tot slot het verplaatsen op de Sportlaan van vier 80 jaar oude iepen naar de anderen kant van de weg, jammer ik was net te laat om foto’s te maken dat de boom opgehesen werd. 

Jubileumjaar vliegerfeest Scheveningen

Jubileumjaar vliegerfeest Scheveningen. De 40e editie van het vliegerfeest in Scheveningen waren stralende zeldzame mooie dagen voor de tijd van het jaar. Maar het feest had twee gezichten. voor vliegers op te laten heb je wind nodig , maar de eerste dag was er een beetje weinig wind. De terrasjes zaten vol en iedereen was aan het genieten van het weer, maar er was een klein beetje wind voor de kleine vliegers waar de kinderen zich mee vermaakte. De grote Megabyte vlieger werd weer ingepakt, misschien dat het op de tweede dag ging lukken deze de lucht in te krijgen.

De tweede dag van het vlieger feest was een heel ander verhaal er was wind en die heb je nodig om de grootste monstervlieger van de wereld op te laten met een lengte van 60 meter en 25 meter breed is dit een hele klus maar met veel inspanning is dit gelukt. Met zo’n 100 vlieger fanaten en het publiek is dit feest weer een succes geworden. 

Een mooie ondergaande zon in Scheveningen

Een mooie ondergaande zon in Scheveningen. Dat tref je niet snel aan, maar als de avonden kouder worden komt de kleur in de lucht. Weer eens even gezellig met z’n tweeën naar Scheveningen. Het was toch nog even haasten om op tijd te zijn. Want deze tijd van het jaar gaat de zon al onder om 19.35 uur. Maar het is gelukt met een mooi resultaat.

Op het strand een hele grote groep meeuwen. In de zee een grote groep surfers. Verder een strand vol met genietende personen al dan niet met een camera of telefoon in de hand om de prachtige zonsondergang vast te kunnen leggen.

Klik op een foto voor de diashow

            klik op foto