Kunst

Dit is ook Den Haag

Dit is ook Den Haag is in deze stad door de jaren heen heel wat te doen geweest. Zoals het jaar begint met de nieuwjaarsduik in Scheveningen. Voorjaars evenementen. De van oudsher de Duinenmars. De CPC wat de grootste hardloop wedstrijd van Den Haag is. En dan ook nog een paar keer een echte marathon in deze stad. Ieder jaar in maart beginnen de ritten met de mooie museum trams door Den haag waar veel mensen van genieten. Er zijn veel evenementen in Den Haag. Ik ga er toch nog wat noemen. Beatstad Den Haag was een van de grootste publieks trekkers maar is er niet meer. En dan Parkpop wat altijd in het Zuiderpark hoorde maar nu naar het Malieveld verplaats is. Jazz in de gracht met veel drukte langs de grachten. Het vuurwerkfestival met verschillende dagen veel soorten vuurwerk. De mooie wielerronde van het Statenkwartier. Museumnacht is een mooie wandelroute van museum naar museum met onderweg hier en daar een drankje.Een van de leukste dingen waar ik een fotosessie van heb gemaakt is toch wel de de generale repetitie voor prinsjesdag met paard en ruiters op het strand van Scheveningen. Ook door gewoon dingen in Den Haag te fotograferen laat ik zien dat deze stad leeft. Klik op een foto voor de diashow.

Hoogtij 69 de rondgang

Hoogtij 69 de rondgang.

Deze editie van de ronndgang in mei hebben we maar drie galeries aan kunnen doen. Door gebrek aan tijd en vervoer hebben we deze drie galeries uitgekozen.. Met deze tentoonstelling Z Trixie te beginnen ronden de kunstenaars het project af en belichten ze hun oorspronkelijke vertrekpunt. Ze volgden de kreeft en zijn veranderende betekenis door de tijd, de handeling van het eten, hoe de kreeft meer is geworden dan alleen voedsel, maar ook hoe aan het kopen van de kreeft een zekere status verbonden is geraakt. De cynische handelingen van de performances in Trixie zullen gepaard gaan met de presentatie van 2 videowerken en de installatie van kreeftenkooien. De video’s zijn gefilmd in de Bierkade nabij Trixie. Op loopafstand was de tweede galerie in de van Limburg van Stirumstraat. Groepstentoonstelling samengesteld door Tim Hollander waarbij de Frontspace verandert in een luxe sneaker-store voor keramieken schoenen. In Billytown de derde galerie die we bezochten moest ik even wenen wat er op me af kwam. In de expositieruimte werden grote kleurrijke schilderingen tentoon gesteld. Deze kunstwerken versterkte het gevoel van anderen sferen. Klik op een foto voor de diashow.


Varend corso

.

Varend corso wat drie dagen de Westland route had aangedaan werd er dit jaar nog een vierde dag bij gevaren. De organisatie varend corso had een wens door het centrum van Den Haag te varen. De gemeente heeft gezorgd voor een beetje subsidie. . Langs de route Bierkade was er aardig wat publiek met volle terrasjes. De route voer door de mooie grachten van het centrum van Den Haag. Langs deze grachten staan monumentale historische panden . Het keerpunt was het water van het mooie industriële erfgoed van de toen nog elektrisch tijds fabriek van Den Haag. Er is een punt in deze Haagse editie waar langs gevaren is. Een steiger aan de pletterijkade met een oranje beeldje het leemmannetje van Rein Specken . De zon deed zijn best en de boten schitterde in De Zieke richting Haagse Trekvliet. Het was druk bij de Laakmolen aan de Trekweg. Een mooi schouwspel met aanmerende boten deelnemers en vrijwilligers die hier een verdiende rust pauze namen. De versierde boten vertrokken na de pauze weer naar het Westland. De bewoners van Molenwijk en omgeving zullen dit schouwspel niet snel vergeten. Klik op een foto voor de diashow.

Goudse keramiekdagen

Goudse keramiekdagen hebben dit jaar 2022 wel een speciaal karakter. De stad viert dan zijn 750 jaar stadsrechten en de 45e keer dat de keramiek dagen gehouden worden. Dat is uniek deze stad heeft altijd vooropgelopen in keramiek en aardewerk. . Het zijn dagen van workshops, techniek, en kunst. En op de markt staan meer dan honderd kramen uit binnen en buitenland . Er is ook een wedstrijd van keramisten op de markt die strijden wie de hoogste vaas kan maken. Gelijke tijd wordt ieder jaar een looproute langs meerderen ateliers gehouden. Hier worden diverse stijlen werk getoond.  Veel-muziek-tijdens-de-goudse-keramiekdagen, met onder anderen een carillonconcert van Boudewijn Zwart. Dit gebeurt vanaf de toren van de Sint jan. Ook zijn er op beide keramiekdagen harmonieorkesten op en rond de markt. Met exposities op meerderen locaties. Ik verwacht dan ook dat deze dagen weer een groot succes gaan worden.

210728-33-Voorhout-Monumentaal-Pulchri-Studio

Voorhout Monumentaal

We hebben in de krant gelezen dat er een beelden tentoonstelling op het Voorhout van Den Haag is. En ook in de binnentuin van Pulchri Studio met de naam Voorhout Monumentaal. We vonden het leuk daar een keer naartoe te gaan en langs deze expositie te wandelen en dat hebben we ook gedaan. We hebben drie keer langs deze expositie gewandeld voor we wat herkenbaars ontdekte maar we zijn ook geen kunstenaars. Maar voor ons sprongen er toch wat dingen uit. In de beeldentuin is het erg krap met de stoelen en tafels die daar staan. Dat is zonde de mooie kunstwerken die daar staan komen dan niet tot hun recht. Op het Voorhout zijn de beelden die daar opgesteld staan voor een leek begrijpelijk ,maar ieder heeft zo zijn eigen smaak. Toch voor ons zijn er beelden die toch meer blikvangers zijn. Dat wil niet zeggen dat we de kunst van anderen teniet willen doen. Het was best gezellig zo te wandelen in het hart van Den haag.

Lange Voorhout zijn: Aris de Bakker, Loek Bos, Marijke Gémessy, Marco Goldenbeld, Eppe de Haan, Douwe Halbertsma, Ewerdt HilgemannJoncquil, Roland de Jong Orlando, Kim Kroes, André van Lier, Marus van der Made, Louis Niënhuis, Yke Prins, Rinus Roelofs, Gemma Vermeulen, Anton Vrede, Piet Warffemius, Eelke van Willegen & Alexander Zaklynsky. bron Pulchri Studio

Deelnemende kunstenaars in de binnentuin van Pulchri Studio zijn: Gabriela Acha, Loek Bos, Babette Degraeve, Marijke Gémessy, Eppe de Haan, Jozef van der Horst, Bander van Ierland Ruben Koerhuis, André van Lier, Martie van der Loo, Cesar van der Molen, Annemarie Petri, Yke Prins, Ingrid RollemaHenk Rusman, Guido Sprenkels, Helen Vergouwen, Anton Vrede, Joncquil, Piet Warffemius en Yumiko Yoneda. bron





Lichtprojecten van Hans

Lichtprojecten van Hans. Hoe ben ik ooit op het idee gekomen om deze projecten op te starten? Als monteur binnen- en buitendienst heb ik gewerkt in de industrie van de transportwereld en intern transportwereld. Daar zag ik om me heen dat heel wat nuttig en nieuw materiaal werd weggegooid. In de tijd dat niemand de term: ‘Up-cycling’ kende, was ik al aan het denken hoe ik deze materialen kon hergebruiken.

Om maar een voorbeeld te geven bij een brandstof ombouw van een vorkheftruck van benzine naar een gastruck werden de stalen benzineleidingen gedemonteerd en weggegooid. En juist deze benzineleidingen van staal met alle bochten en koppelingen en ook zo de prachtige kleur spraken mij aan om er iets mee te gaan doen. En een afgedankt aandrijfwiel van een palletwagen is voor een voet van een lamp te gebruiken. Maar denk ook aan stukken hydrauliekpijp, hulsklinknagels, een drukaccumulator, dikke stalen veren, messing koppelingen, keilbouten, koperen ringen, verschillende kleuren stroomdraad, moeren, bouten, isolatiemateriaal. Dit alles heeft mij inspiratie gegeven om hier iets leuks van te gaan maken.

En dat heb ik ook gedaan vanaf 1998 tot 2021 heb ik heel wat projecten gedaan die ik best wel met trots, met de wereld wil delen. Mijn eerste lamp had ik materiaal van een dynamo poelie van een motor van een heftruck gebruikt. Gecombineerd met benzineleiding, batterij stekkerhulzen, moeren en ringen, steek G4 fittingen met halogeen 12v 5 watt lampjes gebruikt. Dit project was zo goed gegaan dat ik in de jaren hierna veel variaties in modellen en soorten lampen heb gemaakt. Sinds ik met pensioen ben heb ik de vele ideeën die ik al tijdens mijn werkende jaren had, uitgevoerd tot lichtprojecten. Helaas begint het materiaal op te raken en ik dus op zoek moet gaan naar nieuwe creaties. Inmiddels ben ik al met nieuwe materialen bezig zoals het houtdraaiwerk gemaakt bij Chisel Chick gecombineerd met staal of koper. Ook ben ik bij de 2.0 lampen overgegaan op LED en dit zal in de toekomst toch de norm worden.

Volta in de Electricteitsfabriek

Expositie Volta, is een samensmelting van gewezen beweging uit vervlogen tijden en de hedendaagse kunst in beweging. Hierin is kunstenaar Oscar Peters voor honderd procent geslaagd met zijn houten achtbaan.In een turbinehal waarin vervlogen tijden volts werden opgewekt en van hieruit de naam van deze expositie mooi gekozen is. Je kan wel zeggen dat kunstenaar Oscar Peters de juiste ruimte van een stuk Haags Industrieel erfgoed zorgvuldig heeft uitgekozen. Als fotograaf herinner ik de Electricteitsfabriek vanuit mijn jeugd, maar ook van meerderen exposities die ik hier bezocht heb. En het is alleen al imposant deze turbinehal te betreden. Dit mooi stuk Haags industrieel erfgoed blijf altijd in je geheugen opgeslagen staan.

De Haagse Hedendaagse Kunstroute Hoogtij #60

Vrijdag 6 maart besloten we spontaan deel te nemen als bezoekers aan De Haagse Hedendaagse Kunstroute Hoogtij #60. Deze kunstroute door Den Haag vind enkele malen per jaar plaats. Bij enkele vorige edities probeerde we in ons enthousiasme alles te zien. Ondanks dat dat redelijk was gelukt, bleek dat we eigenlijk van weinig hadden kunnen genieten. Dus deze keer pakte we het anders aan. Geen uitgestippelde route of een heel vooropgezet plan. Maar gewoon starten en dan maar zien waar we uitkomen. Dit blijkt voor ons te werken. De beleving van de kunst was veel beter en daarnaast hadden we deze keer ook nog tijd om ergens rustig te zitten met een drankje.

In de van Limburg Stirumstraat troffen we Dürst Britt & Meyhew. In deze ruime galerie in de Stationsbuurt troffen we werken aan de muur, videokunst en diverse kunstopstellingen. Een overzichtstentoonstelling van de 13 kunstenaars van de afgelopen vijf jaar die hier exposeerden. In de Boekhorststraat bij ‘Page not Found’ vielen we net binnen in een uitbeeldende lezing. Omdat het hier binnen erg warm en druk was verlieten we al weer snel deze locatie. Schuin aan de overzijde bij 1646 wachtte ons een keramische tegeltableau. Hierop het uitgebeelde verhaal van de ingebeelde kat Larry van Afra Eisma. Opvallend waren de drakenpoten van stof onder deze opstelling. In de tweede ruimte een filmvoorstelling en van satijn gemaakte personages. Deze waren ook in de derde ruimte in combinatie met keramiek.

De volgende halte was Galerie Maurits van Laar. Deze locatie deden we vaker aan, maar deze keer was het erg vernieuwend. Op wand vullende patronen van Christie van der Haak hingen kunstwerken van anderen. Je zou verwachten dat dit een te druk geheel zou worden. Echter in de praktijk blijkt dat de patronen en de kunstwerken elkaar juist versterken. Mooi om dit eens te zien. Ook hebben we  Billytown aan de Lange Beestenmarkt bezocht. Hier genoten we van enkele objecten terwijl andere kunststukken toch iets te experimenteel voor onze smaak waren. Maar de kunstbibliotheek was prachtig en de wijn was heerlijk. In het naastgelegen Ruimtevaart bekeken we de kunst van Kees Koomen en genoten we even van de rust en de jazzmuziek in het cafégedeelte. Na een kleine wandeling kwamen we aan op het Spui. Refunc bleek iets te smal voor deze twee fotografen met hun cameratas. Dus op naar de laatste stop van Hoogtij #60. Dit is Trixie in de Scheldestraat. Hier was het lekker druk en waren een aantal kunstinstallaties met planten te zien.

Conclusie, het was een gezellige avond. We hebben weer gelachen en mooie dingen gezien. Niet alles was helemaal onze smaak, maar de sfeer was goed. Ook hebben we beter kunnen genieten van de kunstwerken en installaties. Op deze manier lukte het beter om Hoogtij #60 te beleven.

Meer informatie kan je vinden op de website van Hoogtij

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Dordrecht stad van kunst en historie

In het historische centrum van Dordrecht zijn op loopafstand van elkaar ongeveer zeventig zaken gelegen, die kunst, antiek en curiosa, of (antiquarische) boeken verkopen.
Deze zaken zijn aaneengesloten in de Dordtse Vereniging van Kunst- en Antiekhandelaren. Deze vereniging organiseert een aantal activiteiten,waaronder de Dordtse Boekenmarkt en het Kunstrondje Dordt. Dit Kunstrondje is een wandeling langs de winkels van onze deelnemers. De route is op de plattegrond en in de folder van Het Kunstrondje aangegeven. Veel van deze winkeltjes zijn gevestigd op de Voorstraat-Noord. Deze winkeltjes zijn: op de plattegrond te vinden. Bron .Mijn kunstroute  begon deze keer  vanaf het station op deze wandeldag was het evenement Dort op stoom, er stonden in de Johan de Witstraat mooie antieken autobussen. We passeerde de Lenghenstraat waar een huismuur opgesierd is met een tekening waar een spreuk in staat van Bram Verbrugge.Over het Begijnhof gelopen naar Sarigang en het Statenplein. In dit gedeelte van Dordrecht wordt een weekmarkt gehouden.Door de Kolfstraat naar het Scheffersplein gelopen dit plein is genoemd naar een van bekendste kunstschilders van deze stad Ary Scheffer, en dit plein is tevens een groot horecagebied. De route stopte bij Hof 3. Deze mooie plek in het voormalige Augustijnen klooster is keramiste Karin Dolman werkzaam. Als klassiek alt violiste is keramiste haar tweede passie. Verder in Voorstraat Noord aangekomen waar zich de Augustijnenkerk bevind de bouwstijl van deze kerk is Barok . Verderop zie je al de mooie historische gevel van het muntgebouw in de openbare ruimtes worden wisselende exposities gehouden van beeldende kunstenaars. Deze straat heeft de meeste antiek, lampen,galeries,ateliers,antieke klokken,boeken, en curiosa winkels. Aan gekomen in de Boomstraat, even rondgesnuffeld in de leuke winkel van Pandorus en van hieruit langs de havens gelopen. Hier tufte stoom auto’s langs en er waren wat stoommachines langs de waterkant opgesteld. Met al dat wandelen stonden we ineens voor de Damiatebrug. Aan deze brug zit nog een verhaal vast. Deze brug werd opengesteld in april 1855 maar stortte in mei 1855 in. Wat bleek de combinatie van gietijzer en smeedijzer was te zwak de brug was in 1857 weer hersteld. En vanaf deze brug ging de reis verder langs de Merwekade,Torenstraat,Noordendijk, molen Kyck over de Dyck, en bij Villa Augustus eindigde deze mooie wandeling. 

KLM Urban trail Den Haag

KLM Urban trail Den Haag. KLM streeft er al jaren naar om een mix te maken van genieten en in beweging zijn. Om mensen in beweging te krijgen moet je een goede campagne voeren en dat heeft de KLM gedaan. Uitgesmeerd over een heel seizoen hebben dertien steden in Nederland een trail. KLM laat inwoners van deze steden zien wat de inwoners zelf niet zien. Het motto is bewegen en genieten. Zondag 7 juli was mijn eigen Den Haag aan de beurt mooi om hier een leuke foto reportage van te maken. Met zo’n drie en half duizend mensen was de start bij de mooie Hofvijver van Den Haag en tevens het eerste historisch punt van de trail. Er werd in kleine groepjes gestart zo kon iedereen rustig om zich heen kijken. Ik als fotograaf heb het best naar mijn zin gehad,Langs de Hofvijver, Binnenhof, Mauritshuis, Buitenhof,Pathé Buitenhof,Gevangenpoort,Passage, Bijenkorf,Wagenstraat,Nieuwe kerk, Muzenplein,universiteit Leiden, Den Haag centraal.Â