Leiden

Leidens ontzet 2022


Leiden ontzet. De  3 oktober vereeniging heeft in 2022 weer een feestelijk thema gekozen met meerderheid van stemmen. is gestemd  voor ‘Echt  Waar?!.Het feest word op meerdere locaties gevierd. Na twee vieringen niet is er eindelijk weer een grote optocht. Met het thema ‘Echt Waar ?! sluit de optocht aan op een ander belangrijk thema, namelijk dat Leiden zich dit jaar European City of Science mag noemen. Deze drie oktoberdagen worden gevierd op veel locaties in deze mooie historische stad.Klik op een foto voor de diashow.

De Buurt Leiden is open.

De Buurt Leiden is open.

 

De Buurt Leiden is open. Op vrijdagavond 18 juni  is de Buurt officieel geopend. Vanaf een meter of tien hoog sprak wethouder Laudy de menigte toe en samen met wethouder Strijk opende hij de nieuwe pop-up buurt naast het centraal station. De nieuwe ontmoetingsplek van Leiden is tot half september elke dag te bezoeken

Wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte) opent samen met wethouder Robert Strijk (Bereikbaarheid, Economie, Binnenstad en Cultuur) De Buurt Leiden. (Video: Chris de Waard)

Op het terrein van De Buurt start over drie maanden de bouw van De Lorentz. Volgens wethouder Laudy zou het zonde zijn om daar tot die tijd niets mee te doen. “De keus was tussen een terrein waar drie maanden niets mee gebeurt, of op zoek gaan naar een tijdelijke invulling. Ik ben heel blij dat er nu met De Buurt een super leuk initiatief is.”

Of het unieke project na afloop ergens anders in de stad een vervolg zal krijgen is nog niet duidelijk. “Er zijn niet zo veel bouwterreinen die op deze manier voor langere tijd vrijkomen. Maar als het bevalt denk ik dat het zeker de moeite waard is om te kijken of we dit vaker kunnen organiseren”, aldus de wethouder klik op de link om verder te lezen van dit verhaal.. Bron van dit verhaal

De natuur leeft in bermen

1606171221_De _Naruur_Leeft_In_De_BermDe natuur leeft in bermen

De natuur leeft in bermen. Natuur beheerders maken zich sterk voor behoud, en beheer en ontwikkeling van natuur en landschap buiten de echte natuur terreinen. Twee keer per jaar, in juni, en september, worden de bermen gemaaid. Het gras maaisel wordt direct weg gehaald. Hierdoor wordt de grond van de bermen schraler/ armer zo kunnen er meer soorten kruidachtige planten groeien. Bij wegen waarlangs de bermen breed en open zijn gemaakt, vinden minder aanrijdingen met wild plaats. Dat zijn de eerste hoopgevende resultaten van maatregelen die Natuurmonumenten heeft genomen. Ook rond de grote steden van Nederland heeft deze maai en bestrijding maatregel tot succes geleid, neem nu de groene zone zo’n 15 km rond Den Haag, Delft, Zoetermeer, Delfland, Nootdorp, Vlietland, Leidschendam, Voorschoten, en meer waar dit de laatste jaren goed zichtbaar aan het worden is. Vooral als je aan het fietsen bent valt dit meer op dan zo’n 10 jaar geleden. De groei van planten waarvan we gedacht hadden dat ze er niet meer waren, zien we weer opkomen zoals kruiden wide orchidee meer insecten vlinders bloemen grasvogels, en zo meer, en het is mooier gekleurd langs paden en wegen met bermen, en tegen zonsondergang komt de geur van de natuur je tegemoet waarvan je een kik krijgt. Maar we zijn er nog niet helemaal wel als we zo doorgaan met dit beleid komt het goed een voorvechter van dit beleid is zeker Natuurmonumenten die de natuur weer laat leven zoals de natuur is. Als fotograaf probeer ik ook een klein steentje bij te dragen door dit op foto’s te laten zien.  Bron delen van dit verhaal Natuurmonumenten Klik op een fotootje voor diashow 

 

Bevrijdingsvuur estafette

000000013Liberty_Tour_Prinses_Irene_BrigadeElk jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei over een afstand van 135 kilometer de bevrijdingsvuur estafette vanuit Wageningen naar Den Haag gelopen door acht atleten van de Den Haag Marathon.

Dit jaar start een nieuwe traditie: ter gelegenheid van de viering van 75 jaar Garderegiment Fuseliers Prinses Irene zullen de lopers dezelfde route afleggen als de Irene Brigade in mei 1945. De brigade bevrijdde destijds Den Haag van de Duitse bezetters De Liberty Tour start in Woerden en gaat vandaar langs Bodegraven, Alphen a/d Rijn, Zoeterwoude-Rijndijk, Leiden, Voorschoten, Wassenaar om te eindigen in Den Haag.

De lopers worden onderweg vergezeld door historische en moderne defensievoertuigen. Met het vuur dat de atleten meenemen uit Wageningen wordt op het Bevrijdingsfestival op het Malieveld het vuur van de vrijheid aangestoken waarmee het festival officieel wordt geopend. Bron

Een stukje gefietst langs de route van de Liberty tour 2016 in Wassenaar waar de stoet onder luit applaudisserende mensen die langs de weg stonden, zijn weg  vervolgde naar het bevrijdingsfestival op het Malieveld  in Den Haag.Het vuur wat was mee genomen uit Wageningen en goed verzorgd werd door Haagse atleten in een estaffette loop  werd gebruikt op het Malieveld in Den Haag waarmee het bevrijdingsvuur werd ontstoken om het bevrijdingsfestival  feestelijk te openen Klik op een fotootje voor de diashow 

Het Ontzet van Leiden

Het Ontzet van Leiden15100301_56oktoberfeest_Leiden

Het ontzet van Leiden In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 stort een deel van de verzwakte stadsmuur bij de Koepoort met groot lawaai in.
De Spanjaarden, een uitval en het opkomend water vrezend, vluchten in paniek. De bevolking kan het nog niet geloven. Een kleine jongen, Cornelis Joppensz, sluipt naar de Lammenschans en vindt deze verlaten. De belegeraars moeten zeer overhaast zijn vertrokken want in de schans staat nog een klaargemaakte maaltijd van wortelen, uien, vlees en pastinaken op het vuur, die “hutspot” genoemd zal worden.

 

Om acht uur in de morgen van 3 oktober komen de Watergeuzen onder bevel van De Boisot met hun vaartuigen via de Vliet de stad binnen en brengen voor de uitgehongerde bevolking o.a. haring en wittebrood mee. Het ontzet is een feit. Het volk stroomt naar de Pieterskerk om God te danken voor de bevrijding van het Spaanse juk. Deze dankdienst is nadien elk jaar opnieuw op 3 oktober in dezelfde kerk gehouden, zelfs gedurende de oorlog

 

Het “wapenfeit” van Leidens Ontzet, waarbij het doorzettingsvermogen van de bevolking en het water de sterkste wapens bleken, was een belangrijke mijlpaal in de strijd om de onafhankelijkheid van de Republiek. Als blijvend monument schonk Prins Willem van Oranje de stad zijn Hogeschool, thans Universiteit, die reeds op 8 februari 1575, vier maanden na het Ontzet, werd ingewijd. Bron 3 oktober vereeniging

3 oktober een echte Leidse feestdag.

Ook ik verheugde me dit jaar weer op deze echte Hollandse dag, de wandeling langs het water met zijn leuke kraampjes naar de molen, De Put langs de ophaalbrug van de Morspoort  waarbij de molen een leuk terras heeft voor een kopje koffie met een pannenkoek even uitgerust en het programma van deze dag bekeken ,het thema van de optocht dit jaar was de wereld op zijn kop ,het begon al dat de optocht van de andere kant kwam en turners in hoepels op hun kop stonden het was echt de wereld op zijn kop in Leiden 

Klik op een fotootje voor de diashow

 

 

Vlietland

15051207_mooi_vlietland_leidschendam

Vlietland
Vlietland van zo’n 130 hectare. Deze plas is geschikt voor surfen, zeilen, roeien, kanovaren, zwemmen, vissen en nog veel meer.

Aan de rand van de plas vindt u een horecapaviljoen, een camping, verhuur van kano’s, roeiboten, waterfietsen en zeilboten, een surf- en zeilschool met surfplankenverhuur, een surfplankenstalling, een rondvaartboot, een jachthaven, een reddingsbrigade en een EHBO-post. Een klein gedeelte van Vlietland is bestemd voor naaktrecreatie. In Vlietland kunt u ook wandelen en fietsen.

Routebeschrijving
Vlietland is met de boot bereikbaar vanaf de Vliet via de Jan Bakkersloot. Met de fiets vanuit Leidschendam via de Oostvlietweg en de Kniplaan, vanuit Voorschoten via de Vlietlandbrug en de Overhaalbrug en vanuit Leiden/Zoeterwoude via de Europaweg en de Hofvlietweg. Met de auto komend vanaf Rijksweg A4 neemt u de afslag Zoeterwoude-Dorp/recreatiegebied Vlietland en volgt u de borden. Vanuit Leiden neemt u vanaf de Europaweg de afslag recreatiegebied Vlietland.

Zwemwaterkwaliteit
De actuele kwaliteit van het zwemwater in recreatiecentrum Vlietland kunt u vinden op de website van de provincie Zuid-Holland Open deze link in een nieuw venster.

Leidschendammerhout
Leidschendammerhout is een natuur- en recreatiegebied, aansluitend aan de Vogelplas Starrevaart en het recreatiegebied Vlietland. In dit gebied is een pitch & putt golfbaan  Open deze link in een nieuw venster gevestigd, waar iedereen kan golfen (ook zonder G.V.B). Ook zijn er tennisbanen te huur.

Vogelplas Starrevaart
Ten oosten van recreatiegebied Vlietland bevindt zich Vogelplas Starrevaart. De vogelplas Starrevaart is een bijzonder aantrekkelijk gebied. In de eerste plaats voor de vele vogels die er voedsel zoeken, broeden en rusten. In de tweede plaats voor de vele bezoekers die ernaartoe komen om van de natuur te genieten. Bij de inrichting is zo veel mogelijk rekening gehouden met de behoeften van zowel vogels als bezoekers. Zo vinden de vogels er diep en ondiep water, ‘droge’ en ‘natte’ rietvelden en slikplaten.

Bezoekers kunnen over de graskade de natuurroute volgen of een bezoek brengen aan de vogelkijkhut. Daar is het leven op de plas goed te zien en te horen. Een wandeling om de plas is zeer de moeite waard. Vanaf de uitkijktoren bij de Kniplaan heeft u goed overzicht op het gebied.

Meer informatie over de Vogelplas Starrevaart en zijn bewoners is te vinden op de bordjes langs de graskade en op de website van de Vogelwerkgroep Vlietland  Open deze link in een nieuw venster. Ook voor excursiemogelijkheden kunt u hier terecht. IVN Den Haag  Open deze link in een nieuw venster organ  Bron Klik op een fotootje voor de diashow 

Bevrijdingsfeest Leiden

15050549_bevrijdingsfeest_leidenBevrijdingsfeest Leiden

Bevrijdingsfeest Leiden 5 mei 2015 het leek er op dat het feest niet door kon gaan het kwam met bakken de lucht uit. Toch maar gewandeld over het Rapenburg naar de Botanische tuin (hortus Botanicus) en daar wat gegeten en de lucht klaarde op, verder gewandeld naar de Doezastraat waar een vrolijke braderie met een Home Made Market en wat rollende keukens aanwezig waren het werd droog en daar op de markt werd het een gezellige boel met de leuke kraampjes waar je van alles kon bekijken van planten tot kralen , terug gewandeld door het centrum waar we wat leuke bandjes tegen kwamen en even naar de muziek geluisterd te hebben naar het station gewandeld de dag was er een om niet te vergeten.  

Klik op een fotootje voor de diashow.

De Vliet

150507040_langs het schiekanaal De Vliet

De Vliet, was oorspronkelijk een rivier. In de middeleeuwen was de Vliet een belangrijke verbinding tussen de Oude Rijn en de Maas. Tegenwoordig is de Vliet gekanaliseerd en loopt hij van Leiden via Voorschoten, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Delft naar Rotterdam. Het gehele traject wordt meestal aangeduid als het Rijn-Schiekanaal.

In Leidschendam bevindt zich een sluis. Op de plaats van de sluis lag tot halverwege de 17e eeuw een overtoom. De Vliet was hier afgedamd en passagiers van trekschuiten moesten overstappen om hun reis te vervolgen. Goederen moesten worden overgeladen. BRON

 De Romeinse veldheer Corbulo

De limes was de uiterste grens van het gigantische Romeinse Rijk. Deze grens liep in ons land langs de Rijn, waarmee Katwijk dus het uiterste punt was van het Imperium Romanum op het Europese continent.
In 47 na Christus werd op bevel van de Romeinse veldheer Corbulo een kanaal gegraven tussen de Rijn en de Maas, via de stad Forum Hadriani (nu Voorburg). Dit kanaal had een lengte van 34 km en maakte patrouilles en bevoorrading in het kustgebied eenvoudiger; met dit nieuwe kanaal werd varen over zee vermeden. Sinds het eerste Romeinse kanaal heeft er altijd een druk bevaren verbinding bestaan langs deze route.

Het kanaal verbindt de steden Leiden en Den Haag met elkaar en was daarmee belangrijk voor de handel tussen deze steden.  BRON

Mijn fietstocht langs het Rijn Schie Kanaal.

Ik heb geprobeerd dingen te ontdekken en weer te geven die in het verhaal genoemd zijn . Maar ik heb wel de bedrijvigheid langs het Rijn -Schie kanaal in een impressie vast gelegd vanaf de Laakbrug in Den Haag. Tot Leiderdorp. En van de Laakbrug tot Overschie en terug.  

Klik op een fotootje voor de diashow

 

 

Een van de mooiste snelfietsroutes’

15031205_fietsstraat_denhaag-leidenEen van de mooiste snelfietsroutes’

Een van de mooiste snelfietsroutes’ vindt directeur Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond de snelfietsroute tussen Den Haag en Leiden. ‘Er zijn een paar tunnels aangelegd om het zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. En dat vergt flink wat overleg tussen gemeenten en provincie. Zo’n route is eigenlijk ingewikkelder dan een snelweg omdat je met zoveel partijen te maken hebt.’ Maar volgens gedeputeerde Ingrid de Bondt van de provincie Zuid-Holland heeft het aanleggen van snelfietsroutes wel effect. Sinds de maatregelen om de route te verbeteren rijden 25% meer fietsers over het pad.Droom

Snelfietsroutes zitten in de lift. Directeur Hugo van der Steenhoven: ‘Er komt nu ook een handleiding van de CROW over hoe je een snelfietsroute aanlegt.’ De droom van Van der Steenhoven is dat het net zo normaal wordt om het over de F19 of de F3 te hebben als over de A27 en de A12.
Bekijk hier de 28 snelfietspaden waarvan een deel nog aangelegd en verbeterd wordt en een deel al is geopend. De snelfietsroute van Den Haag naar Leiden bestaat eigenlijk uit twee routes, de Velostrada en, parallel daaraan, de Via 44. Bron fietsersbond  Klik op een fotootje voor de diashow