Wolken & Luchten

Nieuwjaarsduik 2023


Nieuwjaarsduik scheveningen mocht na twee jaar van corona  weer  de nieuwjaarsduik organiseren. Al snel stond de boulevard vol .Je kon wel zien dat veel mensen een zware nacht achter de rug hadden. Er werden nog wat weddenschappen   afgesloten hoe ver het water in te gaan. Voor de kassa’s stonden lange rijen  om een startbewijs en de bekende orange muts optehalen. Het was best wel druk op het strand waar zo een tienduizend nieuwjaarsduikers met  een orange muts stonden te wachten op het startschot. Het startschot klonk en een grote oranje mierenhoop rende onder luid geschreeuw het zee water in. Het was een mooi schouwspel ik stond er bij en keek er naar op het strand.
Dit mooie evenement had niet door kunnen gaan als er niet zoveel vrijwilligers waren. klik op een foto voor de diashow.

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern staan garant voor inspiratie. Alleen alleen al de wandeling door het park heb je ogen te kort. Ook als je ergens speciaal naar op zoek bent is dat er gewoon. Er zijn wel wel zo’n 200 ideen van tuin opstellingen. Heb je een tuin met bomen en water laten ze je hier zien hoe je er een droomtuin met vogels en insecten van kan maken. Ook is er een tiny house tuin. Hier laten ontwerpers zien hoe bepaalde problemen opgelost worden. Er is goed nagedacht hoe groen en planten een mooie balans hebben met het tiny house. Ik heb wat laten zien uit de 200 soorten tuinen.

De plantenmarkt is sinds 2018 te bezoeken zonder entree te betalen voor het inspiratiepark. Je treft de plantenmarkt aan bij het entreegebouw. Naast onze plantenmarkt kun je ook direct even een kijkje nemen in onze cadeauwinkel!

De plantenmarkt van De Tuinen van Appeltern is, evenals de cadeauwinkel, iedere dag geopend. Op ons ontdekkingseiland kunnen kinderen klimmen, graven, zand scheppen, over boomstammen lopen, heuvel op en heuvel af rennen, van keien springen, met takken sjouwen en alles was ze verder zelf nog weten te verzinnen! Als je naar de tuinen van Appeltern ga neem dan de tijd om hier van te genieten ik heb dat wel gedaan. Klik op een fototje voor de diashow.

Stoom tram

Tijdreis stoomtram

De stoker gooit de kolen op het vuur! Met Bello of een van de andere locomotieven rijd je door het Westfriese landschap van Hoorn naar Medemblik (of andersom) over de spoorweg uit 1887.

Kinderen kunnen tijdens de Spannendste Tijdreis op Stoomsafari gaan. Tijdens de rit rijd je langs (en stop je bij) de karakteristieke stationsgebouwen van Wognum, Twisk en Opperdoes. Twisk is een monumentaal dorp en in Opperdoes kun je het Pannenkoekenstation en Imkerij de Bijenstal bezoeken. De weg hiernaartoe vind je door een leuke speurtocht. In Medemblik kun je een bezoek brengen aan het bakkerijmuseum, Kasteel Radboud, het Stoommachinemuseum of het historische centrum. Kijk hoeveel tijd je hiervoor hebt op de dienstregeling. Als de conducteur langskomt om je kaartje te knippen, stel dan vooral je vragen. Hij (of zij) weet heel veel van de stoomtrams!

Locomotieven
Welke locomotief en rijtuigen er rijden, verschilt per dag. Een van de rijdende locomotieven is de beroemde Bello Enkele jaren geleden werd de NS 6513 gerestaureerd. Dit is de oudste nog rijdende stoomlocomotief in Nederland uit 1887. Uniek zijn de kenmerkende stoomtramlocomotieven van het vierkante model. Daarvan heeft de Museumstoomtram er drie in de collectie. Op dit moment zijn acht stoomlocs rijvaardig gerestaureerd en beschikt het museum over enkele historische diesellocs. Over het algemeen heeft het materieel in het verleden gereden bij Nederlandse spoor- en tramwegbedrijven en zijn de voertuigen ingeschreven in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.

De locomotief komt in beweging doordat een vuur met steenkolen het water in een ketel in stoom verandert. Die stoom drijft de locomotief aan. Een stoker en een machinist bedienen de locomotief. Dat is flink hard werken, want tijdens een retourrit van Hoorn naar Medemblik van 40 kilometer gebruikt de locomotief zo’n 400 kilo kolen en 3000 liter water. Bron

Dordrecht stad van kunst en historie

In het historische centrum van Dordrecht zijn op loopafstand van elkaar ongeveer zeventig zaken gelegen, die kunst, antiek en curiosa, of (antiquarische) boeken verkopen.
Deze zaken zijn aaneengesloten in de Dordtse Vereniging van Kunst- en Antiekhandelaren. Deze vereniging organiseert een aantal activiteiten,waaronder de Dordtse Boekenmarkt en het Kunstrondje Dordt. Dit Kunstrondje is een wandeling langs de winkels van onze deelnemers. De route is op de plattegrond en in de folder van Het Kunstrondje aangegeven. Veel van deze winkeltjes zijn gevestigd op de Voorstraat-Noord. Deze winkeltjes zijn: op de plattegrond te vinden. Bron .Mijn kunstroute  begon deze keer  vanaf het station op deze wandeldag was het evenement Dort op stoom, er stonden in de Johan de Witstraat mooie antieken autobussen. We passeerde de Lenghenstraat waar een huismuur opgesierd is met een tekening waar een spreuk in staat van Bram Verbrugge.Over het Begijnhof gelopen naar Sarigang en het Statenplein. In dit gedeelte van Dordrecht wordt een weekmarkt gehouden.Door de Kolfstraat naar het Scheffersplein gelopen dit plein is genoemd naar een van bekendste kunstschilders van deze stad Ary Scheffer, en dit plein is tevens een groot horecagebied. De route stopte bij Hof 3. Deze mooie plek in het voormalige Augustijnen klooster is keramiste Karin Dolman werkzaam. Als klassiek alt violiste is keramiste haar tweede passie. Verder in Voorstraat Noord aangekomen waar zich de Augustijnenkerk bevind de bouwstijl van deze kerk is Barok . Verderop zie je al de mooie historische gevel van het muntgebouw in de openbare ruimtes worden wisselende exposities gehouden van beeldende kunstenaars. Deze straat heeft de meeste antiek, lampen,galeries,ateliers,antieke klokken,boeken, en curiosa winkels. Aan gekomen in de Boomstraat, even rondgesnuffeld in de leuke winkel van Pandorus en van hieruit langs de havens gelopen. Hier tufte stoom auto’s langs en er waren wat stoommachines langs de waterkant opgesteld. Met al dat wandelen stonden we ineens voor de Damiatebrug. Aan deze brug zit nog een verhaal vast. Deze brug werd opengesteld in april 1855 maar stortte in mei 1855 in. Wat bleek de combinatie van gietijzer en smeedijzer was te zwak de brug was in 1857 weer hersteld. En vanaf deze brug ging de reis verder langs de Merwekade,Torenstraat,Noordendijk, molen Kyck over de Dyck, en bij Villa Augustus eindigde deze mooie wandeling. 

Edam Volendam Zaanse Schans

Edam dit toeristische stadje ontstond bij een dam aan het riviertje de IJe die in de Zuiderzee uit monde. Omstreeks 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd. Bij de dam moesten de goederen worden overgeladen en kon tol worden geheven. Zo kon Edam tot een handelsplaats uitgroeien. Scheepsbouw haringvisserij en kaashandel brachten Edam tot grote bloei. De kaasmarkt  had vanaf  de zestiende eeuw in belangrijke mate de economie van Edam bepaald. De huidige kaasmarkt is gebaseerd op de kaasmarkt zoals die in 1922 gehouden werd. Elke woensdagochtend in juli en augustus van 10.30 tot 12.30 word deze kaasmarkt gehouden. In 2007 werd het 650 jarig bestaan uitbundig gevierd. Edam en Volendam vormen nu samen een gemeente. Bron Wikipedia.

Volendam is bekend door de palingvisserij en historisch puur Rooms Katholiek en een grote toeristische trekpleister, Volendam heeft jaren lang in klederdracht gelopen nu gaan toeristen in klederdracht op de foto. Deze stad is ook bekent om zijn palingsound, the Cats, BZN. Volendam is de moeite waard om naar toe te gaan met veel mogelijk heden van boottrip museum bezoek winkelen of eten in een leuk restaurantje. Zaanse Schans De molens bij zonsondergang; vooraan Mosterdmolen De Huisman.De Zaanse Schans is een buurt met historische houten bebouwing in de gemeente Zaanstad. Het ligt aan de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk en naast de Julianabrug. Het is een bekende toeristische bestemming met jaarlijks honderdduizenden bezoekers: in 2016 waren er 1,8 miljoen, in 2017, 2,2 miljoen.[1] Het is opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren, maar het is geen afgesloten openluchtmuseum. De huizen zijn bewoond, zodat er niet alleen toeristen naar het terrein komen. 

klik op een fotootje voor de diashow

De 3D-street art keert vanaf begin juni terug in het Helderse straatbeeld

De 3D-street art keert vanaf begin juni terug in het Helderse straatbeeld. Er komen straattekeningen op het trottoir van de Keizersbrug, bij de dubbele bolder en op/bij de bouwwand aan de Spoorstraat.

Na het succes van vorig jaar geeft Citymarketing daarmee een vervolg aan de 3D-street art die in 2018 in het Helderse straatbeeld verscheen. De Amerikaan Nate Baranowski in 2018 verantwoordelijk voor de dieptetekening op de Keizersbrug, gaat samen met tekenaars uit Mexico en Australië tekenen voor de street art. In totaal komen er vier tekeningen.

Houdbaar
“Na vorig jaar wilden we echt de allerbeste tekenaars”, vertelt manager Anke de Vries van Citymarketing. “We wilden hetzelfde wow-effect creëren. Een opdracht krijgen ze niet mee, maar we krijgen wel een ruwe schets. Om te voorkomen dat we drie vergelijkbare tekeningen krijgen. Voor de rest vertrouwen we op de artiestieke creativiteit van de kunstenaars. En we hopen dat de tekeningen lang intact blijven, zoals die op de Keizersbrug, die is vorige maand pas verwijdered.”

De kunst van Leon Keer op het voormalige pand van V&D aan de Beatrixstraat had al een leven van minimaal twee jaar in het vooruitzicht. Die taferelen zijn te zien totdat de Woningstichting er gaat renoveren. Dezelfde houdbaarheid geldt voor de tekening op de bouwwand. Die tekeningen blijven gehandhaaft tot de muur wordt afgebroken.  

Bron: NHD, Helderse Courant 22-5-2019

 

Kijkduin word the Hague street art museum

Het oude winkelcentrum van badplaats Kijkduin gaat in oktober 2019 tegen de vlakte. Maar voor die tijd zijn er graffiti kunstenaars aan de slag gegaan om het oude winkelcentrum om te toveren in een heus graffitimuseum. In overeenstemming met Fred developers. Vooral Ringo Mollinger en Miranda  Lantink bedenkster van the Hague street art zijn blij dat hier alles onder gespoten mag worden. Hiervoor worden de winkels ramen en vloeren gebruikt. Maar er zit wel een boodschap in deze graffitikunstwerken. Hier in dit graffitimuseum worden badgasten met hun neus op het feit van plastic vervuiling op de stranden gedrukt. Het zal in ieder geval in de werken van Ringo Mollinger te zien zijn. Als je dit gratis art museum in Kijkduin wil bezoeken moet je dat wel voor oktober doen. Maar de badplaats is altijd mooi voor een bezoek. 

City Pier night walk

City Pier night walk 2019 was al weer de tweede editie met de start op het Malieveld van Den Haag. Met somber weer maar zo’n 2000 vrolijke wandelaars die stonden te wachten op de start waar de  tocht  kon beginnen. Er werd in groepjes gestart zodat iedereen ruimte had om op gang te komen. Vanaf de Dierentuinbrug was het een lint van verlichte wandelaars. Richting Mauritshuis en langs de Hofvijver was alles verlicht zelfs de fontein. Door het binnenhof gelopen richting Gravenstraat langs het mooi verlichte historisch pand waar meer als een eeuw de Bonneterie in gevestigd was. Rondom de Grotekerk werden we opgewacht door leuk swingorkestje . Door de Prinsenstraat gelopen met veel soorten sfeervol verlichte restaurants en verder door de Anna Paulownastraat waar aan het einde van de straat de verlichte torens van het Vredespaleis opdoemde een historisch monument waar een stop gehouden werd. We waren op de helft. De wandelaars passeerde het mooie verlichte Madurodam de weg naar Scheveningen was gevonden. Door het Westbroekpark kon de boulevard niet ver meer zijn. Op de boulevard aangekomen begon het te stortregenen maar de finish was in zicht en dat was de Pier. Daar werd gestempeld voor de laatste keer. Nog even op de pier een drankje genomen en met een goed gevoel naar huis gegaan. 

Jubileumjaar vliegerfeest Scheveningen

Jubileumjaar vliegerfeest Scheveningen. De 40e editie van het vliegerfeest in Scheveningen waren stralende zeldzame mooie dagen voor de tijd van het jaar. Maar het feest had twee gezichten. voor vliegers op te laten heb je wind nodig , maar de eerste dag was er een beetje weinig wind. De terrasjes zaten vol en iedereen was aan het genieten van het weer, maar er was een klein beetje wind voor de kleine vliegers waar de kinderen zich mee vermaakte. De grote Megabyte vlieger werd weer ingepakt, misschien dat het op de tweede dag ging lukken deze de lucht in te krijgen.

De tweede dag van het vlieger feest was een heel ander verhaal er was wind en die heb je nodig om de grootste monstervlieger van de wereld op te laten met een lengte van 60 meter en 25 meter breed is dit een hele klus maar met veel inspanning is dit gelukt. Met zo’n 100 vlieger fanaten en het publiek is dit feest weer een succes geworden. 

Een mooie ondergaande zon in Scheveningen

Een mooie ondergaande zon in Scheveningen. Dat tref je niet snel aan, maar als de avonden kouder worden komt de kleur in de lucht. Weer eens even gezellig met z’n tweeën naar Scheveningen. Het was toch nog even haasten om op tijd te zijn. Want deze tijd van het jaar gaat de zon al onder om 19.35 uur. Maar het is gelukt met een mooi resultaat.

Op het strand een hele grote groep meeuwen. In de zee een grote groep surfers. Verder een strand vol met genietende personen al dan niet met een camera of telefoon in de hand om de prachtige zonsondergang vast te kunnen leggen.

Klik op een foto voor de diashow

            klik op foto