Industrieël

Dit is ook Den Haag

Dit is ook Den Haag is in deze stad door de jaren heen heel wat te doen geweest. Zoals het jaar begint met de nieuwjaarsduik in Scheveningen. Voorjaars evenementen. De van oudsher de Duinenmars. De CPC wat de grootste hardloop wedstrijd van Den Haag is. En dan ook nog een paar keer een echte marathon in deze stad. Ieder jaar in maart beginnen de ritten met de mooie museum trams door Den haag waar veel mensen van genieten. Er zijn veel evenementen in Den Haag. Ik ga er toch nog wat noemen. Beatstad Den Haag was een van de grootste publieks trekkers maar is er niet meer. En dan Parkpop wat altijd in het Zuiderpark hoorde maar nu naar het Malieveld verplaats is. Jazz in de gracht met veel drukte langs de grachten. Het vuurwerkfestival met verschillende dagen veel soorten vuurwerk. De mooie wielerronde van het Statenkwartier. Museumnacht is een mooie wandelroute van museum naar museum met onderweg hier en daar een drankje.Een van de leukste dingen waar ik een fotosessie van heb gemaakt is toch wel de de generale repetitie voor prinsjesdag met paard en ruiters op het strand van Scheveningen. Ook door gewoon dingen in Den Haag te fotograferen laat ik zien dat deze stad leeft. Klik op een foto voor de diashow.

Stoom tram

Tijdreis stoomtram

De stoker gooit de kolen op het vuur! Met Bello of een van de andere locomotieven rijd je door het Westfriese landschap van Hoorn naar Medemblik (of andersom) over de spoorweg uit 1887.

Kinderen kunnen tijdens de Spannendste Tijdreis op Stoomsafari gaan. Tijdens de rit rijd je langs (en stop je bij) de karakteristieke stationsgebouwen van Wognum, Twisk en Opperdoes. Twisk is een monumentaal dorp en in Opperdoes kun je het Pannenkoekenstation en Imkerij de Bijenstal bezoeken. De weg hiernaartoe vind je door een leuke speurtocht. In Medemblik kun je een bezoek brengen aan het bakkerijmuseum, Kasteel Radboud, het Stoommachinemuseum of het historische centrum. Kijk hoeveel tijd je hiervoor hebt op de dienstregeling. Als de conducteur langskomt om je kaartje te knippen, stel dan vooral je vragen. Hij (of zij) weet heel veel van de stoomtrams!

Locomotieven
Welke locomotief en rijtuigen er rijden, verschilt per dag. Een van de rijdende locomotieven is de beroemde Bello Enkele jaren geleden werd de NS 6513 gerestaureerd. Dit is de oudste nog rijdende stoomlocomotief in Nederland uit 1887. Uniek zijn de kenmerkende stoomtramlocomotieven van het vierkante model. Daarvan heeft de Museumstoomtram er drie in de collectie. Op dit moment zijn acht stoomlocs rijvaardig gerestaureerd en beschikt het museum over enkele historische diesellocs. Over het algemeen heeft het materieel in het verleden gereden bij Nederlandse spoor- en tramwegbedrijven en zijn de voertuigen ingeschreven in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.

De locomotief komt in beweging doordat een vuur met steenkolen het water in een ketel in stoom verandert. Die stoom drijft de locomotief aan. Een stoker en een machinist bedienen de locomotief. Dat is flink hard werken, want tijdens een retourrit van Hoorn naar Medemblik van 40 kilometer gebruikt de locomotief zo’n 400 kilo kolen en 3000 liter water. Bron

Volta in de Electricteitsfabriek

Expositie Volta, is een samensmelting van gewezen beweging uit vervlogen tijden en de hedendaagse kunst in beweging. Hierin is kunstenaar Oscar Peters voor honderd procent geslaagd met zijn houten achtbaan.In een turbinehal waarin vervlogen tijden volts werden opgewekt en van hieruit de naam van deze expositie mooi gekozen is. Je kan wel zeggen dat kunstenaar Oscar Peters de juiste ruimte van een stuk Haags Industrieel erfgoed zorgvuldig heeft uitgekozen. Als fotograaf herinner ik de Electricteitsfabriek vanuit mijn jeugd, maar ook van meerderen exposities die ik hier bezocht heb. En het is alleen al imposant deze turbinehal te betreden. Dit mooi stuk Haags industrieel erfgoed blijf altijd in je geheugen opgeslagen staan.

Dordrecht stad van kunst en historie

In het historische centrum van Dordrecht zijn op loopafstand van elkaar ongeveer zeventig zaken gelegen, die kunst, antiek en curiosa, of (antiquarische) boeken verkopen.
Deze zaken zijn aaneengesloten in de Dordtse Vereniging van Kunst- en Antiekhandelaren. Deze vereniging organiseert een aantal activiteiten,waaronder de Dordtse Boekenmarkt en het Kunstrondje Dordt. Dit Kunstrondje is een wandeling langs de winkels van onze deelnemers. De route is op de plattegrond en in de folder van Het Kunstrondje aangegeven. Veel van deze winkeltjes zijn gevestigd op de Voorstraat-Noord. Deze winkeltjes zijn: op de plattegrond te vinden. Bron .Mijn kunstroute  begon deze keer  vanaf het station op deze wandeldag was het evenement Dort op stoom, er stonden in de Johan de Witstraat mooie antieken autobussen. We passeerde de Lenghenstraat waar een huismuur opgesierd is met een tekening waar een spreuk in staat van Bram Verbrugge.Over het Begijnhof gelopen naar Sarigang en het Statenplein. In dit gedeelte van Dordrecht wordt een weekmarkt gehouden.Door de Kolfstraat naar het Scheffersplein gelopen dit plein is genoemd naar een van bekendste kunstschilders van deze stad Ary Scheffer, en dit plein is tevens een groot horecagebied. De route stopte bij Hof 3. Deze mooie plek in het voormalige Augustijnen klooster is keramiste Karin Dolman werkzaam. Als klassiek alt violiste is keramiste haar tweede passie. Verder in Voorstraat Noord aangekomen waar zich de Augustijnenkerk bevind de bouwstijl van deze kerk is Barok . Verderop zie je al de mooie historische gevel van het muntgebouw in de openbare ruimtes worden wisselende exposities gehouden van beeldende kunstenaars. Deze straat heeft de meeste antiek, lampen,galeries,ateliers,antieke klokken,boeken, en curiosa winkels. Aan gekomen in de Boomstraat, even rondgesnuffeld in de leuke winkel van Pandorus en van hieruit langs de havens gelopen. Hier tufte stoom auto’s langs en er waren wat stoommachines langs de waterkant opgesteld. Met al dat wandelen stonden we ineens voor de Damiatebrug. Aan deze brug zit nog een verhaal vast. Deze brug werd opengesteld in april 1855 maar stortte in mei 1855 in. Wat bleek de combinatie van gietijzer en smeedijzer was te zwak de brug was in 1857 weer hersteld. En vanaf deze brug ging de reis verder langs de Merwekade,Torenstraat,Noordendijk, molen Kyck over de Dyck, en bij Villa Augustus eindigde deze mooie wandeling. 

Delft Bier En Lichtstad

Delft Bier En Lichtstad.Om te beginnen met het bier. Delft was in  In 1556 tot 1600  de grootste bier producent van Holland met zo’n 200 brouwerijen. De omzet was zo een 50 miljoen liter en met op hoogtij dagen 77 miljoen liter zuiver bier per jaar.Hiermee was Delft de grootste bier stad van het land.Maar toch eeuwen later zette het verval van bierstad in. In 1922 moest de gekroonde P aan de Voorstraat zijn deuren sluiten en er gingen steeds meer brouwerijen dicht. Maar de herinnering aan de brouwerij de Gekroonde P is er nog steeds door een mooie gevelsteen aan de Voorstraat 36.In en rond de jaren 2000 gingen er stemmen op om de brouw traditie van bierbrouwen in Delft weer voort te zetten. Zo is er een stadsbrouwerij de Koperen Kat en de bierfabriek ik noem er maar een paar er zullen er nog wel meer zijn. Delft als lichtstad met ieder jaar rond de kerst het lichtjesfeest waar de grachten en het marktplein verlicht is met  een grote kerstboom en het stadhuis in alle kleuren straal. ieder jaar is er een evenement met de naam Highght festival. 

Stoomfestival Scheveningen 2018

Stoomfestival Scheveningen was afgelopen wekend een groot succes voor jong en oud. Het werd voor de eerste keer gehouden, dus een nieuw festival aan de dr. Lelykade in Scheveningen. Alleen al het geluid van verschillende tonen stroomfluiten en het afblazen van stoom hoort op zo’n festival. Ik met bewondering staan te kijken naar een grote lintzaag die in een keer een plank over de hele lengte van de boom aan het zagen was en het stoomorgel wat zijn best deed om boven het geluid van de stoomfluiten uit te komen. Maar wat me opviel was een enthousiast publiek met veel vragen aan de bouwers van deze machines die veel uitleg aan het geven waren voor mezelf was het geslaagd in heb een kleine impressie op foto gezet.

Conrad Stork kranen worden monument

Conrad Stork kranen worden monument aan de Laakhaven in Den Haag. In een nieuw te realiseren deel van Den Haag in het gebied waar de petroleumhaven  is geweest. In dit deel van de Laakhaven  wordt de grond bouwrijp gemaakt voor een groot project . Met de bouw van dit project heeft de architect rekening gehouden om het industrieel verleden met de invulling van dit gebied te behouden.In dit gebied met de naam Petroblok blijven de twee historische portaalkranen van Fabriton en Verhulst staan en krijgen een opknapbeurt dankzij wethouder Joris Wijsmuller van de Haagse stadspartij.Met deze uitstraling rond een jachthaven met daaromheen zo’n 250 woningen, en een voetgangers/fietsbrug tussen de Neherkade en de Calandkade is de verbinding met het OV en het centrum NS station Moerwijk en het NS station Den Haag Hollands Spoor ideaal. Ook kan het Laaktheater  in de toekomst een grote culturele rol gaan spelen. En voor ontspanning is het Zuiderpark op een steenworp afstand, en voor een mooie wandeling kan je de anderen kant op naar Rijswijk met de buitenplaats Overvoorde. De toekomst gaat er mooi uitzien voor dit nieuwe gedeelte van Den Haag. 

Rotterdam leeft

Rotterdam leeft

Rotterdam leeft.Waar je ook gaat of staat. In Rotterdam is er vaak iets te doen. Of je nu de euromast bezoekt ,of je wandelt langs de Maas boulevard waar het op het water een druk scheepsverkeer is.Ik heb een fotoalbum samen gesteld van verschillende wandelingen door deze stad. Voor.een wandeling door de nieuwe markthal aan het marktplein kan je zomaar een uur uittrekken. Een kijkje nemen tegenover de markthal in de grote bibiotheek. Waar mensen in de rij staan om te spelen met het grote schaakspel is een belevenis om te zien. Ook de exposities in de bibiotheek zijn iedere keer weer anders. Als je de bibiotheek uitloopt sta op de markt waar je de geur opsnuift van vis patat en loempia.Het kan zomaar gebeuren als je achter de sint Laurenskerk loop dat je in een buiten theater terecht komt waar op het plein salsa gedanst wordt .De wandeling langs station Blaak naar de oude haven is interessant met een groot historisch verleden, de tocht ging verder naar het openbaar vervoermuseum in de metro aan het Oostplein. En als je op de stoel van de trambestuurder gaat zitten mag je aan alle knoppen draaien. De marathon van Rotterdam is ieder jaar een groot evenement, net zoals de havendagen en het zomercarnaval. 

Ieder jaar Goudse keramiekdagen

Ieder jaar Goudse keramiekdagen

Ieder jaar Goudse keramiekdagen. voorheen was dit het pottenbakkersfestival maar in het jaar 2006 werd het de Goudse keramiekdagen. De dagen zijn eider jaar op Hemelvaartsdag en de dag er na. Er doen zo’n honderd top keramisten uit binnen en buitenland mee.

Van Pottenbakker naar Keramist

Waarom die naamswijziging? De vroegere gebruikspottenbakkerij werd steeds meer kunst en de naam keramiek paste daar beter bij. Ook groeide het evenement van een bescheiden festival op de markt in Gouda naar een stadsevenement met vele activiteiten. Te denken valt aan een keramiekwandeling langs verschillende galeries, keramieke gevelversieringen en gevelstenen, de plateelkeurdag in de Museumtuin en een tentoonstelling Gouds Plateel in het Museum Gouda, de tentoonstelling in het voormalige stadhuis van de beste werkstukken van de keramisten, draaiers op de toevoerwegen naar de markt, diverse mini tentoonstellingen bij winkeliers in het centrum van de stad, specifieke rondwandelingen door het Goudse gidsengilde en nog veel meer.Bron. Klik op een fotootje voor de diashow