Herfst Japanse Tuin

15101926_Hefst in de JapansetuinHerfst Japanse Tuin

Herfst Japanse Tuin: in de herfst vakantie stelt de gemeente Den Haag de mooie Japanse tuin van Clingendael voor het publiek open door in dit jaargetij de kleur van de bomen en stuiken te laten zien ook het mos met de paddenstoelen horen in de herfst Japanse Tuin thuis, het is voor iedere fotograaf een uitdaging dit vast te leggen. Fotovaak.

Geschiedenis

De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. Vanaf 1954 beheert de gemeente landgoed Clingendael. Medewerkers van Haeghe Schoon en Groen van de gemeentelijke dienst Haeghe Groep onderhouden de Japanse Tuin.

Plaats voor rust en bezinning

De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Een watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha’s. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning.

Bron Gemeente Den Haag

Klik op een fotootje voor de diashow