Fotovaak in Parijs (deel 1)

arc-de-triomphe-parijs-frankrijk-fotovaak-lensbal-hans-simonis

In 2019 ging Fotovaak on Tour naar Parijs. Omdat ik deze stad redelijk goed ken, besloot ik Hans mee te nemen op foto avontuur. We verbleven in een mooi hotel nabij Jardin des Tuileries. Omdat dit centraal ligt is het meteen een fantastisch startpunt. Voor degene die dat niet weten is Hans eerst van het bestuderen en dan van het fotograferen. Echter als je maar een paar dagen in Parijs verblijft. Dan moeten er toch concessies gedaan worden, want alles zien is bijna onmogelijk. Omdat het Hans zijn eerste keer in Parijs was had ik een soort van route gemaakt langs de bekende monumenten. Ook had ik wat verrassingen in petto voor Hans. We gingen de eerste dag ontbijten aan de voet van de Tour Montparnasse.  Terwijl Hans een croissantje zat te eten zei hij: kijk eens naar dat gebouw. Het lijkt wel op Heerlen, daar zit ook een C & A.  Dus nam ik hem maar mee de 225 meter hoge toren op. Zodat hij een beter beeld kon vormen in welke wereldstad hij nu eigenlijk was. Nadat ik op alle windstreken uitleg had gegeven wat er te zien was kwam het besef beter waar we waren. Gelukkig had Hans zichzelf ook goed ingelezen. Dus kon ik de meeste achtergrondinformatie achter wege laten. Ook maakte we meteen van de gelegenheid gebruik om onze camera's in te stellen. En natuurlijk werden er met diverse camera's en lenzen foto's gemaakt vanaf deze toren. Een minder leuk maar wel een mooi gezicht was dat we een regenwolk Parijs zagen naderen en bedekken.

210730-080-fotovaak-on-tour-Parijs
210730-070-fotovaak-on-tour-Parijs
210730-062-fotovaak-on-tour-Parijs

Ook zagen we voor de eerste keer deze reis, de Eiffeltoren in de verte. Je kunt zeggen wat je wilt, maar dit blijft toch een magisch stuk architectuur. Dus ik zeg tegen Hans: wil je de Eiffeltoren, eigenlijk ook van dichtbij zien? Hij aarzelt geen moment, liep naar de lift en mompelde: kom we gaan erheen! We pakte de metro en zeker deze route waar de lijn bijna alleen maar bovengronds rijdt, wordt de  Eiffeltoren steeds zichtbaarder, groter en imposanter. Ook de weg vanaf metrostation Bir Hakim werd gelopen met een open mond... Ja Hans keek hij zijn ogen uit. Ook gingen we door de metaaldetectoren verder het terrein op onder de toren. Niet wetende dat ik al online tickets had besteld, vroeg ik: Of wil je naar boven? Je had zijn vragende gezicht moeten zien. Hij zei: kan dat echt? Ik zei ja hoor, ik heb als verrassing al weken geleden online de tickets gekocht. Zo gezegd, zo gedaan. Met de lift naar de top, rond lopen op en langzaam steeds een verdieping lager. En tussendoor foto's maken en videobellen met thuis. Na een paar uur beneden gekomen te zijn waren we beide wel uitgeput van dit avontuur.

210730-040-fotovaak-on-tour-Parijs
210730-063-fotovaak-on-tour-Parijs
210730-012-fotovaak-on-tour-Parijs

We pakte de bus naar een knooppunt met de metro. De bus stopte aan de ene kant van de Champs de Élysées en de metroingang is aan de overzijde. Toen we overstaken keek Hans naar links en zei: Dat is toch de Arc de Triomph? Ik zei dat klopt, maar dat is nog wel twee kilometer de heuvel op lopen vanaf hier. En je wilde toch naar het hotel om te rusten? Het laatste hoorde hij niet eens meer want hij was al 50 meter verder richting de Arc de Triomph aan het snelwandelen. Eenmaal in de buurt hebben we uit veel hoeken foto's gemaakt. We zijn ook via de tunnel naar het midden van het plein gegaan. Hier was een ereceremonie bezig bij het graf van de onbekende soldaat.

Wordt vervolgd...

Hieronder de foto's van Hans, klik op een foto voor de diashow.