Glow 2021 Eindhoven

21106-00-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak

Ieder jaar in november reizen we naar Eindhoven voor het Jaarlijkse lightfestival ‘Glow’. De lichtstad waar door Philips in het verleden miljoenen gloeilampen geproduceerd zijn heeft natuurlijk een reputatie hoog te houden. Zeker als het gaat om licht en innovatie. Een technische universiteit en de vele startups dragen hier ook hun steentje aan bij.

We besloten te starten bij voormalige Campina melkfabriek. De ingang was naast De Bottle Distillery, welke ook onderdeel uitmaakt van het Campina complex. Waar vroeger de melk verwerkt werd was nu een prachtige 360° projectie. Dit werk van kunstenaar Daniel Margraf toverde de lege industriële hal om tot een kathedraal van licht in al zijn facetten.

21106-83-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak
21106-103-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak
21106-77-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak

Over het kanaal scheen een Koolspitslamp. Een heel dikke bundel van ruim 4000m3 licht dat materie wordt. Geen moderne LED of Xenon, maar een zeer krachtige lichtbron die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. De techniek van deze zogenaamde koolspitslampen is nog ouder dan de gloeilamp. De bundel van het Sperry Anti-Aircraft Carbon Arc-zoeklicht uit 1942 heeft een doorsnede van ruim anderhalve meter en de kracht van 800 miljoen kaarsen. In een heldere hemel reikt het licht 15 kilometer ver. Door het draaien van de koolstofstaven zie je het licht in de bundel een beetje dansen.

Ook waren we in de ‘Wensfabriek’ een lichtkunstwerk in de prachtige Paterskerk van DOMUSDELA. Tijdens GLOW schreven we onze wens op een stuk papier, welke werd geprojecteerd op de gordijnen in de kerk. Daarnaast was het mogelijk om als katholieke traditie een kaarsje op te steken om de wens kracht bij te zetten. De opbrengst van een kaars gaat volledig naar het goede doel: armoedebestrijding in Eindhoven.

Op de voormalige Augustijnenkerk de projectie ‘Domus Luma’. Kunstenaar Yann Nguema combineert projectie, licht en laser met elkaar tot een innovatieve en poëtische vertelling. In tegenstelling tot veel andere projecties - waarbij als grondlaag een grofmazig raster op de muur wordt geprojecteerd - heeft Nguema alle 50.000 stenen van de kerk digitaal nagetekend.

21106-94-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak
21106-97-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak
21106-91-glow-lightfestival-eindhoven-lichtstad-fotovaak

Architecturale details zoals elke steen, opening, raam, deur, rand worden gebruikt in de beweging die technologie en poëzie vermengt. De tienduizenden blokken onder de algoritmelogica wekken de illusie van een complexe metamorfose met de structuur van de kerk. Het toegevoegde gebruik van licht en laser maakt de projectie compleet en biedt een lichtgevend palet. Het project werd als deel van een onderzoeksproces 5 jaar geleden gestart en heeft tot doel nieuwe voorstellen op het gebied van architecturale mapping te verkennen.

Met Porte Celesti wil Valerio Festi wil ons laten stilstaan bij het  licht. De poorten zagen we eerder bij het Feast of Saint Nicolas in Bari, Italië. Tijdens Glow stonden ze door heel het centrum. Licht is perfect, noodzakelijk, nuttig; het is een enorm, esthetisch fenomeen.

Het was wederom weer een geweldige avond. Eigenlijk zouden we meer avonden nodig hebben om alles te kunnen zien. Wie weet een volgende editie is dit mogelijk. ‘Glow’ is een heel volwassen en volwaardig festival en heeft inmiddels door de loop der jaren een goede naam opgebouwd. Veel nationale en internationale lichtkunstenaars exposeren hun lichtobjecten of projecties graag in de Brabantse stad. Maar het leeft ook echt onder de inwoners en ondernemers van de stad. Veel winkels doen met hun etalages mee om het tot een waar schouwspel te maken en sommige restaurants hebben een ‘glow-menu’. Trek wel je wandelschoenen aan als je naar dit evenement gaat. Ondanks dat de objecten geclusterd zijn kan het nog een flinke afstand zijn tussen deze groepen.

Links:
Glow Eindhoven
Bottle Distillery

Klik op onderstaande foto voor de diashow