Geschiedenis van de remise

2013188_05_hovm museum_hans simonis_fotovaak

Geschiedenis van de remise aan de Parallelweg

De remise Parallelweg is gebouwd in 1906 in de voor tegenwoordige begrippen recordtijd van een half jaar. Op oude tekeningen wordt consequent gesproken over de remise aan de Parallelweg, pas later is de remise gaan heten naar de straat die er achter ligt, de Frans Halsstraat. Waarom is ons overigens niet duidelijk. De remise heeft dienstgedaan tot 1983. Vanaf dat moment was de nieuwe remise Zichtenburg in gebruik en kwam de ruimte aan de Parallelweg vrij om historisch trammaterieel te stallen. In 1988 werd het remisecomplex op de Rijksmonumentenlijst geplaatst en in 1989 startte een broodnodige renovatie die in 1990 werd afgerond.

Op 23 juni 1989 werd het Haags Openbaar Vervoer Museum officieel geopend en twee dagen later kon het publiek voor het eerst naar binnen.

Januari 2008 is een omvangrijke verbouwing gestart die naar verwachting september 2008 zal zijn afgerond. De inrichting van het gebouw zal daarna nog enkele maanden duren, zodat het museum vanaf 2009 weer open was voor het publiek Bron

Ik zie vaak op zondag historische trams door de stad rijden en bedacht dat dit wel eens leuk kon zijn om te fotograferen. Dus ben ik er op uit getrokken met mijn fotomateriaal en een wandeling naar de Parallelweg in Den Haag gemaakt waar de historische tramstellen al buiten stonden op het museum plein om bezichtigt te worden.

Na wat rond gekeken te hebben werd mij verteld dat de tram waar in ik foto’s aan het maken was een rondrit door de stad ging maken ik heb mijn fototoestel maar niet opgeruimd en ben voor een klein bedrag meegegaan. Van deze rondrit heb ik geen spijt gekregen ik keek mijn ogen uit dat ik bijna vergeten was foto’s te maken. Maar dat is wel geluk en heb foto’s van de korte en de lange rit gemaakt.

Website Haags Openbaar Vervoer Museum

Klik op een onderstaande foto voor de diashow.