Waar eens de Haagse Dierentuin stond

Waar eens de Haagse Dierentuin stond is heel lang geleden.In de jaren rond 1950 zat ik als kind achterop de fiets van mijn vader op weg naar Scheveningen. De rit ging door de Haagse rivierenbuurt langs het toen nog station Den Haag Staatsspoor. Voorbij het Malieveld waar op de hoek van de Benoordenhoutseweg een groot gebouw stond.  vroeg ik aan mijn vader wat dit voor een gebouw was en mijn vader vertelde me dat dat de Haagse Dierentuin geweest was maar dat er geen dieren meer waren.Hij legde uit dat het Diertuin gebouw of Moors paleis voor anderen doeleinden gebruikt werd en we fietste naar het strand. Later in de jaren 60 hebben toen mijn vriendin en nu mijn vrouw in de Dierentuinzaal onze dansavonden gehad en naar danswedstrijden gekeken.Het is jammer dat dit unieke stukje Den haag  in 1968 is gesloopt voor het provinciehuis van Zuid Holland. Ook  de Dierentuinbrug over de Koningskade herinnert nog aan de Haagse Dierentuin nadat de brug in de oorlog afgebroken was en weer opgebouwd en in 1949 heropent is, is zo dit monument behouden gebleven. Ik heb door de tuin van het Provinciehuis gewandeld op de plaats van de dierenhokken en misschien ook de plek waar de grote danszaal geweest is. Ik ben naar de expositie over de Haagse Dierentuin geweest, hierdoor kwamen de herinneringen weer boven wat me terug in die tijd bracht en kon ik dit verhaal schrijven.