Historische wandeling door de rivierenbuurt van Den Haag

00000009_historische_wandeling_rivierenbuurtHistorische wandeling door de rivierenbuurt van Den Haag

De Rivieren buurt wordt omsloten door het treinspoor uit 1846 en 1870 de Trekvliet uit 1343, het prins Bernard viaduct uit 1970. Door de wijk loopt de historische Oostsingel gracht uit de 14 de eeuw. Maar ook het recentere Schenkviaduct uit 1935. Verder ligt de wijk tussen twee oude duinwallen, het Binnenhof en Voorburg. Waardoor de wijk ongeveer anderhalve meter, onder, de zeespiegel ligt. Bron Havenlicht

Historische wandeling door de rivierenbuurt van Den Haag. Op 8 oktober 2016 was het dan zover een historische wandeling door Den Haag. Voor deze wandeling hadden mijn zoon en ik ons een half jaar van te voren opgegeven en wij keken erg naar dit gebeuren uit.Op deze zaterdagmiddag verzamelden de wandellaars zich in de Scheldestraat wat het vertrek punt was, en de tocht begon met zeven mensen. Roel onze gids had zich goed verdiept in de historie van deze buurt

.Scheldestraat gevonden ijzerslakken van de staalfabriek van Enthoven hoek Trekvliet Schenkkade.

Pletterijstraat Joods weeshuis. Ook in deze straat was de vereniging kindervoeding en de steenkolen handel van driessen.

Gouwestraat< Jan van Nassauschool 1924

Pletterijkade/ Uilenbomen tegeltableau 1780-1908 brood beschuit koek fabriek familie J.J van der berg, leem mannetje Buurtbewoner Rein Specken plaatste het Leem mannetje langs het water van de Pletterijkade, Rein is samen met zijn vrouw omgekomen in 2014 bij de vliegramp MH17.

Nieuwe Haven Ambacht school 1908.Nieuwe haven 95 A architect Mondt maakte het ontwerp voor de school. Dieren asijl, 1905-1981 Nieuwe haven 73. In 1873 namen de heer en mevrouw Van Manen-Thesingh het initiatief om een dieren asiel te beginnen in de Bagijnenstraat 31. Dit was het eerste dierenasiel van Nederland. In 1905 was er genoeg geld om het huidige gebouw aan de Nieuwe Haven te laten bouwen. Vanaf 1926 had men hier ook de eerste dierenambulance van Nederland. Kunstwerk Nieuwe Haven gemaakt door Jan Samson. En niet te vergeten de beruchte moord op Blonde Dolly.

IJlebomen Koetshuis 1848 Hekkenlaan inlopen aan de rechterkant. Het voormalige koethuis, opschrift boven poortje. Op dit opschrift staat Christelyke Volksbond. Op de Boomsluiterskade staat ook een opschrift op de gevel van bouw materialen A.N De Lint.

Dit is een klein stukje van de wandeling, als je een keer deze wandeling van anderhalf uur wil  maken: info Havenlicht.

Klik op een fotootje voor de diashow