Afgelopen vrijdag besloten we deel te nemen aan de Hoogtij #56 als bezoeker. Hoogtij is een rondgang te voet of te fiets langs meerdere Haagse kunstinstellingen die ons in het verleden erg beviel. Per editie wisselende ateliers, galeries en exposities in (de buurt van) het Haagse centrum. We vinden erg leuk om op de hoogte te blijven van het kunstaanbod en de creativiteit in onze Hofstad. Maar ook experimenteren we zelf op een dergelijk evenement met onze camera-instellingen. Hoogtij #56 startte in ‘onze ambassade’ zoals de voormalig Amerikaanse Ambassade op het Korte Voorhout nu genoemd wordt. In het openingspraatje gaf Marie-Jose Sondijker van ‘West Den Haag’ een toelichting over dit Rijksmonument welke momenteel gebruikt wordt voor vier exposities. Op een gegeven moment zal dit gebouw openbaar verkocht worden. Echter is de wens van ‘West Den Haag’ en vele kunstliefhebbers dat het een culturele functie zal blijven vervullen. Naar ons inzicht leent het gebouw hier zich uitermate geschikt voor, met zijn aparte architectuur, indeling en auditorium. Ook is het leuk te zien hoe er door kunstenaars van de raamrekken van de voormalige ambassade nieuwe voorwerpen zoals krukjes, banken, tafels en kapstokken worden gemaakt. Dit samen met items die gemaakt worden van onder andere oude visnetten. Dit is upcycling kunst ten voeten uit. Na een wandeling door de exposities gemaakt te hebben in ‘onze ambassade’ gingen we naar de Korte Vijverberg. In een voormalig bankgebouw waren ook diverse exposities te zien. Van abstracte kunst en Haut Couture tot Chinese kunstwerken en keramiek. Daarnaast keken we in de voorraad abstracte kunst van de expositiehouder. Heel apart was dat er diverse abstracte kunstwerken hingen, die bijna niet te fotograferen waren voor onze camera. De focus ging totaal onderuit, maar na wat instellen is het toch redelijk gelukt. Dan te bedenken dat deze schilderijen echt met verf en een kwast zijn gemaakt.
Op de Toussaintkade bekeken we het werk van de kunstenaar Paul Neagu. Die in de jaren 70 en 80 kunst benaderde vanuit een filosofische invalhoek. Omdat we deze Rondgang niet zouden redden om naar de Grafische Werkplaats te gaan, namen we een kijkje bij ‘Peer In’ in de Elandstraat. In dit mooie oude pand met originele elementen bekeken we kunstwerken gemaakt door middel van onder andere zeefdruktechniek. Na genoten te hebben van een wijntje en ons gewarmd te hebben bij de vuurkorf, fietsten we naar ‘Nest’ op het Constant Rebecqueplein. Hier de groepstentoonstelling ‘History is His Story’ die voortborduurt op de mythische wereld omschreven door muzikant, poëet en visionair Sun Ra. We hebben alle kunstwerken bekeken, maar waren vooral zeer onder de indruk van de spiegelende messingvloer. En natuurlijk welke foto’s hiermee konden maken… Daarna op naar het Spanjaardshof in het Westeinde. Een verzamelgebouw met ateliers, waar we in twee ruimtes kunst konden bekijken. Omdat we nog slechts tijd hadden voor één locatie kozen we Galerie Sophie op de Paviljoensgracht. Deze creatieve hotspot bestaat al weer tien jaar. Behalve expositiegedeelte hebben we ook de werkplekken mogen zien.
Al met al voor ons een zeer geslaagde editie van Hoogtij. Helaas hebben we wel keuzes moeten maken, want om 21 instellingen te zien binnen vier uur is niet te doen. Maar wel blij met de Hoogtij #56 route die Hans al had uitgestippeld. Met kunst is het zo het moet je aanspreken, maar om daar achter te komen is het goed altijd het aanbod te kennen. Mooie dingen gezien en ook zelf goed kunnen experimenteren met fotografie.
En aangezien het meerdere keren per jaar georganiseerd wordt, is het zeker een aanrader om ook eens deel te nemen.
Website Hoogtij
Website Onze Ambassade
Klik op een onderstaande foto voor de diashow