Lichtprojecten van Hans

Lichtprojecten van Hans. Hoe ben ik ooit op het idee gekomen om deze projecten op te starten? Als monteur binnen- en buitendienst heb ik gewerkt in de industrie van de transportwereld en intern transportwereld. Daar zag ik om me heen dat heel wat nuttig en nieuw materiaal werd weggegooid. In de tijd dat niemand de term: ‘Up-cycling’ kende, was ik al aan het denken hoe ik deze materialen kon hergebruiken.

Om maar een voorbeeld te geven bij een brandstof ombouw van een vorkheftruck van benzine naar een gastruck werden de stalen benzineleidingen gedemonteerd en weggegooid. En juist deze benzineleidingen van staal met alle bochten en koppelingen en ook zo de prachtige kleur spraken mij aan om er iets mee te gaan doen. En een afgedankt aandrijfwiel van een palletwagen is voor een voet van een lamp te gebruiken. Maar denk ook aan stukken hydrauliekpijp, hulsklinknagels, een drukaccumulator, dikke stalen veren, messing koppelingen, keilbouten, koperen ringen, verschillende kleuren stroomdraad, moeren, bouten, isolatiemateriaal. Dit alles heeft mij inspiratie gegeven om hier iets leuks van te gaan maken.

En dat heb ik ook gedaan vanaf 1998 tot 2021 heb ik heel wat projecten gedaan die ik best wel met trots, met de wereld wil delen. Mijn eerste lamp had ik materiaal van een dynamo poelie van een motor van een heftruck gebruikt. Gecombineerd met benzineleiding, batterij stekkerhulzen, moeren en ringen, steek G4 fittingen met halogeen 12v 5 watt lampjes gebruikt. Dit project was zo goed gegaan dat ik in de jaren hierna veel variaties in modellen en soorten lampen heb gemaakt. Sinds ik met pensioen ben heb ik de vele ideeën die ik al tijdens mijn werkende jaren had, uitgevoerd tot lichtprojecten. Helaas begint het materiaal op te raken en ik dus op zoek moet gaan naar nieuwe creaties. Inmiddels ben ik al met nieuwe materialen bezig zoals het houtdraaiwerk gemaakt bij Chisel Chick gecombineerd met staal of koper. Ook ben ik bij de 2.0 lampen overgegaan op LED en dit zal in de toekomst toch de norm worden.