Museumnacht Brussel 2019

Dat Museumnacht Brussel lijkt op de gelijknamige evenementen in Nederland is natuurlijk te verwachten. Want het concept van musea die tot in de nacht hun deuren openen blijft gelijk. Echter was het toch geweldig om museumnacht een keer in Brussel mee te maken. Museumnacht Brussel heet officieel ‘Museum Nightfever’ totaal waren er dertig instellingen geopend door heel de Belgische hoofdstad. Tussen de locaties reden pendelbussen met het Koningsplein als centraal punt. We startte bij een kunstinstallatie in de Sint Gorikshallen, maar ook de hallen zelf zijn de moeite waard. Daarna een korte wandeling via Manneke Pis naar zijn eigen garderobe. Leuk om eens te zien hoeveel werk kleermakers uit de hele wereld hier werk aan hebben gehad. Weer terug via het Manneke naar Chocostory. Dit is het Brusselse chocolademuseum. Hier wordt veel aandacht besteed aan de geschiedenis. En wordt het hele proces van cacaovrucht tot chocoladetablet uitgelegd. Vaak op een kinderlijk eenvoudige manier, maar ook wij als volwassenen leerde weer wat feitjes.

Daarna via de kunstberg richting andere musea, om tijd te besparen liepen we binnendoor. Maar bij het geplande museum kwamen we niet. Wel kwamen we bij de opgravingen van het paleis Coudenberg. Destijds één van de mooiste paleizen van Europa. We konden mee met een Nederlandse rondleiding, dit was erg interessant. Er werd uitgelegd dat het paleis verloren gegaan is tijden een brand ergens in 1731. Er is veel teruggevonden onder andere de oude vertrekken en een waterbassin. En een deel van de tegelvloer van de grote zaal welke ook te zien is op schilderijen uit die tijd.

Na de rondleiding pakte we de Museumnacht Brussel pendelbus naar Autoworld. Dit automuseum is gevestigd in de zuidelijke hal van het wereldpaleis in het Brusselse Jubelpark. Het park werd aangelegd in 1880 in verband met de vijftigste verjaardag van de Belgische Onafhankelijkheid. In het park staat ook de Arc de Triomph.

Ik was vooral benieuwd of er in dit museum Studebaker oldtimers zouden staan. Dit in het bijzonder omdat mijn opa ooit bij de Nederlandse Studebaker garage werkte en ik vroeger er altijd veel over hoorde. En ja er staan drie modellen van deze Amerikaanse oldtimers. Maar ook heel erg veel andere mooie auto’s in een fantastische grote hal. Mooi ingedeeld naar thema’s en naar jaartal. Eerder stonden we hier al eens voor de deur, maar op Museumnacht Brussel zijn we dus echt binnen geweest. De pendelbus bracht ons tot bijna bij ons hotel, omdat daar ook vlakbij een expositie was. Helaas was er niet genoeg tijd om meer te zien van de fantastische musea in Brussel. Wel hebben we nog wel wat musea op ons verlanglijstje gezet, die we zeker nog eens op een dag of misschien weer een nacht gaan bezoeken.

Museumnight Fever

Klik op een onderstaande foto voor de diashow