Japanse Tuin

20131017017_herfst_japansetuin_clingedael_hanssimonis_fotovaakJapanse Tuin

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 6 weken in het jaar geopend.

Openingstijden

De Japanse Tuin is vanwege zijn kwetsbaarheid jaarlijks slechts een korte periode geopend.

Voorjaarsopening: 27 april tot en met 9 juni 2013, dagelijks van 9.00 – 20.00 uur

Najaarsopening: 12 tot en met 27 oktober 2013, dagelijks van 10.00 – 16.00 uur

 

 

Geschiedenis

De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde.

Plaats voor rust en bezinning

De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Een watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha’s. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning     Bron

Ook ik heb de kans aangegrepen om te zien hoe de paddenstoelen de grond uitkomen in de Japanse tuin van Clingendael en de sfeer op foto vast te leggen dat is me aardig gelukt en heb er een fotoalbum van gemaakt.

Klik op een fotootje voor de diashow.