Terracotta vrouwen in de oude kerk van Delft

Terracotta vrouwen
Terracotta vrouwen in de oude kerk van Delft

MARIAN HEYERDAHL’S INSPIRATIE

Marian Heyerdahl is beeldend kunstenaar en dochter van de beroemde Noorse antropoloog Thor Heyerdahl. Zij raakte geïnspireerd door het beroemde terracottaleger uit de Chinese stad Xi’an. Bij de opgravingen zijn uitsluitend mannelijke krijgers gevonden. Heyerdahl transformeert deze mannen naar vrouwen.

VROUWELIJKE VERSIE

Marian Heyerdahl maakte vrouwelijke replica’s van de mannelijke beelden in de originele grootte. Door de voorkant van de beelden opnieuw te modelleren en voorwerpen en symbolen in verschillende materialen toe te voegen vertelt elk beeld een eigen verhaal.

LOT VAN VROUWEN

Het thema is het universele lot van vrouwen, die lijden onder de gruwelijkheden van de oorlog. Heyerdahl heeft zowel vrouwelijke kwetsbaarheid als vrouwelijke kracht geïntegreerd in de mannelijke krijgers. Door Chinees cultureel erfgoed te verbinden met de hedendaagse kunsttraditie versmelt de kunstenaar het verleden met het heden.

OUDE KERK

Aan het Heilige Geestkerkhof staat de oudste kerk van Delft., ook wel de Oude Jan genoemd, is gebouwd in 1240 en heeft een karakteristieke scheve toren. De gerestaureerde kerk heeft een prachtig interieur. Bijzonder zijn de fraai bewerkte preekstoel uit 1548 en de 27 gebrandschilderde ramen Bron

Wandeling van Hans Simonis 

Ik ben in de oude kerk met mijn rondje door Delft begonnen ik was onder de indruk van de terracotta vrouwen die opgesteld Stonden in de kerk  en de andere expositie van keramiek. En dan langs de grachten met de gezellige antiekmarkt met veel Delfts blauw, van vazen tot wandborden oud speelgoed, grammofoons , en platen, glas servies, en zoveel meer. Nu op weg naar de Grote markt waar ik in de Nieuwenkerk  wat foto’s van de kerk  gemaakt heb ook van binnen met de mooie banken en ramen. Het was een mooie wandeling die de moeite waard is in Delft en dit vast gelegd . FOTO’S