Utrecht stad

150226057_gezellig_utrechtUtrecht stad

Utrecht stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Utrecht. Met 330.772 inwoners (1 mei 2014; bron: CBS) is Utrecht de vierde stad van Nederland naar inwonertal. Het stadsgewest Utrecht, de agglomeratie die samenvalt met het BRU, omvat ruim 640.000 inwoners. De gemeente Utrecht valt samen met de stad en is ingedeeld in 10 wijken.

De stad bevindt zich in de Randstad en is centraal gelegen op een knooppunt van wegen, spoorwegen en waterwegen, waardoor het een toonaangevende beurzen- en conferentiestad is en het hardst groeiende economische centrum – vooral in de dienstensector – van zowel de Randstad als Nederland.

Utrecht was een van de eerste steden in het huidige Nederland met stadsrechten en heeft een lange geschiedenis en een belangrijk historisch centrum. Kenmerkend voor de stad zijn onder meer de werven en de Dom van Utrecht (met de 112 meter hoge Domtoren) waaraan de stad de bijnaam Domstad ontleent. De stad was in het jaar 1808kortstondig de hoofdstad van het Koninkrijk Holland, zoals Nederland destijds heette.

De stad huisvest drie universiteiten waarvan de grootste de Universiteit Utrecht is. Deze universiteit is de op een na grootste van Nederland. Hiernaast zijn er drie omvangrijke hogescholen, het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen, ProRail, de Rabobank Nederland en de Jaarbeurs Utrecht gevestigd. Utrecht is daarnaast de zetel van de rooms-katholieke aartsbisschop van Nederland (zie aartsbisdom Utrecht) en van de oudkatholieke aartsbisschop. Tevens is er het landelijke organisatiebureau van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gevestigd. Bron Wik P

Als bezoeker van Utrecht het centrale punt van Nederland komt al snel het idee boven dat hier net zo als in  Amsterdam, museums, cultuur, muziek,kunst,rondvaarten,historische grachten,straatmuziek, markten zijn. Drukte lijkt het beeld  van de stad, maar niets is minder waar als je het centrum uit wandelt naar het mooie Spoorwegmuseum komt de rust je te gemoed door groene parken maak je een wandeling van zo’m half uur. Het betreden van het museum laat alleen al een indruk achter laat staan het bezoek. maar er zijn zoveel dingen in Utrecht je kan er best wel een maand voor uit trekken als je alles wil zien een ding is waar Utrecht is altijd bruisend. In de afgelopen jaren heb ik hier een fotoalbum van gemaakt om dit te laten zien Klik op een fotootje voor de diashow.