”Zwervend langs zee

20130102012_zwervendvuil_fotovaak_hanssimonis

.

”Zwervend langs zee

Door samen een stuk strand schoon te maken en met het gevonden afval kunstwerken te maken, wordt deze kinderen het belang van goed omgaan met afval al jong bijgebracht. Zwerfvuil is niet alleen verkeerd omdat het onze zeeën verontreinigt. Het is ook weggegooid geld, want afval kan weer grondstof zijn voor nieuwe dingen.

Den Haag doet er alles aan om te voorkomen dat op de stranden een grote stroom zwerfvuil ontstaat. In de zomermaanden worden de stranden dagelijks schoongemaakt om ervoor te zorgen dat achtergelaten afval niet gaat zwerven. We hebben het in Den Haag wel eens onderzocht en het blijkt dat bijna 20% van het afval door mensen gewoon op het strand wordt achtergelaten. Op een mooie stranddag kan dat oplopen tot wel 20 ton zwerfvuil, dat we van alle Haagse stranden samen moeten verwijderen. Dat is toch eigenlijk te gek voor woorden! Het is dus belangrijk dat mensen beter leren begrijpen wat de gevolgen zijn van het achterlaten van hun afval.

Deze tentoonstelling brengt het probleem van het zwerfvuil goed in beeld en laat zien hoe belangrijk het is om actie te ondernemen om deze vervuiling tegen te gaan. En die verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de overheid. Iedereen kan bijdragen aan een schonere omgeving en dus ook aan een schoner strand en een schonere zee.

Ik ben daarom blij met deze tentoonstelling, hier in het atrium waar dagelijks zoveel mensen komen. Dat betekent dat de tentoonstelling in ieder geval is verzekerd van een groot publiek en dat ik hoop dan ook zoveel mogelijk Hagenaars en bezoekers van buiten onze stad het belang zullen inzien van een ‘zee zonder zwerfvuil’.                        Bron   

    KLIK op een fotootje voor de diashow.    

Uit de toespraak van Burgemeester van Aartsen 16 oktober 2013.