10 jaar Jazz in de Gracht (Serie 1)

Jazz in de Gracht 2014

Jazz in de Gracht ProgrammaIn 2004 startte Wilma van Leeuwen omringd door enthousiaste vrijwilligers het jaarlijkse jazz spektakel Jazz in de Gracht! Artiesten op de boten van de Ooievaart, die spelen bij de diverse aanlegpunten op de Bierkade(‘s) en het Groenewegje in het centrum van Den Haag. Inmiddels heeft Menno Doorschot de organisatie van haar overgenomen. Wij zijn er al bij vanaf de kinderjaren, hebben het zien puberen, maar zijn blij met de volwassenheid van het evenement.

Een groot verschil was dat de jubileum editie van Jazz in de Gracht, maar liefst drie dagen duurde in plaats van de vroegere twee. Na het incasseren van een wolkbreuk op de donderdagavond ging het muzikaal helemaal los en toen ook de potentiële bezoekers door hadden dat het droog zou worden liepen de kades langzaam vol en werd het gezellig druk. Wat zeer veel indruk op mij maakte was het recht uit hun hart gitaarspel van Gino & Jiri Taihuttu. De heerlijke flamenco-achtige positieve kippenvel muziek die ze produceerde deed me regelrecht denken aan warme oorden. Ondanks de prettige muziek van de Hell Hounds en de Marcos Santosband vind ik Gino en Jiri voor mij echt de toppers van Jazz in de Gracht 2014.

Het is natuurlijk heel persoonlijk en smaakgebonden, maar de vrijdagavond deed de muziek mij echter een stuk minder en miste ik ook de laatste twee dagen de grotere namen in de programmering. Wel was het de tweede avond een stuk drukker, maar ook heel gezellig. Opvallend was een grote groep Duitse senioren die vanuit een touringbus het festivalterrein betraden, ik heb ze maar even ‘hertzlich wilkommen’ geheten. Heel leuk als Jazz in de Gracht ook een internationale bekendheid krijgt.

Klik op een onderstaande foto voor de diashow van serie 1