De burcht

150728027_Rondom_de_Burcht_in_LeidenDe burcht 

De burcht staat hoog boven de stad op een kunstmatige heuvel en is een van de best bewaarde voorbeelden van een mottekasteel.

De burcht is voorzien van een borstwering met kantelen en heeft een doorsnede van circa 35,5 meter. Het muurwerk is gemiddeld 6,2 meter hoog en heeft een dikte van 80 tot 90 centimeter. Aan de binnenzijde is de burcht voorzien van diepe bakstenen spaarbogen. Boven deze constructie bevindt zich een weergang. In de muur zijn op verschillende plaatsen schietgaten aangebracht. Een enkele pijler kent een kleine nis.

De motte waarop de burcht staat heeft een hoogte van 12 meter boven het omliggende maaiveld. Aan de noord-, west- en zuidzijde is de heuvel vrij steil, aan de oostzijde ligt halverwege de heuvel een groot grasplateau.

Aan de voet van de heuvel staat een sierlijk gesmeed hek uit 1653 tussen twee laatgotische pijlers. Deze voorpoort van de burcht is ontworpen door Willem van der Helm en voorzien van beeldhouwwerk door Rombout Verhulst. Bron Wikipedia

Nadat ik het verhaal op Wikipedia gelezen had kreeg ik een enorme zin om vanaf de Burcht foto’s te maken en ook het gebeuren erom heen leek me leuk. Ik heb genoten van het uitzicht het was weer een leuke ervaring  in het oude stadsdeel van Leiden in het mooie Holland van Rembrandt. 

klik op een fotootje voor de diashow