Het Chinese Nieuwjaar 2016

160213_ChineesNieuwjaar_DenHaag_41

Het Chinese Nieuwjaar 2016

Het Chinese Nieuwjaar 2016 is het belangrijkste van alle traditionele Chinese vieringen. Het stamt uit de tijd van de Shang Dynastie (1600 BC–1100 BC) toen de mensen goden en voorouders vereerden aan het einde van het jaar en het begin van het nieuwe jaar. Pas veel later werd het een festival waarin afscheid werd genomen van het oude jaar en het nieuwe werd ingeluid.

De datum van het Chinese Nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender en niet de Gregoriaanse kalender. Het Chinese Nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Volgens onze kalender is dat ergens tussen 21 januari en 20 februari. In 2016 begint het Chinese Nieuwjaar op 8 februari. Volgens de Chinese jaartelling begint dan het jaar 4713.

Het Chinese nieuwjaar kondigt het begin van het voorjaar aan en wordt dan ook Lente Feest of Spring Festival genoemd. Met gezang en dans verwelkomt men de terugkeer tot leven van de aarde en de start van het ploeg- en zaai seizoen. Op de dagen voor de nieuwjaarsviering kopen de mensen cadeaus, versieringen, speciaal eten en nieuwe kleren. Het huis wordt op oudejaarsavond (“chuxi”) grondig schoon gemaakt en versierd met uit papier gesneden spreuken en twee rijmende versregels die geluk, welvaart en een lang leven uitdrukken. Bron; Chinesecultuur.nl 

Dit jaar 2016 is de Aap aan de beurt , astrologen gebruiken een dierenriem met 12 dieren bij het samenstellen van horoscopen baseren de Chinese astrologen zich op de Chinese kalender. Ook dit jaar was de belangstelling in Den Haag groot, en het weer was goed om dit spektakel bij te wonen, en een indruk van deze traditie mee te maken en op foto vast te leggen en ook te zien hoe de Chinese gemeenschap in Den Haag gebroederlijk met  dit nieuwe jaar en elkaar omgaan Klik op een fotootje voor de diashow.