Forze H2 racen met alleen water

IMG_0188

Forze H2 racen met alleen water uit de uitlaat!

Racen op milieuvriendelijke brandstoffen is hot. Nederland is een vooruitstrevend land als het om de ontwikkeling van deze technologie gaat. Daarnaast staan we vooraan als het gaat om presteren in de internationale studenten race-competities. Hoog tijd voor tuning-gids.nl, de grootste tuningsite van de Benelux, om het Forze team te gaan volgen.

Op schone wijze racen

Ook wij van Tuning gids zijn ons bewust van de gevolgen van het verbruik van fossiele brandstoffen. Ten eerste zorgt het voor een klimaatverandering in de wereld en ten tweede raken ze zo langzamerhand steeds schaarser. Er zijn vele manieren ontwikkelt die in de nabije toekomst hopelijk winstgevend zullen worden. Denk hierbij aan rijden op elektriciteit, zonne-energie of een hybride oplossing.

Een andere populaire optie is het gebruik van waterstof. Het Formula Zero Team Delft (Forze), studenten van de Technische Universiteit Delft, ontwikkelen elk jaar een race-auto op waterstof. Via een brandstofcel systeem wordt waterstof uit de tanks en zuurstof uit de lucht omgezet in elektriciteit en water. De elektriciteit die wordt opgewekt in dit process, wordt gebruikt om te racen. Sinds 2007 heeft Forze zes race-auto’s gebouwd waarmee geraced is in verschillende internationale competities.

Multidisciplinair team

Het team bestaat uit maar liefst 70 studenten van de TU Delft. Er komt nog heel wat bij kijken.

Zo moet waterstof onder hoge druk worden opgeslagen om genoeg energie mee te nemen tijdens het racen. Daarnaast moet het systeem op een zo efficiënt mogelijke manier elektriciteit opwekken om de motoren aan te drijven. Een voordeel is dat het water dat vrijkomt de remschijven direct kan koelen. Het maken van een auto bestaat dan ook uit vele facetten:

• er doen 70 studenten van 10 verschillende opleidingen mee aan het project;
• ze zijn afkomstig uit 15 verschillende landen;
• de realisering van de auto duurt minstens een jaar.

Wereldrecord

Niet alleen is waterstof een belangrijke factor voor de toekomst, ook hebben de auto’s van Forze al belangrijke overwinningen behaald in de Formula Zero en de Formula Student. Daarnaast hebben ze het wereldrecord verbroken voor een achtste mijl met een auto die wordt aangedreven door een brandstofcel. Het allernieuwste type kan maar liefst 220 km/u en weegt slechts 880 kilogram. Het is tevens de allereerste fullscale H2-racer in de wereld. Er komt dus alleen maar water uit de uitlaat.

Wij volgen Forze op de voet

We gaan jullie allen binnenkort op de hoogte houden van alle ontwikkelingen van dit geweldige team. Van nieuwe prototypes, tot uitslagen en van onthullingen tot aan videoblogs. Via de sociale media en onze site kun je dit nu allemaal in de gaten houden. Kijk ook eens op hun Facebook pagina:https://www.facebook.com/ForzeDelft

l

 

Bron bericht Forze TU Delft