Hoogtij #44 kunstroute door Haagse Binnenstad

Hoogtij #44Afgelopen vrijdag 18 maart, liepen Hans en ik de Hoogtij#44 kunstroute. Hoogtij is de culturele rondgang langs kunstenaarsinitiatieven, galeries en kunstinstellingen en vindt vier keer per jaar op de vrijdagavond van 19.00 – 23.00 plaats in de Haagse binnenstad. De presentaties op een Hoogtij-avond lopen zeer uiteen van schilderijen tot beeldende voorstellingen. Meer gevestigde kunst in de galeries en instellingen, experimentele kunst, installaties en performances bij de kunstenaarsinitiatieven.

Leuk was de ontvangst met soep en de lekkernijen die voor onderweg klaar stonden. Behalve de kunstwerken bekijken werd er in de Grafische werkplaats ook uitleg gegeven met welke technieken bepaalde werken tot stand kunnen komen. In de Grafische werkplaats kunnen kunstenaars die zelf niet over machines en materialen beschikken met of zonder begeleiding hun kunstwerk op het gebied van steendruk, diepdruk of zeefdruk realiseren. Duidelijk werd bij deze fantastische uitleg dat de weg tussen het idee van de kunstenaar en het resultaat wat we uiteindelijk in de galerie zien lang en arbeidsintensief kan zijn.

Verder bekeken we bij een groot aantal locaties de zeer uiteenlopende werken en ontmoeten we kunstenaars en galeriehouders persoonlijk. Hoogtij #44 was weer een bevestiging hoeveel talent er op kunstgebied in Den Haag is. Combineer dit met de mooie binnenstad en de fantastische locaties en het plaatje is compleet. Zo vonden we op de binnenplaats van de Toussaintkade bij ‘Quartair’ een rails in de straat en de grote fabrieksschoorsteen. Dus dan zijn wij meteen beniewd: Welk bedrijf zou hier ooit gevestigd zijn geweest? Omdat je binnen hier niets meer van terug ziet, kwamen we er met wat speurwerk online achter dat hier ooit Haagsche Broodfabriek ofwel Willems’ Bakkerijen tot 1973 gevestigd was. Hedendaagse kunst en een stukje Haagse historie, zonder Hoogtij hadden we het niet ontdekt.

Hans en ik staan beide open voor alle soorten kunstuitingen en vonden juist de variatie in het aanbod en om een keer een georganiseerde route te lopen erg leuk.

www.hoogtij.net

www.grafischewerkplaats.nl
www.vonkel.nl
www.galeriehelder.nl
www.westdenhaag.nl

Klik op een onderstaande foto voor de diashow (let op 2 series)