Kom in de Kas Westland 2016

Kom in de Kas

Kom in de KasIn het weekend van 2 & 3 april  was al weer de 39e keer dat ‘Kom in de Kas’ plaatsvond. Parkeren bij de bloemenveiling en dan met de pendelbus naar de ‘Middenzwet’ in Wateringen. Een gebied in het Westland waar een diversiteit aan glastuinbouw te vinden is. Van Chrysanten tot orchideeën en van tomaat tot aubergine. Daarnaast zie je goed hoe de kwekers gebruik maken van nieuwe technologieën op het gebied van milieu, zo wordt regenwater opgevangen en gebruikt, maar ook zonnenergie en aardwarmte.160402_116_komindekas_westland

Een ander stukje hoogstaande technologie is te zien bij kwekerij Tass, hier worden door een computer met camera de planten ‘geschouwd’ en op basis hiervan op een bepaalde plaats in de kas gezet door een lopend band systeem. Een mooie plant de Calathea Crocata (Tassmania) die we in Nederland amper kennen omdat er slechts 7% van de jaarlijkse 600.000 planten voor de Nederlandse markt is. De meeste planten gaan naar Azië, Kwekerij Tass heeft 70% van de wereldproductie in handen.

Bij Anco pure Vanda worden de uit Thailand geïmporteerde Vanda orchideeën verder opgekweekt en drie keer per jaar de bloemen geoogst. En indien er vraag naar de hele plant is wordt deze volledig verkocht. Prachtige bloemen die veel voor de aankleding van grote evenementen 160402_569_komindekas_westlanden bruiloften worden gebruikt. Het was de eerste keer dat deze kwekerij open was voor publiek en mede hierdoor was er veel belangstelling. Een andere grote orchideeën kweker is Ter Laak (het imposante gebouw tegen over de Hornbach bouwmarkt ). Eén van de paradepaardjes van Ter Laak Orchids is de ‘Meander’ orchidee. Ook is er een mooie winkel bij waar je orchideeën kunt kopen.

Verder bekeken we kassen met potplanten, klimplanten, kamerplanten, fruitstruiken en druivenstokken. Maar ook de mooie presentaties en bloemstukken met oa Gerberas, Fresia’s, lelies, rozen, Lisianthus en Amaryllis.

Als foodies hebben we natuurlijk ook veel interesse in de herkomst van tomaten, paprika’s, komkommers en 160402_625_komindekas_westlandaubergines. Deze worden ook veelvuldig in het Westland gekweekt en de kwekers vertellen graag erover en hoe ze tegenwoordig het bestuiven overlaten aan gekweekte hommels door deze in de kas los te laten. Ook wordt ongedierte wat de gewassen aantast steeds vaker bestreden met natuurlijke vijanden. Hierdoor krijgt de consument steeds minder schadelijke stoffen via verse groenten binnen.

Leuk was ook de ‘Kom in de Kas’ markt aan het einde van de rondtoer langs de kwekers, in de schuur van de trostomatenkweker werden bij diverse kraampjes groenten, bloemen en planten verkocht. Daarnaast kon je paprika schepijs proeven.

Onze conclusie: de Westlandse afdeling van ‘Kom in de Kas’ was goed georganiseerd. Niet zo gek ook met zoveel logistieke ervaring, maar ook alles erom heen klopte ook gewoon.

Kom in de Kas
Kom in de Kas Westland

Tassmania
Ter Laak Orchids
Anco Pure Vanda
Aubergine

Klik op een onderstaande foto voor de diashow.