Ternoot

20140311305 ternootTernoot

Ternoot is een semimetro-station in Den Haag gelegen aan het tramviaduct tussen het Haagse Centraal Station en de wijk Bezuidenhout. Bij oplevering in 1976 was dit de duurste tramhalte van Nederland.

Het tramviaduct liep van de halte Muzenstraat (ongeveer bij de huidige Wijnhaven) tot de kruising met de Laan van Nieuw Oost-Indië en doorkruist het Centraal Station boven de treinsporen. Deze semimetroverbinding is geopend in 1976 ter vervanging van de gelijkvloerse tramroute langs de Fluwelen Burgwal, Herengracht en de Bezuidenhoutseweg. In 2004 is het semimetrotraject aangesloten op de Haagse tramtunnel.

In 2004 is het oorspronkelijke station verbouwd en vlak bij het station uitgebreid met de aftakking voor RandstadRail naar de Netkous. Op een geringe afstand tot de oude locatie is daarna, deels gebruik makend van de oude viaductdelen, een nieuwe halte verschenen. Op 7 juli 2005 werd het nieuwe Ternoot geopend. De halte is geschikt voor RandstadRail.

RandstadRail 2 en tramlijn 6 stoppen op dit station. Tramlijn 3 heeft dit traject per 8 oktober 2006 verlaten.

De naam Ternoot komt van het voormalige kasteel “Ter Noot”. Dit kasteel is in de 16e eeuw gebouwd, maar bestaat thans niet meer.  Bron Wikipe .

Ook in 2014 is het een beleving om vanuit de RandstadRail hier foto’s van te maken en te zien hoe dit gedeelte van Den Haag aan het veranderen is,zo ook New Babylon met zijn winkels en kantoren, en het C.S station waar de verbouwing al een aardig eind op dreef is. Het is de moeite waard om door dit gedeelte van Den Haag een wandeling te maken als je de veranderingen zelf wil zien.

Hans Simonis   Klik op een fotootje voor de diashow .