The Hague Highlights 2022

Met vele bezoekers om ons heen genoten we van The Highlights The Hague. Eindelijk is een lichtfestival in Den Haag iets  (een beetje) meer dan alleen een projectie op een gebouw. Het lijkt erop dat het Haagse lightfestival eindelijk een beetje volwassen begint te worden. Het heeft in ieder geval potentie volgens ons

220226-02-the-hague-highlights-lightfestival-denhaag-fotovaak

Voor Paleis Kneuterdijk het lichtobject van Titia Ex. Een neon lichtobject van twee vinken op een touw. Het verwijst naar de tijd dat er vinken (met een lokvogel: kneu) gevangen werden in dit deel van Den Haag. Dit woord is trouwens niet in de Van Dale of ander woordenboek te vinden. Van ons hoeft lichtkunst niet zoveel uitleg te hebben. Wij vonden het vooral mooi door de eenvoud.

Op het Lange Voorhout genoten we van "Getijde" een grote installatie van David Schoch (PIP Den Haag) met een ambient geluidscompositie van niemand minder dan de Haagse DJ producer Gino van Dam aka Jeans. Deze installatie was niet alleen om naar te kijken, maar vooral ook om te ervaren. Een grote maan en lampen op de grond die een soort golven uitbeelden. Mooi ook was dat je zowel vanaf een hoogte die hier voor gebouwd was als tussen de grondlampen een cyclus kon ervaren. We zijn meerdere herhalingen gebleven en hebben van alle kanten genoten. Ook voor een geluidsfestival vreemd met onze ogen dicht om ook de tonen van Gino goed op ons in te laten werken.

220226-13-the-hague-highlights-lightfestival-denhaag-fotovaak
220226-33-the-hague-highlights-lightfestival-denhaag-fotovaak

Op de Hofvijver "Vuurwerk" van Studio Kebbel. Het was een schitterend schouwspel was van drijvende lichtobjecten met spiegels en draaiende delen. Wij hadden wel moeite om er vuurwerk in te zien. Het leken eerder prachtige gekleurde waterlelies. En als je bedenkt waar de waterlelie allemaal voor staat; beminnelijkheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid dan is dat eigenlijk mooier dan vuurwerk.

Op de Poort van Gevangenpoort een projectie van Jurjen Alkema. Misschien zijn we inmiddels teveel gewend. Maar dit was eigenlijk een diashow over het gruwelijke einde van de gebroeders De Witt. Dat er veel meer in een projectie kan zitten leerde we in tijdens andere lightfestivals.

220226-51-the-hague-highlights-lightfestival-denhaag-fotovaak

Wat ik dan wel weer apart vind is dat er naast Haagse David Schoch, twee Amsterdamse en een Duitse kunstenaar bij betrokken zijn. Dat is dus gewoon driekwart. Den Haag met zoveel creatieve geesten moet hier toch ruim zelf in kunnen voorzien? We hebben al eerder aangegeven dat 'Koop lokaal' ook voor de gemeente Den Haag moeten gelden.

Als lightfestival liefhebbers pleitte zowel wij van Fotovaak.nl als Haagse Uitgaanssite: Stappen in Den Haag al vele jaren bij de gemeente om een serieus lightfestival naar de Hofstad te halen. Naast al die creatievelingen hebben we zoveel gebouwen die we erin kunnen betrekken. Niet allen de historische, maar denk ook aan het interieur en exterieur van het Stadhuis, wat eigenlijk één groot projectiescherm is. Het antwoordt van de Gemeente was: 'We hebben toch een Lightfestival?' Maar een projectie op de Ridderzaal of het Kurhaus vinden wij geen festival, maar eerder een lightevent.

We gingen twee keer naar het jaarlijkse 'Glow' in Eindhoven. Klik hier voor 2018 en hier voor 2021. Hier zijn ca. 35 lichtobjecten te zien. Variërend van projectie en lichtobject tot lichtshow verdeeld over de hele stad. Wat ook nog eens erg goed is voor de horeca en de economie van de stad. In de lichtstad duurt het lightfestival een week en het trekt ca. 600.000 bezoekers. Bedenk dat ze allemaal minimaal € 10,- uitgeven voor een drankje. Maar ga eerder uit van een 5-voud hiervan per persoon. Want alle hotels zijn volgeboekt en de restaurants volgereserveerd. En na afloop iedereen een drankje doen in de bars en café's. Deelscooters, taxi's, de kiosken op het station, avondwinkels, etc. iederen pikt een graantje mee.

Links:
The Hague Highlights
Glow Eindhoven
Pip Den Haag

Klik op een onderstaande foto voor de diashow.