Vlietland
Vlietland van zo’n 130 hectare. Deze plas is geschikt voor surfen, zeilen, roeien, kanovaren, zwemmen, vissen en nog veel meer.

Aan de rand van de plas vindt u een horecapaviljoen, een camping, verhuur van kano’s, roeiboten, waterfietsen en zeilboten, een surf- en zeilschool met surfplankenverhuur, een surfplankenstalling, een rondvaartboot, een jachthaven, een reddingsbrigade en een EHBO-post. Een klein gedeelte van Vlietland is bestemd voor naaktrecreatie. In Vlietland kunt u ook wandelen en fietsen.

Routebeschrijving
Vlietland is met de boot bereikbaar vanaf de Vliet via de Jan Bakkersloot. Met de fiets vanuit Leidschendam via de Oostvlietweg en de Kniplaan, vanuit Voorschoten via de Vlietlandbrug en de Overhaalbrug en vanuit Leiden/Zoeterwoude via de Europaweg en de Hofvlietweg. Met de auto komend vanaf Rijksweg A4 neemt u de afslag Zoeterwoude-Dorp/recreatiegebied Vlietland en volgt u de borden. Vanuit Leiden neemt u vanaf de Europaweg de afslag recreatiegebied Vlietland.

Zwemwaterkwaliteit
De actuele kwaliteit van het zwemwater in recreatiecentrum Vlietland kunt u vinden op de website van de provincie Zuid-Holland Open deze link in een nieuw venster.

Leidschendammerhout
Leidschendammerhout is een natuur- en recreatiegebied, aansluitend aan de Vogelplas Starrevaart en het recreatiegebied Vlietland. In dit gebied is een pitch & putt golfbaan  Open deze link in een nieuw venster gevestigd, waar iedereen kan golfen (ook zonder G.V.B). Ook zijn er tennisbanen te huur.

Vogelplas Starrevaart
Ten oosten van recreatiegebied Vlietland bevindt zich Vogelplas Starrevaart. De vogelplas Starrevaart is een bijzonder aantrekkelijk gebied. In de eerste plaats voor de vele vogels die er voedsel zoeken, broeden en rusten. In de tweede plaats voor de vele bezoekers die ernaartoe komen om van de natuur te genieten. Bij de inrichting is zo veel mogelijk rekening gehouden met de behoeften van zowel vogels als bezoekers. Zo vinden de vogels er diep en ondiep water, ‘droge’ en ‘natte’ rietvelden en slikplaten.

Bezoekers kunnen over de graskade de natuurroute volgen of een bezoek brengen aan de vogelkijkhut. Daar is het leven op de plas goed te zien en te horen. Een wandeling om de plas is zeer de moeite waard. Vanaf de uitkijktoren bij de Kniplaan heeft u goed overzicht op het gebied.

Meer informatie over de Vogelplas Starrevaart en zijn bewoners is te vinden op de bordjes langs de graskade en op de website van de Vogelwerkgroep Vlietland  Open deze link in een nieuw venster. Ook voor excursiemogelijkheden kunt u hier terecht. IVN Den Haag  Open deze link in een nieuw venster organ  Bron Klik op een fotootje voor de diashow