De Wollebrand

Natuur gebied de Wollebrand
Natuur gebied de Wollebrand

De Wollebrand is een recreatiegebied in Honselersdijk, gemeente Westland.

Het is genoemd naar een oude vloedkreek. Het heeft een oppervlakte van 70 ha. De Wollebrand is ontwikkeld in 1995. Het bestaat uit twee delen: een recreatiegebied en een waterberging.

Er is ook een wieler/skeelerbaan. Deze is hoofdzakelijk gemaakt op de oude vuilstortplaats van de vroegere gemeente Naaldwijk. Bij de recreatieplas is een strandje en een kabelskibaan, waar je kunt waterskiën en wakeboarden. Bij het strandje is een groot, goed geoutilleerd restaurant. De waterberging grenst aan het natuurgebied “De zeven gaten” en langs de Zweth, het kan bij grote regenval 225 000 m3 water opvangen. Bij de natuurlijke waterberging zijn ook veel vogels te vinden, onder meer de lepelaar, de aalscholver, krakeend, kievit, Canadese gans, bergeend en slobeend.

Verder is er nog een wielerparcours; het is het thuisparcours van wielervereniging “Westland Wil Vooruit”. Ook wordt hier ieder jaar de Wollebrandcross gehouden. Veel snoeihout wordt niet weggegooid, maar gelegd in rillen of wallen. Daarin leven en overwinteren veel kleine dieren en groeien bijzondere planten     FOTO KLIK

Bron

Grenzend aan de Zeven Gaten bij de Zwethburch (vóór 2004 gemeente Schipluiden, tegenwoordig gemeente Westland) en liggend tussen het boezemwater de Zweth en de Veilingroute ligt de Wollebrand – een natuurvriendelijke waterberging – die door het Hoogheemraadschap van Delfland is aangelegd en wordt beheerd. Het langwerpige gebied kan bij grote regenval 225000 m3 water bergen om tijdelijk de boezem te ontlasten.
Het is een geliefde plaats voor weidevogels om wat uit te rusten en te fotograferen. Vaak zijn er een groot aantal vogels aanwezig, o.a. honderden Kieviten, tientallen Canadese ganzen, Lepelaars, Wilde eenden en meer. Vanaf het hoog gelegen fietspad langs de berging heeft men een goed uitzicht zonder de vogels te storen. Waterskiërs kunnen 100 meter verderop zich uitleven op een special daarvoor ingerichte plas met dezelfde naam.