Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel.
In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst.
In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en ‘stapelen’ (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde.
Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Smaakvol Wassenaar

Smaakvol Wassenaar

Smaakvol WassenaarOp het uitgestrekte grasveld voor Raadhuis de Pauw, vond afgelopen weekend ‘Smaakvol Wassenaar’ plaats. Op dit gratis toegankelijke culinaire evenement presenteerde de lokale horeca zich met kleine gerechtjes, welke betaald konden worden met het toepasselijke betaalmiddel ‘kakkertjes’.

Met betrekking tot deze gerechtjes hebben we genoten van de variëteit en de opmaak. De geroosterde tonijn met sesam, wakamé en avocadocrème van de Wassenaarse Viswinkel was heerlijk zacht en vol van smaak. En bij Restaurant Me Gusta was de Jamon Serrano Reserva en de Limoncello-mint cheesecake met balsamico-aardbei gelei echt verrukkelijk.  Tevens bedanken we Me Gusta voor de extra gastvrijheid, het prettige gesprek en de mogelijkheid om ‘in de weg’ te staan, tijdens de drukke bezigheden.

Alle exposanten en de organisatie hadden veel werk gemaakt van de aankleding van ‘hun’ deel van het evenement. En in tegenstelling tot soortgelijke evenementen was er ook eens aan de kinderen gedacht, door een hele hoek voor hun in te richten met suikerspinnen, popcorn en de mogelijkheid tot schminken. Zanger Kees Versluys en een jeugdig DJ team maakte de avond compleet.

Smaakvol Wassenaar is een jaarlijks terugkerend mooi culinair evenement, wat zeker de moeite waard is om volgend jaar wederom te bezoeken.

Website Smaakvol Wassenaar

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Gaafgroen Lentebeurs

Gaafgroen Lentebeurs op Duindigt

gaafgroen lentebeurs Op renbaan Duindigt werd zondag 25 mei de Gaafgroen Lentebeurs gehouden. Een beurs op het gebied van biologisch, ecologisch, milieu verantwoord ondernemen, natuurlijke en eerlijke producten. Van zonnepanelen tot regenwormen, van recycling tot powerfood.

Als milieubewuste foodies en thuistelers wilden we graag kennis maken met de laatste trends op deze gebieden. Dus beide gewapend met een camera op naar Wassenaar.

De exposanten gaven een gedetailleerde uitleg over hun producten en/of doelen en we zijn een aantal erg boeiende personen en leuke producten tegengekomen, we zouden eigenlijk alle exposanten willen beschrijven, maar laten we er enkele toelichten, de eerste twee kunnen ook heel interessant zijn voor de horeca.

Real Wasabi
Op de lentebeurs hadden wij het voorrecht echte (100%) Wasabi te mogen proeven, niet die pasta die standaard bij sushi zit. Want dat is in bijna alle gevallen mierikswortel of mosterdpasta met een paar procent echte wasabi erin. De echte wasabi is n.l. een moerasplantje, waarvan de wortel geraspt wordt. Grappig is dat deze rasp een veel breder smaakpalet heeft, dan de groene pasta die we kennen. Het plantje blijft indien vochtig gehouden ook nog iets doorgroeien en ook de jonge uitlopers zijn eetbaar, deze hebben een zeer zachte radijsachtige smaak. Tevens proefden wij de Real Wasabi Mayo en pure chocolade met real Wasabi. Wij hopen deze enorme smaakervaring ook in de toekomst tegen te komen bij de betere restaurants, chocolatiers en ijsmakers.
Website Real Wasabi

Nu we het toch over ijs hebben, weleens gehoord van Professor Grunschnabel® Natural Vegetal Ice? Op de beurs kregen we de kans om dit volle ijs te proeven. Lactose-, gluten- en sojavrij ijs op basis van kokosmelk of fruit en kruiden met verrassende combinaties. In het assortiment o.a. de ‘Siam Horapa Coco’ met de smaak van Thaise basilicum,laoswortel, citroenblad en kokos. ‘Indian Winter’ met gemberwortel, kardemon, nootmuskaat, korianderzaad en kruidnagel. ‘Jasmin Orange Yuzu’ met jasmijn en sinaasappel. Of onze favoriet ‘Fraises del Habanero’, verse aardbeien met Madam Jeanettepepers en limoen. Eindelijk spannende smaken ijs te koop in een beker en op sommige locaties als schepijs.
Website Professor Grunschnabel

Daniëlle Duurzaam maakt (geur)kaarsen van sojaolie, deze kaarsen branden niet alleen veel langer, maar geven ook nog eens 90% minder roet- en gifstoffen in vergelijking met de bekende (normale) paraffinekaarsen. Maar ook waxinelichtjes en oliebrander melts.
Website Daniele Duurzaam

Een heel leuk, creatief en nobel initiatief zijn de Twinbear handgebreide knuffeldieren. Je koopt twee gelijke knuffeldieren (deze zijn verbonden door een label) de ene neem je mee en de andere wordt geschonken aan een arm (wees)kind ergens op de wereld. Meestal wordt dit voor dit kind het enige eigen bezit, waar ze zich letterlijk en figuurlijk aan vast (kunnen) houden. Maar wat ze wel weer de kracht en het vertrouwen geeft om iets op te kunnen bouwen. Een heel mooi initiatief en leuk om deze bevlogen en zeer enthousiaste dames te spreken.
Website Twinbear

Ook heel mooi de gefreesde aluminium silhouetten van Pyrouette voor binnen en buiten gebruik. Een groot aantal modellen zijn beschikbaar, maar ook eigen teksten zijn mogelijk. Mooi en decoratief!
Website Pyrouette

Klik hier voor de lijst met alle exposanten van de Gaafgroen Lentebeurs op Renbaan Duindigt

De Gaafgroen Lentebeurs op Renbaan Duindigt was een hele informatief, gezellig, boeiend evenement, daarnaast werkte het weer ook prima mee. Het aantal bezoekers viel ons wat tegen, maar mede daardoor kreeg iedere bezoeker voldoende informatie en aandacht van de exposanten. Zeker een evenement met potentie, de volgende edities zijn o.a. in Egmond aan Zee op de zondagen 15 juni, 20 juli en 17 augustus.

Website Gaafgroen

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

ER ZIJN MEER FOTO’S MAAR DE SITE LAAT ZE NIET ZIEN, WE PROBEREN ZO SNEL MOGELIJK DIT OP TE LOSSEN!

De Smaak van 's-Gravenzande

De smaak van het Westland

De Smaak van 's-GravenzandeNeem ‘s-Gravenzande als uitgangspunt en trek een cirkel 75 km eromheen, zoals op de aankondigingposter staat. Dan heb je een zeer ruim voornamelijk Westlands landbouwgebied, waar heel veel mooie producten vandaan komen. Op zaterdag 24 mei presenteerden enkele van deze landbouwers zich op de Markt tijdens het evenement ‘De smaak van ‘s-Gravenzande’ Biologische paprika’s en de Tasty tomaatjes met zeer veel smaak, zoete aardappelen, bieten, aardbeien, maar ook producten zoals: tomatenjam, zeewier tapenade, mosterd, siropen, een aardappelspiraal en een broodje gegrild biologisch lamsvlees.

Daarnaast kon je proeven van de ‘s-Gravenzandse horeca. Van de zoete High-Tea gerechtjes van Grandcafé De Buren tot de heerlijke sushi’s en maki’s van Restaurant Just-In. Een gezellig, mooi en vooral smaakvol evenement, waarvan wij hopen dat het volgend jaar weer zal plaatsvinden. Ik sluit af met de mooie woorden van een voorbijgangster, zie ons vertelde met een Westland’s accent: “Je ken overal van proeve, maar dan ben je de hele dag an ’t knagen”

‘s-Gravenzande Koopstad aan Zee

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Pasar Ramé

Pasar Ramé Den Haag

 
Pasar RaméOp 9 en 10 mei was winkelcentrum De Savornin Lohmanplein in de ban van de Indonesische markt de Pasar Ramé. De kraampjes met diverse producten zoals sambal, kroepoek, wierook, geuren, huisinrichting, stonden verdeeld door het winkelcentrum. Buiten kwam de regen met bakken tegelijk naar beneden, maar binnen in het winkelcentrum was een zonnige, subtropische sfeer.Ook was de bekende Indonesische keuken vertegenwoordigd en werden er op de vaste bankjes saté en loempia’s gegeten en Tjendol gedronken. Maar de lekkernijen spekkoek en que lapis waren natuurlijk ook te koop. Tegenover het constant volle terras van Brasserie / Galerie Mondriaan stond een podium met doorlopend live muziek was en Indonesische dans.Kortom, de Pasar Ramé was een gezellige impressie van Indonesië, die het winkelcentrum deze dagen nog gezelliger maakte.
 

Website Winkelcentrum De Savornin Lohmanplein

Website Pasar Ramé

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Brasserie Mondriaan

Live Muziek bij Brasserie Mondriaan

Live Muziek bij Brasserie MondriaanBrasserie Mondriaan is een gezellig en betaalbaar restaurant in het Winkelcentrum De Savornin Lohmanplein, maar ook bekend om het organiseren van gezellige live muziek avonden.

Deze keer was een editie met allround zanger en entertainer Rob van Reeuwijk, die met gemak veel mensen op de dansvloer kreeg. Rob is geen onbekende in het Haagse, bij veel horecagelegenheden en feesten is hij een graag geziene artiest. Daarnaast vonden er spontane gastoptredens plaats met o.a. Lode Simmons en Astrid.

Omdat dit deel van Den Haag toch wel wat te kort komt wat betreft muziek en faciliteiten voor onder andere alleenstaanden en ouderen wil Brasserie Mondriaan hierop graag inspelen. Zo is iedere laatste maandag van de maand er een leuk keuze menu, wat weer de start is voor de maandspecials van de nieuwe maand. Daarnaast is Brasserie Mondriaan bezig met meerdere projecten zoals een nieuwe menukaart en nieuwe evenementen.

Samen met Italiaans Restaurant Giorgio eveneens in het winkelcentrum worden culinaire projecten bedacht en uitgevoerd tijdens bijvoorbeeld de feestdagen. Waaronder een paasdiner en een paasbrunch dit jaar.

Klik op een onderstaande foto voor de diashow 

Brasserie Mondriaan Live Muziek

Brasserie Mondriaan Live Muziek

Brasserie Mondriaan Live MuziekEen paar keer per jaar is het feest in Brasserie Mondriaan gelegen in het Winkelcentrum De Savornin Lohmanplein. Op de Brasserie Mondriaan Live Muziek avonden treden één of meerdere zangers op voor een gevarieerd publiek. Zowel vaste gasten als spontane bezoekers genieten van de muziek, de hapjes en de drankjes.

Na de spetterende optredens van Ron Bruijn en Mike Taylor tijdens het Halloweenfeest van Brasserie Mondriaan afgelopen oktober, werd besloten deze zangers wederom te boeken voor afgelopen zaterdag. Om beurten brengen ze fijne versies van Evergreens (Elvis, Clif Richard, Kane, Dire Straits, Neil Diamond, etc.) en Nederlandstalige nummers (André Hazes, Gerard Joling, Frans Duijts, etc.) ten gehore.

De entree is gratis, evenals de hapjes en er mag gedanst worden! Maar geniet je liever aan de bar of op het overdekte terras in het winkelcentrum, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. De volgende editie zal waarschijnlijk ergens in maart 2014 plaatsvinden…

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Kerstmarkt Dordrecht

13121521_kerstmarkt_dordrecht_fotovaak_hanssimonisKerstmarkt Dordrecht

De Kerstmarkt Dordrecht is met ruim 200 kramen en pagodetenten de grootste kerstmarkt van Nederland. Daarnaast is er ook entertainment in de vorm van muziekpodia, straattheater en de welbekende Christmas sing-a-long. Verspreid over de binnenstad staan sfeervolle podia en zijn er ‘hotspots’ waar kerstliederen in allerlei stijlen ten gehore gebracht worden. Nieuw en bijzonder dit jaar in de programmering is onder andere het Kidz DJ programma op zaterdag en zondag op de Engelenburgerbrug, maar ook verschillende gospelkoren die gestrikt zijn voor het programma. Dit alles maakt de Kerstmarkt Dordrecht ook de meest sfeervolle kerstmarkt van Nederland.

Dit gelezen te hebben over deze markt dacht ik dat is leuk om naar toe te gaan ook om mooie dingen te zien en leuke mensen te ontmoeten dus de trein naar Dordrecht gepakt , Op het station van Dordrecht was het knetterdruk dat beloofde wat  want waar het druk is is het gezellig. Vanaf het station naar het centrum was het een groot lichtjesfeest de bomen tot aan het centrum waren verlicht. Het centrum was een waar kraampjes festival met van alles wat ook de tentjes waar je droog en warm in kan staan met kerstkaarten kaarsen linten en te veel om op te noemen is een vooruitgang voor de exposanten ook heb ik bij een portrettekenaar staan te kijken wat een kunst is dat. Het optredend van koren blaasmuziek muziek shows en de ijsbaan geven de gezellige sfeer van de kerstmarkt in Dordrecht goed weer.

Klik op een fotootje voor de diashow   

Lake Heaven in Lokaal

IMG_0243Lake Heaven in Lokaal vredebreuk.

Lake heaven in Lokaal vredebreuk Den Haag een band waar ik nooit van gehoord had wat zal deze avond brengen ik had geen idee. De band begon te spelen en ik vond er geen reet aan dacht ik, natuurlijk blues geluid gewent. toch mijn fototoestel maar gepakt en daar heb ik geen spijt van gekregen de band kwam op gang met hier en daar een klein vals nootje maar dat verwijt ik aan een beetje spanning de zanger van de band Joram C ontpopte zich als een ware leider en zorgde dat hun muziek juist werd vertolkt dat bracht ook de drummer van de band Rogier Groenwegen in een hogere sfeer. Met Edward Heléne op gitaar en Sander van Neederveen op bas gitaar was de band toch wel compleet. Het werd gezellig in lokaalvredebreuk onder het genot van een drankje en een praatje en ondanks het vrijdag de dertiende was heb ik het naar mijn zin gehad daar in de tofste muziek kelder van Den Haag.   Klik op een fotootje voor de diashow  

Papabubble Amsterdam

131105_09_papabubble_amsterdamPapabubble Amsterdam

Papabubble is een snoepfabriekje/winkel op de Haarlemmerdijk 70 in Amsterdam. Als je daar naar binnen loopt komt de snoepgeur je tegemoet vooral de zuurtjes lucht doet me denken aan  vroeger  toen in de jaren 1950 Pare’ nog op de Laakkade in Den Haag snoep maakte.  Bij Papabubble mag en kan je kijken hoe snoepjes gemaakt worden. De medewerkers van de winkel zijn hier erg vriendelijk en leggen uit hoe alles in zijn werk gaat en je mag ook proeven de snoepjes worden in potjes gedaan waar je bij staat natuurlijk proberen ze ook hun waar te verkopen maar dat weet je als je de winkel inloopt . Ben je in Amsterdam en je loop op de Haarlemmerdijk 70 loop dan bij Papabubble binnen voor een leuk halfuurtje. En als je op zaterdag in Amsterdam bent kan je van hieruit ook wandelen naar de Lindegrachtmarkt of de Noordermarkt  waar ook wel wat te beleven valt. Vooral de hoeveelheid aan groente granen soorten kaas olie kruiden worsten vis vlees het is er allemaal tot en met biologische eetwaar toe en ook de leuke rommelmarkt moet je gezien hebben dus ben je in Amsterdam dan is dit de moeite waard om naar toe te gaan En wandel je ook nog naar het centrum langs de mooie grachten en steegjes, met veel souvenirwinkels bloemenstalletjes en antiek winkels dan loop je zo de grote winkelstraat in waar ook heel wat te zien is. dus je hoeft je niet in Amsterdam te vervelen.    

    Klik op een fotootje voor de diashow.


Mr Boogie Woogie

20131499_uitfestival_vlaardingen_mr boogiewoogie_fotovaak_hans simonisMr Boogie Woogie

Mr Boogie woogie oftewel pianist/zanger Eric Jan Overbeek werd op dertienjarige leeftijd gegrepen door de “Boogie Woogie” na het horen van Fats Domino’s “Swanee River Hop” . Inmiddels 30 jaar later toert hij drie maanden per jaar door Amerika en is hij dit jaar genomineerd voor “Best Duth Blues pianist 2012”. Tijdens deze anderhalf uur durende Rhythm en Blues explosie wordt Mr Boogie Woogie en zijn band bijgestaan door een overweldigende zeskoppige blazerssessie . <bron>

En ook ik kwam Mr Boogie Woogie tegen met zijn band maar voordat ik de naam van de band wist werd ik al gegrepen door de manier hoe deze muziek gespeeld werd op het Veerplein podium bij het Vlaardings UIT festival 2013 en vooral pianist/zanger Eric Jan Overbeek heeft een veertje verdient op de manier hoe hij als vocaal de band tot een mooie hoogte opzweepte en het publiek gegeven heeft waar het voor gekomen was. Maar op het uit festival was natuurlijk veel meer te doen zoals ik ook gegrepen werd door het Vlaardings musical gezelschap waar de gezelligheid vanaf straalde en ook hoe deze muziek vertolkt werd maar hierover later meer met foto’s want het is wel erg veel dit in een verhaal te vertellen. <meer dan 30 optredens op drie podia>

Ook de braderie met al zijn gezellige kraampjes was een feest, er was van alles te zien en te horen over het uitgaan in de theaters van Vlaardingen of verenigingen waar je ook terecht kan voor kunst dans of muziek er was genoeg te zien op het uit festival van Vlaardingen.    Klik op een fotootje voor de diashow