Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel.
In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst.
In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en ‘stapelen’ (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde.
Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Het Noordeinde

201397_04_noordeinde dagen_den haag_hans simonis_fotovaakHet Noordeinde van Den Haag de straat waar koning Willem Alexander  zijn kantoor heeft daar was het feest.

Het Noordeinde van Den Haag de straat waar koning Willem Alexander zijn kantoor heeft daar was het feest. De Noordeinde dagen werden er op 7 en 8 september 2013  gehouden. De Noordeinde dagen zijn altijd sfeervol en met van alles wat, maar! het Noordeinde heeft het voordeel dat het er al zo mooi is zonder feest. maar met deze dagen waan je je toch ergens anders het is net een sprookje door over de loper te lopen richting het paleis de weg gaat langs de modeshows antiquairs en sfeervolle kroegjes ook waren er genoeg galeries open en een hiervan was Smelik en Stokking deze galerie had ook feest ze bestonden 45 jaar. Tot aan de ijskar van Moes heb je links en rechts leuke curiosa winkels. Bij het betreden van het culinaire gedeelte van het noordeinde waren er een paar kunstschilders mooie composities op het doek aan het zetten. Hoe verder ik  het noordeinde ingelopen was zoveel meer kraampjes met heerlijk uitziend en geurend eten ik tegen kwam de koks en kelners hadden het druk met koken en bedienen, de terrasjes zaten goed vol. Er was ook voor live muziek gezorgd met het  B’s Blues trio, Noa, T.B.A, en de Legendairs Brass Band.deze band liet horen dat er live muziek gespeeld werd  heel het noordeinde kan er over  meepraten ik was bij It Rains Fishes aan gekomen en daar speelde het B’ Blues trio met Paul Bogaard, John Baltus, en Jeff Bos met de mooie blues van de band  na even geluisterd en meegezongen te hebben weer richting huis gewandeld en op de terug weg ook nog even bij straattheater gekeken te hebben langs de monumentale panden terug naar huis gewandeld het was een mooie zaterdagmiddag.    KLIK OP EEN FOTOOTJE  VOOR DE DIASHOW      

Jazz in de Gracht Den Haag

Jazz in de Gracht 2013 (sessie 1)

Jazz in de Gracht 2013Jazz in de Gracht 2013

Dit weekend vind weer het jaarlijkse jazzfestival ‘Jazz in de Gracht’ aan de Bierkade en het Groenewegje ook bekend als de Avenue Culinaire in het centrum van Den Haag. Bootjes met bands erop spelen langs 3 aanlegplaatsen, waar op de kade’s en de terrassen het publiek hiervan kan genieten.

Paviljoen Doen, het leerrestaurant van het ROC Mondriaan is voor organisator Kloos Events een belangrijke uitvalsbasis. Tevens worden hier de maaltijden bereid voor alle medewerkers en vrijwilligers. Opvallend is dat er dit jaar veel meer aandacht is besteed aan de entourage en decoratie, of het pakt gewoon beter uit. Het is allemaal net wat meer af, sanitair wordt afgeschermd en er is in het algemeen meer toezicht en is het minder rommelig dan voorgaande jaren. Wat ook nieuw is is dat er nu ook een visverkooppunt, hamburgerbarbecue en poffertjes langs de kade staan, maar ook de Paella ruikt heerlijk.

Leuk is ook dat ik met een boot van de Ooievaart mag meevaren, om op die manier een weergave vanaf het water te kunnen geven, vanaf daar stap ik over op een boot van de Willemsvaart. Beide rederijen verzorgen dagelijks rondvaarten door de Haagse Grachten.

Zowel op de kade’s als vanaf het water is duidelijk te zien dat Jazz in de Gracht een festival voor jong en oud is. Van baby’s die flesvoeding krijgen tot kinderen op bootjes. Maar ook swingende ouderen op de warme klanken van de zangers, bassen, saxen en keyboards. Daarnaast zijn er bezoekers uit diverse culturen te vinden, aan het luisteren, aan het eten, maar zeker zichtbaar aan het genieten.

Natuurlijk speelt dit jaar het mooie zomerweer ook mee, de kade’s staan al snel gezellig vol en de warme avond zorgt ervoor veel bezoekers langer blijven. Wilma van Leeuwen, ooit de initiatiefnemer en bedenker van Jazz in de Gracht zal zeer trots zijn op de editie van 2013. En anders ben ik het wel als ik terug kijk op een zeer geslaagde eerste avond Jazz in de Gracht. Vanavond zal ik wederom aanwezig zijn, niet achter een camera, maar als festivalbezoeker.

Website Jazz in de Gracht

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

 

Geschiedenis van de remise

2013188_05_hovm museum_hans simonis_fotovaak

Geschiedenis van de remise aan de Parallelweg

De remise Parallelweg is gebouwd in 1906 in de voor tegenwoordige begrippen recordtijd van een half jaar. Op oude tekeningen wordt consequent gesproken over de remise aan de Parallelweg, pas later is de remise gaan heten naar de straat die er achter ligt, de Frans Halsstraat. Waarom is ons overigens niet duidelijk. De remise heeft dienstgedaan tot 1983. Vanaf dat moment was de nieuwe remise Zichtenburg in gebruik en kwam de ruimte aan de Parallelweg vrij om historisch trammaterieel te stallen. In 1988 werd het remisecomplex op de Rijksmonumentenlijst geplaatst en in 1989 startte een broodnodige renovatie die in 1990 werd afgerond.

Op 23 juni 1989 werd het Haags Openbaar Vervoer Museum officieel geopend en twee dagen later kon het publiek voor het eerst naar binnen.

Januari 2008 is een omvangrijke verbouwing gestart die naar verwachting september 2008 zal zijn afgerond. De inrichting van het gebouw zal daarna nog enkele maanden duren, zodat het museum vanaf 2009 weer open was voor het publiek Bron

Ik zie vaak op zondag historische trams door de stad rijden en bedacht dat dit wel eens leuk kon zijn om te fotograferen. Dus ben ik er op uit getrokken met mijn fotomateriaal en een wandeling naar de Parallelweg in Den Haag gemaakt waar de historische tramstellen al buiten stonden op het museum plein om bezichtigt te worden.

Na wat rond gekeken te hebben werd mij verteld dat de tram waar in ik foto’s aan het maken was een rondrit door de stad ging maken ik heb mijn fototoestel maar niet opgeruimd en ben voor een klein bedrag meegegaan. Van deze rondrit heb ik geen spijt gekregen ik keek mijn ogen uit dat ik bijna vergeten was foto’s te maken. Maar dat is wel geluk en heb foto’s van de korte en de lange rit gemaakt.

Website Haags Openbaar Vervoer Museum

Klik op een onderstaande foto voor de diashow.

Oosterse Markt 2013

2013108_delft_oostersemarkt_hans simonis_fotovaak_11Oosterse Markt 2013

Oosterse Markt op zaterdag 10 augustus wondt vanaf 10.00 tot 17.00 uur op het Sint Agathaplein en een stukje van de Oude Delft de jaarlijkse Oosterse Markt plaats. In deze zonovergoten zomerweek kunt u zich laten onderdompelen in alles wat de Oosterse sfeer zo bijzonder maakt. BRON

Antiek- curiosa en boekenmarkt Delft

Van 11 april tot en met 12 oktober 2013 is er wekelijks op donderdag en zaterdag langs het water van de Hippolytusbuurt, de Voldersgracht en de Wijnhaven een antiek- curiosa en boekenmarkt. 

Snuffelen tussen het servies, sieraden, glaswerk, prenten en oude boeken. De kraampjes staan langs de grachten en rond de Oude Kerk. Vol interessante, leuke en niet-alledaagse koopjes. Elke donderdag en zaterdag is de antiek- en curiosamarkt in Delft, een hele zomer lang!

De kramen staan op Hippolytusbuurt, Wijnhaven, Camaretten, rond de Oude Kerk en de Voldersgracht. Niets leukers dan nostalgisch shoppen in de openlucht in Delft!  Bron

De waren- en bloemenmarkt van Delft

Donderdag is de marktdag van Delft. Ingeklemd tussen het stadhuis en de Nieuwe Kerk vormen zo’n 150 kramen de Delftse warenmarkt. Het plein heet heel toepasselijk ook ‘Markt’. U kunt hier kaas, vis, groenten, brood, noten en veel ander lekkers kopen. Tussen alle versproducten vindt u ook verrassende koopjes, zoals kleding, fietsaccessoires en elektronische gadgets. De omringende horeca en terrassen bieden volop mogelijkheden om de koopjesjacht te onderbreken voor een kopje koffie. BRON    

 KLIK op een fotootje

Stadsbrouwerij De Drie Ringen

Stadsbrouwerij De Drie Ringen Amersfoort

 
Veel bierbrouwers lijden aan de historische ziekte. Ze prijzen hun bieren aan met kreten als ‘ambachtelijk gebrouwen, volgens eeuwenoud recept’ en zetten spectaculaire jaartallen op hun etiketten en reclamemateriaal. Hoe ouder hoe beter lijkt het motto.
In werkelijkheid dateren vrijwel alle Nederlandse en Belgische brouwerijen van eind 19e, begin 20ste eeuw. Inclusief de trappisten. Want, hoewel ook die bogen op oeroude tradities, zijn hun kloosters na de Franse revolutie ontruimd en vaak verwoest en pas in de 19e eeuw weer bevolkt.
 
En zelfs de nieuwkomers kunnen het niet laten. ‘Sinds 1626’ lees ik op een foldertje van brouwerij ‘De Drie Ringen’, uit Amersfoort. Maar dat is wat al te enthousiast. Er was in de 17e eeuw wel een brouwerij in de stad met die naam, maar het enige verband met de huidige biermakers is een toevallig gevonden gevelsteen.
Van de 100-en brouwerijtjes uit de stad was er in de 20ste eeuw nog maar 1 over, de Phoenix brouwerij. Die stond, tot 1969, op de plaats van de huidige parkeergarage met dezelfde naam, naast het politiebureau.
Twintig jaar nadat ook de Phoenixzijn deuren had gesloten leek het de voormalige directeuren leuk om een ambachtelijk brouwerijtje te beginnen. Ze hadden nog die ouwe gevelsteen liggen en er werd een pandje gevonden, vlak achter de koppelpoort, waar weer op kleine schaal bier gebrouwen kon gaan worden. Niet sinds 1626, dus, maar sinds 1989.  Bron
Het was even de moeite waard om binnen te gluren op het Kleine spui in Amersfoort. Waar ik de gepoetste ketels kon zien staan en je waande je gelijk in een brouwerij van toen, het was er gezellig druk met veel proevers van verschillende soorten bier van een licht alcohol promillage tot een hogere. Buiten op het terras met zicht op de Koppelpoort zag het er echt middeleeuws uit.   
 
 
 
Haarlem Culinair

Haarlem Culinair

Haarlem CulinairHaarlem Culinair

We zijn gek op culinaire evenementen en hebben er de laatste jaren ook al vele bezocht, dus we zijn wel wat gewend, echter is het Haarlem Culinair toch gelukt ons te verrassen. Mede door mooie locatie in het oude centrum van Haarlem, tegen het decor van de Grote of Sint Bavokerk en de oude gevels. Maar ook de deelnemers met mooie en lekkere gerechtjes, de sfeer en de toegankelijkheid. Opvallend en eigenlijk best prettig was dat je op Haarlem Culinair gewoon met geld kon betalen, dit gaat meestal op dergelijke evenementen met muntjes of vouchers.

Op een ‘culinair’ festival kan je kennis maken met restaurants van een stad, deze zetten een mobile keuken en restaurant op en presenteren meestal met een miniversie van de gerechten van hun kaart. Deze hapjes kan je dan op locatie eten en je betaald een gereduceerde prijs.

Wij waren er op zondag, de laatste dag van dit evenement. Duidelijk was dat er aan de tijdelijke restaurants op Haarlem Culinair veel aandacht was besteed aan decoratie, personeel en gerechten. Alles zag er ondanks de warme dagen nog piekfijn uit. Haarlem Culinair is duidelijk een goed georganiseerd evenement, zeker een tip voor volgend jaar! Combineer het met alles wat Haarlem te bieden heeft op het gebied van musea, winkelen en architectuur en je hebt zo een dag vullend programma.

Website Haarlem Culinair

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

De Streekmarkt Utrecht

De Streekmarkt Utrecht

De Streekmarkt Utrecht

De Streekmarkt in UtrechtWe besloten we eens De Streekmarkt  in Utrecht te bezoeken, de streekmarkt is iedere 1e zondag van de maand te vinden aan de Twijnstraat, net aan de rand van de Utrechtse binnenstad. Zoals de naam al zegt zijn er veel specifieke streekproducten. Een grote verscheidenheid aan deelnemers, die van Nederlandse bodem komen, maar ook van over de grens.  Denk aan Franse en Portugese serviezen, hammen uit Spanje, gevulde paprika’s uit Hongarije, empenadas uit Chili, aardbeien en kersen uit de Betuwe, oesters, truffelproducten, gerookte zalm, paling, rode poon, gegrilde kippen, gedroogd fruit, broodsoorten, kazen, biologisch vlees, etc.

De Streekmarkt is een hele gezellige en interessante markt, zeker open staat voor nieuwe, verse en aparte streekproducten. Wij waren om eventuele drukte en warmte te vermijden, direct na de opening om 11.00 uur gegaan en konden rustig rondkijken en genieten van alles wat er te bieden was. Daarnaast kan je persoonlijk contact maken met een aanbieder of kweker, hierdoor worden producten toegankelijker. Ook kan je een vraag over een product direct en helder beantwoord krijgen, per slot werkt de aanbieder dagelijks met deze producten. En wat is nu leuker om bijvoorbeeld specifieke informatie of recepten direct van hem/haar te krijgen.

Website van de Streekmarkt

Klik op een foto voor de diashow

Zebra wordt weer Paard

Zebra wordt weer Paard

Zebra wordt weer Paard Zebra wordt weer Paard

Het standbeeld van een Paard van Floyd de Witt aan het begin van de Schoolstraat in Voorschoten is slachtoffer geworden van dierenmishandeling. Ik was op weg naar de altijd gezellige paardenmarkt, bij het begin van de Schoolstraat aan gekomen te zijn, herinnerde ik me dat daar een standbeeld van een paard stond. Maar tot mijn verbazing  zag ik hier nu een zebra en ik had toch niet zwaar getafeld de avond van te voren, wat was hier gebeurt? Het was een zinloze actie met een spuitbus. Dat is wel erg laf en kinderachtig, een studentengrap of een uit de hand gelopen geintje? Ik weet het niet!. Ik ben maar over paardenmarkt gaan wandelen om leuke dingen te zoeken om te gaan fotograferen, na een paar uur rond hangen liep ik weer richting Schoolstraat. En ja hoor, daar was een ploeg van de gemeente Voorschoten het paard aan het schoonmaken. Tijdens een gesprek met de teamleider, vertelde hij me dat deze zinloze actie wel in de duizenden euro’s aan schoonmaakkosten kon oplopen. En dat het geld van belastingbetalers wel beter besteed kon worden, daar was ik het dan wel mee eens. Uiteindelijk ziet de zebra er als paard toch wat mooier uit.

Watertoren van Dordrecht

Watertoren van Dordrecht

2013725_3228_vanaf station dordrecht_naar villa augustus_hans simonis_fotovaak.JPG2013725_3233_vanaf station dordrecht_naar villa augustus_hans simonis_fotovaakDe watertoren  in. 1882 werd aan de Noordendijk de eerste Watertoren van Dordrecht gebouwd. De toren heeft een kasteelachtig uiterlijk en architect J.A. van der Kloes heeft de toren ontworpen. De watertoren heeft een hoogte van 33 meter en een waterreservoir van 500 m3. De vierkante bakstenen torens bevatten kamers bestemd voor het personeel van het waterleidingbedrijf ter huisvesting.

In 1938 werd de watertoren aangepast en moesten de hoektorentjes van de watertoren deels wijken wegens verbouwingen aan het waterreservoir.

Sinds 2007 is in de watertoren en het naastgelegen pompgebouw een hotel-restaurant gevestigd genaamd Villa Augustus. Rond de watertoren is een moestuin aangelegd waaruit het restaurant put voor het maken van seizoensgebonden maaltijden. De uitbaters van Villa Augustus hebben eerder Hotel New York (Rotterdam) opgezet. Beide gebouwen zijn rijksmonumenten. Bron

Een leuke vakantie stadswandeling vanaf het N S station Dordrecht naar Villa Augustus.  

De wandeling naar het centrum was kort, in de leuke Voorstraat aangekomen met zijn bijzondere winkeltjes van antiek tot snuisterijen te hebben uitgelopen,  even onder de de Groothoofdspoort door gelopen met het zicht op de Merwede vandaar uit  over de Noordendijk Langs de molen “Kiyck over den dyck” en het Energiehuis de Oranjelaan op en langs het Wantijpark  naar Villa Augustus.  De ingang naar de tuin genomen, maar tot mijn verbazing was het een groente en fruit kwekerij. De restaurantmanager legde uit dat de meeste groente en fruit uit deze tuin voor het restaurant  gebruikt worden en de rest in het winkeltje verkocht, in het restaurant word zoveel als mogelijk is biologisch voedsel bereid. Even lekker een koffie met gebak genuttigd en dan de tuin en de aanleg daarvan bewonderd van hieruit had ik een mooi uitzicht over het Wantij het Energiehuis en de molen. Het was een mooie dag! we hebben in het centrum van Dordrecht wat gegeten en weer naar het station gewandeld.  Klik op een fotootje                  

   

 

NIJMEGEN

NIJMEGEN – De Vierdaagsefeesten trokken deze woensdag niet minder dan 235.000 bezoekers.  

Dat maakt het de drukste dag tot nu toe. De oorzaak is duidelijk: het was Roze Woensdag. Maar ook de zogeheten ‘avondbezoekers’ van de Vierdaagsefeesten begonnen opvallend vroeg. Al vanaf 19.00 uur liep het centrum van Nijmegen vol.

Dinsdag waren het juist wat minder bezoekers dan vorig jaar. Hoe dan ook lijkt deze editie van de feesten op een record af te stevenen. Dat heeft alles te maken met het weer: vorige jaren was er altijd wel een dag in het water gevallen.

Ondanks de drukte spreekt de politie van een gezellig drukke avond. De inzet van lichtkranten, onder meer om mensen op drukke plek naar elders te verwijzen, was niet nodig Bron

De Roze woensdag van de Nijmeegse vierdaagse kan je ook wel een lopers carnaval noemen het was een deinende Roze massa, het was feest  langs het parcours, de meeste wandelaars hadden wel iets roze aan of om,  het  weer was prachtig maar wat aan de warme kant,2013717_030_vierdaagse_hanssimonis_fotovaak zowel de Nederlandse als de buitenlandse militaire liepen in de maat, ook grote groepen van wandelverenigingen maakte feest van het lopen vooral als er bekende langs het parcours stonden. Het vierdaagsefeest is mede ook te danken door  zijn vele vrijwilligers. Ook de horeca doet goede zaken en het is vier avonden feest. Ik heb zo af en toe ook bij de finish gekeken of ik nog bekende zag maar dit jaar niet wel vloeide het bier rijkelijk bij de finish het was warm en dorstig weer geworden . we zijn de stad nog ingelopen om wat optredens te zien op verschillende podiums de muziek mocht er ook wezen van alles wat. Na deze drukke dag langs de braderie met zijn leuke dingetjes richting trein gelopen.  Klik op een fotootje voor de diashow