M & M TIP

Beatrijs Decorations

High Tea bij Beatrijs Decorations, een belevenis!

High Tea bij Beatrijd DecorationsWat doe je als je een High Tea Cadeaubon krijgt? Juist, een originele speciale high tea plek uitkiezen. In ons geval vonden we Beatrijs Decorations in Voorthuizen. Het concept van een high tea met zelfgemaakte lekkernijen, een speciale theetuin en een eigen workshopruimte met winkel sprak ons erg aan. Met de trein naar Barneveld om vervolgens te wandelen naar Beatrijs Decorations. Na een gezellige en mooie wandeling door de Gelderse Vallei, kwamen wij aan en werden hartelijk ontvangen. Door de wandeling waren we best toe aan wat lekkers. En lekker was het zeker, een hartige en een zoete ronde, alles erg verzorgd.
 
Tijdens de high tea konden we ook een kijkje nemen in de workshop, winkelruimte, de sfeervolle tuinen en het bamboebos. Erg leuk en mooi om allemaal te mogen bewonderen. Beatrijs zelf vertelde 20 jaar geleden als eerste in Nederland te zijn gestart met het geven van workshops in het maken van decoraties van wilgentenen. Inmiddels worden er diverse decoratieve workshops gegeven en daarnaast blijven de cursisten vaak lunchen in de theetuin. Na een indrukwekkende en heerlijke middag met lekkernijen en verrukkelijke thee (je kan kiezen uit 150 smaken), gingen wij voldaan weer aan onze wandeling terug naar de trein. Met natuurlijk gekochte thee in onze rugtas. Heel speciaal is namelijk, dat je de thee die je kan proeven tijdens de high tea ook kan kopen om thuis te zetten.
 
Beatrijs Decorations in Voorthuizen (vlakbij recreatiegebied Zeumeren) is een echte aanrader. Ik sluit dit bericht dan ook af met een Dikke M&M TIP!
 
 
Klik op een onderstaande foto voor de diashow
 

 

FeelGood Market

De FeelGood Market 2014

We bezochten voor de eerste keer de unieke FeelGood market in Eindhoven, die iedere derde zondag van de maand gehouden wordt bij het Klokgebouw / Strips-s.

Op de FeelGood Market vindt je creatievelingen die al dan niet alledaagse creaties, ideeën en producten aan het publiek te tonen. Leuk is het om eens heel vrijblijvend kennis te maken met unieke ontwerpen, exclusieve producten en vaak de maker/producent zelf. Van houten telefooncovers en siliconensieraden tot stempels. Daarnaast was er ook aan de kinderen gedacht, ze konden knutselen, geschminkt worden, iets bouwen of hoelahoepen.

Opvallend is het gevarieerde, aanbod aan producten. Daarnaast ademt de locatie een enorme creatieve en inspirerende sfeer uit. Het industriële gemixt met het moderne en eigentijdse laat de FeelGood Market heel goed tot zijn recht komen.

Wij als ‘foodies’ genoten van de aanwezigheid van de ‘Rollende Keukens’ ofwel de foodtrucks en het aanbod van biologische delicatessen en streekproducten. Leuk waren de Reizende sterren ChefTruck (van de gelijknamige film) de conebroodjes, de Bus van Zus en de houtovenspeltpizza’s. Het zitzakkenterras, de horeca van het Ketelhuis en de muziek op het podium maakte het plaatje compleet.

Kortom, we hebben ons erg vermaakt en genoten van alles om ons heen. Heel veel mooie indrukken en een goed gevoel. De FeelGood Market krijgt zeker de Martin en Mallory tip.

Website FeelGoodMarket.nl
Website Chef (de film)

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Food Feest Hoeve Biesland

Food FeestOp tweede Pinksterdag waren we op het Food Feest bij Hoeve Biesland in Delftgauw. Voor ons als stadsmensen niet zo makkelijk vindbaar in het uitgestrekte natuurgebied van het Delftse Hout en alles wat daaromheen ligt. Zoals de naam al doet vermoeden stond alles in het teken van eten. Lekker eten, Gezellig eten, Gezond eten, Lokaal eten en Biologisch eten!

Zo werden er streekproducten uit Delft en omgeving verkocht, vlierbessensiroop, olijfolie, honing, geitenkaas, groenten uit de tuin van de boerderij, broden, fruit, ijs. En een aantal rollende keukens was aanwezig met hun specialiteiten als: biologische friet, falaffel, taart, ijsthee, groentesushi, bapao, etc.

Daarnaast werden er workshops gehouden voor kinderen en volwassenen over o.a. het eten van rauwe groenten, wilde kruiden, yoga-safari, gezonde voeding, maar ook over het maken van cosmetica met kruiden uit eigen tuin. Ook kon je doorlopen naar de hoeve zelf om de schapen en koeien te aaien en de stallen en de nieuwe zonnepanelen te zien. En een kijkje nemen in de moestuinen, waar o.a. tuinbonen, prei, bietjes, etc. verbouwd worden

Kortom, het was in vele opzichten een heerlijke dag! Het Food Feest was een leuk evenement voor Jong en Oud. Food Feest was zeer de moeite waard, die doordat het gehouden werd op de boerderij zelf net even iets meer laat zien over het hele proces van verbouwen tot eindproduct. Als dit evenement een volgende editie krijgt is het zeker een aanrader.

Website Hoeve Biesland

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Swan Market Den Haag

Swan Market Den HaagDe Swan Market is een grote markt die in de winter van 2010 begonnen in leegstaande winkelpanden in de Zaagmolenstraat in Rotterdam. De volgende edities hebben plaatsgevonden op het evenementendeck van Garage C (voormalig Rotabs Style Center). In de zomer van 2012 was het Museumpark het decor van de eerste Festival-editie.

In 2013 is er een afgeleid concept: Pop-Up Market buiten Rotterdam van start gegaan, namelijk in Dordrecht. In 2014 is de Swan Market uitgebreid naar Antwerpen, Den Haag en Utrecht.

Afgelopen Zondag 8 Juni was dan ook Den Haag voor het eerst aan de beurt. Toen wij aankwamen in het centrum van Den Haag was het al gezellig druk met enthousiaste bezoekers en zagen wij een behoorlijk aantal kramen rondom de Grote Kerk. Er was naast het Oude Stadhuis een gezellige hoek gecreeërd met speciale versnaperingen van een bananen loempia tot vers houtoven gebakken brood. Maar ook een gevuld broodje met uienstoof of kalfswang, lekkere poffertjes en natuurlijk niet te vergeten de Tosti Mannen met o.a. heerlijke tosti’s van ciabatta’s belegd met pesto, parmaham en kaas.

Maar ondanks dat wij zelf erg geïnteresseerd zijn in eten, hebben wij ons ook prima vermaakt bij de andere kramen, vooral voor de vrouwen/dames onder ons waren er verschillende kramen met leuke sieraden, kleding,  zelfs met laser gesneden teksten om aan een kettinkje te dragen. Ook was het Beste Idee van Nederland aanwezig met een handige opblaasbare zitzak. Voor de gezonde snoepers was er een grote kraam met verschillende soorten gedroogd fruit en groentenchips en biologische sapjes. Kramen met kaas, olijfolie, zelfgemaakte jam en Pools porselein. Niet te vergeten alle kramen met vintage woonaccesoires, Glas-in-Lood, etc. Al met al is Swan Market een zeer gevarieërde markt met een hele leuke sfeer.

Website Swan Market

klik op een onderstaande foto voor de diashow

 

Rollende Keukens

Rollende Keukens Amsterdam 2014

Rollende KeukensAfgelopen weekend was het weekend van de Rollende Keukens. Dit foodfestival werd gehouden rond de Westergasfabriek in Amsterdam, een evenement waar wij als ‘foodies’  zeker bij wilden zijn. Wij bezochten dit festival op de laatste dag, maar kwamen er al snel achter, dat als je alles goed wil bekijken en meer wil proeven eigenlijk meerdere dagen zou moeten gaan. Meer dan honderd tot keuken verbouwde caravans, busjes, bakfietsen en campers serveerden hun specialiteiten en vormen samen een groot openlucht restaurant. Van heel primitief tot heel modern, van biologische bal gehakt tot een krokante sprinkhaan eigenlijk voor ieder wat wils.

We hebben onze ogen uitgekeken, want iedere rollende keuken maakt er een eigen typische show van! Als er zoveel keukens zijn is het wel belangrijk je te onderscheiden, om op die manier je gasten te trekken. Bij een aantal van de keukens werd een live optreden gegeven door een bandje of een zanger. De ander maakte weer een show van het bereiden van de gerechten of de decoratie van zijn stukje restaurant. Veel gegrilde gerechten, omdat dat zich natuurlijk bij uitstek leent voor de buitenlucht. Van plaatgrill tot een houtblokken barbecue, ook hierin was heel veel diversiteit. En van het gerecht Mexicaanse kapsalon tot echte kapsalon in een oude bouwkeet. Daarnaast werden er ook veel biologische en vegetarische gerechten aangeboden. Eigenlijk in zijn totaliteit teveel om hier te beschrijven of om alles op de foto te zetten.

Naarmate de dag vorderde kwamen er meer bezoekers of eigenlijk moet ik in dit geval gasten zeggen en werd het manoeuvreren wat moeilijk op de smalle stukken. Maar de gemoedelijke sfeer, het mooie weer en de diverse podia met live muziek maakten ook het verblijf in de drukte plezierig. Kortom, een heel leuk festival, wat zeker de M & M tip van ons krijgt en een volgend bezoek zeker waard is.

Website Rollende Keukens

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Smaakvol Wassenaar

Smaakvol Wassenaar

Smaakvol WassenaarOp het uitgestrekte grasveld voor Raadhuis de Pauw, vond afgelopen weekend ‘Smaakvol Wassenaar’ plaats. Op dit gratis toegankelijke culinaire evenement presenteerde de lokale horeca zich met kleine gerechtjes, welke betaald konden worden met het toepasselijke betaalmiddel ‘kakkertjes’.

Met betrekking tot deze gerechtjes hebben we genoten van de variëteit en de opmaak. De geroosterde tonijn met sesam, wakamé en avocadocrème van de Wassenaarse Viswinkel was heerlijk zacht en vol van smaak. En bij Restaurant Me Gusta was de Jamon Serrano Reserva en de Limoncello-mint cheesecake met balsamico-aardbei gelei echt verrukkelijk.  Tevens bedanken we Me Gusta voor de extra gastvrijheid, het prettige gesprek en de mogelijkheid om ‘in de weg’ te staan, tijdens de drukke bezigheden.

Alle exposanten en de organisatie hadden veel werk gemaakt van de aankleding van ‘hun’ deel van het evenement. En in tegenstelling tot soortgelijke evenementen was er ook eens aan de kinderen gedacht, door een hele hoek voor hun in te richten met suikerspinnen, popcorn en de mogelijkheid tot schminken. Zanger Kees Versluys en een jeugdig DJ team maakte de avond compleet.

Smaakvol Wassenaar is een jaarlijks terugkerend mooi culinair evenement, wat zeker de moeite waard is om volgend jaar wederom te bezoeken.

Website Smaakvol Wassenaar

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Gaafgroen Lentebeurs

Gaafgroen Lentebeurs op Duindigt

gaafgroen lentebeurs Op renbaan Duindigt werd zondag 25 mei de Gaafgroen Lentebeurs gehouden. Een beurs op het gebied van biologisch, ecologisch, milieu verantwoord ondernemen, natuurlijke en eerlijke producten. Van zonnepanelen tot regenwormen, van recycling tot powerfood.

Als milieubewuste foodies en thuistelers wilden we graag kennis maken met de laatste trends op deze gebieden. Dus beide gewapend met een camera op naar Wassenaar.

De exposanten gaven een gedetailleerde uitleg over hun producten en/of doelen en we zijn een aantal erg boeiende personen en leuke producten tegengekomen, we zouden eigenlijk alle exposanten willen beschrijven, maar laten we er enkele toelichten, de eerste twee kunnen ook heel interessant zijn voor de horeca.

Real Wasabi
Op de lentebeurs hadden wij het voorrecht echte (100%) Wasabi te mogen proeven, niet die pasta die standaard bij sushi zit. Want dat is in bijna alle gevallen mierikswortel of mosterdpasta met een paar procent echte wasabi erin. De echte wasabi is n.l. een moerasplantje, waarvan de wortel geraspt wordt. Grappig is dat deze rasp een veel breder smaakpalet heeft, dan de groene pasta die we kennen. Het plantje blijft indien vochtig gehouden ook nog iets doorgroeien en ook de jonge uitlopers zijn eetbaar, deze hebben een zeer zachte radijsachtige smaak. Tevens proefden wij de Real Wasabi Mayo en pure chocolade met real Wasabi. Wij hopen deze enorme smaakervaring ook in de toekomst tegen te komen bij de betere restaurants, chocolatiers en ijsmakers.
Website Real Wasabi

Nu we het toch over ijs hebben, weleens gehoord van Professor Grunschnabel® Natural Vegetal Ice? Op de beurs kregen we de kans om dit volle ijs te proeven. Lactose-, gluten- en sojavrij ijs op basis van kokosmelk of fruit en kruiden met verrassende combinaties. In het assortiment o.a. de ‘Siam Horapa Coco’ met de smaak van Thaise basilicum,laoswortel, citroenblad en kokos. ‘Indian Winter’ met gemberwortel, kardemon, nootmuskaat, korianderzaad en kruidnagel. ‘Jasmin Orange Yuzu’ met jasmijn en sinaasappel. Of onze favoriet ‘Fraises del Habanero’, verse aardbeien met Madam Jeanettepepers en limoen. Eindelijk spannende smaken ijs te koop in een beker en op sommige locaties als schepijs.
Website Professor Grunschnabel

Daniëlle Duurzaam maakt (geur)kaarsen van sojaolie, deze kaarsen branden niet alleen veel langer, maar geven ook nog eens 90% minder roet- en gifstoffen in vergelijking met de bekende (normale) paraffinekaarsen. Maar ook waxinelichtjes en oliebrander melts.
Website Daniele Duurzaam

Een heel leuk, creatief en nobel initiatief zijn de Twinbear handgebreide knuffeldieren. Je koopt twee gelijke knuffeldieren (deze zijn verbonden door een label) de ene neem je mee en de andere wordt geschonken aan een arm (wees)kind ergens op de wereld. Meestal wordt dit voor dit kind het enige eigen bezit, waar ze zich letterlijk en figuurlijk aan vast (kunnen) houden. Maar wat ze wel weer de kracht en het vertrouwen geeft om iets op te kunnen bouwen. Een heel mooi initiatief en leuk om deze bevlogen en zeer enthousiaste dames te spreken.
Website Twinbear

Ook heel mooi de gefreesde aluminium silhouetten van Pyrouette voor binnen en buiten gebruik. Een groot aantal modellen zijn beschikbaar, maar ook eigen teksten zijn mogelijk. Mooi en decoratief!
Website Pyrouette

Klik hier voor de lijst met alle exposanten van de Gaafgroen Lentebeurs op Renbaan Duindigt

De Gaafgroen Lentebeurs op Renbaan Duindigt was een hele informatief, gezellig, boeiend evenement, daarnaast werkte het weer ook prima mee. Het aantal bezoekers viel ons wat tegen, maar mede daardoor kreeg iedere bezoeker voldoende informatie en aandacht van de exposanten. Zeker een evenement met potentie, de volgende edities zijn o.a. in Egmond aan Zee op de zondagen 15 juni, 20 juli en 17 augustus.

Website Gaafgroen

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

ER ZIJN MEER FOTO’S MAAR DE SITE LAAT ZE NIET ZIEN, WE PROBEREN ZO SNEL MOGELIJK DIT OP TE LOSSEN!

De Smaak van 's-Gravenzande

De smaak van het Westland

De Smaak van 's-GravenzandeNeem ‘s-Gravenzande als uitgangspunt en trek een cirkel 75 km eromheen, zoals op de aankondigingposter staat. Dan heb je een zeer ruim voornamelijk Westlands landbouwgebied, waar heel veel mooie producten vandaan komen. Op zaterdag 24 mei presenteerden enkele van deze landbouwers zich op de Markt tijdens het evenement ‘De smaak van ‘s-Gravenzande’ Biologische paprika’s en de Tasty tomaatjes met zeer veel smaak, zoete aardappelen, bieten, aardbeien, maar ook producten zoals: tomatenjam, zeewier tapenade, mosterd, siropen, een aardappelspiraal en een broodje gegrild biologisch lamsvlees.

Daarnaast kon je proeven van de ‘s-Gravenzandse horeca. Van de zoete High-Tea gerechtjes van Grandcafé De Buren tot de heerlijke sushi’s en maki’s van Restaurant Just-In. Een gezellig, mooi en vooral smaakvol evenement, waarvan wij hopen dat het volgend jaar weer zal plaatsvinden. Ik sluit af met de mooie woorden van een voorbijgangster, zie ons vertelde met een Westland’s accent: “Je ken overal van proeve, maar dan ben je de hele dag an ’t knagen”

‘s-Gravenzande Koopstad aan Zee

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Haarlem Culinair

Haarlem Culinair

Haarlem CulinairHaarlem Culinair

We zijn gek op culinaire evenementen en hebben er de laatste jaren ook al vele bezocht, dus we zijn wel wat gewend, echter is het Haarlem Culinair toch gelukt ons te verrassen. Mede door mooie locatie in het oude centrum van Haarlem, tegen het decor van de Grote of Sint Bavokerk en de oude gevels. Maar ook de deelnemers met mooie en lekkere gerechtjes, de sfeer en de toegankelijkheid. Opvallend en eigenlijk best prettig was dat je op Haarlem Culinair gewoon met geld kon betalen, dit gaat meestal op dergelijke evenementen met muntjes of vouchers.

Op een ‘culinair’ festival kan je kennis maken met restaurants van een stad, deze zetten een mobile keuken en restaurant op en presenteren meestal met een miniversie van de gerechten van hun kaart. Deze hapjes kan je dan op locatie eten en je betaald een gereduceerde prijs.

Wij waren er op zondag, de laatste dag van dit evenement. Duidelijk was dat er aan de tijdelijke restaurants op Haarlem Culinair veel aandacht was besteed aan decoratie, personeel en gerechten. Alles zag er ondanks de warme dagen nog piekfijn uit. Haarlem Culinair is duidelijk een goed georganiseerd evenement, zeker een tip voor volgend jaar! Combineer het met alles wat Haarlem te bieden heeft op het gebied van musea, winkelen en architectuur en je hebt zo een dag vullend programma.

Website Haarlem Culinair

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

De Streekmarkt Utrecht

De Streekmarkt Utrecht

De Streekmarkt Utrecht

De Streekmarkt in UtrechtWe besloten we eens De Streekmarkt  in Utrecht te bezoeken, de streekmarkt is iedere 1e zondag van de maand te vinden aan de Twijnstraat, net aan de rand van de Utrechtse binnenstad. Zoals de naam al zegt zijn er veel specifieke streekproducten. Een grote verscheidenheid aan deelnemers, die van Nederlandse bodem komen, maar ook van over de grens.  Denk aan Franse en Portugese serviezen, hammen uit Spanje, gevulde paprika’s uit Hongarije, empenadas uit Chili, aardbeien en kersen uit de Betuwe, oesters, truffelproducten, gerookte zalm, paling, rode poon, gegrilde kippen, gedroogd fruit, broodsoorten, kazen, biologisch vlees, etc.

De Streekmarkt is een hele gezellige en interessante markt, zeker open staat voor nieuwe, verse en aparte streekproducten. Wij waren om eventuele drukte en warmte te vermijden, direct na de opening om 11.00 uur gegaan en konden rustig rondkijken en genieten van alles wat er te bieden was. Daarnaast kan je persoonlijk contact maken met een aanbieder of kweker, hierdoor worden producten toegankelijker. Ook kan je een vraag over een product direct en helder beantwoord krijgen, per slot werkt de aanbieder dagelijks met deze producten. En wat is nu leuker om bijvoorbeeld specifieke informatie of recepten direct van hem/haar te krijgen.

Website van de Streekmarkt

Klik op een foto voor de diashow