Culinair

Kookkunst is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens. Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel.
In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst.
In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en Westerse keuken) en ‘stapelen’ (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde.
Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

De kerstmarkt Dordrecht

IMG_5839 De kerstmarkt Dordrecht

De Kerstmarkt Dordrecht is met ruim 250 kramen en 50 pagodetenten de grootste kerstmarkt van Nederland. Daarnaast is er ook entertainment in de vorm van muziekpodia, straattheater en de welbekende Christmas sing-a-long. Verspreid over de binnenstad staan sfeervolle podia en zijn er ‘hotspots’ waar kerstliederen in allerlei stijlen ten gehore gebracht worden.

Ieder jaar worden nieuwe actitiviteiten aan het programma toegevoegd. Zo is er dit jaar een heus kersttheater te vinden in de Grotekerkstuin en zijn muzikale winterterrassen aan het Stadhuisplein en Blauwpoortsplein de ideale plekken om na een rondje over de Kerstmarkt te genieten van een warme chocolademelk of glühwein! Bekijk de programmering van alle activiteiten hiernaast per datum of locatie. Bron kerstmarkt Dordrecht.

Het was even schrikken 12 december 2014 voor de organisatie van de kerstmarkt van Dordrecht de wind was hard en de regen kwam met bakken de lucht uit en er werd besloten deze dag de markt niet door te laten gaan, en het weer van de volgende dag af te wachten,deze markt bestaat uit drie dagen. Op zaterdag 13 december was het weer een stuk beter en de markt was gezellig druk en de zaterdagmarkt met zijn bedrijvigheid telde ook mee voor de sfeer. We hebben geslenterd langs gezellige kraampjes kerststalen live kerstmuziek een levende kerststal rollende keukens de mooie binnenstad de haven en zoveel meer. Het was een mooie dag om dit jaar weer de kerstsfeer op te snuiven en dat is deze dag geluk op de kerstmarkt van Dordrecht. En de organisatie was ook tevreden met zijn 200 000 bezoekers in twee dagen. Klik op een fotootje voor de diashow  

 

MaMa Kelly Foodtruck Festival

MaMa Kelly Foodtruck Festival Den Haag

MaMa Kelly Foodtruck Festival
Afgelopen weekend was het MaMa Kelly Foodtruck Festival op de Haagse Binckhorst, misschien niet direct een locatie waar je het zou verwachten. Maar het terrein naast de voormalige Caballero Sigarettenfabriek en het bijbehorende ketelhuis lenen zich hier prima voor. Het ketelhuis wordt de komende maanden omgebouwd tot Urban Bistro MaMa Kelly.

Mallory en ik bezochten zaterdagavond het MaMa Kelly Foodtruck Festival. Het was een gezellige geheel, vooral door de foodtrucks van o.a. I Love Surifood, Wok & Roll, Fritez, Choripan, Lola’s Pancakes. Het was de combinatie van de geur van gegrilde saté, een houtoven met pizza’s en de subtiele vislucht van de bakkeljauw en de warme klanken van de dj in het ketelhuis. Ondanks de frisse buitentemperatuur smaakte de bami en de rotirol van I Love Surifood echt heerlijk. Ook I Love Surifood krijgt de M & M tip!

Hans ging op zondag en had voornamelijk oog voor het industriële karakter van het gebouw en de livemuziek. Er was zowel een band als een Dj aanwezig, wat gezien de grootte van de locatie ook makkelijk kan. Maak ook op het ‘foodplein’ wist hij de gezelligheid van het MaMa Kelly Foodtruck Festival vast te leggen.

Conclusie: Wij van fotovaak.nl zijn liefhebbers van oude industriële panden, dus we hopen dat bij de verbouwing naar de MaMa Kelly Urban Bisto veel van het oude gebouw in zijn waarde gelaten wordt. Bij Villa Augustus in Dordrecht of het Ketelhuis van de Lichtfabriek in Eindhoven, hebben de aannemers dit ook gedaan en dit zijn fantastische locaties gebleven. De bijgelegen haven en het uitgestrekte terrein met de Caballerofabriek waar tegenwoordig creatieve bedrijven gehuisvest zijn maken deze locatie misschien nog wel unieker…

MAMa Kelly Facebook
I Love Surifood
Binckhorst Wiki
Caballero Fabriek

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Lichtjesavond Delft

Lichtjesavond Delft 2014

Lichtjesavond DelftOm een idee te geven zal ik de zeer geslaagde lichtjesavond Delft 2014 even in een paar regels kort omschrijven. Een stadhuis waar op geprojecteerde wordt, de kleurig verlichtte gevels van de grachtenpanden, De geuren van glühwein, warme chocolademelk en een vuurkorf. De klanken van live gezongen kerstliederen, een bluesband en doedelzakspelers… Gezellige markten, de vrolijke schaatsers op de ijsbaan en winkels die tot laat open zijn en heel veel gezellige mensen.

Het lijkt wel of Lichtjesavond Delft tot een hoger niveau verheven is dan voorgaande edities, behalve meer activiteiten ook duidelijk meer sfeer. Wel veel drukker, wat waarschijnlijk ook komt door het perfecte weer voor dit evenement. Droog en net koud genoeg om naar buiten te gaan. Echter zochten wij na een uur fotograferen toch de warmte op van Thuis.

Hiermee bedoel ik niet dat we afdropen, maar we gingen ons even opwarmen bij de kachel van Thuis by Ladera aan het Oosteinde 123. Gratis Wifi en gratis koffie als je tenminste even hun facebookpagina liked en incheckt, beide hebben we gedaan, maar toch het aanbod afgeslagen voor een gratis warme drank, want het kost hier allemaal al zo weinig. (1 koffie, 1 warme choco, twee stroopwafels 3,50 euro) De daghap gaat gemiddeld voor 8 euro en een tosti kaas voor 2 euro. En supergezellig, knus en heel vriendelijk personeel…en op loopafstand van het centrum en vanaf IKEA. Niet alleen op lichtjesavond Delft, maar altijd een M & M tip!

Opgewarmd besloten we de rest van Lichtjesavond Delft te bekijken en te beluisteren en om de mooie verlichtte gevels te fotograferen. Het was een geslaagde avond, die ons zeker in de kerstsfeer heeft gebracht…

Klik op een onderstaande foto voor de diashow
Benefiet

Benefietdiner voor Chris van Leeuwen

141201_003_benefietdiner_chrisvanleeuwen_rocmondriaan.jpgAfgelopen maandag kregen Hans en ik de speciale opdracht van het ROC Mondriaan om te fotograferen tijdens een Benefietdiner. Dit diner was tevens één van de laatste evenementen in de locatie aan de Koningin Marialaan. Vanaf 5 januari 2015 wordt dit ‘horeca leergebouw’ volledig gestript en daarna weer vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Maar in hoofdzaak was dit speciale benefietdiner om geld in te zamelen voor hun medewerker Chris van Leeuwen. De opdracht was om de sfeer en de gerechten vast leggen op de karakteristieke manier van fotovaak, zodat hem dit kan worden aangeboden als aandenken.

Chris is in het dagelijks leven Directeur Strategisch Beleidscentrum en Communicatie van het ROC Mondriaan. De diagnose ALS is bij hem gesteld, de genadeloze ziekte die ervoor zorgt dat spieren langzaam uit gaan vallen. Om onderzoek te doen naar geneesmiddelen, die nog niet voorhanden zijn, is geld nodig. En ondanks de ongemakken die de ziekte met zich meebrengt, zet hij zich persoonlijk in om geld te genereren voor twee acties, waar hij zelf ook aan deel zal nemen:

• Mystery Roads

Als op zaterdag 17 januari 2015 om 12.00 uur het startschot klinkt, weten de deelnemers aan Mystery Roads pas waar hun 8.000 kilometer lange reis naar toe gaat. Wel is zeker dat de opbrengst van hun auto-avontuur ten goede komt aan bestrijding van de ziekte ALS. Het enige wat ze vooraf weten, is dat ze een auto moeten hebben met winterbanden en navigatie en dat ze een zwembroek moeten inpakken. De rest ontdekken ze gaande de rit.” Zie ook de speciale website over de mysteryroads: www.mysteryroads.nl

• Tour du ALS

Met twee teams doet ROC Mondriaan mee aan Tour du ALS. De teams starten onder de namen: Project C (opleiding Lifestyle, Sport & Bewegen) en Project C ROC Mondriaan (overige overige medewerkers). Met vele andere teams gaan ze de Mont Ventoux op fietsen, rennen of lopen onder het motto: Samen trappen we ALS de wereld uit. Voor meer informatie over de Tour du ALS wil ik je graag verwijzen naar: www.tourduals.nl

De gasten van het benefietdiner betaalden een bedrag voor een fantastisch viergangen menu bereid door studenten onder leiding van de de docenten dhr. Steemers en dhr. Bartelings, welke geserveerd werd onder toeziend oog van de coördinatoren Schijff en Plaatsman. Behalve een hele lekkere, was het ook een gezellige avond die prettig aan elkaar gepraat werd door bekende Hagenaar Rob Andeweg en waar alle entertainment geheel verzorgt werd door de studenten van DAPA (De Dutch Academy of Performing Arts)

DAPA is een voltijd beroepsopleiding tot artiest die bestaat uit twee hoofdcomponenten: Uitvoerend Artiest en Instruerend Theatermaker. De studenten worden voorbereid op een carrière als artiest in musicals, muziektheatervoorstellingen en in de entertainmentbranche en kunnen tevens voor een groep staan om met anderen theatervoorstellingen te maken. Uiteindelijk slagen de studenten met een erkend MBO-4 diploma en het DAPA-certificaat tot uitvoerend artiest. De opleiding wordt mogelijk gemaakt door de NME foundation, Menskracht 7, en ROC Mondriaan

[important]Totaal werd er € 4.680,- opgehaald met het benefietdiner voor Chris van Leeuwen, wat een heel mooi (start)bedrag is voor de beide acties. Echter is het nu ook nog mogelijk een bijdrage te doneren voor het streefbedrag van de Tour du Als. Wil je een financiële bijdrage willen leveren (ieder bedrag is welkom) Klik hier voor een donatie![/important]

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Strand en terras beurs

IMG_0091Strand en terras beurs.

Strand en terras beurs:op J.l donderdag 13 november werd door organisator Strand Nederland de strand en terras beurs in het Center Parc hotel in Zandvoort gehouden

Voor wie is de beurs bedoelt.

Bezoekers; Strandpaviljoen houders, Stadsstrandbeheerders, alle horeca en campings langs de Nederlandse kust, Rijkswaterstaat, evenementenbureau’s, diverse gemeente’s -en overheden.

Organisator: Strand Nederland.

 

Ongeveer 120 verschillende (horeca)leveranciers en bedrijven die diensten verlenen aan de horecaondernemers op het strand waren op deze beurs vertegenwoordigd om hun producten en diensten aan te prijzen. Onder het genot van een hapje en een drankje, wat het praten wel wat gemakkelijker maakte, konden ook paviljoenhouders uit het land persoonlijk kennis maken met de nieuwste producten en diensten. Het assortiment was groot van Drukwerk (http://www.compleetdrukwerk.nl) tot watervrije urinoirs en alles wat daar nog tussen in zit, er was genoeg om een zeer groot strandpaviljoen van te bouwen en in te richten en dan kon je nog eten en drinken ook! Ik had het voorrecht om van deze beurs, op uitnodiging, een kleine foto impressie te maken voor fotovaak.nl  en ik heb ook als fotograaf een gezellige middag gehad.

 Klik op een fotootje voor de diashow  

 

 

Een neus voor wijn

141123002_wine_weekend_broodfabriekEen neus voor wijn

Een neus voor wijn: in de Broodfabriek in Rijswijk zag ik bij het wijnweekend grote neuzen en kleine neuzen het glas ingaan, en op het moment dat de neus weer uit het glas kwam zag ik verheerlijkte gezichten. Ook werd er geproefd en weer uitgespuwd, ik als niet wijnkenner vond dit zonde, maar ik heb me laten vertellen dat dit zo hoort en het zelf ook eens moest proberen en dat heb ik gedaan. Ik heb heel wat nipjes genomen en uitgespuwd maar ga me niet vragen hoe deze wijnen heten. Toch maar wat informatie ingewonnen! maar het werd steeds moeilijker, en maar proeven en proeven en het fototoestel werd steeds zwaarder om mijn nek. Ik ben mijn vrouw gaan ophalen in de Creabeurs mijn jas aan gedaan en met de tram toch nog thuis gekomen! maar ik heb een leerzame middag gehad.

Klik op een fotootje voor de diashow

Bedankt voor de belangstelling

Bedankt voor de belangstellingBedankt voor de belangstelling bij de receptie van onze expositie ‘Toegankelijkheid’ afgelopen zaterdag. Het was overweldigend, hartverwarmend, druk en gezellig. We hadden inmiddels vernomen dat er veel belangstelling voor was, maar dat jullie met zo’n grote groep aanwezig zouden zijn, dat was voor ons een hele grote eer.

Ook bedankt voor alle lieve en motiverende woorden, schouderklopjes, complimenten, cadeaus en bloemen, superlief en attent van jullie. Voor diegene die het toch nog gemist hebben of waarvoor we deze keer geen of minder tijd vrij konden maken, het is altijd mogelijk om per mail een afspraak te maken voor een persoonlijke rondleiding of een gesprek. De expositie ‘Toegankelijkheid’ blijft hangen tot 20 februari 2015.

Op jullie verzoek willen we nog even doorgeven dat de alcoholvrije mousserende wijn, die veelvuldig lekker gevonden werd, van het merk Faber is en te koop bij de Gall & Gall. Tevens willen wij de sponsors en vrijwilligers bedanken die aan het succes van deze receptie hebben bijgedragen.

Hans en Martin Simonis

Sponsors: Happy Copy & Giorgio Ristorante & Pizzeria

Klik op een onderstaande foto voor de diashow

Duits wijntje

IMG_3418Duits wijntje

Duits wijntje: bij toeval ontdekten wij, vijf vrienden uit Den Haag en omstreken, een aantal jaar geleden een plek in Duitsland waar je voortreffelijke wijnen kunt drinken en kopen.
Twee keer per jaar namen ze een voorraad wijn mee naar huis om thuis ook te kunnen genieten van deze lekkere Duitse wijnen. Meer en meer vrienden en familie van hun wilden na elk bezoek een aantal flessen van ons kopen. Dit bracht ze op het idee om een webshop te starten met een assortiment van hun favoriete Duitse wijnen.

Wij nodigen u graag uit om zelf te ervaren waarom wij deze wijnen zo lekker vinden!

Proost!
Deborah, Ferry, Liedewij, Nienke en Samir.

En ook als fotograaf van Fotovaak mocht ik de wijnproeverij meemaken en wist niet wat er boven mijn hoofd hing Duitse wijnen dan denk je al snel aan kartonnen pakken van 3 liter, maar het blijkt heel anders te zijn, de wijn zit in behoorlijke flessen en de smaak van wit tot rood streelt je tong ik heb een mooie proeverij gehad met zeer bekwamen jonge mensen die hun product perfect profileerde ik ga er niets meer over vertellen, kijk op duitswijntje.nl 

Klik op een fotootje voor de diashow.

Elzenhage Poeldijk

Motel / Restaurant Elzenhagen in Poeldijk

Elzenhagen Poeldijk

Restaurant recensie: Motel / Restaurant Elzenhagen

Tussen de dorpen Poeldijk en Monster aan de N211 ligt vlakbij Den Haag het mooie witte gebouw van Motel / Restaurant Elzenhagen. Een begrip in het Westland en bij veel mensen bekend van het langsrijden en sommige zijn er ooit met familie of op een bruiloft geweest. Mede door de drukte op de weg, besloten wij Elzenhagen aan te doen voor een kopje thee bij de gezellige open haard. De sfeer in combinatie met de heerlijke geuren uit de keuken nodigden ons uit een menukaart te vragen en al snel informeerden wij naar de beschikbaarheid van een tafel om te dineren.

Op de kaart is een mix gemaakt van klassieke en moderne gerechten. Omdat we niet echt konden kiezen uit de lekker klinkende voorgerechten, kozen we voor het ‘Elzenhagen kwartet’ wat eigenlijk een proeverij is van vier voorgerechten. Het kwartet op een mooi ovaal bord bestond uit geitenkaas met spek op een salade met appel, rundercarpaccio met pesto en parmezaan, Red-Kes tomatensoep en gamba’s in knoflookroomsaus. Aan alle onderdelen van dit voorgerecht is duidelijk veel aandacht besteed en als ik alle bereidingen bij elkaar optel, dan is het nog best lastig voor de keuken om het op dit niveau op een drukke avond door te geven.

Als hoofdgerecht was de keuze gevallen op de gegratineerde varkenshaas, gevuld met Parmaham en Brie met tomatenroomsaus en zongedroogde tomaat voor mijn partner en besloot ik de Dry-aged Rib-eye met rodewijnsaus eens te proberen. Beide hoofdgerechten waren voortreffelijk, een mooie balans tussen het gebakken vlees met een perfecte cuisson, de groente en saus, zowel qua smaak als hoeveelheid. Hierbij werd een rauwkost salade geserveerd en waren op verzoek pangebakken aardappeltjes mogelijk.

De kok lijkt een klassieke opleiding genoten te hebben, maar is meegegaan met de tijd. Duidelijk niet bang voor vernieuwing, daar de gerechten, combinaties en opmaak van deze tijd zijn. Ondanks dat ze bij Elzenhagen al royaal zijn in de portiegrootte, mag je zelfs nog om een naservice vragen.Het bedienend personeel is behulpzaam, beleeft en laat je echt te gast voelen. Een inrichting, die we door het gebruik van de warme kleuren, de kroonluchters en de mooi opgedekte tafels het beste als romantisch modern kunnen omschrijven. De muziek is op de achtergrond aanwezig, wat gezellig converseren aan tafel mogelijk maakt. Elzenhage werkt met mooie en verse (streek)producten, daarnaast proef je de passie van de kok(s), wat een mooie prijs/kwaliteitsverhouding tot gevolg heeft.

Het mag wel duidelijk zijn dat wij hebben genoten van het totaalplaatje en geven Elzenhagen, dan ook een hele dikke (lees dubbele) M & M tip. Elzenhagen is geen wegrestaurant waar je toevallig langs komt, maar een gastvrij horecabedrijf, dat het verdiend om eens het parkeerterrein op te draaien en te genieten van een heerlijke lunch of diner.

Website Elzenhagen
Facebook Elzenhagen

Nieuwe Markthal Rotterdam

Nieuwe Markthal Rotterdam

Markthal Rotterdam
De bovenste rij van de collage is gemaakt in Barcelona, de onderste rij in Rotterdam…

Tijdens onze diverse bezoeken aan Rotterdam de laatste jaren, zagen wij langzaam de Nieuwe Markthal Rotterdam vorm krijgen. Afgelopen week werd dit gebouw naast Station Blaak officieel geopend en waren wij ook erg nieuwsgierig naar de architectuur en het zeer grote kunstwerk aan de binnenzijde van de hal met een oppervlakte van 12.000 m2.

 

Omdat we behalve deze informatie niet veel meegekregen over het concept, gingen wij naar Rotterdam met de veronderstelling dat het een overkoepeling zou zijn van grote hoeveelheid ‘normale’ marktkraampjes. Eenmaal aangekomen voor de glazen pui van het bouwwerk, werden we als foodies erg blij verrast, dat het concept binnen geïnspireerd is op de Spaanse Mercats en op de foodafdeling van het Berlijnse KaDeWe. Aanbieders van vlees, vis, brood, groente etc. werken vanuit een unit, daarnaast is er bij sommige de mogelijkheid om direct aan de toonbank te zitten en te consumeren. Deze buitenlandse concepten lijken door de bedenkers van Nieuwe Markthal Rotterdam bekeken en verbeterd te zijn. Het vakantiegevoel werd bij ons nog eens versterkt doordat direct bij de ingang de Ibericohammen hangen, het fruit opgestapeld ligt en je kan aanschuiven bij een pinchosbar.

 

Wat de Nieuwe Markthal Rotterdam echter uniek maakt is dat er ook speciale producten worden aangeboden, zo kwamen we ook vegetarische producten, delicatessen, powerfoods, specials, noten en specerijen tegen. Ook goed om te onthouden dat er een groot assortiment producten van Koppert Cress, hier gewoon voor particulieren te koop is. Daarnaast straalde de verkopers passie uit, gaven ze graag uitleg, lieten ze proeven en waren ze erg behulpzaam om het goed aan te geven of zelfs voorzichtig in een boodschappentas te laten zakken. De supermarkt(en), kookwinkel en slijterijen maken de Markthal tot een walhalla voor thuiskoks. Heb je geen zin om inkopen te doen en daarna te zwoegen in je eigen keuken, dan kan je terecht bij de diverse horeca in de hal. En op de diverse terrassen bovenop de units van de horeca aanbieders is het mogelijk je even te onttrekken uit de drukte van de hal en te genieten van je eten en natuurlijk het uitzicht op het grote kunstwerk.
We hebben onze ogen uitgekeken en genoten van de verrukkelijke producten en gerechten. Rotterdam is voor ons weer een stukje internationaler geworden, maar heeft tegelijkertijd zijn eigen eigenwijze draai eraan gegeven. De Nieuwe Markthal Rotterdam is een must voor foodies en een aanwinst voor de stad en krijgt zeker de M & M tip om eens te bezoeken.

 

Website’s

Klik op een onderstaande foto voor de diashow